Selamlar 7 Eylül'de işe başladım ve ilk maaşımı aldım. Sigortamın ne kadardan yattığını öğrenmek istiyorum bunu nasıl öğrenebilirim? İlk defa işe girdim ve bu bilgilerin sistemde güncellenmesi hemen 1. ayın sonunda olur mu yoksa daha bekleyeyim mi? E-devlet'te "4A Hizmet Dökümü (Son 6 ay)" kısmında sorgulatınca hiçbir şey çıkmıyor. "Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama" kısmından sorguladığımda "XXX sigorta sicil numarasıyla 07/09/2021 tarihinden itibaren tescili bulunduğu tespit edilmiştir." şeklinde not çıkıyor ve altta çalıştığım şirket yazıyor. Çalıştığım yer kurumsal diyebileceğimiz bir şirket, her şey kağıt üzerinden ilerliyor. Bazı siteler 1 ay gecikmeli yansır sisteme demiş (Eylül ayındaki sgk, ekim'in sonunda görünür vs tarzında). |
Sigortamı nereden kontrol edebilirim?
-
-
bu ay sonuna kadar gözükmesi lazım muhasebede daha eylül ayı bu ay bitiyor
-
Sağolasın hocam.
Bir de bu "sigortan kaçtan yatıyormuş kontrol et" muhabbeti oluyor ya o ne demek tam olarak? Üniversiteden 3 ay önce mezun oldum ilk işim. Bu konularda pek tecrübeli değilim.
Maaşım 3500 + agi (268 tl) toplam 3768 tl yatıyor. Bu maaşı mı görmem gerekiyor sistemde?
-
Her ayın en geç 23'üne kadar (istisnai durumlarda 1-2 gün ileri sarkabilir) SGK ödemeniz e-Devlet sistemine düşer.
"Sigortan kaçtan yatıyormuş" muhabbeti ise şudur; sana ödenen brüt maaşı kastediyorlar. Eğer ki sen maaşının asgari ücretten (2825₺) fazla olan kısmını elden nakit olarak aldıysan sigortan asgari ücret üzerinden ödenmiş demektir. Bu durum senin gelecekte alacağın emekli maaşının da tabandan ödenmesine sebep olur. Bunu kan emici patronlar fazladan vergi ödememek için yapmaktadır ancak işçi için gelecekte önemli bir hak kaybına sebep olur.
Sistemde 3768₺'den fazlasını görmen gerek. 3768₺ senin aldığın net maaşı gösterir, sistemde görmen gereken de brüt maaştır ve 3768₺'den fazlası olması gerekir. ortalama 4700-5000₺ gibi bir şey görmen olası. Net bir şey söyleyemem.
Herhangi bir sorun olursa özel mesaj üzerinden mutlaka yaz yardımcı olurum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firat3576 -- 17 Ekim 2021; 15:53:32 >
-
O halde ayın 23'üne kadar bekleyeyim hocam.
Maaşın tümünü banka üzerinden maaş hesabına yatırdılar. Muhtemelen dala vere yapacak bir firma değil ama ipin ucunu baştan sağlam tutmak lazım diye düşündüm.
Çok teşekkür ederim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X