Şimdi Ara

SLI sırası PSU'da mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.254
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yapmayý düþünen baþka arkadaþlar varsa kesinlikle öneririm.

Her þey yukarýda söylendi zaten.Anakart soketlerindeki yeþil kablolarý istek sýyýrarak ister ince bir tel kullanýp soketi sýkýþtýrarak bir birine temas ettirdik.Böylece 2 PSU nun da ayný anda çalýþýp kapanabilmesini saðladýk.Geri kalan iþlerimiz 2. PSU'yu koyacak bir yer bulmak kablolarý geçirmek ve düzenlemek.

Bunu yaparak 3 þeyi çözmüþ oldum.(+ lar)=
    1)Artýk ekran kartýmý OC'lu hali ile stabilite sorunu olmadan kullanabiliyorum.
    2)Oyun oynarken(yani güç harcamasý yükseldiðinde)ana PSU nun fan sesi çok rahatsýz ediyordu.Þu an iki PSU'da çok sessiz çalýþýyor.Yani oyun oynarken bile hard diskin sesi dýþýnda ses duymuyorum diyebilirim.Hard diskte pek sýk çalýþmýyor zaten oyun oynarken.
    3)CPU'yu oc yaparken artýk her yere rahatça voltaj verebiliyorum.Daha önceden VGA oc suz iken bile PSU yetmezlik yapabiliyordu voltajlarý yükselttiðimde.

(- ler)=
    1)2.PSU kasaya sýðmadýðý için kasanýn hemen arkasýna yerleþtirdim.Estetik açýdan hoþ durduðu söylenemez:((
    2)Kasanýn içi kablo karmaþasý oldu.Hepsini bi tarafa çekiþtirerek ancak düzenleyebildim.

Resimler K550i ile çekilmiþtir.Pek iyi çektiði söylenemez.Sistemimin nasýl çalýþtýðýný resimlerle anlattým.Benden baþka bunu yapacak cok kiþi çýkacaðýný düþünmüyorum ama koca TÜRKÝYE'de birisi çýkar heralde.Resimleri de yardýmcý olmak amacýyla koydum.

Yalnýz bir sorum var:THG tr'nin makalesinde(yukarýda link var) yeþil kablolarýn yaný sýra 2 siyah kabloyu da birleþtirmemiz gerektiðini yazýyor.Siyah kablolar topraklamaymýþ sanýrým.Ben bunu yapmadým üþendim.Sorun çýkarýr mý?Ben zaten topraklý priz kullanýyorum???

Son olarak sistem her hangi bir sorun çýkardýðýnda(inþ çýkarmaz) bu konu baþlýðý altýnda bildiririm.

SLI sırası PSU'da mı?

SLI sırası PSU'da mı?

SLI sırası PSU'da mı?

SLI sırası PSU'da mı?

SLI sırası PSU'da mı?

SLI sırası PSU'da mı?

SLI sırası PSU'da mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ecay -- 22 Haziran 2008; 0:46:11 >

• Sanırım Olur Bir Psu İle Sistemi Diğeri İle Ekran Kartını Besleyeceksiniz
    Psu nun Ekran Kartı Çıkışını Takın Ben Tel Takıp Kontak Ediyorum Ama Siz Şöyle Bir Ürün Alablirsininz
    http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=600300709

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ylpc -- 3 Ocak 2008; 12:36:33 >
  • İkinci PSU nun PCIexp. soketini ekran kartına takıp PSU ların anakart güç soketindeki yeşil kabloları bir diyot ile diyotun -ucu 1. PSU ya +ucu 2. PSU ya gelecek şekilde birleştirirsen olabilir. Bu şekilde ikinci PSU birinci ile beraber açılır kapanır manuel olarak uğraşmazsın. Diyot olarak 1N4001 kullanılabilir. Bu arada şunu belirteyim bu tür bir uygulama bilgi ve tecrübe gerektirir, aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 4 Ocak 2008; 1:29:44 >
  • Öncelikle ilginiz için teşekkürler.
    quote:

Orjinalden alıntı: ylpc

Sanırım Olur Bir Psu İle Sistemi Diğeri İle Ekran Kartını Besleyeceksiniz
    Psu nun Ekran Kartı Çıkışını Takın Ben Tel Takıp Kontak Ediyorum Ama Siz Şöyle Bir Ürün Alablirsininz
    http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=600300709

Bahsettiğinize göre siz 2 adet PSU'yu düzenli olarak çalıştırabiliyorsunuz.Ben tel takıp kontak yapıyorum dediğiniz kısmı anlamadım.PSU'yu çalıştırabilmek için mi?

Bahsettiğin ürünü alırsam sorunsuz kullanabilir miyim?

quote:

Orjinalden alıntı: HexfeT

İkinci PSU nun PCIexp. soketini ekran kartına takıp PSU ların anakart güç soketindeki yeşil kabloları bir diyot ile diyotun -ucu 1. PSU ya +ucu 2. PSU ya gelecek şekilde birleştirirsen olabilir. Bu şekilde ikinci PSU birinci ile beraber açılır kapanır manuel olarak uğraşmazsın. Diyot olarak 1N4001 kullanılabilir. Bu arada şunu belirteyim bu tür bir uygulama bilgi ve tecrübe gerektirir, aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Bu diyot olayını anladım.Diyotu taktığımızda geri çıkarabiliriz heralde?PSU'lar boşa gitmesin

Diyot 1N4001 nedir?Nette pek bişey bulamadım.ÖZelliği nedir diğer diyotlardan ayıran.

• Size şöyle bir ürün önersem .
    http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=SST-ST46GF
     SLI sırası PSU'da mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi T.A.T.U -- 5 Ocak 2008; 19:22:30 >

• Kontak Derken Anakarta Psu Yu Bağlamadan Çalıştırmak İçin 2 Noktayı Telle Birleştiriyorum Ve Psu Çalışıyor Size Önerdiğim Ürünü Takınca Psu Çalışacak Ama Kötü Yanı İkisi Ayanda Çalışmayacak Ama Overclock Yapacağınızda 2. Psu Yu Çalıştırırsınız Hem Güç Tasarrufuda Olur
  • Zamanında 2 GüçKaynağını Aynı Anda Kullanmış Biri Olarak ;

Sonradan takıcağınız GüçKaynağı sistem ile eşzamanlı olarak calısmayacaktır zira 2.GüçKaynağı direk olarak anakarta bağlı olmayacak. Bundan dolayı 2.GüçKaynağını calıstırmak için anakarta takılan 12v güç kablosunda ufak bir değişiklik yapmak gerekiyor, o değişiklikte kısa devre yaptırmak olacak. Yanlış hatırlamıyorsam 22 ve 23 (Yesil ve Siyah Kabloların ucları) Pinleri kısa devre yaptırmanız gerekiyor ( Ciddi olarak bu tarz bir işlemi düşünüyorsanız, pin olayını iyice araştırmalısınız, sonrası zaten çok kolay ). Bu işlemi yaptıkdan Sonra 2.GüçKaynağı'na elektirik geldiği andan itibaren kısa devre yaptırmamızın etkisi ile direk olarak calısmaya başlayacaktır. Bu tarz bir işlemi VGA'ya güç vermek için yapmak ne kadar mantıklı bilemiyorum, sizin yerinizde olsam aşırıya kacmadan üzerinde yazan değeri verebilen bir güçkaynağı almayı düşünürdüm.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  •  SLI sırası PSU'da mı?

Sen diyotuda boşver yukardaki resimde gösterdiğim yeşil kabloları hafif sıyırıp bir parça kablo ile birleştir. Birinci PSU yu normal sistemine bağla, İkinci psu nun ise sadece PCIexp güç bağlantısını ekran kartına tak. Bu şekilde pc yi açtığında iki PSU da aynı anda açılır ve ikinci psu ile sadece ekran kartını beslemiş olursun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 4 Ocak 2008; 22:04:01 >

• Hocam pc PSU'ları SMPS sistem olduğu için doğrudan pil paralel gibi paralel bağlantıları olmaz.Böyle bir bağlantı yapılsa da sağlıklı çalışmaz.En azından teorik olarak doğrudan paralel bağlantı yapmak sağlıklı değildir.

Ama paralel bağlanabilir,şöyle ki DİYOT kullanmanız gerekir.Yalnız burda acı bir noktaya değinmek zorundayım,diyotlar 0.7V değerinde voltaj düşümüne neden olurlar.O yüzden PSUlardaki +3.3V ve +5V hattını diyot ile paralel yapmak kesinlikle doğru olamaz,kaldı ki 3.3V yerine 2.6V veya 5V yerine 4.3V gitmesi oldukça berbat bir değerdir ve büyük ihtimalle sistem çalışmaz.

Paralelleme olayı günümüzün psularında önem noktası olan 12V hattında uygulanabilir.Yalnız onun da kritik seviyede kalacağını belirtmek isterim.Çoğu aygıt %10 gibi bir toleransa sahip,yani 10.8V'a kadar voltaj düşümüne izin veriyor diyebilirim.

2 tane asus 350W Psu 12V hatlarını diyot ile birleştirirseniz 12.2V verdiklerini varsayarsak,11.5V gibi bir ortak değerde diyot ile besleme yapacaklardır.Bu da pek problem yapmaz gibi.Örnek verecek olursak, 2 tane 300W FSP psuyu paralel yapmak 12V hattında 36A demek oluyor,günümüzde 12V hattında 36A veren bi psu 150 lira altında değil ama paralelleme sisteminin maliyeti 75-80 lira.Yalnız buna ne kadar güvenilir tartışılır.

Diyot olarak da MBR3045 veya MBR4045 gibi yüksek akıma dayanıklı schottly diyot kullanmak iyidir.
    Yalnız bu diyotların da soğutucuya bağlanmaları şarttır çünkü yüksek akımlarında ısınırlar.
    --------------------
    Yukardaki arkadaşların bahsettiği olay ise,psuların birbirinden bağımsız beslemeye sahip olup,aynı anda açılmalarını sağlamak içindir.PSU'nun açılması için fişi takmak veya 0-I anahtarını açmak yeterli değildir,bir psunun açık kalması için PS-ON hattı ile GND hattının birbirine temas ettirilmiş,yani kısa devre olması gereklidir.

PS-ON hattı,anakarta takılan 20-24 pin içerisinde YEŞİL renkte ve tek hattır,2.si yoktur.
    2.PSU'nun yeşil kablosunun yüzünü hafifçe soyup ordan 1. psunun yeşil kablosuna bir hat çekerseniz iki psu da aynı anda çalışıp aynı anda kapanabilirler.Yalnız burda unutulan birşey var,PSU'ların GND hatları birbirine temas halinde bulunmalı yoksa çalışmayabilir.GND hattını paralel yapmanın en kolay yolu ise PSU'nun metal kasalarının birbirine dokunuyor olmasıdır.Aynı metal bilgisayar kasası içinde bulunuyor olmaları metal iskelete dokunmak şartıyla yeterlidir.Yalnız bu yöntemde gerçek bir paralelleme sözkonusu değildir.Yani bu sistemden hiçbir şekilde tek 12V hattı üzerinden 30A alamazsınız.

Ayrıca,yukardan bir arkadaş bahsetmiş bu köprü atma olayında 1N4001 diyot kullanın diye,buna gerek yok.
    Ve benim en başta bahsettiğim diyotlu paralelleme ile de alakası yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 5 Ocak 2008; 3:32:39 >

• bende cift psu kullananlardanim.. CM Stacker kasa aldigimda icinden bi kablo cikmisti iki psu yu birbirine baglayip tek hatta birlestiriyor o hatti da anakarta takiyorsun... oyle bi kablo bulabilirsen isin cok kolaylasir diyotla felan ugrasmaz sıfır riskle temiz temiz kullanirsin..
  • quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

Hocam pc PSU'ları SMPS sistem olduğu için doğrudan pil paralel gibi paralel bağlantıları olmaz.Böyle bir bağlantı yapılsa da sağlıklı çalışmaz.En azından teorik olarak doğrudan paralel bağlantı yapmak sağlıklı değildir.

Ama paralel bağlanabilir,şöyle ki DİYOT kullanmanız gerekir.Yalnız burda acı bir noktaya değinmek zorundayım,diyotlar 0.7V değerinde voltaj düşümüne neden olurlar.O yüzden PSUlardaki +3.3V ve +5V hattını diyot ile paralel yapmak kesinlikle doğru olamaz,kaldı ki 3.3V yerine 2.6V veya 5V yerine 4.3V gitmesi oldukça berbat bir değerdir ve büyük ihtimalle sistem çalışmaz.

Paralelleme olayı günümüzün psularında önem noktası olan 12V hattında uygulanabilir.Yalnız onun da kritik seviyede kalacağını belirtmek isterim.Çoğu aygıt %10 gibi bir toleransa sahip,yani 10.8V'a kadar voltaj düşümüne izin veriyor diyebilirim.

2 tane asus 350W Psu 12V hatlarını diyot ile birleştirirseniz 12.2V verdiklerini varsayarsak,11.5V gibi bir ortak değerde diyot ile besleme yapacaklardır.Bu da pek problem yapmaz gibi.Örnek verecek olursak, 2 tane 300W FSP psuyu paralel yapmak 12V hattında 36A demek oluyor,günümüzde 12V hattında 36A veren bi psu 150 lira altında değil ama paralelleme sisteminin maliyeti 75-80 lira.Yalnız buna ne kadar güvenilir tartışılır.

Diyot olarak da MBR3045 veya MBR4045 gibi yüksek akıma dayanıklı schottly diyot kullanmak iyidir.
    Yalnız bu diyotların da soğutucuya bağlanmaları şarttır çünkü yüksek akımlarında ısınırlar.
    --------------------
    Yukardaki arkadaşların bahsettiği olay ise,psuların birbirinden bağımsız beslemeye sahip olup,aynı anda açılmalarını sağlamak içindir.PSU'nun açılması için fişi takmak veya 0-I anahtarını açmak yeterli değildir,bir psunun açık kalması için PS-ON hattı ile GND hattının birbirine temas ettirilmiş,yani kısa devre olması gereklidir.

PS-ON hattı,anakarta takılan 20-24 pin içerisinde YEŞİL renkte ve tek hattır,2.si yoktur.
    2.PSU'nun yeşil kablosunun yüzünü hafifçe soyup ordan 1. psunun yeşil kablosuna bir hat çekerseniz iki psu da aynı anda çalışıp aynı anda kapanabilirler.Yalnız burda unutulan birşey var,PSU'ların GND hatları birbirine temas halinde bulunmalı yoksa çalışmayabilir.GND hattını paralel yapmanın en kolay yolu ise PSU'nun metal kasalarının birbirine dokunuyor olmasıdır.Aynı metal bilgisayar kasası içinde bulunuyor olmaları metal iskelete dokunmak şartıyla yeterlidir.Yalnız bu yöntemde gerçek bir paralelleme sözkonusu değildir.Yani bu sistemden hiçbir şekilde tek 12V hattı üzerinden 30A alamazsınız.

Ayrıca,yukardan bir arkadaş bahsetmiş bu köprü atma olayında 1N4001 diyot kullanın diye,buna gerek yok.
    Ve benim en başta bahsettiğim diyotlu paralelleme ile de alakası yok.

Benim paralel bağla dediğim nokta güç hattı değil. PSU nun açması için lojik 5v var orada, 0 a çekilince psu açar. Yani paralel bağlanmasında bir sakınca yoktur. ikinci PSU nun PS-on hazttı PCIexp soketindeki gnd üzerinden devreyi tamamlar, olmaz demeyin bal gibide olur. PS-on hattından çok küçük bir akım aktığı için hiçbir problem çıkmaz.

• quote:

Orjinalden alıntı: HexfeT

Benim paralel bağla dediğim nokta güç hattı değil. PSU nun açması için lojik 5v var orada, 0 a çekilince psu açar. Yani paralel bağlanmasında bir sakınca yoktur. ikinci PSU nun PS-on hazttı PCIexp soketindeki gnd üzerinden devreyi tamamlar, olmaz demeyin bal gibide olur. PS-on hattından çok küçük bir akım aktığı için hiçbir problem çıkmaz.

Hocam ben olmaz demedim ki,evet olur bal gibi olur ama zahiri psu birleştirme vardır,psuların güçlerini ortak kullanamazsınız yani onu demeye çalışıyorum.Paralel bağlama olayı sizin kastettiğiniz şey psuların PS-ON sinyal hatlarını paralellemek,benim bahsettiğim şey ise +12V hatlarının veya diğer voltaj hatlarının direkt paralel girilmesi,o işte doğru değil.

• Arkadaşlar ilginize sonsuz teşekkürler.Bir tıp öğrencisi olduğum için sık bakamıyorum kusurabakmayın.

Ben teknik konulardan pek anlamam.Gerçek veya zahiri 2 PSU bağlama sözünde neden bahsettiğinizi anlamıyorum.

PSU larımın üzerinde PEAK 400 watt yazıyor.Bide 350 watt yazıyor(Heralde 350 nin altına düşmemeyi garanti mi ediyor???))

8800GTS büyük oranda gücü ek güç girişinden çekiyor diye biliyorum.Tam güçte ortalama 280 Watt çekiyor.(guru3d'ye göre).2 PSU yu aynı anda çalıştırdığımda tek PSU nun yetmediği durumdan kurtulmamı sağlar mı?

Cevaplarınıza göre bi konuda anlaştık sanırım.20-24 pinler arası yeşil kabloları birbiriyle birleştiriyoruz.PSU lar aynı anda çalışıyorlar.Eğer 2 side çalışıyorsa sorun yok.Diablo arkadaşımız GND sorunundan bahsetmiş.PSU lar çalışırken bu GND sorunu yüzünden kapanabilir mi? Yoksa sadece başta çalışmamaya mı neden olur?
    Bu iki PSU'yu birleştirecek kablonun ne gibi özelliği olması lazım.Mesela herhangi bi tel bu işi görürmü?Yada eski eşyalarımızdan kalan bir güç kablosunun parçası...?
    Bir de bu halde devamlı kullanıyorum diyelim.Her hangi bir ısınma problemi yaratacak durum olur mu?

http://forum.donanimhaber.com/m_20134998/tm.htm

BU linkteki word dosyasını inceleyemedim(internet cafede word yoktu)İnceleyince cevap yazacağım.

Bu arada siz bana bu kadar yardım ettiniz.Sağlıkla ilgili herhangi bir konuda bana danışabilirsiniz.(Tabi bir cevap için 2-3 gün beklemeyi göze alırsanız:)Elimden geldiğince yardımcı olurum.

• ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ecay -- 22 Haziran 2008; 0:44:38 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: ecay

Yalnız bir sorum var:THG tr'nin makalesinde(yukarıda link var) yeşil kabloların yanı sıra 2 siyah kabloyu da birleştirmemiz gerektiğini yazıyor.Siyah kablolar topraklamaymış sanırım.Ben bunu yapmadım üşendim.Sorun çıkarır mı?Ben zaten topraklı priz kullanıyorum???

Arkadaşım siyah kablo GND hattıdır,toprak ile aynı hat ama PSU'daki - kutuplar hep GND üstünden çalışır.
    Yani sizin fanınız +12V - GND arası bağlanır mesela.
    2 Siyah kabloyu birleştirmekteki amaç psuların ortak şasi alması.
    Size yukarda söyledim ama sakalımız yok ki lafımız dinlensin.

quote:

Yalnız burda unutulan birşey var,PSU'ların GND hatları birbirine temas halinde bulunmalı yoksa çalışmayabilir.GND hattını paralel yapmanın en kolay yolu ise PSU'nun metal kasalarının birbirine dokunuyor olmasıdır.Aynı metal bilgisayar kasası içinde bulunuyor olmaları metal iskelete dokunmak şartıyla yeterlidir.

2 Siyah kabloyu birleştirmeye gerek yok,psular aynı metal kasaya vida ile tutturulmuş olsa da olur,veya psunun metal şasesine bi kablo lehimleyip diğer psunun metal şasesine veya kasanın herhangi bir metal aksamına tuttursanız da olur.Ama yok ille ben 2.psuyu kasanın dışında tutacam diyorsanız ya 2.psunun siyah kablolarından birini diğer psunun siyah kablosuna bağlayın,ya da 2.psunun siyah kablolarından birini kasanızın metal bir yerine iyi temas edecek şekilde bağlayın.Mesela vida altına sarıp vidayı güzelce sıkabilirsiniz.

Topraklı priz kullanmakla alakası yok burdaki amacın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 8 Ocak 2008; 14:18:44 >

• Estağfurullah.Dinlemediysem görmemişimdir.Akşam eve gidince düzelteceğim.Metal bir telle kasanın şasisine bağlarım.Ama bunu bağlamadan da çalışıyor.Bağlamazsam ne zararı olur?
  • quote:

Orjinalden alıntı: ecay

Estağfurullah.Dinlemediysem görmemişimdir.Akşam eve gidince düzelteceğim.Metal bir telle kasanın şasisine bağlarım.Ama bunu bağlamadan da çalışıyor.Bağlamazsam ne zararı olur?

Pratikte bir zararı olmaz hocam ama elektriksel olarak düşündüğünüzde 2 psu arasında oluşacak akımın herhangi bir pc parçası üstünden şasi alarak değil de bizim yaptığımız kablo üzerinden doğrudan şasi alarak oluşmasını sağlamak iyidir.Elektriksel güvenlik amacıyla yapın gitsin zaten fazla uğraştıracak birşey değil.
  • Ben aynı sistemi, aynı ecay arkadaşın yaptığı gibi neredeyse 1 sene kullandım. Yaşadığım muhitte inanılmaz şebeke problemleri olmasına rağmen, yaptığım isstemle ilgili en ufak bir sorunla karşılaşmadım. Güçlü bir psu alınca gerek kalmadı...

Ana karta bir psudan, hdd cd rom fan gibi birimlere diğerinden güç vermiştim. çokta güzel çalışıyordu...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.