Şimdi Ara

SİZCE KADER DİYE BİRŞEY VARMI ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
10.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: lknrm627

Kaderin anlamı önemli burada. Yaşayacağımız her şey önceden belliyse neden aklımız var, neden düşünebiliyoruz? Bence kader daha farklı bir şey.

Galatasaraylısın ama söyledikleriine katılıyorum kader farklı birşey

1. Kader konusunda aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz. Bu durum kaderi inkar ettiğiniz anlamına gelmez. Nitekim Kur'an'dan öğrendiğimize göre, Hz. İbrahim aleyhisselam ölülerin nasıl diriltileceğini sormuş, sonra da "Allah'ım inanmadığımdan değil, kalbim tatmin olsun diye soruyorum" demiştir. Bu nedenle bizler de aklımıza takılan sorularımızı sorabiliriz. Biz de elimizden geldiği kadar cevap vermeye çalışırız.

2. Kaderin esas anlamı "Allah’ın, olmuş olacak her şeyi bilmesi" demektir. Dikkat edersek insan iradesini yok saymıyor. Bilmek ayrı, yapmak ayrıdır.

Sorularlaislamiyet tam sorduğun şeyi açıklamış gerisini yazmadım alıntı zaten sitesinde var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GENERAL006 -- 10 Haziran 2011; 1:13:31 >

• Karıştırmasına gerek yok inançlıysan var inançsızsan yok. Bu kadar basit bir iş bu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tolgá

Şöyle düşün sen mühendissin cpu yada başka chip yaptın ve bunun çalıştığı bir işletim sistemi var.belirli bir sisteme göre (mesela x86)çalışıyor ama bu cpu çalıştıracağı kodları bilmiyor ne gelirse çözüyor kendi yöntemleriyle.çözemediği oluyor bazen dayanamaz çöker ağırlaşır vs duruma koda göre tepki verir.ama mühendis bunu biliyor müdahale etmiyor çalışıyor kendine.edebilir takdir mühendisin yani Allahın

değişik bir yaklaşım...
  • Kader dediğimiz olay yaratan tarafından yazılıyor ancak ilkokul zamanları kitaplarımızdaki boşluk doldurmacalar gibi.Kişi dolduruyor o boşluklar eğer böyle olmasaydı cennete gitmek için kimse bişey yapmazdı daha doğrusu iyilik kötülük diye bişey olmazdı nasılsa sonuç belli denilip herkes kafasına göre takılırdı.
  • Merak ettiğim konu bu dünyadaki yaşantımız bir sınavsa ve kader varsa yapacağımız herşey zaten belli değil mi Allah katında? ee zaten bu dünyada ne yapacağımız belliyse yani biliniyorsa direk gönderilsek ya cennete veya cehenneme?
    Biri mantıklı bir cevap verebilirse sevinirm.
  • Bazen vardır.Bazen ise yoktur.
  • Kaderde varsa üzülmek, neye yarar üzülmek...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Saralonde

Merak ettiğim konu bu dünyadaki yaşantımız bir sınavsa ve kader varsa yapacağımız herşey zaten belli değil mi Allah katında? ee zaten bu dünyada ne yapacağımız belliyse yani biliniyorsa direk gönderilsek ya cennete veya cehenneme?
    Biri mantıklı bir cevap verebilirse sevinirm.

Hazır para mı daha tatlı yoksa alın teriyle kazanılmış para mı? yani çabaladığını bilerek cennete girmek daha güzeldir.
    Ya da cehennemlikler direk cehenneme atılsaydı şunu derlerdi: "sen zalimsin bizi yarattın ve yakıyosun cennettekileri neden yakmıyorsun? ya da bizi neden cennete koymuyorsun? biz yanmayı hakedecek hiçbir şey yapmadık bizim cennettekilerden ne farkımız var?" Allah da bu soruların hiçbirine cevap veremeyecekti ve haşa zalim damgasını yiyecekti. Allah bunu önceden bildiği için bildiklerini bizlere de göstermek istedi. bizlere hayat ve zaman verdi. peygamberler ile kitaplar da gönderdi. ve bu dünya sınavından sonra hiç kimse bir bahane uyduramayacaktır. Allah kimleri yakacağını kimleri cennete koyacağını kuranda açıkça belirtmiştir ve kuranın çoğu dünya diline çevrilmesini nasip etmiştir.

Kadere gelince insan kendi kaderini kendi çizer. Allah kimsenin elini dilini belini zorla hareket ettirmiyor. kurallar sevaplar günahlar belli istediğini yap. Fakat bazı şeyler insanın elinde değildir. Bunlara ise itaat etmek ve saygı göstermek zorundayız. Kimse anne babasını,ırkını,cinsiyetini,boyunu,hangi ülkede doğacağını ve ne zaman ne şekilde öleceğini bilemez. Bu gibi şeylerin haricinde çoğu şeyi şeyi insan kendi seçer. Kader Allahın ezeli ilmiyle herşeyi önceden bilip yazmasıdır. bu yazdıklarının sırayla zamanı gelince gerçekleşmesine kaza denir.Fakat bunları insan kendi gerçekleştirir. Kaderimde varsa diye birşey yoktur. sen ne yaparsan kaderin odur yaptığın anada kaza denir.

Herkese tavsiyem (vaiz kuran meali)programını indirip baştan sona okumanızdır ve vazifenizdirde. Evet kimse arapça bilmek zorunda değil. Fakat bildiğimiz dile çevrilmesini nasip eden de O'dur.

Ateistlere gelince hiçbir bahaneniz kabul edilmeye layık değildir. Açıkça bir inkar içindesiniz ve bu inkarın cezası cehennemdir. En azından ateistliği seçmeden önce bir kez elmalılı hamdi yazırın kuran mealini okumanızı tavsiye ederim. 2 gününüzü ayırmakla 1 şey kaybetmezsiniz fakat ayırmamakla çok şey kaybedebilirsiniz.

• quote:

Şöyle düşün sen mühendissin cpu yada başka chip yaptın ve bunun çalıştığı bir işletim sistemi var.belirli bir sisteme göre (mesela x86)çalışıyor ama bu cpu çalıştıracağı kodları bilmiyor ne gelirse çözüyor kendi yöntemleriyle.çözemediği oluyor bazen dayanamaz çöker ağırlaşır vs duruma koda göre tepki verir.ama mühendis bunu biliyor müdahale etmiyor çalışıyor kendine.edebilir takdir mühendisin yani Allahın

Ne alakası var ben çözemedim.Sadece kendini haklı çıkartmaya çalışmışsın.Adamın dediği herşey önceden belliyse biz neden cennet ve cenhennem için sınava tutuluyoruz??
  • quote:

Orijinalden alıntı: masti

quote:

Ne alakası var ben çözemedim.Sadece kendini haklı çıkartmaya çalışmışsın.Adamın dediği herşey önceden belliyse biz neden cennet ve cenhennem için sınava tutuluyoruz??

allah böyle yaratmış evreni insanı yaratmış belli değerlere görede (iyilik kötücük vs insana ait değerlere göre)insanların öldüklerinde hesaptan sonra gitmesi için cennet cehennem yaratmış.
    böyle yapmış yaratıcı Allah.
    Bu konuyu genel düşünmek ve Allahın yaratıcı olduğunu takdirin onda olduğunu bilmek gerek.

not:şakirt cemaatçi dindar vs yani dinci biri değilim kendimi haklı çıkarmıyorum.
    Sadece düşüncemi dile getirdim Allaha inanıyorum sadece bu.

• gündüzcülerden de alalım görüşlerini :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zyx

quote:

Orijinalden alıntı: Reclamation

Yoktur.

İnsan kendisine sunulan kaderi yaşamak zorunda değildir, en azından bana göre büyük saçmalıktır.
    Ben yaşamak istediğim hayatı yaşarım, hayallerimi gerçekleştirmek için çalışırım.

Şimdi bi şakirt kalkıp, o istediklerin zaten senin kaderin demesin.
    Ben inanmıyorum.

senin hayatının zamanı düz bir çizgidir, yaptıkların yapacakların bütün ihtimaller sonunda olacaklar bu düz bir çizgiden ibarettir aslında, hayatında sürekli bir şeyler değiştirirsin ama sonunda olacak bellidir ama geleceği göremediğimiz için bilemeyiz. Dinden bağımsız bir yorum yaptım şakiüüeert diye koşma üstüme

Her konuda kendini belli ettiği gibi şimdide ediyorsun

• Örnek olarak,
    YGS sınavına girmek kaderdir ama sınavda ne yapacağımız bize bağlıdır.

Kader bence vardır. Başımıza gelecek olan olaylar bellidir fakat bu olaylar karşısındaki tutumumuz bize bağlıdır. Kader değildir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Reclamation

Yoktur.

İnsan kendisine sunulan kaderi yaşamak zorunda değildir, en azından bana göre büyük saçmalıktır.
    Ben yaşamak istediğim hayatı yaşarım, hayallerimi gerçekleştirmek için çalışırım.

• Kadere inanmayan mümin değildir çünkü imanın şartlarından birisidir, inanmayan inanmaz kimseyi zorla inandırtmaya çalışmıyoruz ben var diyorum yok diyenlerede saygı gösteriyorum onlarda lütfen saygı göstersinler ona göre konuşsunlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GENERAL006 -- 10 Haziran 2011; 14:30:55 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AssistForte

Kaderin tanımı İslam dinine göre şudur, Allah olacakları önceden biliyor-şüphesiz. Başımıza ne geleceği, ne olacağımız belli.

Ama karıştırılan nokta şu, bizim yaşantımız yaratıcı tarafından belirlenmemiştir. Tercihlerimiz var, biz istediğimiz gibi davranabiliriz. Yaratıcı sadece bunları önceden bildiğinden kader diye bir olay vardır. Karıştırmamak lazım

+1
  • quote:

Orijinalden alıntı: Pend0s

quote:

Orijinalden alıntı: AssistForte

Kaderin tanımı İslam dinine göre şudur, Allah olacakları önceden biliyor-şüphesiz. Başımıza ne geleceği, ne olacağımız belli.

Ama karıştırılan nokta şu, bizim yaşantımız yaratıcı tarafından belirlenmemiştir. Tercihlerimiz var, biz istediğimiz gibi davranabiliriz. Yaratıcı sadece bunları önceden bildiğinden kader diye bir olay vardır. Karıştırmamak lazım

+1

Bana saçma geliyor Tanrı'nın bizleri yaratıp, ne yapacağımızı bilip sonra da yargılaması. Kadere de inanmıyorum sanırım ben de tam bilmiyorum

• İMANIN ŞARTLARI
    1-Allah'ın birliğine inanmak.
    2-Meleklere inanmak.
    3-Kitaplara inanmak.
    4-Peygamberlere inanmak.
    5-Ahiret hayatına inanmak.
    6-Hayır ve şerrin Allah'dan geldiğine inanmak.
    kafandaki soruları gidermene yardımcı olabilir.
  • Kader mi? Ne kaderi? Kader ne arar la hayatta? diyerek cevap vermek istiyorum
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.