Şimdi Ara

Sıfır Ses [0db]- Fansız Sistem / Sessiz Bilgisayar Kurmak İsteyenler / Donanım Tavsiye ve İnceleme (8. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
269
Cevap
23
Favori
20.167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Geçmiş olsun.

Bu ses düzeyi sizin için yeterli mi bilmiyorum. Muhtemelen güç kayynağınızın fanı sürekli dönüyor. Eco Mode'lu bir modele geçerseniz iyiden iyiye rahatlarsınız diye düşünüyorum.
  • quote:

aslında ne kadar sessiz o kadar iyi..Bu sayfayı özellikle takipte kalacağım.Donanım konusunda üstünkörü bilgim var..

İhtiyacım olan bu sistemi iyice sessizleştirecek bir bilgisayarcı tavsiyesi aslında..Buradaki dostlar gibi bilgili ve paylaşımcı kimselere piyasada rastlamak pek kolay olmuyor..
  • Eklemeler;

THERMALTAKE İşlemci Soğutucuları

-Frio Advanced / Ağırlık: 954gr. Yükseklik: 159mm [Resim]
    -FrioOCK / Ağırlık: 1093gr. Yükseklik: 158mm [Resim]
    -FrioOCK Snow Edition / Ağırlık: 1093gr. Yükseklik: 158mm [Resim]
    -Riing Silent 12 Pro / Ağırlık: 884gr. Yükseklik: 160mm [Resim]
    -Riing Silent 12 / Ağırlık: 825gr. Yükseklik: 159mm [Resim]
    -Frio Extreme Silent 14 / Ağırlık: 1230gr. Yükseklik: 160mm [Resim]
    -Frio Extreme / Ağırlık: 1230gr. Yükseklik: 160mm [Resim]

• Felice Forte F kullanıcısına yanıt
    Arkadaşın dediği yöntemle disklerin uyuması lazımdı. Bu şekilde motoru duruyor ve ses kesiliyor. Dediği gibi standart 20 dk dır. 2dk falan yaparsanız kısa sürede uyutur diski. Diski kullanan birşey olduğunda uyumaz. Yalnız kullanmanız gerektiğinde diskin hızlanması ve tekrar kullanılabilir hale geçmesi için birkaç sn beklemek gerekiyor.

Ben sistem diski olarak 750gb ssd kullanıyorum. Depolama için de 3tb nas sürücü var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 15 Nisan 2017; 16:16:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hobar kullanıcısına yanıt
    Hocam siz diski benim yazdığım yöntemle uyutabildiniz mi? Arkadaş hiçbir şekilde başarıya ulaşamadı, nerede hata yaptığını anlayamadım. Aklıma şu geliyor; programlar sistem diskinde. Yedekler uyutulan diskte. Mesela Photoshop'u çalıştırır ve çalışma dosyamı yedek diskten çağırırsam doğal olarak disk uyanacaktır. Buna birşeyin olacağını düşünüyorum. Bu yüzden yedek disk tamâmiyle yedekleme amacıyla kullanılırsa susturulabilir.

Şu an bende sadece SSD olduğu için test yapamıyorum. Arkadaşım bir HDD gönderecek, o kendi test sonuçlarımı burada paylaşacağım kısmetse.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuducuk -- 15 Nisan 2017; 16:37:9 >
  • fuducuk kullanıcısına yanıt
    Bende de şu an mekanik disk yok. Ama daha önceden denemiştim. Motor tamamen duruyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Hocam öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Sizin mesajınızı gördükten sonra tekrar deneme yaptım. 1 dakika sonra kapanmaya ayarlı şekilde fakat pc açıldıktan yaklaşık 10-15 dakika sonra hdd ler kapanıyor. Aktif hal gelmesi gerekirse gerekli işlem sonrası hdd lerin durması yine 10-15 dakika alıyor yani 1 dakika sonra kapanmıyor.
  • fuducuk kullanıcısına yanıt
    Hocam çok teşekkür ederim tekrar size de uzunca bekleyince hdd ler kapandı.
  • İmzamdaki sistemi Fractal Design Define C, Ryzen 5 1600, Dark Freezer X120, G.Skill Flare X 3200Mhz CL14, Gigabyte B350 Gaming 3, Crucial 275 GB SSD, WD 1TB, Corsair RM650X, MSI GTX 1080 Gaming X 8GB kullanıyorum. Buna ilave 1 adet 14cm Arctic Freezer fan var.

Fan hızlarını 800rpm civarı ayarladım. İşlemci fanı 55C'ye kadar %40 civarında çalışıyor ve ses yok gibi. Fan sesi minimumda, sadece HDD dönüş ve okuma sesi geliyor. HDD güç kablosunu çıkartıp sistemi açtığımda tam anlamıyla sessizlik elde edebiliyorum. Kasa ses izolasyonlu ama tamamen kesemiyor haliyle.

Yine fırsat bulursam işlemci soğutucuya takmak için sessiz bir fan düşünüyorum. Amazon.de'den bir sonraki siparişime 120mm pwm Be quiet! fan eklemeyi düşünüyorum.
  • Valla hocam size göre sessiz olabilir ama tamamen sıradan bir bilgisayar Sessiz falan değil. 800rpm ortalama bir değer. Sesin kasa dışına çıkmaması için en fazla 300-400 olmalı ve kesinlikle hdd olmamalı.
    Katılıyorum. Hele ki gece daha iyi belli oluyor bir bilgisayarın sessiz olup olmadığı. 800 RPM kabul edilebilir bir sınır değil. Benim de bu konudaki ölçüm 300RPM. Hatta geçen gün 200RPM'lik bir fan gördüm, 3db(Karıncanın çıplak ayak yürürken çıkardığı ses) ses çıkarıyor, ağzımın suyu aktı resmen. ))

Bir ara kısmetse 300RPM dönebilen tüm fanları burada listeleyeceğim. Daha önce de yazmıştım; PC'nin 30 derecede dolaşması şart değil. Gürültü yapıp 30-35 derecede dolaşacağına sessiz olup 40-45 derece dolaşsın, performans kaybı oluşmaz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuducuk -- 5 Mayıs 2017; 14:47:33 >
    HDD olduğu için ona bir şey diyemem ama SIRADAN bir kasa olmadığından o fan sesi gece de hiç duyulmuyor özellikle sistem boştayken. Oyunlarda işlemci fan sesi duyuluyor. Malum Dark'ın kendi fanı var üzerinde.
    Kasanın 2 tarafındaki kapaklarda, üst kapakta ve ön kapakta ses yalıtımı mevcut. Videodaki pencereli modeli. Benim kasada pencere yok 2 tarafı da kapalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fractal design -- 5 Mayıs 2017; 16:5:0 >

• Yük altında gürültü yapacaktır ama boştayken fanları daha da yavaşlatabilirsiniz. Isınma olmaz.

Ayrıca ben sizin yerinizde olsam 275gb ssd 1tb hdd ve gereksiz pahalı bulduğum o bellekler yerine

1tb ssd ve biraz daha ucuz bir ddr4 3000-3200 bellek alırdım.
    Nazar değdirdik pc'ye. Fan ayarlarını bios üzerinden manuel yapınca anakart kafayı yiyor ve xmp profilleri yüksek veya düşük frekans farketmeksizin hata veriyor. Sürekli resetliyor ve boot edemiyor. Fan ayarları için 3.party programlar kullanmak gerekecek.

Edit:
    Gigabyte APP Center üzerinden fan ayarlarının kontrol edildiği bölüm varmış oradan düzenleyeceğim fan hızlarını.
    Ramler bana çok pahalıya gelmedi. Çünkü N11 kuponu ve kredi kartı puan kampanyasından faydalandım. 840TL liste fiyatından 60TL kupon ve 50TL puan düşünce piyasadaki diğer 3200mhz ram fiyatına denk geliyor. Ayrıca diğer 3000 veya 3200mhz ramlerin istenen frekansta çalışıp çalışmayacağı belli olmuyor. Bunun ise 3200mhz garantisi var.

Fan hızlarını gigabyte app center ile yapınca sorun kalmıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fractal design -- 6 Mayıs 2017; 14:38:1 >
  • Arkadaşlar, bir süredir masamda fazla yer kaplayan kasamı ve çok ısınan işlemcimi değiştirmek istiyordum, yakın zamanda nasip oldu. Eski kasam Thermaltake V21 idi, alırken görüntüsüne vurulmuştum ama o heyecanla ölçülerine hiç dikkat etmeden sipâriş etmiştim. Masamın üstünde orta boy bir fırın gibi yer kaplıyordu;

Sıfır Ses  [0db]- Fansız Sistem  / Sessiz Bilgisayar Kurmak İsteyenler / Donanım Tavsiye ve İnceleme

Masamda yer kaplamayacak, şık ve sâde modeller arasında uzun zamandır Jonsbo C2(Silver) modelini düşünüyordum. Aliexpress'te kasaların kargolama ücretleri çok yüksek. Amazon üzerinden de TR gönderimi yok derken Aliexpress'te kargo dahil uygun fiyata satan bir satıcıdan ürünü sipâriş ettim. 12 gün kadar sonra kasa elime ulaştı;

Sıfır Ses  [0db]- Fansız Sistem  / Sessiz Bilgisayar Kurmak İsteyenler / Donanım Tavsiye ve İnceleme

Detaylar;
    www.jonsbo.com
    404 - 找不到文件或目录。
    http://www.jonsbo.com/en/products_24_1.html

Monitörümün metal renkte çerçevesi var, bu yüzden metal rengini tercih ettim. Kasa mükemmel paketlenmesine rağmen kapaklardan biri hafif yamuk geldi, üretim hatâsı sanıyorum. Daha sonra elimle düzelttim, kusurlu hâli şu şekilde;

Tabi bu kasa çok ufak ve havalandırma sorunu olacaktı, bunları göze alarak sipârişimi verdim. En zor kısmı da büyük profil soğutucu ekleyememek idi, büyük boy profildeki soğutucuların çoğu 15cm civârında, bu kasada ise CPU'nun hemen karşısında PSU duruyor ve arada kalan mesafe sâdece 8cm idi. L Tipi İşlemci soğutucuları aradım, çoğu çok hafif, 150-250gr. arası. Yeni işlemcim I5 6500. Her ne kadar 65W gibi düşük bir TDP değeri de olsa bu işlemciyi fansız soğutabilmem için 400gr.'ın üstünde bir soğutucu bloğuna ihtiyâcım vardı ve bulduğum modeller L tipi de olsa yarım santimle, bir santimle kasama sığmıyordu. Nihâyet en sonunda Rainjtek Pallas'ı keşfettim. Hem L tipi, Hem fanlı olarak 6.8cm, hem de sâdece soğutucu bloğu 420gr idi. Üstüen bir de bu soğutucuyu forumda sıfır ve uygun fiyata satan ilânı görünce hemen sipâriş verdim. Eski soğutucum Thermalright HR-02 Macho Rev.B'yi bu kasaya sığması mümkün olmadığı için satmıştım. Yeni soğutucumuz şu;

Sıfır Ses  [0db]- Fansız Sistem  / Sessiz Bilgisayar Kurmak İsteyenler / Donanım Tavsiye ve İncelemeSıfır Ses  [0db]- Fansız Sistem  / Sessiz Bilgisayar Kurmak İsteyenler / Donanım Tavsiye ve İnceleme

Detaylar;

Soğutucuyu her ne kadar fansız kullanmayı düşünsem de ihtiyâç olabilir düşüncesi ile fanı üzerine monte ettim. Fanı sonradan monte etmek soğutucu bloğunu sabitledikten sonra neredeyse imkânsız. Çünkü fanı sabitlemeye yarayan teller çok sertti, aşırı derecede zorlandım. Soğutucu ile birlikte gelen fan 140mm, büyük fan çok hava ve az ses demek. İncecik, 13mm. Minimum dönüş hızı 650RPM. 300RPM takıntım var ama bu haliyle de sesi duymak için kulağımı kasaya yaslamak zorunda kalıyorum. 4pin PWM bağlantısı var, gerekirse ısı değerlerien göre hızını kendi ayarlıyor. Anakarttan bir defâ ayarını yapıp vedâlaştım;

Anakartın üzerine takarken de akla karayı seçtim. Aşağı çevirdiğimde Ekran kartı slotunun üzerini kapatıyor. Yukarı çevirdiğimde ucu kasanın boyuduna sığmıyor, sağa çevirdiğimde ramleri örtmüyordu ama 24 pinlik anakart güç girişinin üstünü örtüyordu, kablonun kırılma riskine girmek ve başıma iş açmak istemedim. Tek kalan alternatif olan sola çevirdim;

Sıfır Ses  [0db]- Fansız Sistem  / Sessiz Bilgisayar Kurmak İsteyenler / Donanım Tavsiye ve İncelemeSıfır Ses  [0db]- Fansız Sistem  / Sessiz Bilgisayar Kurmak İsteyenler / Donanım Tavsiye ve İnceleme

Takarken çok zorlandım çünkü alan çok dar, tornavidayı da fan yapraklarının arasından geçirip vidayı bulmam gerekti, aynı anda sabitleyici aparatın soğutucunun üzerinden kaymaması gerekiyordu vs derken kan-ter içinde sabitlemeyi başardım. CPU güç kablosunu takmayı unuttuğumu görünce dünyam karardı. Tam da soğutucunun altında kalıyordu, tornavida ve serçe parmağım yardımında yerine oturtmayı başardım. Umarım tekrar sökmek zorunda kalmam. SFX Güç Kaynağım da olsa iyi olurmuş ama neyseki RM550'nin kablolarını katlayarak da olsa sığdırdım;

Ekran kartım şimdilik yok, kasayı masama yerleştirdim;

Sıfır Ses  [0db]- Fansız Sistem  / Sessiz Bilgisayar Kurmak İsteyenler / Donanım Tavsiye ve İncelemeSıfır Ses  [0db]- Fansız Sistem  / Sessiz Bilgisayar Kurmak İsteyenler / Donanım Tavsiye ve İncelemeSıfır Ses  [0db]- Fansız Sistem  / Sessiz Bilgisayar Kurmak İsteyenler / Donanım Tavsiye ve İncelemeSıfır Ses  [0db]- Fansız Sistem  / Sessiz Bilgisayar Kurmak İsteyenler / Donanım Tavsiye ve İnceleme

Kasamda fan istemediğim için en alt kısımda bulunan fan kısmına bir fan yerleştirmedim ama testini de yaptım; içeri taze hava girince 5 puanlık bir rahatlama sağlıyor, bunun dışında gereksiz gürültü ve toza sebep oluyor. PSU'nun fanı zâten devreye girmiyor. Geriye işlemci kalıyor. Yaptığım testlerden son derece memnun oldum. Hem 65W TDP olması hem de üstünde büyük bir soğutucu bloğu olması böylesine küçük ve hava almayan bir kasa için çok iyi rakamlar diye düşünüyorum. Değerler şu şekilde(Rainjtek Pallas);

Platform;

-MSI H110M Gaming Anakart
    -Intel I5 6500 3.2Ghz 65W TDP İşlemci
    -Kingston HyperX Fury Black 8GB 2666MHz DDR4 Bellek
    -Intel HD530(Onboard) Ekran Kartı
    -Samsung Evo 850 250GB SSD
    -Jonsbo C2(Silver) Alüminyum Traşlanmış Mini Küp Kasa
    --------------------------------
    -Corsair RM550 Full Modüler 80+ Gold -Zero Fan- Güç Kaynağı
    -Rainjtek Pallas L Tipi İşlemci Soğutucusu

Sıfır Fan, Sıfır Ses

-%0 Sistem Boşta 40-44°C
    -%0 Fan Web Sörf/Ofis 45-53°C
    -%0 Fan 1080P/2K Film 54-64°C
    -%0 Fan %100 Stres Testi 87-92°C

Değerler ilk 20 dakika bu derecelerin 10 puan daha gerisinde, ama mâlum, kasa bir süre sonra ısınıyor ve içeride hava birikiyor. Sonra bu değerlerde sabitleniyor. İşlemci sürekli veya uzun süre %100'e vurdurulmayacaksa bu kasa ile de sıfır ses mümkün. Bunu anlamış olduk. Veya fanı sıfırda tutup 65°C sonrasında dönecek şekilde ayarlama yapılabilir. Eğer ileride Intel'in T serisi 35W TDP değerine sâhip bir işlemciye geçersem fanı komple sökeceğim.

%35 Fan Hızı, Duyulmayan Ses

-%35 Sistem Boşta 25-29°C
    -%35 Fan Web Sörf/Ofis 30-33°C
    -%35 1080P/2K Film 40-42°C
    -%35 Fan %100 Stres Testi 55-56°C

Kasaya 10cm yaklaşmadıkça fan sesini duymak imkansız. Şu an bu modda kullanıyorum. Fanım dönüyor ama duymuyorum.

%50 Fan Hızı, Rahatsız Etmeyen Fan Sesi

-%50 Sistem Boşta 25-27°C
    -%50 Fan Web Sörf/Ofis 28-31°C
    -%50 1080P/2K Film 31-34°C
    -%50 Fan %100 Stres Testi 47-49°C

Sıradan bir kullanıcı için gâyet sessiz sayılabilecek bir ses seviyesi, gündüz zâten farkedilmez. Ancak benim için bu ses seviyesi kabul edilebilir sınırda değil. O.C. ile uğraşılmadığı sürece bu hıza hiç gerek yok.

%100 Fan Hızı, Net Duyulan Fan Sesi

-%100 Sistem Boşta 24-25°C
    -%100 Fan Web Sörf/Ofis 26-27°C
    -%100 1080P/2K Film 27-28°C
    -%100 Fan %100 Stres Testi 42-43°C

Görüldüğü gibi bu kadar gürültüyle fanı döndürmenin pek bir anlamı yok.

Merak edenler için Intel Stok Fan değerlerini de paylaşayım;

%50 Fan Hızı ve Rahatsız edici fan gürültüsü;

-%50 Sistem Boşta 40°C
    -%50 Fan Web Sörf/Ofis 41-50°C
    -%50 1080P/2K Film 51-68°C
    -%50 Fan %100 Stres Testi 95°C

Soğutucuya para vermeye gerek yok, gürültüyü de duymam diyenler için Stok Fan yeterli gibi görünüyor.

Sonuç; "Küçük Kasalı PC olmaz, soğutması zor olur. Performans vermez" vs. gibi klişe sözlerin yersiz olduğunu, uygun işlemci, soğutucu ve güç kaynağı kombinasyonu oluşturulduğunda hem zarif, hem sessiz hem de performans verebilen bir bilgisayar kasasının hayal olmadığını gördük.

Not:

-Destek ve yönlendirmeleri için beni tabırla dinleyen, tavsiyelerde bulunan ve önemli ipuçları veren Mini Kasa Ustası @Siyau'ya çok teşekkürler...
    -İşlemci TDP değerleri ve Isı konusunda benimle bıkmadan istişârede bulunan @cinayet13'e çok teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuducuk -- 20 Mayıs 2017; 15:13:55 >

• Ekleme;

SUPER FLOWER MARKA GÜÇ KAYNAKLARI

GOLDEN SILENT Serisi(Hiç Fan Yok)

-GOLDEN SILENT SF-500P14FG 500W / Tamâmen fansız (0db) [Resim]
    -GOLDEN SILENT SF-430P14FG 430W / Tamâmen fansız (0db) [Resim]

• Konu içerisinde yanılmıyorsam bâzı arkadaşlar diski susturmak için çözüm önerisi istemişlerdi, test etme imkânım olmadığı için pek birşey sunamamıştım. SSD'den başka diskim olmadığı için de nette tavsiye edilen şeyleri deneme imkânım olmamıştı.

SSD'mde yer kalmayınca depolama amaçlı bir disk bakmaya başladım. Aslında dahili bir disk arıyordum ama uygun fiyatlı harici bir disk görünce onu aldım;

Transcent StoreJet® 25C3 1TB

Bu disk kullanılmadığı zamanlarda 660(11 dakika) saniye sonra kendisini kapatıyor. Windows harici disk olduğu için mi kapatıyor yoksa diskin özelliği mi bilmiyorum. Bu özelliği hoşuma gitti, fakat Aidata 64 gibi bir uygulamayı açınca, veyâ SSD sürücüsünde olan bir oyun açınca(tüm oyunlar değil) sanıyorum PC üzerindeki diskleri taradıkları için yerli yersiz disk tekrar uyanıyor ve gürültü yapmaya başıyor. Tekrar susmasını beklemek vakit alıyor. Şimdilik;

Denetim Masası > Sistem > Aygıt Yöneticisi > Disk Sürücüleri

kısmından ilgili diski seçip diski kullanımdan kaldırarak sorunu çözüm. Diski veri amaçlı kullandığım için sürekli aktif etme ihtiyâcı duymuyorum. Bu yüzden şimdilik benim için problemi çözmüş oldu. Bir kısayol tuşu atanabilseydi daha güzel olacaktı, belki makro programları ile bu işin de üstesinden gelinebilir. Daha uygun bir çözümü bilen arkadaşların bunu bizlerle paylaşmasını ricâ ederim.

Notlar:

-Bilgisayar ilk açıldığında cihaz aktif oluyor ve gürültü çıkarıyor, Windowsta pasif olsa bile bir süre yine açık kalıyor, sonra kapanıyor.
    -Bilgisayar yeniden başlatıldığında bu kez gürültü yapacak uyanma işlemini gerçekleştirmiyor. SÂdece led ışık yanıyor ve bir süre sonra kapanıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuducuk -- 9 Haziran 2017; 14:4:50 >

• Merhabalar

Bende kasamı sessizleştirmeye çalışıyorum.

Ekran kartım boştayken yada 13w altına inince fanları kapatıyor.Ondan yana sıkıntı yok.Psu da oldukça sessiz hatta duyulmuyor diyebilirim.

Tek ses yapan soğutucu işlemcinin.Stok fanını kullanıyorum.

G4400 işlemci kullanıyorum.Çok sessiz olacak şekilde 150 liraya kadar hangi soğutucuyu tavsiye edersiniz?
  • Eklemeyi unuttum kasamda fan kullanmıyorum. Takıp çalıştırdığım zaman da pek fark yok o yüzden hem boşuna ses yapmasın diye fişlerini çektim.
  • Merhaba.

Kasanızı yazmamışsınız ama eğer 15cm soğutucu alabilecek durumdaysa size rahatlıkla Arctic i32'yi tavsiye ederim. Yarı Pasif soğutucu, yazın en sıcak günlerinde PC ağır yük altında girmedikçe fanı hiç dönmeyecektir. İşlemciniz 54w TDP değerien sahip raahtlıkla yeteceğini düşünüyorum. Fan devreye girse bile PSU sesinizin altında kalacaktır.
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.