Şimdi Ara

Siyaset felsefesine başlangıç için kitap önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
788
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Sorum esasen başlıkta. Siyaset felsefesine meraklıyım. Ülkeyi, dünyayı daha iyi anlamak için pek çok görüşün bilinmesi gerekiyor. Bugün sokakta insanları yoldan çevirdiğinizde büyük bir bölüm komünizme karşıyım diyecektir. Neden karşı olduğunu sorduğumuzda cevap verebilecekler mi ? Ben böyle neye karşı olduğumu veya neyi savunduğumu bilmeyen cahil bir tip olmak istemiyorum.
    Tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Not: Komünizmden örnek verdim diye sadece komünizme dair kitap tavsiyesi istediğim anlamı çıkmasın. Siyaset felsefesine veya siyaset felsefesindeki fikir akımlarına başlangıç için hangi yazarlar, hangi kitaplar uygundur onu soruyorum.
    Not 2: Herhangi bir fikrin propagandasını yapan kitaplardan ziyade olabildiğince objektif olabilen(%100 objektiflik mümkün değildir bence) yazarları önerebilirseniz memnun olurum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-596C9B846

Bu mesaj silindi.
    Hocam bunlar başlangıç için anlaşılabilir kitaplar mı ? Tavsiye için teşekkürler bu arada

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Peki teşekkürler yardım için iyi akşamlar

• Yukarıdaki arkadaşı çok dikkate alma derim. Felsefede soyut kavramları ele almadığın tek bir disiplin dahi yoktur, ne siyaset felsefesi öyledir, ne din, ne de ahlak. İyi ve kötü kelimelerini kullanıyoruz diye etik soyut olmaktan çıkacak değil, güzel çirkin diyoruz diye de estetik soyut olmaktan çıkacak değil. Bilmek ayrı şey, kullanmak ayrı şey. Siyaset felsefesinde karşılaştığın her şey soyut olacak diğer felsefe disiplinleri gibi. Devlet, egemenlik, iktidar, otorite gibi soyut kavramlar sadece günlük hayatta duyduğumuz şeyler, anlamını bilmek ve üzerine düşünmek başka bir şey oluyor.

Siyaset felsefesi diğer felsefe alanlarıyla dirsek temasındadır hep. O yüzden öncelikle iyi bir felsefe altyapısı edinmen faydana olur. Russel'ın Batı Felsefesi Tarihi bu işin en güzel özetlerinden birini sunuyor ve bu kitap istediğin objektifliği sunacak tek kitap olacak sana, çünkü entelektüel tarih metnidir bu. Felsefe subjektif bir alandır, siyaset felsefesi alabildiğine subjektiftir. Okuduğun düşünürlerin hepsi soyut kavramlarla bir fikir dünyası inşa edecek ve subjektif kanılara varacak. İleride okuduğun hiçbir şeye katılmak zorunda değilsin. Öğrenmek bir taraf tutma işi değil bir tefekkür işidir zaten. Arkasına siyaset temeli edinmen yine faydana olur. Türkçe kaynaklar var: Münci Kapani ve Ahmet Taner Kışlalı meşhur ve iyi kaynaklar olarak bilinir. Heywood'un Siyaset'i yine meşhurdur, yabancı kaynak olarak öneririm, çevirisi de mevcut sanırım. Bu kitaplar ders kitabı niteliği taşıdığı için birebir ve mutlak bir sıra gözeterek okumana gerek yok, kendin seçebilirsin okuyacağın şeyleri çünkü siyasetin pek çok alt alanını kapsıyor bu kitaplar. Ara ara başvuracağın kaynaklar olarak birini edinebilirsin.

Ardından siyaset felsefesinin temel metinleri felsefenin diğer dallarında olduğu gibi Antik Yunan'a gider. Aristo'nun Politika'sı ve Platon'un Devlet'inden söz ediyorum. Bunlardan sonra Aydınlanma'nın, Rönesans'ın ve yakın tarihin pek çok büyük düşünürü var. Bu düşünürlere şu başlangıçtır demek doğru değil. Bu noktadan sonra biraz da fikirlerin ön plana çıkıyor. İlgini çeken düşünürlerle başlayabilirsin. Hobbes bir başlangıç noktası alınabilir, kendinden sonra gelenlere etkisi büyüktür fakat illa böyle okunacak diye bir şey yok.

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Aksine bence en zorlarından. Trickleri çok çok fazla. Aksi takdirde bunca zeki insan demokrasiden, özgürlükten, kolektif ilerlemeden, kardeşlikten söz edip güce tapan ve ütopyalara inanan otokrasi ve diktatörlükte başı çekmezdi. İktidarın abuse'a, kontroldışılığa ve keyfiliğe açık olduğu bir dünya yapısında iktidar hiçbir zaman salt kontrol veya kurtuluşun aracı olarak düşünülmemeli. Total kontrol ve total kontrol sanrısı yozlaşmaya veya cehenneme giden bir yol. İyi niyet taşlarıyla döşenmiş ama topluluk halinde insanlar için bir cehennemin yolu. Komünizm. Vahşi korporatif kapitalizm. Emperyalizm. Nazizm. Mutlak iktidar saplantısının vahşi ürünleri.

• www.kitapyurdu.com
    Siyasal Düşünceler ve Yönetimler - Prof. Dr. Ayferi Göze | kitapyurdu.com
    https://www.kitapyurdu.com/kitap/siyasal-dusunceler-ve-yonetimler/11836.html

İlk çağlardan modern çağa kadar olan siyasal düşüncelerin bir derlemesi bağlamında, tamamını okumuş biri olarak şu kitabı rahatlıkla önerebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atiuser -- 22 Mayıs 2020; 16:21:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-1AB9A40D5

Yukarıdaki arkadaşı çok dikkate alma derim. Felsefede soyut kavramları ele almadığın tek bir disiplin dahi yoktur, ne siyaset felsefesi öyledir, ne din, ne de ahlak. İyi ve kötü kelimelerini kullanıyoruz diye etik soyut olmaktan çıkacak değil, güzel çirkin diyoruz diye de estetik soyut olmaktan çıkacak değil. Bilmek ayrı şey, kullanmak ayrı şey. Siyaset felsefesinde karşılaştığın her şey soyut olacak diğer felsefe disiplinleri gibi. Devlet, egemenlik, iktidar, otorite gibi soyut kavramlar sadece günlük hayatta duyduğumuz şeyler, anlamını bilmek ve üzerine düşünmek başka bir şey oluyor.

Siyaset felsefesi diğer felsefe alanlarıyla dirsek temasındadır hep. O yüzden öncelikle iyi bir felsefe altyapısı edinmen faydana olur. Russel'ın Batı Felsefesi Tarihi bu işin en güzel özetlerinden birini sunuyor ve bu kitap istediğin objektifliği sunacak tek kitap olacak sana, çünkü entelektüel tarih metnidir bu. Felsefe subjektif bir alandır, siyaset felsefesi alabildiğine subjektiftir. Okuduğun düşünürlerin hepsi soyut kavramlarla bir fikir dünyası inşa edecek ve subjektif kanılara varacak. İleride okuduğun hiçbir şeye katılmak zorunda değilsin. Öğrenmek bir taraf tutma işi değil bir tefekkür işidir zaten. Arkasına siyaset temeli edinmen yine faydana olur. Türkçe kaynaklar var: Münci Kapani ve Ahmet Taner Kışlalı meşhur ve iyi kaynaklar olarak bilinir. Heywood'un Siyaset'i yine meşhurdur, yabancı kaynak olarak öneririm, çevirisi de mevcut sanırım. Bu kitaplar ders kitabı niteliği taşıdığı için birebir ve mutlak bir sıra gözeterek okumana gerek yok, kendin seçebilirsin okuyacağın şeyleri çünkü siyasetin pek çok alt alanını kapsıyor bu kitaplar. Ara ara başvuracağın kaynaklar olarak birini edinebilirsin.

Ardından siyaset felsefesinin temel metinleri felsefenin diğer dallarında olduğu gibi Antik Yunan'a gider. Aristo'nun Politika'sı ve Platon'un Devlet'inden söz ediyorum. Bunlardan sonra Aydınlanma'nın, Rönesans'ın ve yakın tarihin pek çok büyük düşünürü var. Bu düşünürlere şu başlangıçtır demek doğru değil. Bu noktadan sonra biraz da fikirlerin ön plana çıkıyor. İlgini çeken düşünürlerle başlayabilirsin. Hobbes bir başlangıç noktası alınabilir, kendinden sonra gelenlere etkisi büyüktür fakat illa böyle okunacak diye bir şey yok.
    Felsefe temeli edinmek için pek çok yerde ''Felsefenin tesellisi'' ve ''Sofie'nin Dünyası'' kitaplarının önerildiğini gördüm hocam. Sence alınabilir mi ?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • MegaWindows kullanıcısına yanıt
    Felsefenin Tesellisi'ni okumadım. Sofie'nin Dünyası Russell'ınki gibi bir entelektüel tarih metni değil, tarz itibariyle roman. Okunabilir fakat daha ciddi okumalarla devam ettirmek gerekir bana kalırsa.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-1AB9A40D5

Felsefenin Tesellisi'ni okumadım. Sofie'nin Dünyası Russell'ınki gibi bir entelektüel tarih metni değil, tarz itibariyle roman. Okunabilir fakat daha ciddi okumalarla devam ettirmek gerekir bana kalırsa.
    Hocam bende Bertrand Russel'in batı felsefesi tarihi kitaplarının son baskısı mevcut. Almıştım fakat okuyamamıştım bilgi eksikliğinden dolayı sanki bazı şeyler havada kalıyor gibi gelmişti. O halde ben sizin tavsiyenize uyup o kitaptan başlayayım. Bilmediğim şeyleri de araştırarak devam edeyim notlar falan alarak ayrı bir kağıda.

• MegaWindows kullanıcısına yanıt
    Russell'ın kitabı başlangıcında biraz ağır başlıyor yazılma amacına göre. Tarihsel arka planı verirken zaman zaman ağırlaşabiliyor üslup ve verdiği bilgiler. Fakat dediğim gibi, büyük bir filozofun kaleminden değerli bir entelektüel tarih metnidir, devam etmeni öneririm.
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Einstein siyasete ve dünya politikasına politikaya atılacak kadar değer vermese de söylemsel ve ahlaki bazda ilgi duyan birisiydi, siyaset konusunda okuma yaptığı ve kafa yorduğu kesin ama her şeyi yalın ve basit bir matematiksel şablona koymak isteyen bir teorik fizikçi gözüyle yorum yaptı, fizikçi bakışı kullanmasına rağmen fizikle en bağlantılı sosyal bilim alanı iktisata ve iktisadın yan dalı davranışsal iktisata pek eğilmedi ve siyaset konusunda genel bir sentimental ahlakçılık Einstein'in tavrıydı. Einstein'ı siyaset veya kuantum fiziğini yorumlama konusunda batıran zekasına rağmen zaten bu basite alma durumu. Siyaset kitaplarını anladığını düşünen bir insan metafiziği, fizik felsefesini anladığını düşünen birisi gibi tamamen anlamıyordur. Siyasetin çelişkisi çok boldur, konu aldığı şeyler sistemler veya ideolojiler gibi soyutlama da gerektiren karmaşık varlıklardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 24 Mayıs 2020; 18:56:3 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.