Şimdi Ara

Sıcak klima yakıt yakar mı ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
1
Favori
22.600
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: zotacing

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Teşekkür ederim. Ben pazartesi eğer dışarıda olursam mutlaka resimlerle destekleyeceğim yine tartışırız tecrübelerimizi belkide ben yanlış hatırlıyorumdur bilmiyorumda. Benim bide klima menüsünde ek ısıtma diye seçenek var. Ek ısıtma ya "Auto" yada "Kapalı" olabiliyor. Ben kış geldi diye HALEN NASIL Bİ MANTIKLA ÇALIŞTIĞINI ANLAMASAMDA auto konumunda kullanıyorum, acaba bu fonksiyondan dolayı mı araçta ikinci bi kalorifer radyatörü varda ben mi bilmiyorum hiçbi fikrim yok. Ek ısıtıcı açıklamasındada şu yazıyor;

Ek kalorifer ile dizel motorlu veya esnek fuel motorlu araçlarda iç mekan daha çabuk ısıtılır. Otomatik ayarında ek ısıtıcı otomatik olarak kumanda edilir.

Bu meretmi yoksa 0.3 artışı verdi ? Ben motor sıcakken hem auto hemde kapalı konumunda bakacağım yine

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Aslında sıcak klima diye birşey yok sıcakta klima sadece ekstradan. Em emmeye yardımcı olur.Klima havayı soğutucu akışkan çevriminden geçirerek soğutmaya yarar tabi siz 28 dereceye ayarlarsanız o da aktif olmaz fakat kompresor çalıştığından her türlü ekstra yakar
  • quote:

Orijinalden alıntı: MeGaDave06

Kardeşim sende arabanda sıcak hava üflesin istiyorsan ac tuşuna basmayacaksın. Sıcak havayı zaten motor ısısıyla içeriye veriyor, ac ye basarsan kompresör çalışır klima gazını dolaştırır ekstra yakıt sarfiyatı yapar. Arabalardaki klimalar sadece soğuk üflemek için yapılmışlardır tek yollu vanaya sahipler, ev tipi gibi 3 yollu vanaya sahip değiller.

Ev tipi klimalardan olsaydı araçlarımızda, sabahları ilk çalıştırmada sopsoğuk motorda bile içeriye sıcak hava verilebilirdi fakat hangi araç olursa olsun ilk soğuk çalıştırmada ac ye bassanızda basmasanızda sıcağa getirip fanı açtığınızda hep soğuk üfleyecektir çünkü motor ısınmamıştır ev tipi klimalar öyle mi ? Değil. -20 olsun isterse, 29 dereceye getirip yaz moduna alıp klimayı çalıştırın anında sıcak üfler. Mühendislik tasarımdan dolayı böyledir

Siz soğuk hava istiyorsanız mecburen ac ye basıp dereceyi 22 ve altına getireceksiniz, ac ye basmadan sıcaklığı düşürüp fanı açarsanız içeriye soğuk hava gelmez ve kötü kokar. Ama sıcak için öyle bi şart yok. Ac ye basmadan sıcak ayarına getireceksiniz fanı çalıştıracaksınız bitti arabanın motorunun sıcak olması gerektiğinide unutmayalım

Eğer siz kaloriferi açtığınızda ac tuşu yanıyorsa elinizle kapatın geçin, ha ön cam buğulanırsada ön cam reziztansına basın veya bölge klapesini kendiniz ön cama verin o buğuyu hemen çözer, klima soğuğu verirseniz daha çabuk çözer yada sıpsıcak hava verirseniz yine çözer ama daha geç çözer, çünkü araç içindeki ısıyla camın ısısı aynı olmuştur artık

Yanlış biliyorsun dostum, defalarca test ettim, ac tuşuna basıp klimayı aktif edin, dereceyi en sıcağa getirin yaklaşık 5-6 dk sonra içerisini klima ısıtıyor motor soğukken bile. Klima yerine motorun ısını kullanmak istiyorsak eğer o zaman motorun sıcak olması lazım onun içinde 15 dk civarı zaman gerekiyor. İsteyen denesin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Halisünasyon H kullanıcısına yanıt
    Klima ısıtmaz, ısıtmak için açılırsa sadece içerinin nemini alır. Motor sogukken hemen ısıtan sistem ptcdir, renonun birçok aracında ve bazı markalarda mevcut
  • quote:

Orijinalden alıntı: Halisünasyon

Yanlış biliyorsun dostum, defalarca test ettim, ac tuşuna basıp klimayı aktif edin, dereceyi en sıcağa getirin yaklaşık 5-6 dk sonra içerisini klima ısıtıyor motor soğukken bile. Klima yerine motorun ısını kullanmak istiyorsak eğer o zaman motorun sıcak olması lazım onun içinde 15 dk civarı zaman gerekiyor. İsteyen denesin.

Alıntıları Göster
    Motor soğukken ac ye basıp sıcağa getirdiğinizde arabanın sıcak üflemesi mümkün değil yanlış bildiğim yok babam makina mühendisi ve alanı ısıtma soğutma. Arabalardaki klimalarla evdeki klimaların yapısı farklı.

Daha önceki aracım tüplü fiatımdada bu konuda forumdaki bi arkadaşla seneler önce fikirlerimiz uyuşmadı ben yinede ertesi sabah garaja inip çalıştırdım ve ac ye basıp hemen sıcağa getirdim sıcak falan üflemiyordu bütün soğuğu yüzüme vuruyordu.

Şimdi audi aracım var bundada aynı şey. Bi kere arabanın kliması ısıtma görevi görmez ısıtma görevini kalorifer peteği üstlenir ve arabadaki ısıtma görevi klima gazından bağımsızdır. Kalorifer peteğinde ne var ? Soğutma suyu. Motor soğukken motor suyu nasıldır ? Soğuk. Hiç bi araba özellikle kışın buz gibi havanın altında bizzat bekleyecek ve sabah çalıştırıldığında hemen sıcak hava üfleyecek ? İçten yanmalı hiçbir motorda bu mümkün değildir. Bunu istediğiniz mühendise veya ustaya sorun.

• Ac açık iken harcar ama ne kadar yaktığını ölçemezsin
  • MeGaDave06 kullanıcısına yanıt
    Ptc ek ısıtıcı ile mümkün

FORD KULÜBÜyoutube
    Ford Focus 3 MK3 Kaloriferden Anında Sıcak Hava Almak- PTC Heater montaj
    https://www.youtube.com/watch?v=d7UE_o9AslA&feature=youtu.be

• quote:

Orijinalden alıntı: metinTasci

Ptc ek ısıtıcı ile mümkün

https://www.youtube.com/watch?v=d7UE_o9AslA&feature=youtu.be
    Arkadaşımız klimayı açıp sıcak üflediğini savunmuş soğuk motorda. Yani klima kompresörünün ısıtma görevi gördüğünüde savunmak gibi bişey. Kendi aracında bu ptc denen mevzu varmıdır yokmudur bilmiyorum ama savunduğu tez yanlış yani asıl olay motor soğukken klimayla içeriye sıcak üfleme olayı. Ki bunu reddediyorum ben.

Bu ptc denen olay ise her araçta olmayacağı için malum klima olayından farklı. Bu mevzu benim araçtada varsa iyiymiş ama.

Benim araçtaki ek ısıtıcı olayı demekki bu ptc denen parça. Hayır bide hiçbir bilgi yok daha çabuk ısıtılmasını sağlar ve otomatik olarak ayarlanırdan başka bişey yok. Nasıl firma anlamıyorum açıkça yazsana herşeyiyle

Edit: internetten araştırdım evet bu ptc olayı benim araçtaki ek ısıtma olayıymış. Elektrikle çalışan bi rezizdans sanırım elektrik ürettikçe ısı üretiyor buda motor ısınmadan erken sıcak vermeyi sağlıyor içeri galiba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeGaDave06 -- 17 Ocak 2021; 6:46:53 >

• Millet parasızlıktan neleri hesap eder hale geldi....
  • Öncelikle şu algıyı yıkın sıcak klima diye bir şey yok. Klimanın mantığı ve çalışma prensibi havayı soğutmaktır. Sıcak üfleyen klima değil kaloriferdir. Siz a/c tuşuna 50 kere de bassanız ısıtma yaptıramazsınız. Sadece sıcak moda ayarladığınız sistem için ekstradan klima kompresörünü çalıştırırsınız. Otomobil havalandırma sistemlerinde ısıtma soğutmayı hazırlayan ve oluşturan 2 etken vardır bunlardan birisi sıcak su vanası diğeri ise heater box denen kalorifer peteğinin olduğu aynı zamanda havanın üfleneceği yeri belirleyen (ayak-cam-yüz vs.) kutuya giren havayı yönlendiren perdedir. Bu perde blower denen üfleyici fanın havasının nereden gideceğini belirler. Eğer sistem sıcağa ayarlanırsa bu perde ön tarafa doğru kapanır ve hanın ısıtıcı kutusunun arkasından dolaşıp kalorifer peteğine çarparak ısınmasına ve içeri üflenmesine sebep olur. Tam tersi durumda soğuk moda ayarlarsanız perde arkaya doğru kapanır ve havanın direkt içeri üflenmesini sağlar ancak ısıtıcı kutusu ile fanın arasındaki evaparatöre (klima radyatörü) çarpmış olan hava soğuk şekilde üflenir.

Şimdi gelelim sizlerin yapmış olduğu saçmalığa. Bu çalışma mantığına göre düşünecek olursanız örneğin dış sıcaklık 12 derece iç sıcaklıksa 14 derece sizin 28 derece sıcaklığa ayarladığınız sistemde a/c tuşuna bastığınızda yönlendirme perdesini soğuk moda ayarlayıp su vanasının kapanmasını istemiş oluyorsunuz. Ancak ayarlamış olduğunuz sıcaklık derecesi ise iç veya dış sıcaklığın üzerinde bulunuyor aslında bilmeden klima kompresörünün evaporatörü 28 dereceye ısıtmasını istiyorsunuz iyi de evaporatorun böyle bir özelliği yok. İç ve dış sıcaklık sensörleri sizin yapmış olduğunuz saçmalığı fark ettiğinden 28 veya her ne dereceye ayarladıysanız bu derece de üflenecek "sıcaklıkta" klima modu olmamasından kompresörü uyku moduna alıyor ve içeri 28 derecede hava üflemek için otomatik olarak kendisi kalorifer moduna geçiyor.

Bir başka bakış açısıyla otomatik klimalı araçlarda yapmış olduğunuz şeyleri manuel klimali bir araçta yapmanızın imkanı yoktur. Düğmeyi sıcağa çevirip a/c tuşuna bassarsanız sensör bulunmayan bu sistemde klima sisteminiz çalışır ancak size sıcak hava üflenir. Manuel sistemlerde vana ve yönlendirme perdesi tel ile açılıp kapanır sıcak sıcak soğuk modunu ayarlarken aslında bu telleri itip çekersiniz. Sıcak modda ittirmiş olduğunuz 1. tel sıcak su vanasını açar 2. tel ise yönlendirme perdesini sıcağa çevirir ve sıcak hava üflenir üstüne birde a/c ye basarsanız klima kompresörünü boşa çalıştığınızla kalırsınız :)

• Rölanti yükseliyorsa kompresör çalışıyor demektir yani yakıt artacaktır.

• Klima soğutma için, kalorifer ısıtma içindir, ha kışın buğu yapan can için de klima iyidir
  • Auto düğmesine basınca AC lambası da yanıyor ya her seferinde geri söndürüyorum gıcık ediyor beni. Arkadaşın aracında baktım ac açık geziyor "ne yapayım" dedi "sistem böyle çalışıyor ben de ellemiyorum."
    Buğu haricinde ac aktif halde gezmemek lazım bence hem boşa yük oluyor hem de hava kuruyor ve baş ağrısı yapıyor

• Hocam merhabalar. Yol bilgisayarındaki 0.3 litrelik artışın sebebini buldum. Görüşlerimiz aynen geçerli bundan emin oldum; motor sıcaklen kaloriferi açtığımızda dediğiniz gibi gözle görülemeyecek yada yol bilgisayarına yansıyacak kadar bir yakıt tüketimi artışı yapmıyor evet. Motor suyu sıcaklığını fan vasıtasıyla içeriye üflemek yakıt tüketimini arttırmıyor.

Bendeki 0.3 litrelik artışın sebebi @metinTasci hocamızın dediği gibi "PTC" denen donanımdan kaynaklıymış. Aracın yanına indim motor soğuktu;

Sıcaklığı 27 ye getirdim.
    Ek ısıtma "Auto"dayken anlık tüketim
    0.9 litre

Ek ısıtma "Kapalı"dayken anlık tüketim
    0.6 litre.

Daha sonra auto ve kapalı arasındaki farkı anlamak için motoru dinledim. Autoya alırken benim olduğum bölgede kabin ve sigorta bölgesi kısmından "1.5 saniyelik aralıklarla 3 kere Çıt--Çıt--Çıt sesi geldi. Kapalıya çektiğimde ise aynı şekilde tekrar etti. Yani sistemin açılıp kapandığını anladım. Kapalı iken yakıt tüketiminde değişiklik yok ama autodayken 0.3 litre ekliyor. Ptc denen malzemenin çalışma mantığını bilmediğim için kabataslak baktım sanırsam elektrikle ısıtılan küçük bi radyatör gibi bişey

Daha sonra hangi derecelerde girdiğini ölçmek için 18 dereceden 27 ye kadar her bi derecede denedim auto konumundayken. 18 den 24.5 a kadar çıt çıt sesini almadım. 25 dereceye çektiğimde ise çıt çıt sesinin geldiğini fark ettim. Sanırım 25 derece ve üstüne ayarlarken ptcyi açıyor. Şimdilik bildiğim bu

Bunun daha dış sıcaklığa ve motor hararetine göre nerde açıyor nerde kapatıyor onu ölçmesi var. Kıştayız şimdi hangi vakit olursa olsun ptcyi aktif edecek belli. Yazın denemek lazım, şimdilik motor hararetine göre ölçeceğim ilerleyen günlerde: hararet 70 i geçince mi 80 i geçincemi yoksa tam ortaya gelincemi sistemi kapatıyor paylaşırım mutlaka

Ptc kapalı

Sıcak klima yakıt yakar mı ?

Ptc auto. Verimlilik programındaki çubuktaki artış görülüyor

• klima açılıp ta kompresör devreye girince yakıt yakıyor olsa bile yazın klima çalışması ile aynı yatıtı yaktığını düşünmüyorum. kendi aracım kışın klima açıkken güçte bir kayıp yaşamazken yazın klima açıkken hissedilir derecede güçten düşüyor.

demekki kışın klima yazınki kadar güç harcamıyor.

• HondatugraL kullanıcısına yanıt

klima kompresörü neden boşuna çalışsın? klima çalışmadan sıcak hava üflendimi camlar buğu yapıyor ama kompresör devreye girince buğu gidiyor.

• oha bir konuda ne çok şey öğrendim. teşekkürler hepinize....

• Klima doğrudan yakıt yakmaz, webastomu bu. Klimayı devreye aldığınızda kavrama olur ve kayış vasıtasıyla kompresör çalışır. Buda motora ek yük bindirdiği için yakıt tüketimi artar.

• quote:

Orijinalden alıntı: hardcrss

klima kompresörü neden boşuna çalışsın? klima çalışmadan sıcak hava üflendimi camlar buğu yapıyor ama kompresör devreye girince buğu gidiyor.

Kocaaaa paragraf yazıdan hiçbir şey anlamamışsınız. Siz hiçbir şey yapmayıp sadece havalandırmayı açıp üfletseniz o buğu geçecek zaten a/c ye bastığınızdaki geçtiğini sanmanız tamamen kendinizi kandırmanız anlamına geliyor. Çünkü yüksek dereceye ayarlayıp a/c ye bastığınızda sistem zaten saçmalığınızı anlayıp klimayı devreye sokmuyor kalorifer devreye giriyor ancak kalorifer peteğiniz ısınana kadar boş hava üfletiyorsunuz.

Aracınız manuel klimaya sahipse sıcağa ayarlayıp a/c ye basarsanız kompresörünüz çalısır ancak boşa çalısır sıcağa ayarladığınız sisteminiz içeri ılık hava üfler çünkü evaporatorunuzde soğutulan bu soğuk hava direkt içeri iletilmesi gerekirken kalorifer peteğine çarparak geçecek soğuk havayı tekrar ısıtıp içeri vereceksiniz.

Dışarısı 3 derece araç içi 5 derece siz içerisinin 22 derece olmasını istiyorsunuz manuel klimalı aracınız var a/c ye bastınız ancak düğmeyi sonuna kadar sıcağa çevirdiniz yani sisteme dediniz ki klimayı aç ama sıcak üfle. Kompresör evaparatorünüzü -5 dereceye kadar soğuttu araç içi sıcağlığınız 5 dereceydi evaparatorden çıkarken hava 0 dereceye düştü iyide araç zaten 5 dereceydi ve ısıtmak istiyordum ancak şuan elinizde 0 derece hava var. Bu hava sıcağa çevirdiğiniz için motor suyu ile 20 dereceye kadar ısınmış olan(daha ısınmaya devam edecek) kalorifer radyatörüne çarptı ve hava bir miktar ısısını aldığı petekten 15 derece olarak çıktı. Siz bu durumda içeriye 15 derecelik hava üflemiş oldunuz ancak ısı ayar düğmesini sonuna kadar sıcağa çevirdiniz aracınızın içeri çok daha sıcak hava vermesi gerekiyordu eğer a/c ye basmasaydınız kompresörünüz evaparatorunuzu soğutmayacak ve araç içi sıcaklığınız olan 5 derece direkt kalorifer peteğine yönelecekti 15 derece olarak çıkan havanız bu durumda 20 derece olarak çıkacak ve kaloriferden max. performans alacaktınız bu durumda klima kompresörünüzde boşa çalışmış olmadı mı ?

Daha basit tabirle fişe takmadığınız bir buzdolabınız var ve kahve yapmak istiyorsunuz musluktan doldurdunuz suyu fişe takıp gereksiz elektrik harcayan dolapta önce soğutup sonra mı kettle da kaynatırsınız ?

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.