Şimdi Ara

PSU mu Anakart mı Sorunlu? [Sorun PSU Çıktı] (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
2
Favori
4.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Prizde topraklı priz tamam. Ama onemli olan toprak kablosu prize bağlı mı? O da prizi sökerek anlaşılır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gaara34 kullanıcısına yanıt
    Piriz topraklı ama daire içi tesisatta yada bu pirize gelen toprak kablosu bağlı mı acaba? Değilse bile topraklı uzatmalı çoklu piriz topraklı olmalı. 3 kablo bulunur genelde. Kahve rengi mavi ve sarı yada yeşil. Çoklu pirizde bu 3 renkte kullanılır.

Yani çok fazla etkenin olabileceği bir durumdan bahsediyoruz. Burada en göze çarpan ise ana kart üzerindeki USB girişinde sorun olması.

Umarım sorunun kaynağını bulup halledersiniz.

Tekrar geçmiş olsun

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AdmGdk

PSU mu Anakart mı Sorunlu? [Sorun PSU Çıktı]

Prizi söktüm içi bu şekilde prizin. Topraklı mı oluyor bilen aydınlatırsa sevinirim.

dJ_bLoW

Bahsettiğim soket, sol baştan 1 tane pin kırık en sağdaki 2 pin ise ciddi yamuk (birbirine yakın gözükse de değmiyorlar.)

Prizi sökmek için pc'yi kapadım tekrar. İşim bittiğinde tekrar açmak istediğimde bu sefer 3-4 kere power tuşundan aç kapa yaparak kasayı açabildim.

Giderek saçma bir boyuta ulaşıyor sıkıntı. Kasa önünde 2 adet kasa tepesinde 1 adet fan var. Dikkat ettim sıkıntılı açıldığında kasa önündeki fanlar dönmüyor tepedeki dönüyor sadece.

CPU fanıda dönüyor tabi. Ayrıca Ekrana görüntü gelmese de elle kapatıp açmasam öyle sabaha kadar çalışacak gibi duruyor.

Şuan farklı bir şey takıldı aklıma. Acaba Power tuşunun kasa önü bağlantısı sıkıntılı olabilir mi anakart soketinde? (şu hddled led reset led gibi küçük pinlerin olduğu power pini)

Acayip kafaya taktım bu işi. Sıkıntıdan emin olsam gidicem yenisini alıcam ama emin olamadan bir şey almak istemiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 11 Mayıs 2017; 23:8:13 >

Piriz topraklı görünüyor ama resimden de çok anlaşılmıyor. Sorunu gidermek adına uğraşacağınız belli.

En temizi şunu deneyin. Anakartı ve herşeyi sökerek uzay montaj yapıp bi deneyin. Sadece CPU ram HDD/SSD ve ekran kartını bağlayın ve açmaya çalışın.

Eğer sorunsuz açılırsa birkaç kez daha kapatıp açınız. Sorun yaşamazsanız tek tek fanları takarak denemeye başlayın. Sorun yaşanırsa fanlardan biri sebep olabilir.

Baktınız sorun olmuyor o zaman anakart'ın arka kısmında bir yer kasa ile temas ederek şase ediyor olabilir. Eğer ilk uzay kurulumunda bile sorun yaşarsanız anakart ile alâkalı yada PSU ile ilgili sorun var demektir.

Bu gibi durumlarda malesef ki bir çok kombinasyonu denemek zorunda kalıyor insan ve yorucu olabiliyor..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Daha önceki power değiştiğinde sorun çözülmüş ve bir süre sistemi düzgün kullanmışsınız anladığım kadarıyla ve sonra aynı arıza yine olmuş böyle olmasa anakartın kondansatörlerinden şüphelenirdim siz yinede iyice bakın kondansatörlerde şekil bozulması var mı? Güç kaynağının Gold veya platininum, titanium gibi 80plus olmasının yanında özellikle koruması tam olan PSU modellerinden alın özellikle voltaj dalgalanmalarına karşı düşük voltaj korumasıda olan modellere bakın çoğunda bu özellikler tam olmaz. Muhtemelen sizin oradaki şehir akımı dalgalanması çoktur. Birde tam sinüs veren Online veya Interactive UPS alın derim... Ayrıca PSU ne kadar yüksek güçte ise o kadarda sağlam oluyor örneğin 850-1000w olabilir hatta 1200w almaktan da çekinmeyin...

Sizin FSP HYPER 700'de OVP/OCP/SCP bu korumalar var tam koruma yok

SeaSonic PRIME 850 W Platinum
    https://seasonic.com/product/prime-850-w-platinum/

EVGA SuperNOVA 850 P2
    https://www.evga.com/products/product.aspx?pn=220-P2-0850-X1

EVGA SuperNOVA 850 G2
    https://www.evga.com/Products/Product.aspx?pn=220-G2-0850-XR

*Short Circuit Protection (SCP) :Kısa devre korumadır mutlaka gerekir
    *Over voltage protection (OVP):Yüksek gerilim koruması Mutlaka gerekir
    *Over Current Protection (OCP):Aşırı akım koruması Mutlaka gerekir
    *Under voltage Protection (UVP):Alçak gerilim koruma
    *Ower Power protection (OPP):Yüksek güç koruma
    *Over Temrature Protection (OTP): Aşırı akımda ısınma koruma

• En net deneme yolu, Uzay Montaj, sadece Anakart + işlemci + Ram + 1 HDD veya SSD + PSU bağlantısı, Ekran Kartı Takmayın sadece yazdıklarım bağlı olsun, ve ayrıca her şeyi bağladığınızda sanki kasaya bağlıymış ve başlatma tuşuna basar gibi, anakartın üstündeki pinlere bir tornavida ucu ile kısa devre yaptırın ve sonuca bakın.

Not: Anakart karton bir kutunun üstünde olsun.
    ben mi yanılıyorum bu prize topraklama hattı ile nötr birlikte bağlanmış yani tam anlamıyla toprakma yapmıyor binanın toprakmala hattını nötre bağlamışlar yada bu prizin montajı yanlış yapılmış. sarı kablo hem nötr tem toprakmala görevi görüyor resimde..

öncelikle binanın topraklama hattı var mı öğrenin. topraklama olan hatta 3 tane kablo bulunur bunu yukarıda yazmıştım. renkeri genellikle sarı mavi ve kahverengi olur.

sarı=topraklama
    mavi=faz
    k.rengi=nötr

pcyi başka bir duvar prizine taktınız mı? salona mutfağa..

edit.

tecrübeniz yoksa bir elektrikçi çağırın kontrol etsin. bu işler tehlikeli işler dikkat edin.

usb 3.0 soketine kasa usb girişlerini takmıyorsanız o arızalı soketin sistemin çalışmasına engel olacağını sanmıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C-AKBAL -- 12 Mayıs 2017; 8:51:58 >
  • Günaydın,

Gelen cevaplar için teşekkür ederim.

Bir çok arkadaş uzay kurulum, anakart izolesi önermiş. Fırsat bulursam hafta sonu deneyeceğim. Ayrıca uzay kurulumda kafama takılan kısım, power switch tuşu bağlı olmadan ilk tetiklemeyi nasıl yaptırıyoruz?

Interstellar

Evet PSU değişiminden 1 - 1,5 sene sonra tekrar aynı sıkıntıyı yaşıyorum.
    Hatta o zamandan şuan ki kullandığım kasa içinde işlemci, ram, ekran kartı, hdd vs. çoğu şey değişti.
    Değişmeyen bir anakart ve kasa. Dolayısıyla anakart için hep acaba diyorum.
    Eğer PSU arızası olduğuna emin olursam yeni alırken dediklerinizi dikkate alacağım.

C-AKBAL

farklı priz denemedim, bu akşam ilk priz yöntemini deneyeyim birde.
    binada topraklama var diye duymuştum. emin olmak için akşam sorarım.
    ayrıca bende usb 3.0 soketi ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. bağlantı yapsam da yapmasam da sıkıntı devam ediyor.

Soru : Bir çok arkadaş uzay kurulum, anakart izolesi önermiş. Fırsat bulursam hafta sonu deneyeceğim. Ayrıca uzay kurulumda kafama takılan kısım, power switch tuşu bağlı olmadan ilk tetiklemeyi nasıl yaptırıyoruz ?

Cevap : Anakart üstündeki pinler ile yapılıyor, resimde kırmızı çizgi ile belirttim, resimde pinleri anakart üstünde bulduğunuzda 6 ve 8 numaralı pinlere düz tornavida ucu ile temas ettiğinizde, sank kasanın power tuşu bağlı gibi anakart elektriği alacak ve açılacaktır.

• Tekrar merhaba, konuştuğumuz bazı yöntemleri denedim.

Öncelikle farklı prize taktım. Değişen bir şey olmadı.
    İşlemci, ekran kartı, ramler, hdd, ssd ve power sup. dışında kasaya bağlı ne varsa söktüm.
    Uzay kurulum yapmadım fakat kasa yan kapakları da söktüm. Anakart bana gayet yukarıda gibi geldi.

yilmaz976 arkadaşın bahsettiği şekilde kasayı açtım, düzgün açıldı fakat ardından birkaç kez kapatıp tekrar açmaya çalıştım gene sapıttı.

dikkat ettim kasayı kapatıp hemen açmaya çalıştığımda sapıtıyordu, bu sefer fanlar biraz dönüp kapanıyor sonra kendiliğinden tekrar açılıyordu. (ekrana görüntü gelmiyordu gene)

dediğim gibi bir denemediğim tamamen uzay kurulum var fakat ben gene PSU arıza diyorum.
    yarın fırsat bulursam uzay kurulum yapıp emin olursam PSU almaya gidicem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 12 Mayıs 2017; 21:57:16 >
  • Hocam bizim okuldaki bişgisayarda da o problem vardı. Anakartta sorun varmış.

• ado102 kullanıcısına yanıt
    hocam nasıl anladıklarını söyleyebilmen mümkün mü?

%30 anakart %70 psu diyorum fakat hala emin olamıyorum kafayı yedim evde.
  • Hocam bilgisayarcı ya psu ya da anakart tetikleme yapmıyor demişti. Sonra anakart ve psu değiştirerek sorunu bulmuştu. Sizin de yapacağınız en mantıklısı farklı bir anakartta sistemi denemek

• Bir şeyler şase yapıyor olabilir . Donanımları tek tek kontrol etmeniz lazım her yıl PSU bozuluyorsa parçalardan biri buna sebep oluyordur elbet. En başta montaj yapılırken gözden kaçan ciddi bir problem yaşanmış olmalı.
  • Uzay kurulum için anakartı sökmeye başladım.

Bu arada bios pili bu tür şeylere sebep olabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 13 Mayıs 2017; 13:1:19 >
  • Beyler merhaba. Ben de yaklaşık 1 hafta kadar bu sorundan muzdaribim. Ben de konu sahibi arkadaş gibi kafayı yeme noktasına gelmiştim. Prize 6 lı topraklamalı uzatma kablosu takıyordum. Bilgisayarı da bu uzatmaya takıyordum. Ben yıllardır uzatmanın takılı olduğu prizi topraklı sanıyordum. Bi baktım priz topraklı değilmiş. Her neyse...

Uzatmayı topraklı bir prize taktım. Sorun SEYREKLEŞTİ ama arada gene sapıtıyor. Şimdi asıl sormak istediğim soruya geleyim.

Duvardaki prizin topraklama metallerine kontrol kalemi dokunduruyorum. Işık yanmıyor. Bu normal toprağa dokundurunca neden yansın zaten. Ama çoğaltıcı prizin topraklama metallerine dokundurunca ışık yanıyor. Bu çoğaltıcıda kaçak olduğunu veya yanlış bağlandığını mı gösterir? Eğer kaçak vs. varsa çoğaltıcı topraklama görevini gerçekleştiremez mi?
    Umarım anlatabilmişimdir.

Teşekkürler...
    BIOS Pilinin amacı genel olarak saat ve tarihi ayarlamak, donanımı tanıtmak ve özel ayarlamaların saklı kalmasını sağlamaktır!

Günlük hayatta adını pek duymadığımız, bilgisayarımızda ki BIOS Pili , bilgisayarınızı açtığınızda bütün yazılımları, donanımları, CD-ROM’u, Ekran Kartı gibi iç donanım birimlerinin çalışmasını kontrol ederek gereken güce sahipler mi veya düzgün çalışıyorlar mı diye kontrol eden bir yazılımdır. Adının anlamı aslında İngilizceden basic input output system (Temel Giriş-Çıkış Sistemi) kısaltmasından gelmekte.

Bilgisayarlarda genellikle Anakart üzerinde yerleşik halde bios çipinin yakınında yer alır. Laptoplarda ise farklı yerlerde olabilir. Kimi laptoplarda klavye altında kimilerinin ise fanın yanında olabilir.

Bilgisayarda elektrik gücü olmadığı zamanlar bazı bilgilerin saklı kalması gerekir. Teknik anlamda bilgisayarın açılmasına yardımcı olan bu bilgilerin elektrik ihtiyacı bios pili sayesinde karşılanır. Bilgisayarın çalışması için değil, tam tersine bilgisayar çalışmadığında devreye girer Bios pilinin ömrü yaklaşık olarak 2 yıldır Bu sürenin bilgisayarın açık kalma süresiyle doğru orantılı. bu pili çıkarıp takmanın bios ayarlarını sıfırlamak gibi bir etkisi yoktur.

BIOS Pilinin amacı genel olarak saat ve tarihi ayarlamak, donanımı tanıtmak ve özel ayarlamaların saklı kalmasını sağlamaktır!

Ek bi bilgi olarak BIOS Pilini değiştirmek istiyorsak dikkat etmemiz gereken önemli bir husus: Bios pilini değiştiriken kesinlikle bilgisayarınızda elektrik olmamalıdır. Bu durum biosunuzun çökmesine sebep olabilir. Bu yüzden bigisayarın kapalı duruma getirilmeli. Bu işlemden sonra pil bir cımbız yardımıyla yerinden çıkarılabilir.

http://www.tech-worm.com/bios-pili-nedir-gorevi-nedir/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yilmaz976 -- 13 Mayıs 2017; 15:7:48 >

• Chaussure kullanıcısına yanıt
    muhtemelen grup prizde problem var..
    normalde toprak hattına dokunduğunuzda kontrol kaleminin yanmaması gerekir.
    içini açın ve sarı kabloyu toprak demirine monte edin.
    mavi ve kahverengi kabloyu ise sağına soluna birbirine temas ettirmeden montaj edin grup prizin kapağını kapatın.
    eliniz bu işlere yatkın değilse elektronikçi bu sıkıntıyı 10 dkde halleder yada koçtaşa gidin viko altılı priz alın daha 2-3 ay önce aldım 25tl fiyatı vardı galiba 35 tlde olabilir gayet kaliteli..

konu sahibine gelince ilk sayfadaki duvar prizinin montajında sorun var demiştim elektrikçi çağırıp kontrol ettirdiniz mi?
    nötr ile toprak aynı hatta bağlanmış veya prizin montajı yanlış yapışlış bunuda önceki mesajımda yazmıştım.
  • Konu içine eklediğim priz fotoğrafını elektrikten anlayan bir abime attım. Apartmanda da görevli kendisi, prizin topraklı olduğunu apartmanda da topraklamanın olduğunu söyledi.

Şuan makine uzay kurulumda, sıkıntı iyice seyreldi fakat halen devam ediyor.

Ayrıca anakartı tamamen söktükten sonra bir şey dikkatimi çekti. Kasa şasesinde Anakartı havada tutan sadece 1 vida monte edilmiş. Diğer söküklerim hep anakartı monte ettiğim küçük vidalardı. 1 vida kasayı yukarda tutmak için yeterli midir? Geçi benzer vidadan başka bulamadım kasa ve anakart ile gelen vidalar arasında.

Bahsettiğim ortadaki uzun vida.

Teste devam. O değil çalışan bir şeyi bozmasam bari...

• quote:

Orijinalden alıntı: C-AKBAL

muhtemelen grup prizde problem var..
    normalde toprak hattına dokunduğunuzda kontrol kaleminin yanmaması gerekir.
    içini açın ve sarı kabloyu toprak demirine monte edin.
    mavi ve kahverengi kabloyu ise sağına soluna birbirine temas ettirmeden montaj edin grup prizin kapağını kapatın.
    eliniz bu işlere yatkın değilse elektronikçi bu sıkıntıyı 10 dkde halleder yada koçtaşa gidin viko altılı priz alın daha 2-3 ay önce aldım 25tl fiyatı vardı galiba 35 tlde olabilir gayet kaliteli..

konu sahibine gelince ilk sayfadaki duvar prizinin montajında sorun var demiştim elektrikçi çağırıp kontrol ettirdiniz mi?
    nötr ile toprak aynı hatta bağlanmış veya prizin montajı yanlış yapışlış bunuda önceki mesajımda yazmıştım.

Hocam grup prizi başka bir prizde denedim. Bu sefer toprak hattında lamba yanmadı. Düşündüm ki sorun duvardaki prizde. Ama duvardaki prizin toprak hattına değdirince de yanmıyor. Kafam karıştı valla

Hocam şu konuma da bir göz gezdirebilir misiniz?https://forum.donanimhaber.com/monitore-goruntu-gelmiyor--126094591#126094591

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chaussure -- 13 Mayıs 2017; 19:17:33 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.