Şimdi Ara

Silverstone gd05 ve anakart kuzey köprü soğutması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
571
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Htpc olarak Silverstone GD05 kasa ile kullandığım sistemimin anakart kuzey köprüsü oyun oynandığında cayır cayır yanıyordu. Ben de bugün ufak bir deneme yaptım ve ciddi bir iyileşme kaydettim. Bu şekilde kuzey köprüsü sıcaklığı ile ilgili sorun yaşayan arkadaşlar için ucuz yollu bir çözüm olabilir diyerekten paylaşmak istedim.

Öncelikle sistem

AMD X2 260 3.2ghz, 2x2 gb, ddr3 bellek

İşlemci soğutucusu, Zalman 7000al-cu
    http://www.zalman.com/global/product/Product_Read.php?Idx=151

Msi 760gm-p23 fx, ki bu kartla ilgili tdp desteği ve kuzey köprü sıcaklığı sorunu sıkça dile getirilmiş
    http://www.msi.com/product/mb/760GMP23_FX.html#/?div=Utility&os=Win7 64

HIS HD 6750, 1 gb gdr5, 805/1230 mhz oc'lu
    www.hisdigital.com
    HIS 6750 Fan 1GB GDDR5 PCI-E DP/DVI/HDMI < HD 6700 Series < Desktop graphics < Products | HIS Graphic Cards
    http://www.hisdigital.com/un/product2-624.shtml

High Power PSU, 500w'lık bir modeli

2 adet hdd

Kasa, Silverstone GD05
    http://www.teknobiyotik.com/elektronik/media-center-kasalar/silverstone-grandia-serisi-gd05-micro-atx-anakart-uyumlu-htpc-kasa.html

Sistem htpc olarak kullanıldığı için nispeten kapalı olarak sayılabilecek tv ünitesinin içinde duruyor. Hali ile sıcaklıklar normal bir PC'ye göre yüksek. Sistemi ve boştaki sıcaklıkları aşağıdaki fotolarda görebilirsiniz.

Daha sonra oyun oynarken kasanın ciddi şekilde ısındığını fark ettim ve sıcaklıkları kontrol ettiğimde anakartın 75 C, ekran kartının da 95 C'lere çıktığını gördüm. Allahtan bir şey olmadı.

Bunun üzerine hem fan kontrolü hem de soğutma için ufak çaplı, ucuz yollu bir modifikasyon yaptım.
    Öncelikle orijinal halinde komple içeri üfleyen kasa fanlarını aşağıdaki resimdeki gibi 2 tanesi dışarı, 1 tanesi de içeri üfleyecek şekilde ayarladım.

Daha sonra sonuçta bu kasa htpc olarak görev yaptığından sessiz olması da gerekiyordu. Zaten anakart tek fan desteklediğinden geri kalan fanlar kontrolsüz şekilde psu'ya bağlı olacağına kontrol bende olsun dedim ve resimde kırmızı ile işaretli fanları 1 TL'lik çıt çıt anahtar ile opsiyonel hale getirdim.
    Böylelikle internette dolaşırken yada gece indirme yaparken sessiz kalması için sadece yeşil ile işaretli fan çalışıyor ve sessizliğini koruyor. Oyun oynayacağım zaman da diğer fanları da çalıştırıp sistemin serin kalmasını sağlıyorum. Ne de olsa oyun oynarken fan sesini duymuyorum. Sanırım bu hali ile en ucuz fan kontrolcüsü ünvanını hakkediyor

Daha sonra sıra geldi kuzey köprüsünü soğutmaya. Aslında bu kadar iyi bir sonuç beklemiyordum ve vatandan çipset soğutucusu almayı planlıyordum. Fakat önce bir deneme yapmak istedim ve sonuç gayet güzel oldu.
    Resimlerde de görebileceğiniz gibi işlemci ile gelen stok fanı, ekran kartı ile işlemci fanı arasına yerleştirdim. Aslında metal plakanın üzerine tam olarak yerleştirmeyi planlıyordum fakat fan tam yatay olmadı ve eğik (çapraz) şekilde yerleşti. Fakat anakart 4pin girişi, işlemci soğutucu bloğu ve ekran kartı arasına tam oturdu ve şu an hiç kıpırdamıyor. Ayrıca fan yönünü de alttan hava alıp yukarıya doğru üfleyecek şekilde ayarladım. Tabii bu fanı da diğer 2 opsiyonel fan ile birlikte çıt çıt anahtara bağladım.

Sonuç sıcaklık açısından muazzam. Anakart ve ekran kartı 10-15 derece arası daha serin çalışıyor. Aşağıda 1 saatlik Crysis 2 sonrasındaki sıcaklık değerlerini görebilirsiniz. Tabii stok amd fanı olması dolayısıyla sistemin sesi ciddi şekilde artmış oluyor fakat oyun oynarken ev sinema sisteminin sesi açık olduğundan bu ses duyulmuyor ve rahatsızlık vermiyor.

Umarım bu şekilde sorun yaşayan kişilere faydası dokunur.

• DOSTUM İYİ GÜNLER KURDUGUN SİSTEM HOSUMA GİTTİ BENDE BÖYLE Bİ SİSTEM KURMAK İÇİN EKRAN KARTI SİNEMA SİSTEMİ VE TV ALDIM AMA PC DEN SES SİSTEMİNE SES AKTARIMINI NASIL YAPTIN YARDIMCI OLURSAN SEVİNİRİM İYİ GÜNLER
  • EST-73 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle hayırlı olsun. Ekran kartı, TV ve ses sisteminizin modellerini yazarsanız nasıl bağlantı yapacağınızı ve ne şekilde ayar yapmanız lazım yardımcı olabilirim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle cevap verdiğiniz için tesekkürl ederim
    EKRAN KARTI: NVIDIA GeForce GT 420
    SİNEMA SİSTEMİ:PİONEER HTP 329
    TV: ARÇELİK A42-LEP-6 WV
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PSU için 12cm Fan
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.