Şimdi Ara

PSU mu Anakart mı Sorunlu? [Sorun PSU Çıktı]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
2
Favori
4.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar ikinci kez PSU sorunu yaşıyorum.
    Konuyu biraz detaylı anlatacağım, okuyup yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ediyorum.

Daha önce yaşadığım PSU tetikleme sorununu tekrar yaşıyorum. Kasayı açma tuşuna basıyorum, fanlar normalden yüksek devirde dönüyor ve ekrana görüntü gelmiyor. Kapatıp tekrar açıyorum gene aynı şekilde fanlar dönüyor ekrana görüntü gelmiyor, 5-10 saniye çalışıp kendi kendine kapanıp tekrar açıyor.

Kasanın arkasındaki PSU mandalından gücü kesip kasadaki açma tuşuna basarak elektriği boşaltıp PSU’yu tekrar açınca kasa sıkıntısız açılıyor. Hatta Bf1, The Division gibi oyunlara girdim dün 4-5 saat kullandım sıkıntı olmadı. Fakat sabah kalktım, kasayı açmaya çalıştım tekrar aynı sıkıntı. İlk tetiklemeyi yapmıyor, fakat misal kasa açıldıktan sonra kapatıp 5-10 dakika sonra açtığımda sıkıntısız açılıyor. 8-10 saat arası kapalı kaldığında sıkıntı görülüyor normal bir şekilde açılmıyor.

Yaklaşık 1 sene önce de aynı şekilde bilgisayar açılmıyordu ve sorun PSU çıkmıştı. Gidip yeni PSU alarak sorunu çözebilmiştim. Görünen o ki gene yeni PSU yolu gözüküyor bana.
    Fakat asıl sorun şu ki ben sene de bir PSU mu değiştireceğim? PSU’nun sürekli bozulma sebebi ne olabilir?

1 Sene önceki konum;https://forum.donanimhaber.com/dun-aksam-sorunsuz-kapadigim-pc-suan-acilmiyor--104445505-2
    1 Sene Önce bozulan PSU; ZALMAN ZM700-GLX SERİSİ 80PLUS 700W GÜÇ KAYNAĞI
    Şuan ki PSU (yine bozulan);
    www.vatanbilgisayar.com
    FSP HYPER 700 SERİSİ 700W GÜÇ KAYNAĞI - Vatan Bilgisayar
    http://www.vatanbilgisayar.com/fsp-hyper-700-serisi-700w-guc-kaynagi.html

Sistemim; i7 4790K - GTX 1070 Strix – MSI Z97 Gaming 3 Anakart - 8*8 DDR3 16GB RAM - 2TB HDD - 250 GB SSD – Corsair H80i v2

EDIT: Bu arada sorun %100 PSU'dan diyemiyorum. Daha önce ki sorunla bire bir benzer bir sorun olduğu için PSU ilk aklıma gelen seçenek oldu. Sorun şuan PSU bile olsa PSU'yu bozan sebep ne olabilir?

EDIT 2: Kasa içinde kırık olan usb 3.0 soketi var. fakat deneme amaçlı o sokete bir kablo takmadığımda da sorunun devam ettiğini gözlemledim.

EDIT 3: Uzay kurulum sonrası sistem genel olarak normal açılıyor fakat arada bu şekilde sapıtıyor. Genellikle sistem kapantığı gibi açmaya çalıştığımda bu sıkıntı görülüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 19 Mayıs 2017; 20:17:46 >

• O kırdığın pinler birbirine değiyor mu? Eğer değiyorsa öncelikli olarak onları ayırın.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sorun devam etmekte. Her akşam eve gelip kasayı açmak için power tuşuna basıyorum fanlar yüksek devirde dönüyor ekrana görüntü gelmiyor.

Uzun süre power tuşuna basıp kapatıp tekrar açıyorum sıkıntısız açılıyor bir iki denemede.

Sorun %100 psu diyebilir miyiz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 11 Mayıs 2017; 19:38:39 >
  • Psu içindeki kondansatör veya sigorta tarzı bir bileşen sorunlu şebeke elektiriği nedeniyle instabil davranıp bozuluyor olabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    peki PSU'nun bozuk olup olmadığını ev ortamında test edebilir miyim? yada bir yazılım vs var mıdır?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gaara34

peki PSU'nun bozuk olup olmadığını ev ortamında test edebilir miyim? yada bir yazılım vs var mıdır?

Psu tester'lar var ama ben genelde elektonik servislerde görmüştüm. Yük bindiriyor cihaza. N11 veya GG'de veya pasajlarda bulunan birşey.

• psu sağlam mı bunu ancak teknik servis voltaj derecelerini aletlerle ölçerek anlayabilir ev ortamında ise hata payı olması muhtemeldir bir kaç yolla voltaj değerlerini görebilirsiniz.
    1-bios içerisinde overclock bölümünden
    2-aida64 extrem programının algılayıcı bölümünden

3.3v 5v ve 12v kanallarından ne kadar voltaj geliyor kontrol edin.

sizin soruna gelince bir önceki sorunu psu değiştirerek hallettiyseniz anlaşılan ya duvar prizi arızalı yada ara kablo grup priz artık ne kullanıyorsanız arızalı olabilir ayrıca güç kablosunda da problem olabilir.

topraklı kaliteli bir duvar prizi alın ve değiştirin. ayrıca grup prizinizi de değiştirin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ekran kartı mı PSU mu?
    2 yıl önce açıldı
    anakartımda sorun mu var
    6 yıl önce açıldı
    Problem Anakart mı Ssd mi ?
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @Gaara34 cihazınızda statik elektrik birikiyor. Sebebi kaçak, kablo değmesi, yanlış takılan pinler, tozlu pinler.. Her şey olabilir..

Priziniz TOPRAKLI mı? Topraksız ise bu sebep olabilir. Tüm kabloları toplayın, tozları temizleyin. Pinleri söküp tekrar takın. Sorun devam ederse yeni bir PSU alın 2.el veya bilgisayar hurdacılarına gidip 5-10 tl ye geçici çözüm yaratabilirsiniz. Sorun kasanızda da olabilir. Anakart ile temas eden kısımlardan sızma oluyordur. Sıfır kasa almanızda gerekebilir içinde psu olan modelleri seçersiniz..
  • Yorumlar için teşekkür ederim.

C-AKBAL

Hocam Aida64'de bahsettiğiniz kısmı ekledim. (açıkçası pek anlamıyorum voltaj kısmından)
    Geçen hafta çoklu prizi değiştirdim. PSU'ya giden kabloyu da değiştirdi. Dün akşam kafam bozuldu açtım kasayı tüm kabloları söküp tekrar taktım.
    Ama hala değişen bir şey yok.

theVerge

Açıkçası prizler topraklı mı bilmiyorum. Yazınız üzerine bir kaç video seyrettim. Dış görünüşten anlaşılmıyor pek fakat topraklı gibi duruyor. Emin olmak için boş bir vaktimde sökeceğim.

Anakart da elektriksel bir sıkıntı olup olmadığını anlamam mümkün mü peki? İşin tuhaf tarafı kasa açıldıktan sonra saatlerce çalışıyor yük altında testlere sokuyorum banamısın demiyor.

• Gaara34 kullanıcısına yanıt
    psu sağlam.. lakin hata payı vardır bilgin olsun.

kasayı başka bir duvar prizine takarak dene misal salona tak

topraklı prizde 3 adet kablo bulunur renkleri standar olmasa bile sarı toprak hattıdır mavi faz kahverengi nötrdür. eğer priz içerisinde iki adet kablo varsa toprak hattı yok demektir.

prizde arıza zamanla meydana gelebilir. içerisindeki bakır soket zamanla oksitlenebiliyor kararıyor kontrol edin
  • C-AKBAL kullanıcısına yanıt
    bilmediğimden soruyorum, neye bakarak psu sağlam dediniz acaba?
    yukarıda yazdım size..

3.3v 5v 12v değerleri normal.. psu anakarta yeterince voltaj veriyor
    Statik elektrik cihaza zarar veren birşey değil zaten. Kondansatörlerde, transistörlerde elektrik birikir siz cihazı kapatsanız bile, ilk tuşa bastığınızda devreye girmezler o sebeple.. Fişi çekip power tuşuna basarsanız boşalır statik elektrik.

Topraklı priz mevzusu ise alttaki fotoda gördüğünüz yukarı altta olan ufak pinlerdir veya ortada boru gibi olur avrupa prizlerinde.

Prizi yerinden söker bakarsın, 3 kablo olmalı mavi-kırmızı-kahverengi. Bu kahverengi kablo o pinlere takılır..

Anakart mevzusu ise onu kendiniz anlayamazsınız. Anakart test merkezleri var bilkent de mevcut. Bir sıvıya sokarlar sonrasında test ederler, tüm bağlantıları. Direk elinde cihazla kontrol eden de var ama o pek sağlıklı değil. Bu durum çok zor olur zaten, anakartlar satılmadan önce bu teste sokuluyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi theVerge -- 11 Mayıs 2017; 20:39:37 >

• Öncelikle çok geçmiş olsun.

Sorun PSU dan gibi gözüksede (sizin daha önce yaşadığınız deneyimden dolayı) buna sebep olan nedir onu bulmak lazım.

Aklıma ilk gelen elektrik hattınızda topraklama varmı? Yada kullandığınız pirizde topraklama mevcutmu?

Diğeri ise bozuk olduğunu söylediğiniz USB girişi? Önceki PSU bozulduğu zaman da USB girişi sorunlumuydu? Cevap evet ise yüksek olasılık ile sorunun kaynağı olabilir. Çünkü siz ne kadar kullanmasanız da oraya güç gidiyor ve şase yapıyor olabilir.

Eski kullandığım bir kasada o zamanlar 3 yaşında olan yeğenim ön tarafta bulunan USB girişine birşeyler sokarak dili kırmış pinleri eğmişti. Çalışan pc açılmıyordu. Sadece ışık yanıyor sönüyordu.

Durduk yere olan bu durum karşısında kısa süreli çıldırma yaşadım ve USB kısmındaki izleri ve kırık olduğunu görünce dili ve pinleri düzelttim ve pc açıldı.

Bunlar aklıma gelen olabileceğini düşündüğüm ihtimaller. Belki işinize yarar.

• PSU mu Anakart mı Sorunlu? [Sorun PSU Çıktı]

Az önce çektim. Çoklu prizin bağlındığı ana prizim. Topraklı sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 11 Mayıs 2017; 21:4:13 >
  • Fotoyu çektikten sonra çoklu prizi takıp kasayı açmaya çalıştım gene aynısı sıkıntıyı yaptı.

Eskiden bu kadar kısa zamanda yapmıyordu. Bir kaç saat kapalı kalınca oluyordu.

Hocam USB 3.0 dediğim kısım anakart üzerindeki kısım;

Kırmızıya aldım. sök tak yaparken baştan 2 pini kırdım. Kasanın önündeki 2 usb gişinden 1'i çalışmıyor bu sebeple.

Dediğim gibi 2 usb girişinden de feragat edip o kısma bir şey bağlamadan kullanmayı denediğim de de sorun devam etti.

Kırılmadan önce de eski psu'da aynı şekilde sorun yapıyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 11 Mayıs 2017; 20:57:18 >

• dJ_bLoW doğru tespitte bulunmuş. aynı durum hakkında bir kaç yerde gözüme çarpmıştı. nejdat abi bu konuda video çekmişti izleyin

Siz usb sorununu çözün oradan bozulan ve birbirine değen pinler olabilir. Usb harici ise sökün bağlantısını ve öyle deneyin birde..
  • theVerge T kullanıcısına yanıt
    birbirine değen pinler var mı şuan emin olamadım. yarın detaylı bakacağım.

fakat dediğim gibi. resimde gösterdiğim pinlere kasa önünden gelen usb 3.0 kablosunu bağlamadığımda da sıkıntı devam ediyordu.
    Olabilecek tüm sorunları sıraladık size denemek kalıyor her birini..

En sona PSU değişimi ve Anakart sorunu kalsın, tüm saydıklarımızı deneyin öncesinde..
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.