Şimdi Ara

Şimdi ne yapmalı? (kırık pinler)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.691
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bilgisayarımı 5 yıldır kullanıyordum. Gigabyte p55-ud3r anakart, i7 860 işlemci, 2x2gb kingston hyperx ramler bir performans sorunu çıkarmamıştı. Ki çoğu zaman cam-cad programlarıyla, grafik tasarım, video edit, render gibi işlerle de çalışıyorum. 5 sene bu şekilde gittikten sonra son windows güncellemelerinin ardından windows saçmalamaya başladı. Bende sistemi ssd ye güncellemek için yedekledim.

Bunca zamandır tek sorunum 4 gb olan ram imi 2 gb kullanılabilir olarak göstermesiydi. kaldı ki windows 7 ultimate 64 bit kullanıyorum. herhangi bir kısıtlama yok. Bu sorundan muzdarip olanların yaptığı tüm çözümleri denedim, bios güncelleme, msconfigden ram sınırını kaldırma vs. neler neler. ama hiç bir zaman düzelmedi. bir arkadaşım grafik kartı kullanıyordur deyince uğraşmaktan vazgeçmiştim. Durum şu şekildeydi:

Fakat bu akşam biraz araştırdım tekrar, meğer işlemci pinlerinde sorun olduğunda böyle bir durum yaşanabiliyormuş. İşlemciyi söktüm, ne göreyim, 3 adet pin kopuk! Bilgisayar şimdiye kadar nasıl çalışmış bilemiyorum. Takan arkadaş mı böyle taktı, yoksa 5 yılda ısınmadan böyle bir sorun olur mu, hiç bir fikrim yok. Yüksek elektronik mühendisiyim, eğik olsalar bir şekilde düzelteceğim ama, kopmuş pinler konusunda hiçbirşey yapamıyorum.

Kasayı komple söktüm ve temizledim. Ssd mi ve 8gb yeni ram imi aldım ve sistemi tekrar kuracağım. Sormak istediğim, şimdiye kadar çalışmış (nasıl olduysa), böyle devam etmemin bir sakıncası olur mu, yoksa 1156 soket yeni bir anakart alsam iyi mi etmiş olurum? Sıfır bulunmadığı için mecburen ikinci el arayacağım.

Uzman arkadaşlar birşeyler söylerse sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yamahapower -- 3 Ağustos 2015; 8:36:49 >

• yüksek elektronik mühendisisin ,senin daha iyi bilmen gerekmez mi?

ben olsam yeni anakart alırdım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: beratad

yüksek elektronik mühendisisin ,senin daha iyi bilmen gerekmez mi?

ben olsam yeni anakart alırdım.

Sorun da orda zaten, bilgisayar mühendisi değilim ve bilgisayar sektörünü yakından takip etmiyorum. Yeni ana kart almaya karar verdim zaten. 1156 soketli bir gigabyte arıyorum.
  • Bu gibi eksik pinin olduğu durumlarda birkaç kez sorunsuzca kullandım ve kullanan gördüm, ama aklıma gelen hep amd sistemlerdi, intelde de çok sorun olacağını zannetmiyorum ama kırk yılın başı sorun olur o da sana denk gelmiş
  • Bugune kadae calistiysa bos pinlerdir kafana takma o pinlerin hepsinin bi islevi yok raminin 2gb olusuda belleklerin birinin arizali olmasindan kaynaklanabilir bendede bi 4gb ram var takinca taniyor ama kullanilabilir miktardan dusuyor 8gb bellegi taktiginda sorunsuz calisiyorsa kafana takma egrilmis pinleri duzelt kullanmaya devam et

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu güne kadar sorunsuz çalışıyordu zaten. Bu arada 1 numaralı ram slotuna takılan ramleri tanımıyor. Yoksa ramlerin ikisi de çalışır durumda. tek tek olacak şekilde slot3 e taktığımda sorunsuzca çalışıyor. fakat slot1 e tek ram taktığımda açılmıyor. Bu boşta olan pinler sanıyorum slot1 e bağlanıyor.

Yeni anakart almadan veya tamir ettirmeden kullanmayı düşünmüyorum. Yarım iş yapmayı hiç sevmem. Bir de işlemciden olmayayım. İki gün sonra da sorun çıkarsın istemem.

Tamir ettirebileceğim güvenli bir yer biliyor musunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: cinayet13

Bugune kadae calistiysa bos pinlerdir kafana takma o pinlerin hepsinin bi islevi yok raminin 2gb olusuda belleklerin birinin arizali olmasindan kaynaklanabilir bendede bi 4gb ram var takinca taniyor ama kullanilabilir miktardan dusuyor 8gb bellegi taktiginda sorunsuz calisiyorsa kafana takma egrilmis pinleri duzelt kullanmaya devam et

Bu kadar bilinçsizce yazılmaz derim
    İşlemcilerin bütün pinlerinin bir işlevi vardır. İşlevsiz pinler sadece yeni nesil ancak eski soket tipli işlemcilerde çıkabiliyor. ancak sizin işlemciniz için bu durum geçerli değil.

@yamahapower

dostum benim işlemcinin bi ara 40 kadar pini yamuldu ve düzeltildi bir tanesi düzelmeyecek haldeydi ve kırdım. Uzun zamandır sorunsuz çalışıyor.
    Daha sonra geçenlerde 60 kadar pini yamuldu. hepsini tek tek düzelttim şimdi sorunsuz çalışıyor.

sorularına gelirsek aldıklarını tak dene. Sorunsuz çalıştıysa bundan sonra da çalışacaktır. Standart elektronik eşya gibi bunların da bozulma ihtimalleri var elbet. Yani yarın da bozulabilir 10 yıl sonra da

Asıl sorun şu. işlemcinin pinleri ramleri kontrol eder evet ama ramin kullanılabilir miktarını etkilememesi gerekir. ya çalışır ya da çalışmaz ondan olduğunu düşünmüyorum.
    büyük ihitmalle ram yuvalarından veya ramlerden kaynaklanan bir sorun.

son olarak intel anakartın soket pinlerinin kırılması için ya sizin bir darbe uygulamış olmanız ya da kusurlu üretim olması gerekir. Sizin uyguladığınız darbe soğutucu takılıyken soğutucuya yaptığınız darbeler bile olabilir. Ancak bu pinlerin kırılıp kırıldıktan sonra da yuvalarında olmayışı ilginç. Yani pinler kırıldıktan sonra o işlemci sökülmüş yuva vs. temizlenmiş geri takılmış demektir. Bunu siz yaptıysanız fark etmemeniz imkansız.
    Kısacası büyük ihtimalle sizin aldığınız yer veya kişiden gelme bir sorun olduğunu düşünüyorum bunun.

edit: standart soğutucu mu kullanıyorsunuz ve kasa için soğutmanız nasıl ? bios üzerindeyken bile 69 derece olan sıcaklık hiç normal değil hele hele 860 için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tarkolar -- 4 Ağustos 2015; 5:36:35 >

• Bu kadar uzun yazdığın için teşekkürler.

Normalde kullandığım cihazları periyodik olarak temizlerim, termal macunlarını yenilerim. Fakat bu pc yi aldığımdan beri sadece yılda 3-4 defa basınçlı hava ile temizlerdim. soğutucuları veya termal macunları ellemedim. Standart işlemci fanı kullanıyorum. Fakat kasanın üzerinde 4 tane daha fan var, sıcak havayı mümkün olduğunca dışarı atıyordu.

Fakat soğutucuları çıkardıktan sonra termal macunların kurumuş ve işlevlerini yitirmiş olduklarını gördüm ki çok normal. Sıcaklık bundan kaynaklanıyor olabilir. İşlemci doğru çalışmıyor da olabilir gerçi, manzara ortada.

Bu nedenle takan kişinin yediği bir nane. Pc geldiğinden beri 4 gözüküp 2 gb kullanılabiliyordu zaten. Bir arkadaşıma sipariş edip toplatmıştım. O nedenle kaynağını bilmiyorum. Bilsem de 5-6 sene sonra bir işime yaramaz. Belki de bilerek bozuk kartı gönderdiler. Bilemiyorum.

Bir kaç gün sıfır alma şansım olmadığı için ikinci el uygun soketli anakart arayacağım, ki yazıcıoğlu tarafına uğradım, hep dandik şeyler vardı. 1156 soket resmen tarihten silinmiş. :) Eğer bulamazsam işlemciyi takıp deneyeceğim.

Bu süre içerisinde tamire göndermeyi düşüyorum. Bugün Arenayı falan arayacağım, bilmem yaparlar mı. Güvendiğiniz bildiğiniz bir yer varsa paylaşırsanız sevinirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: yamahapower

Bu kadar uzun yazdığın için teşekkürler.

Normalde kullandığım cihazları periyodik olarak temizlerim, termal macunlarını yenilerim. Fakat bu pc yi aldığımdan beri sadece yılda 3-4 defa basınçlı hava ile temizlerdim. soğutucuları veya termal macunları ellemedim. Standart işlemci fanı kullanıyorum. Fakat kasanın üzerinde 4 tane daha fan var, sıcak havayı mümkün olduğunca dışarı atıyordu.

Fakat soğutucuları çıkardıktan sonra termal macunların kurumuş ve işlevlerini yitirmiş olduklarını gördüm ki çok normal. Sıcaklık bundan kaynaklanıyor olabilir. İşlemci doğru çalışmıyor da olabilir gerçi, manzara ortada.

Bu nedenle takan kişinin yediği bir nane. Pc geldiğinden beri 4 gözüküp 2 gb kullanılabiliyordu zaten. Bir arkadaşıma sipariş edip toplatmıştım. O nedenle kaynağını bilmiyorum. Bilsem de 5-6 sene sonra bir işime yaramaz. Belki de bilerek bozuk kartı gönderdiler. Bilemiyorum.

Bir kaç gün sıfır alma şansım olmadığı için ikinci el uygun soketli anakart arayacağım, ki yazıcıoğlu tarafına uğradım, hep dandik şeyler vardı. 1156 soket resmen tarihten silinmiş. :) Eğer bulamazsam işlemciyi takıp deneyeceğim.

Bu süre içerisinde tamire göndermeyi düşüyorum. Bugün Arenayı falan arayacağım, bilmem yaparlar mı. Güvendiğiniz bildiğiniz bir yer varsa paylaşırsanız sevinirim.

rica ederim.
    her türlü anakart tamiri yapan yerler var evet ama çok tavsiye etmiyorum. Forumun 2.el bölümünde güzel anakartlar bulabilirsin 1156 pin
    bir daha o yerden alışveriş yapmayın derim. dediğiniz gibi sıcaklık termal macundan kaynaklanıyordur.

aslında ram konusunda kafamı kurcalayan bir nokta var o olmasa tam birşeyler yazayım diyeceğim de şu sıkıntı:
    dimm1 de gözüken ram de sıkıntı yok. ama dimm 3 te gözüken ram in enabled memory kısmı yazmıyorken dimm2 de ram takılı değilken 2gb ram takılı gibi enabled gösteriyor
    yani size asıl tavsiyem işlemcinizi ve ramlerinizi başka bir anakartta deneyip öyle anakart almanız olur.
    Sorununuz büyük ihtimalle anakartın ram slotlarıyla alakalı. o değilse de ram olduğunu düşünüyorum. kırık pinlerle bir ilgisi olsa hiç ram görmezdi emin olun.
    Ayrıca cpu nun kenar pinleri hasar görmeye daha müsait olduklarından genelde fark ettiğim şey üreticilerin kenar pinlere hayati önemi olmayan şeyleri koyuyorlar
    mesela benim kırık pinim bildiğim kadarıyla ps/2 klavye slotunu kontrol ediyordu

• aynı sorun bende de mevcut bugün yeni bir anakart aldım 1155 pin h61 e düştük p67 den ama yapacak bir şey yok :) anca olan işlemciye oldu 4.8 de çalışan işlemci 3.2 ye düşecek 1155pin z77 yok piyasada hiç :(

her neyse bence hiç uğraşma hocam ben çok uğraştım kimse yapamıyor adam düzeltecek derken 2 bacağı daha kırdı en iyisi iyi bir anakart almak
  • Bugün Yazıcıoğlunda da aradım 1156 soketli kafama uygun bir anakart bulamadım. Kendi anakartımı inceleyen bir tamirci çok iddialı bir şekilde yapabileceğini söyledi. 50 Lira fiyat verdi. Yarın sabahtan getirirsem öğlene kadar halledebileceğini söyledi. Araştırmalarımdan öğrendiğim bu pinleri sonradan çakmak için bir alet varmış. Ama bu kişi o aleti kullanmadan yapacağını söyledi.

Yarın işlemcimi, anakartımı ve ramlerimi alıp gideceğim. Bakalım neler olacak.

Bu arada, sıfır sıkıntı mı, sorun yok mu ne tam adını hatırlamıyorum, öyle bir dükkanın ustası işlemci pinlerinin ram ile alakası olmadığını, ram in çalışmasını asla etkilemeyeceğini söyledi. Bir yerlerimle güldüm.

İşlemci datasheetini buldum. Benim arızalı pinlerim şu şekilde:

Baktığımız zaman şu şekilde açıklanıyor:

AV3 - VSS : Ground
    AV2 - SA_DQ(22) : DDR3-I/O
    AV1 - RSDV-NCTV : Bilgi yok
    AU1 - SADM(2) : DDR3-O

Görüldüğü üzere arızalı pinler DDR3 ram giriş çıkış portlarına denk geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yamahapower -- 5 Ağustos 2015; 2:39:04 >

• Sabaha karşı gaza geldim. Baktım kayıp pinler çok kritik değil, düzelttikten sonra kasayı topladım. Bir de ne göreyim, bios ramleri 4 GB görüyor!

Termal macunları yenilediğim için sıcaklık da normal seviyelerde. Başka bir gariplik gören var ise uyandırsın. Şimdilik ssd ile temiz bir windows kurulumu yapıp duruma bir de öyle bakıcam.

Yazan, yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara teşekkürler. :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.