Şimdi Ara

Sistem Tavsiyeleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
442
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yaklaşık 3-4 yıldır bilgisayar donanım aleminden uzakta kaldım. Bu nedenle sistem toplamadan önce uzun süre araştırma yapmaya karar verdim Yaklaşık 1 haftadır forumda hemen hemen her sistem tavsiyesi konularına göz attım. Bunun sonucu olarak aklımda bazı şablonlar oturdu. Ancak 3-4 yıllık uzakta duruşum nedeniyle bazı konularda ciddi tavsiyelere ihtiyacım olacak. Bu nedenle bu konuyu açmaya karar verdim.

Sistem bileşenlerini bir sıraya sokup teker teker düşündüklerimi söyleyip sonra da sizden yorumlar almak istiyorum. Fiyat konusunda üst sınır belirtmeden konuya giriyorum. Zaten aklımdaki bileşenleri görünce sınırımın ne olduğu anlaşılacaktır. Herşeyden önce fiyat/performans oranı yüksek olan bir sistem istediğim belirteyim.

ANAKART

Aklımda 2 anakart var. Bunlardan ilki MSI 870A-G54 diğeri ise Gigabyte 870A-UD3. Anlaşılacağı üzere sistemim AMD tabanlı bir sistem olacak. Daha önce AMD li bir sistem kullanmadım ama bir sorun yaşamıyacağıma eminim. Umarım bu yorum AMD/Intel çekişmesi başlatmaz

Bu anakartlardan Gigabyte'ın e-SATA çıkışı olması benim için önemli. Aslında "önemli mi" size de sormalıyım. Ben bilgisayarımda SSD kullanmak istiyorum. Geri kalan dosyalarımı harici bir sabit diskte depolamak niyetindeyim. Bu sabit diskin e-SATA çıkışına sahip olmasını istiyorum. Bu da Gigabyte'ı ön plana çıkarıyor gibi. Ancak aklımda şöyle bir çelişki de var. Her iki anakart da USB 3.0 destekli. Bu durumda sizden cevabını istediğim bazı sorular var.

1. USB 3.0 ile e-SATA platformunun hızlarını karşılaştırabilir miyiz ?
    2. Hangisi daha hızlıdır ?
    3. Ve e-SATA için daha fazla ödemeye gerek var mı Gigabyte'a ?
    4. Ve de USB 3.0 destekleyen harici sabit disklerin fiyatları e-SATA destekleyenlerle karşılaştırıldığında nasıldır ?

Bu soruların cevabına göre bu iki anakarttan birini almak istiyorum. Tabii istediğim kriterlere uygun f/p oranı daha yüksek bir anakart tavsiyeniz varsa lütfen bileyim.

İŞLEMCİ

İşlemci konusunda Athlon ile Phenom arasında gitmekteyim. Burda size bir konuyu söylemeliyim. Belki de en önemli konu bu. "Ben bilgisayarımda oyun oynamıyorum" Böyle olunca Phenom'un açık L3 Cache'inin benim için bir önemi kalmıyor diye düşünüyorum. Lütfen beni bilgilendiriniz. Eğer Athlon ise tavsiyeniz modeliyle belirtirseniz teşekkür ederim.

EKRAN KARTI

Oyun oynamadığım düşünülürse çok üstün kartlara yönelmek istemiyorum. Açıkçası en çok tavsiyeye burda ihtiyacım var. Bu alıcağım kart HD içerikli videoları açabilmeli , yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla çalışırken beni yormamalı. Hobim gereği profesyonal makinelerle fotoğraf çekmekteyim. Bunları Photoshop'da işlerken sorun yaşamak istemiyorum.

RAM

Sanırım DDR3 1333 Mhz lik en ucuzundan bir ram kiti işimi görecektir. Tavsiyelerinizi duymak isterim.

KASA

Kasa konusunda tercihimde harici sabit diski kullanmam ve bunların bağlantısında e-SATA yada USB 3.0 kullanmak istemem rol oynayacaktır. Kasa bir bilgisayarın tek göz önündeki parçası oladuğu için ciddi ve kaliteli görünmesini istiyorum. Bağlantı olanakları geniş ve fiyatı uygun olan bir kasa istiyorum. Aklımda bazı kasalar var. Güzel görünen bu kasaların kaliteleri konusunda hiç bir fikrim yok. Bu arada ülkemizin sıcak şehirlerinden birinde yaşıyorum , ısı sorunu bakımından sorunsuz olması artı bir özellik olur. Sıkı bir ekran kartı almayacağım için sanırım üzerinde gelen güç kaynağı işime yarayacaktır.Önerilerinizi merakla bekliyorum.

Şimdilik aklıma gelen konular bunlar. SSD konusunda Corsair'in F 40 modelini düşünüyorum. 40 GB bana Windows 7 için yeterli diye düşünüdüm. Oyun kurmayacağımı da düşünürsek. Bu konuda da önerilerinizi bekliyorum.

Mesajımdan da anlaşılacağı üzere , bu konuda tecrübesi olan , nedenleriyle bana tavsiyede bulunabilecek , marka fanatikliği yapmayacak arkadaşlardan yorumlar bekliyorum.

Şimdiden çok teşekkürler.

Bu arada eklemek istediğim bir konu daha var. Forumda LEON-X arkadaşımın yorumlarını dikkatle takip ediyorum. Ondan da yorum alabilirsem sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi exproud -- 5 Ocak 2011; 17:13:06 >

• Öneri ve tavsiyelerinizi bekliyorum arkadaşlar.

Güncel tutmak istedim.

Şimdiden teşekkürler.
  • CPU:
    AMD Athlon II X4 630 AM3 2.8 GHz, 2 MB, 95W, BOX İşlemci
    95 $ ( 148,77 TL)

ANAKART:
    MSI 870A-G54, AMD 870G, DDR3, 2X PCIExp, Socket 938 AM3
    99 $ ( 155,03 TL)

BELLEK - RAM:
    KINGSTON 4 GB (2X 2GB) DDR3 1333 MHZ RAM CL7 HYPERX
    82 $ ( 128,41 TL)

HDD:
    OCZ SSD Agility 2 Serisi 60 GB Serisi SATA-II Süper Hızlı SSD (275/285)
    305,37 TL

EKRAN KARTI:
    ASUS EAH5750 FORMULA/DI/512MD5, 512 MB, PCIExp Ekran Kartı, DirectX 11, DDR5, 128 bit, 700/4600
    145 $ ( 227,07 TL)

OPTİK SÜRÜCÜ:
    LG 22X DVD-RW Double Layer Siyah SATA
    22 $ ( 34,45 TL)

TOPLAM :
    1160 TL
    KDV (%18) :
    181 tl
    TOPLAM FİYAT - PEŞİN ($) :
    894,96 $
    NAKİT / HAVALE (TL) :1341

kasa:http://www.teknobiyotik.com/donanim/pc-kasa/dark-knight-hotswap-disk-yuvali-ve-usb-3-0-destekli-oyuncu-kasasi.html
    psu:http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/high-power-performance-550w-guc-kaynagi.html

toplam 270 llira

total olarak 1611 lira civarı

nova bilgisayar
    sistem tam sana göre isteklerini fazlasıyla karşılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThE LoSt -- 6 Ocak 2011; 16:02:18 >

• Anakarta çok para vermenin anlamı yok, zira o.c vb. işlerle uğraşmadıktan sonra... 870A-UD3'ün faz yapısı farklı ve gelişmiştir, ancak bu kullanım amacınızda size bir şey kazandırmaz, bazı arkadaşlar takmış bu faz olayına ama çok gerekli değil.

870A-G54 ise f/p olarak yeterli bir üründür, sata 3 + usb 3.0 + raid desteği var, E-Sata işin içine girerse E-sata portlu kasa alınırsa bu işi kolaylaştırırsınız.

İşlemci olarak ise, L3 olayı oyunlarda ve diğer uygulamalarda çok aşırı bir fark yaratmaz testleri var zaten, ancak genel kullanım için f/p oranına bakmak her zaman iyidir, zira Athlon II X4'ler de stok fanlar Phenom II'ler gibi gürültülü çalışmıyor, bu da soğutucu masrafından kurtarıyor bizi.

SSD olarak düşük kapasiteli almamanızı öneririm ve 275/285 mb/s hızlarına sahip modellere bakmanız iyi olur, zaten diskin bir kısmını Windows görmüyor, üzerine işletim ssitemi kurunca da 64bit öneririz genel de bu da yer kaplıyor oldukça, yani min. 60-64gb SSD alınmalı, ancak SSD düşünürkende işlemciyi düşük almak mantıklı olmaz.

Ekran kartına gelince de Nvidia kullanım amacınız için iyi olur, Photoshop vb. yazılımlarda Nvidia desteği alındı bunu da ayrıca araştırın bence.

Kabaca önerim f/p olarak şu şekilde bir sistem olur; SSD'ye de çok ihtiyacınız olacağını sanmam, zira Samsung F3 ile "Raid 0" kurmanız oldukça performans verir f/p oranı güzel olur, + 1TB 'da depo diski atarsınız tamamdır.

AMD Athlon II X4 640 3.0ghz 2mb Quad Core
    MSI 870A-G54 AM3 DDR3
    A-DATA / KINGSTON 4GB (2*2) DDR3 1333MHZ
    PALIT GTS450 1GB
    SAMSUNG 500GB (Spinpoint F3)
    LG 22x DVD-RW SATA
    HIGHPOWER 500/550w PSU
    DARK KNIGHT HotSwap Disk Yuvalı ve USB 3.0 + E-Sata Destekli Oyuncu Kasası

• The LOst arkadaşım , yorumun için teşekkürler.

Tavsiye ettiğin sistem kafama yatan bir sistem. Anakartı Gigabyte almaktan vazgeçtim , çünkü USB 3.0 teknolojisi e-SATA teknolojisinden çok daha hızlıymış. Yanlışsa lütfen düzeltin. Bu durumda e-SATA için daha fazla ödemenin bir anlamı kalmıyor. Bu şekilde anakart olayını sonuçlandırmış oluyorum.

İşlemci olarak anladığım kadarıyla Phenom'a hiç gerek yok demek istemişsiniz. Oyun oynamadığım düşünülürse gerekli işlemler için sanırım bu işlemci yeterli olacaktır.

Bellek konusu zaten çok karmaşık bir konu değil , tavsiyeniz için teşekkür ederim.

Ekran kartı konusu ise ne karışık konu. Oyun oynamadığım için diğer işlemlere yete4cek kartın ne olduğu konusunda kafam çok karışık. On board yeter diyenler de var ama Photoshop ve 1080p çözünürlükteki videolar için sanırım on board yeterli olmayabilir. Bu sebeble tavsiyenize uyucam çünkü kendim karar veremiyeceğim nokta ekran kartıydı.

Sabit disk olarak SSD ve harici ikilisini düşünüyorum. Sizce sadece4 ssd ve harici bir diskle akıllıca bir işlem yapmış olur muyum , yoksa bir sabit diske ihtiyacım olur mu. Oyun kurmayacağım için Corsair F 60 yeterli olur diye düşündüm. Tavsiyeleriniz nedir?

Kasa çok iyi görünen bir kasa ancak biraz fazla iddalı gibi duruyor. Bu kasanın led ışıklarını kapamak mümkün müdür. Yada yine USB 3.0 girişi olan daha sade bir kasa tavsiyesinde bulunabilir misiniz. Yada bu kasa iyidir al bunu mu dersiniz ?

Optik sürücüye ihtiyacım olmayacak elimde siyah renk önerdiğiniz kasaya uyacak bir model mevcut. Daha önce belirtmedim kusura bakmayın.

Tavsiyeler için teşekkürler. Başka tavsiyeler de alıp bir şeyler daha öğrenebilirsem çok sevinirim.

• ssd yanında istersen samsung 500gb f3 harici alabilrisin..
    optik varmış... zaten
    kasa konusunda ise kasa kesinlikle bu fiyata en iyi kasa diyebilirm.. kesinlikle kaçırmayın ledler rahatsız etmeyecektir..
    ekran kartı olarak hd5750 fazlasıyla yeterli gelir.. ama leon x in önerdiği gts450 yide alabilirsin.. 5750 den az bir fark iyidir..
    photoshp gibi uygulamalarda öne geçicektir..
    işlemciyide kararlaştırdık x4 630 size fazlaıyal yeterli gelir.. az ısınır.. sesizdir sorun yaratmaz yani.. bu sistemde oyun oynamıcakmısınız ama.. bu bileşenlerle oyun bile oynayabilrisiniz..
  • Leon-x arkadaşım teşekkürler yorumun için.

Umarım çok soru sorarak kafanızı ağrıtmıyorumdur.

RAID her zaman bana zor kurulan ve ince işçilik gerektiren bir teknoloji olarak gelmiştir. Anladığım kadarıyla 60 GB lık bir SSD yerine RAID li yüksek kapasiteli bir depolama çözümünü öneriyorsunuz. Bu şu ana kadar hiç aklımda olmayan bir çözümdü. Ben SSD ve harici bir diskle çözmeye çalışıyordum. SSd tercih nedenim Photoshop gibi uygulamalarda tepki süresinin az olması nedeniyle hızlı ve çok sayıda fotoğraf ile çalışmamı mümkün kılacak olmasıydı. Eğer RAID ile aynı sonuç alınabilirse tabii ki daha az bir masrafla bunu tercij etmek isterim.

Belki önümüzdeki senelerde fiyatların düşmesiyle yüksek kapasiteli SSD ler uygun olabilir.

Son bir sorum da , bazı arkadaşlarımızın bahsettiği Intel'in yeni mimarili işlemcileri ve platformu. Bazı arkadaşlar kesinlikle beklenmesi gerektiğini ve sistem kurmak için kötü bir zaman olduğunu söylediler. Bu konuda ne düşünürsünüz bilmek isterim.

Şimdiden teşekkürler.

• sandyler (yeni gelenlerin)
    o kadar abartılacak bir yanları yok... sizin istekleriniz doğrultusunda beklemenizi önermem..
  • Fazlara takan arkadaş ben oluyorum

Ama 870A ud3 almanı önermeyeceğim Ma74gmt almanız (bence) yeterli olur 90lira bişey olması lazım..

işlemci olarak athlon x4 yeterlidir..

Ram olarakta aslında 4gb tek modul + ilerde bitane daha alınması daha iyi gibi duruyor..

Ekran kartı tabikide GTs450

Sabit Disk olarakta günlük uygulamalarda önemli kriter olacağını düşündüğümden Team Extream S1 serisi yada ucuz ve kaliteli herhangi bir 60gb ve üstü SSD almanızı tavsiye ederim.. ayrıca yanına depolama için 500gb spinpoint alırsınız..

Dwd yazıcı olarakta label Flash teknolojisinden dolayı Pıoner diyorum..

Psunuzu Seasonic 520W almanızı öneririm hem bronze sertifikası hemde 12V kanalından 40amper vermesi onu alınabilir kılan şeylerden birkaçı..

Kasa olarakta zevkinize göre istediğiniz kasayı almanızı tavsiye ederim.. Dark knight hem görüntü hem işlevsellik bakımından fiyatına göre iyi..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.