Şimdi Ara

Sizce tiyatro nedir? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
0
Favori
12.436
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: Theater_Man

bana tiyatronun en basit ve açıklayıcı tanımını söylermisiniz

tiyatro;insanı insana insanla insanca anlatan tek sanattır
  • Tiyatro sinemadan önceki sinemadır.
  • bence tiyatroyla sinemayı karşılaştırmamalı. sizde demiyomusunuz; sinemada görsel efektler war tiyatroda kostüm dekor war ama en önemlisi İNSAN war! sinemada duyguları canlı canlı yaşatamassınız insanlara... karşındaki gülerken ağlamayı beceremez bir anda o beyaz perde de. ama tiyatro da seyirci önünde onlara her duyguyu canlı yaşatmak zorundasın. bu tiyatroyla sinemayı karşılaştıran arkadaşlaraydı.. (bu arada amacım bilgiçlik taslamak diil görüşlerimi paylaşmak kimse yanlış anlamaz umarım.)

sen şuanda yaptığın herhangi bir şeyi al sahneye koy; bu olamaz mı? ne farkı kaldı tiyatronun hayattan? katılıyorum tiyatro hayattır.... ve bir kere o sahnenin tozunu yutanın bir daha kolayca vazgeçebileceğine inanmıyorum...
  • quote:

Orjinalden alıntı: black tiger

Tiyatro sinemadan önceki sinemadır.

KATILIYORUM BELKİ MANSI BU DEĞİL AMA GERÇEKÇİ BİR TESPİT ZİRA TİYOTRO YAPTIĞIN YANLIŞI SİLEMEMEK AMA TELAFİ EDİLMEKTİR...
  • quote:

Orjinalden alıntı: manikdepresif

quote:

Orjinalden alıntı: Theater_Man

bana tiyatronun en basit ve açıklayıcı tanımını söylermisiniz

tiyatro;insanı insana insanla insanca anlatan tek sanattır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jasmin88 -- 9 Eylül 2006; 11:26:28 >
  • Gerçektende hayatın aynası
  • quote:

Orjinalden alıntı: PurliN

quote:

Orjinalden alıntı: eDDiè

Tiyatro, hayatın yansımasıdır.

kesinlikle

aynı fıkırdeyım..tıyatro ızlemeyıde cok severım aynı zamanda...
  • Tiyatro, çeşitli tiyatro gösterilerinin izleyici önünde oynandığı yere denir. Tiyatro sözcüğü Yunanca'da "seyirlik yeri" anlamına gelen teatron'dan türetilmiş, dilimize İtalyanca'daki teatro sözcüğünden geçmiştir. Tiyatro, hayatta gelip geçmiş veya olabilecek yada tümüyle imgesel olayların belli yerlerde, yetenekli kişilerce (artistlerce) seyirciler önünde canlandırılması sanatıdır. İçinde bu sanatın gösterildiği yapıya tiyatro, burada temsil edilmek üzere hazırlanmış yazıya da tiyatro yapıtı (piyes) denir. Günümüzde modern bir tiyatro binası başlıca üç bölümden oluşur. İzleyicilerin oturarak oyunu izlediği oditoryum, oyunun sergilendiği sahne, sahnenin iki kenarında ve arkasında çeşitli dekor ve gereçlerin bulunduğu sahne arkası yada kulis.

Tiyatro yapıtları Anadolu'nun Eski Çağ'da gelişmiş büyük kentlerinde (Side, Aspendos, Efes, Bergama vb.) ve Ege uygarlığının geliştiği ülkelerde, üstleri açık olarak (açık hava tiyatrosu), özellikle dağların ve tepelerin yamaçlarında, eteklerinde kuruludur. Seyircilerin oturacakları yerler, basamaklar ve yarım daireler oluşturacak biçimde yükselirdi (anfiteatro). Yarım dairenin ortasında ve en alt sıranın önünde orkestra, gerisinde oyuncuların soyunma odaları ile depolar vardı.

Tarih boyunca toplumların değişimine paralel olarak tiyatro çeşitli evrimler geçirmiştir. Mesela Romalılar ayrı biçimde taştan, büyük tiyatrolar yaptılar. Roma tiyatrosunda basamaklı sıralara duvarlar destek oldu. Sahnenin de değişik bir görünüşü vardı. Yerler sınıflara göre ayrılmıştı.
    Ortaçağ Avrupa'sında dinsel konularla ilgili temsiller kiliselerde verildi. Daha sonra tiyatro kiliseler dışında da gelişti. Temsiller kent meydanlarına kurulan salaş sahnelerde verilmeye başlandı.

Rönesans sonlarında tiyatro büyük önem kazandı. Opera türünün doğuşu da bu çağda olmuştur. XVIII. Yüzyılda birer sanat anıtı olan opera binaları yapıldı. Tiyatro uluslar arası bir sanat kolu haline geldi; tiyatro için okullar açıldı. XX. Yüzyılda tiyatro yapıları ve temsiller her yönüyle büyük gelişmeler gösterdi.

Tiyatro sanatı hareket ve sözle bir öyküyü canlandırma sanatıdır. Sahnelenen oyunun izleyici üzerinde güçlü bir etki oluşturması için dekor ve kostümün yanı sıra çeşitli ışıklandırma ve ses aygıtlarından da yararlanılır. Bir yada daha çok oyuncunun tanrılarla ilgili öyküleri canlandırdıkları dinsel törenlerden doğan bu sanatın ortaya çıkış tarihi tam olarak bilinmemektedir. Gene de tiyatro oyunları bir çok eski toplulukta ilkel biçimde de olsa sahneleniyordu.

Tiyatro sanatı Eski Yunan'da altın çağını yaşadı. Acı çekme ve ölüm gibi acıklı konuları işleyen ve mutsuz bir sonla biten trajedi ile yaşamın gülünç yanlarını ortaya koyan komedi türlerini Yunanlılar ortaya çıkardı. Klasik tiyatro olarak bilinen Eski Yunan oyunları, tıpkı daha yeni sayılan yazarların bir yüzyıl öncesine kadar yazdıkları oyunlar gibi koşuk biçiminde yazılıyordu. Bugün yazılan oyunların hemen hemen tümü ise düz yazıyla kaleme alınmıştır.

• what is tiyatro
  • quote:

Orjinalden alıntı: 57.ALAY

Tiyatroda herşey iyi güzel de oyunun sonunda ayakta alkışlama muhabbeti sinir ediyor beni.Belki beğenmedim oyunu yav,illa alkışlamak zorunda mıyım?Ama topluluk içinde rezil olmamak için mecburen alkışlıyorsun.

cins bir durum hakkaten.
  • Tiyatro aynadır, gerçeklerle yüzyüze gelmek gibi birşey....

Toplum olarak tiyatronun önemini hala bilmiyoruz önemli olan boş boş alkışlamak değil bize verilen dersleri iyi anlamak ve onu anlayarak cân-ı gönülden alkışlamak önemli...
  • tiyatro canlılıktır.hata kabul etmez.izleyiciyi heyecanlandırır
  • tiyatro yaşamdir
  • Hayattan bir örnektir
  • quote:

Orjinalden alıntı: odieuodette

insanı,insanca,insanla anlatan en lazım sanat dalıdır tiyatro

• bence hissetmektir yaşamaktır tiyatro o olayı gerçekten yaşadığını hissettirmektir inandırmaktır seyirciyi...

ayrıca bence tiyatro : stanislavski'dir en iyi oyunculuk yöntemi stanislavski'de...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hellt -- 28 Ocak 2009; 4:27:56 >
  • tiyatro hayatımızın kesik parçalarıdır tiyatro bize hayattaki sahnelerde ne yapabiliceğimizi gösterir
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.