Yeni aldığımız laptopta linux kurulu geliyor. FreeDOS yollamıyorlar. Hali hazırda windows kullanıcısıyım. Sistemden linuxu tamamen kaldırıp windows kuracağım. Fakat boot işlemi yapılmadan önce sanırım disk bölümlerinin tek tek elle kaldırılması gerekiyor. Bunun içinde Fdisk aracı gerekiyormul ve onu da açmak için linux kurulum dvd/flashına sahip olmak gerekliymiş.
Sistemi kaldırmak için başka bir yöntem yok mudur? Elimde böyle bir disket yok. Gelecek linux versiyonuda belirtilmemiş. Hangi linuxu usbye yazmam gerekiyor ya da yazdıktan sonra ne yapmam gerekiyor bilgim yok.
Yardımcı olabilir misiniz?
windows kurmak istiyorsanız, normal şartlarda ilk kurulum aşamasında size disk bölümleme ve nereye kuracağınız kısımda tanımsız disk diye gösterip size silme imkanı veriyor diye biliyorum
yok ise.... manjaro gibi ubuntu gibi live çalışan bir iso yu usb belleğinize rufus gibi bir program ile yazdırın... ve usb bellekten boot edip linux ün çalışmasını sağlayın gparted diye disk bölümlemesi ekranı gelecek manjaro iso larında sizden şifre ister.. şifre manjaro dur.. diğerlerinin live şifresini bilmiyorum... o kısımda bölümleri silebilirsiniz swap alanını silmek bazen ilk planda izin vermez ise... swap olarak işaretlik disk bölümü üzerine glip swapoff seçeneği ile kapatın.. daha sonra silme işlemini yapıp yukardaki OK çek işareti ile işlemi kayıt edin ve windows cd si veya windows u da usb den boot ederek tamamen formatsız disk olarak biçimlendirme yapabilirsiniz
gui olmayan bir iso olsun... örneğin 600mb lık arch iso sunu indirdiniz ve yine usb den açtınız... size root olarak komut satırı ekranı gelir... orda öncelikle loadkeys trq ile türkçe klavye setini aktif edin...
cfdisk ile gelen seçenekten dos u seçip disk bölümlemesini göreceksiniz en alttan yukarıya doğru bölümleri silip text ekranda ok tuşları ile hareket edebilirsiniz... ve tüm bölümleri sildikten sonra Write tuşu ile kayıt edin.. gelecek soruya mutlaka klavyeden yes yazarak onay verin... sonra quit ile çıkarak elinizde bölümlemesi olmayan 1 bölümlük diski yine normal olarak devam edersiniz
çalışan linux içinde disk bölümü silmek... OS diski ve bölümü kullandığı için size izin vermeyebilir.. verse bile disk yapısında bir sorun çıkar ve RAW Formata düşme riskiniz var. bu sebeple de o riski göze almayın live imaj lar ile işlemi yapın
değim gibi
internet den indireceğiniz bir iso yu rufus gibi bir yazılım ile usb belleklere yazmanızdır... çok nadir de olsa bazı usb modellerinin boot özelliği olmayabilir. buna dikkat edin... 3-5 liraya alınan modellerin hem ömrü kısadır hemde gerçek boyuta sahip olmazlar
işlemi yapamadan önce.. elinizde 2 adet usb olup bunlara iso ları zayarsanız her zaman dvd medya harcamadan sorunsuz işlem imkanınız olacaktır
keşke Linux ile devam edebilse idiniz...
tosuntosunT
kullanıcısına yanıt
Teşekkür ederim hocam, öncelikle bilgisayarı biradere yollayacağım o hiç anlamaz. Kendime olsaydı linux denemek için bir fırsattı. O yüzden kaldırmak zorundayım.
Diğer yandan yazdığınız adımlardan çoğu yeri sistemi açınca ilerledikçe anlayabilirim. Zira şuanda sıfır linux bilgimle hiçbir şey kafamda canlanmadı.
Birde bugün araştırırken gpartedın usb/dvd portable iso dosyasına rastladım. Onun üzerinden araştırınca aşağıdaki video ile karşılaştım. 2 flash diskimden birisine rufus ile win10 pro diğerine de gpartedı YUMI diye bir program ile kurdum. Şuanda anladığım kadarı ile gpartedı boot edebileceğim. Sizce bu yöntem problemi çözer mi?
Şimdiden teşekkür ederim.
partition erişimi olan her türlü yazılım olur..
bu arada bu güzel video yu da paylaştığın için teşekkür ederim... bana da herkese de faydalı olacaktır
tosuntosunT
kullanıcısına yanıt
Rica ederim, asıl ben teşekkür ederim.
Bunlara gerek kalmadı. Win10 pro eklentisiz halini bootladığımda hard diski tamamen silip biçimlendirme yaptırdım. NTFS'ye döndü. Klasik windows kurulumu ile halletmiş oldum. Çok ilginçtir nereyi okuduysam önce gparted gibi bir araçla boot ekranında temizlik yapmam gerektiğini yazıyordu.
bunun birçok sebebi var yaklaşık 10 yıl önce satalar piyasada yaygın olarak kullanılmaya başlandığında bu diskleri bazı anakartlar görmüyordu.. mutlaka bir sata driver dosyası ile işlemi yapmak gerekiyor idi.. Zamanlar tüm anakartar bu sorunu kendi içinde hallettiği gibi... piyasada linux kullanımı da arttı. işletimsistemsiz hem pc hemde NB ların içine birçok firma freedos yerine linux yükleyip vermeyi uygun gördüler.. bu da tamamen ticari bir yaklaşım idi.. bazı dönemde bazı marka ve modeller için lisans alamadıkları gibi... o seri ürün kullanıcıları bazen Linux veya hacintosh kullanıcılarına yönelik de üretimleri ister istemez oldu. ve mikropsoft a gelen istek ve şikayetler sebebi ile artık linux veya tanımsız olabilecek ne kadar partition tipleri var ise onları tanımlanamayan olarak gösterip silebilme imkanı sağladı.. misal.. siz o makineye ilk çıkan win7 nin home serisi dvd sini taksa idiniz kesinlikle göremezdiniz linux part ları.. dolayısı ile arkadaşların anlatımları bu yönde.. halen devam eden bu tür durumlar için en garantili metod
ilk mesajımda da belirtmiştim.. eğer göremezseniz diye uzun yolu da tarif etmiştim. win7 nin son güncellemeleri ile artık eskiden birçok sorunlu olan partlar tanımsız bile olsa silinebiliyor.
Niye kaldırıyorsunuz efenim. Linuxle geldiyse linuxle kullanınız. Niye win kuruyorsunuz. Herkes win kurarsa ne olacak bu dünyanın hali.
Haklısınız, microsoft hükmünün azalması dileği ile
os_lnx
kullanıcısına yanıt
Dünyayı linux kullanıcıları yönetsin
quote:
Orijinalden alıntı: Morgoth Draqe
Dünyayı linux kullanıcıları yönetsin
Kesinlikle.
Ama bazıları değil. Bazıları yönetebilir sıkıntı yok.
quote:
Orijinalden alıntı: Morgoth Draqe
Haklısınız, microsoft hükmünün azalması dileği ile
bu konuya şu şekilde yaşadığım sıkıntılar ile örnek vermek istiyorum bu video eğitimleirnde de çok gördüğüm bir olay maalesef linux diye eğitim aradığımda %80 dan fazlası temel veya ileri seviye *nux komutları yapılandırması diye geliyor diğer gelen ise maalesef kali eğitimleri oluyor
şimdi Linux bir son kullanıcı açısından MasaÜstü İşletim Sistemi dir darahtlıkla diyebiliriz. 10 yıl önce *nix ler server olarak çok fazla yaygın idi. ve masaüstü olarak kullanım alanı oldukça azdı.. ama son dönemde linux de oyun performansı bile çok konuşulmaya ve her 2 marka ekran kartları ile daha fazla netlikler alınmaya başlaması... 10 civarında farklı masaüstü yönetimlerinin de çıkması ile... artık Linux bir SON KULLANICI içinyeterli denecek seviyede
Bunu etkileyen en büyük sebep... Linux de Son Kullanıcı hedefli yazılım geliştirenlerin büyük kısmının ücretsiz yazılım paylaşması ve Linux tarafında ister istemez yazılım kısmında çok ilerleme olmadı.. Ama bir firewall olarak düşündüğününzde, media server olarak, DB server, WebServer, Chat Server, Domain - DNS - WINS olarak düşünüldüğünde herkesin ortak fikri *nix-lerin tartışmasız üstünlüğü
son kullanıcı seviyesinde gelişmeler olsa bile bunlar dediğim gibi kişisel paylaşımlar olup bir öğrenen bunu maalsef paylaşma veya aktarma konusunda zayıf kalınması.. Son yıllarda youtube dan gelir meselesi ile Linux Admin lerde o kısımda paylaşımlara geçmiş olsa bile bu maalesef birçoğunun boş gevezelik yapması.. inceleme adı altında kurulum ve klasik programları (libre-vlc-firefox-thunderbird) göstermelerinden ileri gitmiyor... en büyük sorunlardan birisi olan driver veya hybrid NB driver meselesi oldukça az... Şu günlerde benim ençok sıkıntılarımdan olan MFP türünde paylaşım nerdeyse yok.. olanlarda eski
yeni bir sorunum daha var.. ctesi günü idi sanırım farkettim firefox un esr idi sanırım bir serisi var.. ben 57 versiyonu kullanmak istemiyorum. birçok kullanıcıda istemiyor. yaklaşık 20 kadar addon u desteklemiyor kullandığım.. dolayısı ile yeni versiyonun benim için getirisi yok ayrıca bir browser dan aşırı bir hız beklentim yok. yaptığım iş amaçlarım kullanımlarım için evet yavaş - şişme yapıyor özellikle flash sayfalarda ama kullanmak istediğim addon ları da düşününce katlanılır bir durum.. yoksa her iş için yeni yeni programlar bulmam gerekiyor. esr nin sorunu şu.. arch ın kendisi veya manjaro gibi modifiyelerinde store dan yükleme yapmak istediğinde maalesef download sonrası döngüye giriyor ve bitmiyor.. 20dak sonra hata verip kesiyor... bir arkadaşın tar uzantılı yükleme anlatımına göre MANUEL yaptım.. toplam indirme dahil 3dak civarında sürdü... hata da vermedi. dolayısı ile son kullanıcı açısından büyük bir sorun bu benzer sorun çıkaran yüklemelerde olabiliyor
birde şu söze çok gıcık oluyorum
Linux ün kendisi dağıtım olarak ücretsiz olabilir ama bu onun ücretsiz hizmet veya yazılım manasına gelmiyor. Misal ben arch seviyorum ve kuruyorum.. Arch geliştiricilerine 1 dolar bağış yapsam.. kullandığım her ay için.. bu beni fakir yapmaz.. sizleri de fakir yapmaz. sonuçda windows a min +80 dolar ve ofice de 400 dolar gibi para ödüyor iken... veya 1 defaya mahsus 10 dolar lık bağış yapacak olsak.. inanın 2 ay sonra piyasadaki ne linux leri de onlarda sorunsuz çalışan program sayısını hayal edemezsiniz... Sonuçda herkes ekmek derdinde..
Lütfen kullandığımız veya güvendiğimiz bu işletim sisteminin daha hızlı gelişimi için yardımcı olalım.. bildiklerimizi index alımı hızlı olduğuna inanacağımız yerlerde bildiklerimizi öğrendiklerimizi paylaşalım ki SON KULLANICI sayısı artsın beraberinde yeni yazılımlar ve çözümler olsun
Bilgilerinizi paylaşmaktan korkmayın... Sizler için çalışan bu free coder larından ekmeğe ihtiyaç duyduğunu unutmayınız
Selamlar
4. millenium faciası ile 3. millenium faciası aynı şekilde kuruluyor bilmiyorsan...
imhotep_of_grudge
kullanıcısına yanıt
Bence Windows 10, Microsoft'un Windows XP ve Windows 7'den sonra yaptığı en başarılı işletim sistemlerinden bir tanesidir. Benim sevmediğim nokta ise Microsoft'un ısrarcı politikalarıdır. Benim tahminim ise Microsoft gelecekte sıkıntı yaşayacaksa bu ısrarcı politikaları yüzünden yaşayacak. Internet Explorer örneğinde olduğu gibi...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme