Şimdi Ara

Sigarayı Bırakanlardan Tavsiyeler istiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
11.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba , Bugün sigarayı bırakma kararı aldım bu forum bana
    destek olacağı kanaatindeyim yaş 20 kendimi bildim bileli spor yaparım.
    3 senedir de sigara içerim.
    Artık zorlanıyorum sağlığımı kaybettiğimi düşünüyorum.
    Nefes darlığı çekiyorum,Geceleri öksürük yakamda.Balgam cabası,
    Yorucu bir gün ve stresi de sigaranın sayesinde. Bırakmak istiyorum ama kimi zaman
    aldatıcı oluyor o an geldiğinde bütün bırakma düşüncem yerini iç birşey olmaz bırakırsın a
    bırakıyor . ve içiyorum. Artık yeter diyorum ve bugün 13 şubat 2011 tekrar bırakma kararı alıyorum.
    Saat 16:00 Hergün ne yaptığımı duygularımı buradan paylaşacağım. Destek verirseniz.
    İçipte bırakanlardan tavsiyeler istiyorum.
    Herkese sigarasız hayattan zevk nefes alabileceği günler dilerim..

• Kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri sigarayı bırakmak olduğu için sizi kararınızdan dolayı kutlarım. Sizin yaşınızdan çok daha uzun bir süre sigara içen, tiryakiliğinin son zamanlarında günde iki paket içip beş sene önce bırakan ve bir daha hiç içmeyen, ve sigarayı hiç aramayan biri olarak bazı tecrübelerimi aktarayım. Ben doktor ya da bu konunun uzmanı değilim yazacaklarım sadece kendi tecrübelerimdir.
    1. Önce bir madde bağımlısı olduğunuzu kabul edin. Sigaranın içindeki nikotin denilen maddeye bağımlısınız.. İlerleyen zamanlarda 10-15 dakikaya inecek bir süre içinde sigara içip bu maddeyi beyninize yollamak zorunda kalabilirsiniz. Hani peş peşe ekleyip kibrit çakmak kullanmadan izmaritinden sigarasını yakıyor denilenler var ya işte o artık iyice ağırlaşmış tiryakilerden söz ediyorum. İçmeye devam ederseniz sizde büyük ihtimalle öyle olabilirsiniz..

2. Sigara bağımlılığının mekanizması sigara bırakmak isteyen kişiye yardımcı olabilir. Bu mekanizmayı iyi bilirseniz neden başınız ağrıyor, neden birçok sıkıntı duyuyorsunuz, neden sigara bırakma kararı aldığınız halde eliniz bir süre sonra gene pakete gidiyor daha iyi anlarsınız

3. Sigaradaki nikotin sinir hücreleri üzerinden beyine ulaşıyor. Sigaradan bir nefes çekildikten 7-8 sn sonra nikotin beyine ulaşıyor ve beyin tarafından vücuda serotonin denilen bir madde salgılanmasına neden oluyor. Aşağıda internetten yaptığım alıntı bu mekanizmayı çok güzel açıklıyor.

Alıntı-Serotonin beyin tarafından salgılanır ve yine beyin tarafından geri emilir. Salgılanma ve emilim arasındaki bu süreç kişide rahatlık, hoşluk, keyif ve huzur gibi duygular oluşturur. Normalde insanlar kahkaha atınca, mutlu bir haber alınca, güneş ışığında, çikolata, muz, çilek veya güzel bir tatlı yiyince veya bir yerlerimiz ağrıyıp acıyınca, serotonin ve endorfin düzeyi yükselir. Bu esnada kişi bir süre kendini mutlu, huzurlu ve sıkıntısız hisseder. Sonra serotonin geri emilince bu hissedişler geçer. Bir de sigara içildiğinde serotonin, noradrenaline, dopamin ve endorfin gibi kimyasal salgılar artar. (Ama bu işin iyi yanı, kötü yanlarını da hepiniz biliyorsunuz.) Ancak sıkıntılar ve depresyon halinde beyinde bu salgıların düzeyi düşer ve salgılanma ve emilim süreci de kısalır. . Bu sefer kişi kendini mutsuz, huzursuz ve sıkıntılı bir ruh halinde hissederek, sık sık bu salgıların yükselmesine ihtiyaç duyar.. Buna tıp dilinde "yoksunluk duygusu" denir. Bir kişi kış aylarında güneş görmek için diğer yarımküreye gidemeyeceğine göre veya sürekli kahkaha atıp çikolata, tatlı, muz ve çilek yiyip güzel haber alamayacağına göre, bu salgıları arttırmak için en kolay çareyi sigarada bulur. Hani keyiflenince de, dertlenince de sigara içilir ya, işte, açıklaması budur. Üstelik sürekli abur cubur atıştırarak bu salgıları harekete geçirmek için çabalarken kilo alma riskine gireceği için, sigara neredeyse onun için bir kurtarcı gibidir. Hani denize düşen yılana sarılır, boğulmaktan kurtulur ama yılan tarafından sokularak öldürülür hesabı.. Sigara içenlerde bu kimyasal salgıları arttırma işini sigara üstlendiğinden vücut otonomisini de tamamen kaybeder ve tembelleşir.(Alıntı)

4. Kısaca aslında biz beyin; serotonin salgılasın, rahatlıyalım diye sigara içiyoruz. İçmezsek; Yani nikotin almazsak,sinirli huzursuz oluruz, kulaklarımız uğuldar, ağzımız dilimiz dolaşır, beynimiz sıkılır gibi olur vs. Beyinde, sigara iç, serotonin salgılayayım rahatla der ve elimiz pakete gider. Halbuki sigara içmeyen insanlarda beyin yukarıda alıntıda da anlatıldığı gibi mutlu olunca, gülünce, güneş ışıgında vbg. doğal nedenlerle serotonin salgıladığı halde sigara içenlerde beynin serotonin salgılaması sigara içilmesine(nikotine) bağlanmıştır. Tiryakilik budur.

5. İşte sigarayı bırakmak bu döngüyü kırmakla mümkün. 72 saat (3 gün) sigara içilmediğinde beynin büyük ölçüde serotonin salgılamasında doğal nedenlere dönmeye başlıyor ve gittikçe sigara iç, serotonin salgılayayım şartını bırakıyor ve zaman içinde de tamamen doğal nedenlere dönüyor ve sigarayı unutuyor.

Tabii bu arada sigara içmedeki seromoniyi de unutmamak lazım. Paketin çıkarılması, sigaranın çıkarılması, yakılması, külü silkme, sigarayı tutma biçimi vbg. davranışlarda el alışkanlıklarını oluşturuyor. Bununda farkında olup dikkat etmek gerekli.

Sigarayı bırakmakta acele etmeden karar verip, kendini hazırlayıp yukarıdaki kimyasal döngüyü kırmak mümkün ve bence bilinçli ve kararlı her tiryaki bunu başarabilir.

İlk 72 saat için bir tatil gününü seçip rahat huzurlu bir ortamda olmak iyi olur. Bir sıkıntıda da soğuk bir bardak su içmek bana çok yardımcı olmuştu. İsteyin, muhakkak başarırsınız

6. Sigarayı azaltarak bırakamazsınız. Hiç denemeyin, bildiğim hiç bir arkadaşım da bırakamadı.İlk 72 saat en sıkıntılı dönem. Ben bu dönemde bunaldıkça 1-2 bardak buzlu suyu yavaş yavaş içtim iyi gelmişti. 10 gün içinde çok rahatlarsınız. Sabredin. Başardığınızda kendinize en büyük iyiliği yapmış olacaksınız. Sağlıkla kalın.

• Verdiğiniz bilgiler ve yaptığınız alıntılar için çok teşekkür ederim. Kendimle sıkı bir savaş içerisindeyim.
    Defalarca kaybedip yeniden başlamamı bir kenara atıp bu sefer asla başlamayacağım diyorum.
  • Ailemdeki bir kişinin sigarayı bırakma taktiğini söyleyeyim size . Belki faydalı olur. Her içmek istediğiniz zaman elinizden geldiğince içişinizi erteleyin. Bu başlarda çok kısa süre olur yani yakacağınız sigarayı 15 dk sonra yakarsınız mesela. Bu şekilde yavaş yavaş ortalama içtiğiniz sigara azalır. Örneğin ilk hafta 5 adet az içersiniz sonra 10 adet derken bir bakarsınızki gün içinde içtiğiniz sigara sayısı birkaç adete düşmüş. Zamanla bağımlılığınız azalmış olur . Yani her yakacağınız sigarayı erteleyin. Bu şekilde İnşallah 0 a kadar gidebilirsiniz
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sigara bırakmak isteyen gelsin
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.