Şimdi Ara

SESİ NASIL DİJİTALE ÇEVİREBİLİRİZ.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
3.915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar sabah sabah aklıma bu geldi.
    bi yerde görmüştüm kapı zili zile bastığınızda misafiriniz var diyiyordu.
    daha sonra bu zili ele geçirdim devre sayıcı,osilatör ve bir adet epromdan oluşmaktaydı.
    tamam iyi hoş devrenin çalışmasınıda anladık .
    yalnız sesi nasıl dijital bilgiye çevirebiliriz.bunu nasıl işleyim çıkış olarak atabiliriz.
    evet arkadaşlar bunu nasıl yapabiliriz.mesela pic ile yapılabilirmi?

• bunun için 1.yol integral alıcı devre kullanman gerekli(analog dalganın x ekseninde kapladığı alanı hesaplaman gerekli) bu devreler biraz zordur..

2.yol.. Analog dijital cevirme yapman gerekli.. bunun içinde PWM(pulse width modülation) darbe genişlik modülasyonu.. veya ppm, pcm delta modülasyonu gibi..
    bunlar ne ona bakalım..

analog sinyali düşün.. bir dalga şeklini.. sen bu dalgayı belirli zaman aralıklarında seviyesini ölçüp bu seviyeyi de 11100101 şeklinde dijital olarak kodluyorsun.. daha iyi bilgi için sayısal haberleşme kitaplarına başvur..

Pic lede bu A/D döünüşümü olur fakat bir ses sinyalini 2 bitlik 00 01 10 11 kodalamk var bir de 11111111100101011 vs şeklinde 16 bitlik veya creative ses kartlarında olduğu gibi 128 bitlik kodalamak var.. dolayısıyla kullandığın örnekleme aralığı ne kadar geniş olurssa, kodlayıcı bit sayısı ne kadar küçük olursa ses kaliten o kadar düşük olur.. anlayacağın biraz zor iş... bu işi yapabilmek için epey bi emek sarf etmen gerekkli..

• MART 2005 Bilim ve Teknik Dergisi Kendimiz Yapalım bölümünde bu sorunun çok güzel bir açıklaması var.
  • şu an benim aklıma gelen pic 877 kullanarak analog dijital dönüşüm yaptırmak. 877 nin 12 bit çözünütlükte a. to dig. yapabiliyordu.ama sesin ileim hızı ile 877 nin çevirme hızı nasıl olur şu an bilemiyorum.
    bilgisayardaki bir sesi dijital bilgiye çevirip bunu pic ile analoğa çevirsek yok böle iyi olmaz belkide hiç olmaz .
    şu dergiye bi bakalım bulabilirsek.cevap veren kafa yoran arkadaşlara teşekkürler.
  • Bilgisayarın mikrofonuyla sesi kaydedin. Waw formatı direk eproma kopyalayın o format zaten bire bir sesin dijital edilmiş hali.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sso_06 -- 19 Nisan 2005, 20:42:38 >
  • quote:

Arkadaşlar sabah sabah aklıma bu geldi.
    daha sonra bu zili ele geçirdim devre sayıcı,osilatör ve bir adet epromdan oluşmaktaydı.
    yalnız sesi nasıl dijital bilgiye çevirebiliriz.bunu nasıl işleyim çıkış olarak atabiliriz.

benim bir akrabamın kızı 10 yıl önce çalıştığı yerde bu tür ziller yapılırken kendi sesiyle katkıda bulunmuş hatta o zillerden
    alıp kendi evlerine de koymuştu...

yıllardır ne zaman onlara gitsem kapı ziline basınca kuzenimin sesininde eklenmesiyle:

""diinnggg-diinnnggg-donngg misafiriniz geldi - kapıya bakarmısınız lütfennnn"""

diyor ...

yani bu oldukça eski bir teknoloji çoook yıllardır var ve bizdede yıllardır kullanılıyor...

ama nasıl yapılıyor bunu bilmiyorum...

• quote:

Orjinalden alıntı: barsgan

quote:

Arkadaşlar sabah sabah aklıma bu geldi.

benim bir akrabamın kızı 10 yıl önce çalıştığı yerde bu tür ziller yapılırken kendi sesiyle katkıda bulunmuş hatta o zillerden
    alıp kendi evlerine de koymuştu...

yıllardır ne zaman onlara gitsem kapı ziline basınca kuzenimin sesininde eklenmesiyle:

""diinnggg-diinnnggg-donngg misafiriniz geldi - kapıya bakarmısınız lütfennnn"""

diyor ...

yani bu oldukça eski bir teknoloji çoook yıllardır var ve bizdede yıllardır kullanılıyor...

ama nasıl yapılıyor bunu bilmiyorum...

bende liseye giderken otür bi işte çelışmıştım santral bekletme müziği yapıyorduk bı kızın sesini "beklettiğimiz için özür dileriz......." falan gibi eproma yüklüyorduk...

• eski bi teknoloji olduğunu biliyorum .yada şöyle diyeyim bunun çok uzun zamandır kullanıldığını biliyorum.
    tamam 10 yıl önce yapılmıştı ama nasıl nasıl yapmışlardı. bunu pic e nasıl kaydedicez sonra çıkış olarak yeniden analoğa mi çevirecez.epromlu sistemde nasıl yapılıyordu.
  • Mikrofon->ADC=Sayısal veri->Bellek
    Bellek->DAC=Analog veri->önyükselteç->Hoparlör.............

bu arada 16F877 de 12 değil 10 bitlik dahili ADC vardır
  • evet haklısın 877 de 10 bitlik adc var.
    ok.
    sesin 10 bitlik bir dijital değeri tekrar anoloğa dönüştürdüğümüzde nasıl olurki kalitesi?
    hiç buna benzer bir şey üzerinde çalışan arkadaş varmı?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.