Şimdi Ara

Socket 939 Opteron'a Kısa Bir Bakış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir çok kişinin socket 939 Opteronlar ile ilgili sorular sormasından yola çıkarak bu yazıyı hazırlamak geldi içimden. Bu işlemciler ile ilgili bazı yanlış anlaşılmaları kaldırmak ve bir çeşit rehber niteliğinde bir şey oluşturma düşüncesi ile hareket ediyorum.

Öncelikle Socket 939 Opteron'ların socket 940 Opteron'lar ile alakasız olduğunu söyleyerek başlayalım. Socket 940 Opteron'lar çift/dörtlü/sekizli olarak çalışabilirken (200 serileri 2, 800 serileri 2-4-8'li sistemlerde kullanılıyorlar) Socket 939 Opteron'lar (100 sadece tek işlemcili sistemlerde kullanılabilirler. Not : Socket 940 için de 100 serisi Opteron'lar
    Socket 940 Opteron'lar ECC Registered DDR-RAM ile çalışırken (server sistemlerde kullanılan ve hata düzeltme özellikleri olan bellekler) Socket 939 Opteron'lar bu tür bellek modüllerine ihtiyaç duymazlar, normal DDR Bellek modülleri kullanılabilir.

Opteron Socket 939'lar aslında fabrikada yapılan testlerde en iyi performans veren yani belirli bir voltajda maksimum stabiliteyi veren San Diego çekirdekli işlemciler arasından seçilerek kutulanıyorlar. Yani temelde San Diego çekirdeği kullanıyorlar. İşlemci üretim teknolojisinin bu kadar geliştiği bir çağda bile Wafer dediğimiz bu dairesel üretimde merkezde bulunan işlemci çekirdekleri en yüksek hızlara ulaşabilen (yani en düşük voltajda belirli bir hızda çalışabilen de diyebiliriz) çekirdekler oluyorlar.

Burada dikkat etmemiz gereken nokta bir Opteron alırken daha yüksek hızlara ulaşma şansımızın yüzde olarak bir Athlon64 San Diego'dan daha fazla olduğudur. Ancak bunu şöyle de yorumlayabiliriz. Merkezdeki her işlemci Opteron olarak satılmıyor çünkü Opteron'ların fiyatlandırmasına göre talep miktarı San Diego ile kıyaslandığında daha düşük. Yani bir waferda olan 100 işlemcinin 40 tanesi iyi overclock potansiyeline sahipse bunların hepsi Opteron olarak ambalajlanıp satılmıyor, belki en fazla 10 tanesi Opteron olarak satılıyor. Kalan 30 işlemci yine Athlon64 olarak satılıyorlar. Buna dayanarak şunu söyleyebiliriz ki piyasada ortalama Opteron'lardan daha iyi ya da eşit seviyede overclock olabilecek San Diego'lar hatırı sayılır miktarda mevcut ancak bir Opteron almak iyi bir overclock elde etmek açısından şansınızı arttırıyor. Şimdi başka bir meseleye gelelim insanların kafasını karıştıran. Bildiğiniz gibi San Diego ve Venice çekirdekleri günümüz Socket 939 Athlon64 işlemcilerinde kullanılıyorlar. Ancak Opteron'ların son sürümlerinde Venus kod adlı bir çekirdek kullanılmakta. Venus çekirdeği San Diego çekirdeğinin bir ileri revizyonu aslında yani yapısal olarak hiç bir fark yok sadece üretim aşamasındaki bir kaç ufak pürüzün giderilmesi sonucu yeni sürüm bu Opteron'ları ayırt etmek amacıyla böyle bir isim verilmiş çekirdeklerine.

Peki gerçekte Opteron mu almak lazım? Bence duruma göre değişir, çünkü öncelikle overclock için ideal olmayan bir anakartınız olabilir, bu durumda ne yaparsanız yapın anakartınız belirli bir HTT değerinin üzerini sağlayamaz. Mesela 1.8 GHz'lik bir Opteron'un çarpanı 9 olduğu için 250HTT üstünü vermeyen bir anakartla alabileceğiniz max overclock değeri 2.25GHz olacaktır. Athlon64 işlemcilerin çoğunun 2.5-2.7 arasında overclock olduğunu düşünürsek daha ucuza alacağınız bir 3200 ya da 3500/3700 ile daha yüksek saat hızına daha uygun fiyat ödeyerek erişebilirsiniz çünkü çarpanları daha yüksektir. Bunun dışında doğal olarak bir Opteron SSE3, CNC vs... gibi bir Athlon64'ün deteklediği bütün özelliklere de aynen sahiptir. İyi bir anakart ile beraber kullanıldığında çok yüksek saat hızlarına ulaşılması mümkündür. Hava soğutma ile daha iyi overclock elde edilmesi Opteron'un en önemli avantajlarından biridir, pahalı soğutma sistemlerine gerek olmayacağından bir Athlon64'ün su soğutma ile verebileceği overclock değerini hava soğutma ile verebilir.

Burada bir CPU-Z görüntüsünde Opteron 165 1.8 GHz (çift çekirdek) var dikkat ederseniz Toledo yani X2 4400, 4800 ve FX60'ta kullanılan çekirdeğin aynısı, XBITLABS teşekkürler....

bu da Xbitlabs'deki arkadaşların ulaştığı overclock derecesi = 2.6 GHz

bu da kıyaslandığı X2 3800+ ile karşılaştırmalı değerleri stok hızlarda (Valla Xbit'i sömürdüm o kadar yani) önemli gördüklerimi yazdım
    Not : 3800+ yazdığına bakmayın testlerde, incelemede Test Konfigürasyonu açıkça X2 3800+ diyor zaten Video encoding değerleri de bunun ispatı

Yukarıda son iki değerde düşük olan daha iyi demek saniye hesabı olduğundan

Bunlar da oyun değerleri ( Intel'e ciddi ciddi üzülüyorum bu aralar, kurtulun şu Netburst'ten artık diye haykırasım geliyor)

Bu da X2 3800+'ın hemen hemen aynı voltajda CPU-Z ve overclocklu CPU-Z değeri = 2.4 GHz (yine xbitlabs'den bizde hile hurda yok )

EN ÖNEMLİ BİLGİLER İSE BURADA GERÇEK KİŞİLERİN ALDIĞI DEĞERLER

TOLEDO VE MANCHESTER

OPTERON

SAN DIEGO

VENICE

UMARIM BU UFAK ARAŞTIRMA İŞİNİZE YARAR, BİR ÇOĞUNUZUN ZATEN BU KONUDA BİLGİLİ OLDUĞUNU BİLİYORUM, UMARIM ARKADAŞLARDAN BAZILARI AKILLARINDAKİ SORULARA CEVAPLAR BULABİLİRLER

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufster -- 28 Mart 2006; 14:20:02 >

• Güzel bilgilendirme ve paylaşım teşekkür ederis.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tagan88

Güzel bilgilendirme ve paylaşım teşekkür ederis.
    Arkadaşım eline sağlık çok bilgilendirici bir yazı olmuş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: keops

Arkadaşım eline sağlık çok bilgilendirici bir yazı olmuş.

Alıntıları Göster
    @keops, tagan88 : ben teşekkür ederim, görevimiz
  • quote:

Orijinalden alıntı: ufster

@keops, tagan88 : ben teşekkür ederim, görevimiz

Alıntıları Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: samurcom

Alıntıları Göster
    paylaşım için teşekürler...
  • quote:

Orijinalden alıntı: King_Wolf

paylaşım için teşekürler...

Alıntıları Göster
    guzel çalışma
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: myazgan

guzel çalışma

Alıntıları Göster
    Güzel çalışma ellerine sağlık
  • quote:

Orijinalden alıntı: EuRoBoY

Güzel çalışma ellerine sağlık

Alıntıları Göster
    herkeze teşekkür ederim, bu aralar grafik pipeline nedir, nasıl 3b grafik elde ederiz türünden kolay anlaşılabilen bir 3b rehberi hazırlamaya çalışıyorum, işlerden zaman bulursam pdf formatında yayınlamayı düşünüyorum. insanların bu yazılardan faydalandığını görmek çok güzel.

• quote:

herkeze teşekkür ederim, bu aralar grafik pipeline nedir, nasıl 3b grafik elde ederiz türünden kolay anlaşılabilen bir 3b rehberi hazırlamaya çalışıyorum, işlerden zaman bulursam pdf formatında yayınlamayı düşünüyorum. insanların bu yazılardan faydalandığını görmek çok güzel.

Alıntıları Göster
    eline sağlık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cck_ylmzzz

eline sağlık.

Alıntıları Göster
    Teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SUNGU

Teşekkürler.

Alıntıları Göster
    gerçekten çok güzel!
  • quote:

Orijinalden alıntı: sahmat_78

gerçekten çok güzel!

Alıntıları Göster
    pek çok kişi için ve benim için çok önemli bir bilgilendirme oldu,ellerine sağlık!!!
  • quote:

Orijinalden alıntı: kamikazeden

pek çok kişi için ve benim için çok önemli bir bilgilendirme oldu,ellerine sağlık!!!

Alıntıları Göster
    slm, bilgiler icin cok tesekkurler. 3D modelleme ve render uygulamalari icin asagidaki gibi bir sistem toplamayi dusunuyorum. 3D render icin islemci performansi bilirsiniz ki elzem.

X2 mi cift opteron mu cok sorguladim. Forumdaki yazilarda X2 ile opteronlar kiyaslamis ancak anladigim kadari ile tek opteron islemcili ile X2 islemci kiyaslanmis. Cift optron islemci ile oldukca iyi bir performans alacagimi dusunuyorum. Yaklasik 540$ malolacak bu islemci secenegi yerine alternatif onerilebilir mi?

360$ civarindaki GF7800GT SLI ekran karti icin alternatif ve yorumlar ne olur?

Sistemin ana amaci tamamen performans, hiz ve zamandan kazanmak oldugu icin hic icine girmedigim overclock secenegini de dusunmeye basladim. Bunun icin forumdaki yazilari arastiracagim [ yeni kullaniciyim :) ] ama tavsiye oneriler ve referans yazi/adreslere acigim. Su sogutma kullanmayacagim max ne kadar overclock olur, nasil yapilir, cift islemcili sistem overclock edilir mi.....vs

yukaridaki bilgilere gore, benim sistemimdeki GIGABYTE kart ile 2 adet 246 islemci calisabilir mi? [ sorun yok gibi gorunuyor ama uzman gorusu iyi olur :) ]

2 adet AMD Opteron 246 islemci...............................................................
    GIGABYTE 7A8DW anakart.......................................................................
    2 adet Kingston 1GB 400MHz DDR REGISTERED ram..................................
    MSI GF 7800GT SLI ekran karti...............................................................
    SAMSUNG 250GB SATA II 16MB cache harddisk.........................................
    Feel HurricaneII 550W kasa......................................................................
    CD+DVD+...vs

yardimlar icin simdiden tesekkurler

• quote:

Orijinalden alıntı: ugurht

slm, bilgiler icin cok tesekkurler. 3D modelleme ve render uygulamalari icin asagidaki gibi bir sistem toplamayi dusunuyorum. 3D render icin islemci performansi bilirsiniz ki elzem.

X2 mi cift opteron mu cok sorguladim. Forumdaki yazilarda X2 ile opteronlar kiyaslamis ancak anladigim kadari ile tek opteron islemcili ile X2 islemci kiyaslanmis. Cift optron islemci ile oldukca iyi bir performans alacagimi dusunuyorum. Yaklasik 540$ malolacak bu islemci secenegi yerine alternatif onerilebilir mi?

Sistemin ana amaci tamamen performans, hiz ve zamandan kazanmak oldugu icin hic icine girmedigim overclock secenegini de dusunmeye basladim. Bunun icin forumdaki yazilari arastiracagim [ yeni kullaniciyim :) ] ama tavsiye oneriler ve referans yazi/adreslere acigim. Su sogutma kullanmayacagim max ne kadar overclock olur, nasil yapilir, cift islemcili sistem overclock edilir mi.....vs

yukaridaki bilgilere gore, benim sistemimdeki GIGABYTE kart ile 2 adet 246 islemci calisabilir mi? [ sorun yok gibi gorunuyor ama uzman gorusu iyi olur :) ]

2 adet AMD Opteron 246 islemci...............................................................
    GIGABYTE 7A8DW anakart.......................................................................
    MSI GF 7800GT SLI ekran karti...............................................................
    SAMSUNG 250GB SATA II 16MB cache harddisk.........................................
    Feel HurricaneII 550W kasa......................................................................
    CD+DVD+...vs

Alıntıları Göster
    sağolasın baya yaralı oldu kolay gelsin

• quote:

CD+DVD+...vs

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: ugurht

CD+DVD+...vs

Yukarıdaki incelemedeki Opteron 165 çift çekirdekli olup 2x1MB cahce ile geliyor. Saat hızı ise 1.8GHz yani çarpanı 9x. Eğer overclock konusunda deneyimli değilseniz X2 3800+/4200+ daha çok işinize gelecektir diyorum çünkü 200MHz'lik saat hızı fazladan 512K (her çekirdek için ayrı düşünmek zorundayız) cacheden daha fazla bir performans artışı sağlıyor.

Socket 940 için servet dökmeyi düşünüyorsanız acele etmeyin, ilk olarak yeni sockete server/workstation platformunda geçecek AMD. Bu süreçte aldığınız sistem kısa sürede desteklenmekten yoksun kalabilir. Ancak sistemi bu aralar mecburen alacaksanız durum başka. Socket 940'ın en önemli avantajı çift çekirdekli iki adet işlemci destekliyor olması, eğer yurt dışından getirme imkanınız varsa iki adet Opteron 270 getirtin; bizde fiyatlar uçuyor bu konuda ne yazık ki.

Ayrıca o anakart kesinlikle alınmaz, 1- çift çekirdekli opteron desteği gözükmüyor, 2- Asus, Tyan ve Supermicro dışında hiç bir markaya güvenmeyin iş server ve workstation anakartlara gelince.

Son tavsiyem dual-core socket 939 olacaktır eğer sistem çok profesyonel amaçlı kullanılmayacaksa. Ciddi overclock yapılacak ise opteron, aksi takdirde X2 öneririm. Sisteminiz daha az değer kaybedecek ve yukarıdaki sistemle aynı seviyede performans sunacaktır.

Ancak yurt dışından paça getirme imkanınız varsa Tyan Thunder K8WE 2895A2NRF ve 2 adet Opteon 270 (dual core, 2 GHz) adeti 500€ getirtebilirsiniz. Render açısından 4 çekirdek hepsinden iyi performans verecektir. ECC bellekleri de unutmayın, yurt dışında çok uygun fiyata DDR400 ECC bellek bulabilirsiniz.

@bozzo, cck_ylmzzz, SUNGU, EMRE babacan, kamikazeden, ugurht , bozzo : asıl ben ilginize teşekkür ederim, hepiniz sağolun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufster -- 3 Nisan 2006; 18:55:15 >

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: ugurht

CD+DVD+...vs

Yukarıdaki incelemedeki Opteron 165 çift çekirdekli olup 2x1MB cahce ile geliyor. Saat hızı ise 1.8GHz yani çarpanı 9x. Eğer overclock konusunda deneyimli değilseniz X2 3800+/4200+ daha çok işinize gelecektir diyorum çünkü 200MHz'lik saat hızı fazladan 512K (her çekirdek için ayrı düşünmek zorundayız) cacheden daha fazla bir performans artışı sağlıyor.

Socket 940 için servet dökmeyi düşünüyorsanız acele etmeyin, ilk olarak yeni sockete server/workstation platformunda geçecek AMD. Bu süreçte aldığınız sistem kısa sürede desteklenmekten yoksun kalabilir. Ancak sistemi bu aralar mecburen alacaksanız durum başka. Socket 940'ın en önemli avantajı çift çekirdekli iki adet işlemci destekliyor olması, eğer yurt dışından getirme imkanınız varsa iki adet Opteron 270 getirtin; bizde fiyatlar uçuyor bu konuda ne yazık ki.

Ayrıca o anakart kesinlikle alınmaz, 1- çift çekirdekli opteron desteği gözükmüyor, 2- Asus, Tyan ve Supermicro dışında hiç bir markaya güvenmeyin iş server ve workstation anakartlara gelince.

Son tavsiyem dual-core socket 939 olacaktır eğer sistem çok profesyonel amaçlı kullanılmayacaksa. Ciddi overclock yapılacak ise opteron, aksi takdirde X2 öneririm. Sisteminiz daha az değer kaybedecek ve yukarıdaki sistemle aynı seviyede performans sunacaktır.

Ancak yurt dışından paça getirme imkanınız varsa Tyan Thunder K8WE 2895A2NRF ve 2 adet Opteon 270 (dual core, 2 GHz) adeti 500€ getirtebilirsiniz. Render açısından 4 çekirdek hepsinden iyi performans verecektir. ECC bellekleri de unutmayın, yurt dışında çok uygun fiyata DDR400 ECC bellek bulabilirsiniz.

@bozzo, cck_ylmzzz, SUNGU, EMRE babacan, kamikazeden, ugurht , bozzo : asıl ben ilginize teşekkür ederim, hepiniz sağolun

Alıntıları Göster
    venıce 3000+1800 saat hızında pekii saat hızı 2500 olursa opteron 165 gecmıyormu ben ıntel kulanıyorum 2 cı sıstemı dusunuyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: unixx

venıce 3000+1800 saat hızında pekii saat hızı 2500 olursa opteron 165 gecmıyormu ben ıntel kulanıyorum 2 cı sıstemı dusunuyorum

Alıntıları Göster
    athlon64 3000+ tek, opteron 165 çift çekirdekli, bu durum

1- Media encoding -- dvd->divx, audio->mp3 vb... büyük bir formattaki ortamı sıkıştırmak yöntemini uygulayan uygulamalarda
    2- WinRAR gibi büyük dosyaları sıkıştıran yazılımlarda
    3- photoshop gibi uygulamaların belli başlı filtre, efekt vb... komutlarında
    4- render sürecinde (3dsmax, maya, blender, povray vs...)
    5- aynı anda iki işlem yaparken (I/O darboğazı olmaması durumunda yani iki uygulama da hard diski kullanmıyorsa mesela)

saydığım uygulamalarda 1.5-2 kat arası daha yüksek performans alınmasına yol açar. oyunlar ise ufak optimizasyonlar ile 2. çekirdekten yararlanmaya başladılar. sonuç olarak 2.5 GHz bir a64 elbette şu anda 1.8GHz'lik bir opteron 165'ten daha hızlı oynatır oyunları ancak opteron ile virüs taraması yaparken oyununuzda yavaşlama hissetmezsiniz. Çift çekirdeğin +ları herkez için aynı değil bu sebepten multi tasking gerektiren işlere pek girişmiyorsanız tek çekirdek almakta fayda var sonuçta fiyatı çok uygun ancak saydığım türde yazılımları kullananlar için 2>1 durumu aynen geçerli.

• quote:

athlon64 3000+ tek, opteron 165 çift çekirdekli, bu durum

1- Media encoding -- dvd->divx, audio->mp3 vb... büyük bir formattaki ortamı sıkıştırmak yöntemini uygulayan uygulamalarda
    2- WinRAR gibi büyük dosyaları sıkıştıran yazılımlarda
    3- photoshop gibi uygulamaların belli başlı filtre, efekt vb... komutlarında
    4- render sürecinde (3dsmax, maya, blender, povray vs...)
    5- aynı anda iki işlem yaparken (I/O darboğazı olmaması durumunda yani iki uygulama da hard diski kullanmıyorsa mesela)

saydığım uygulamalarda 1.5-2 kat arası daha yüksek performans alınmasına yol açar. oyunlar ise ufak optimizasyonlar ile 2. çekirdekten yararlanmaya başladılar. sonuç olarak 2.5 GHz bir a64 elbette şu anda 1.8GHz'lik bir opteron 165'ten daha hızlı oynatır oyunları ancak opteron ile virüs taraması yaparken oyununuzda yavaşlama hissetmezsiniz. Çift çekirdeğin +ları herkez için aynı değil bu sebepten multi tasking gerektiren işlere pek girişmiyorsanız tek çekirdek almakta fayda var sonuçta fiyatı çok uygun ancak saydığım türde yazılımları kullananlar için 2>1 durumu aynen geçerli.

Alıntıları Göster
    Oncelikle net cevap alamadigim; 1 ADET CIFT CEKIRDEKLI OPTERON 270 mi daha performansli yoksa 2 ADET TEK CEKIRDEKLI OPTERON 248 mi?
    bunun bire bir karsilastirmasini bulmak mumkun mu?bilen var mi?

eger 1 adet opteron 270 2 adet opteron 248 kadar performans verecek ise o zaman 270 alip ileride 2. islemciyi dusunebilrim...

tabii ki ben de isterim 2 adet (hatta 8 adet) cift cekirdekli opteron 270 ama 248'e gore fiyati 2 kat daha fazla, sinirlari asiyor :(

Gelelim anakartlara:

Gigabyte 7A8DW : dual AMD opteron soket 940, 4xDDR400, AGP8x, 2x64bit PCI-X, 1x32bit PCI, AGP8X, SATA RAID 0 ve 1, gLAN 403 USD

Asus K8N-DL : dual AMD opteron soket 940, 6xDDR400 reg. ECC, PCI-E16x, gLan, 1xPCI-e, 2xPCI/33MHz, 2x1394, Sata Raid 363 USD

Tyan Tiger K8W (S2875) : dual AMD opteron, 4xDDR400, 5x32bit PCI, AGP8X, SATA, LAN 397 USD

TYAN kart tercih etsem PCI-X'den odun verecegim, ASUS ile TYAN kiyaslanirsa ne dersiniz?

PCI-X GF6600GT ile AGP8x GF7800GT kiyaslamasinda performans farki ne olur?

Yurtdisi ihtimali su yakin gelecekte gorunmuyor ve bu sistem cok kisa bir surede toplanacak. Ama ileride registered ramler ve islemci upgrade'i icin olabilir tabii ki...

• quote:

Oncelikle net cevap alamadigim; 1 ADET CIFT CEKIRDEKLI OPTERON 270 mi daha performansli yoksa 2 ADET TEK CEKIRDEKLI OPTERON 248 mi?
    bunun bire bir karsilastirmasini bulmak mumkun mu?bilen var mi?

eger 1 adet opteron 270 2 adet opteron 248 kadar performans verecek ise o zaman 270 alip ileride 2. islemciyi dusunebilrim...

tabii ki ben de isterim 2 adet (hatta 8 adet) cift cekirdekli opteron 270 ama 248'e gore fiyati 2 kat daha fazla, sinirlari asiyor :(

Gelelim anakartlara:

Gigabyte 7A8DW : dual AMD opteron soket 940, 4xDDR400, AGP8x, 2x64bit PCI-X, 1x32bit PCI, AGP8X, SATA RAID 0 ve 1, gLAN 403 USD

Asus K8N-DL : dual AMD opteron soket 940, 6xDDR400 reg. ECC, PCI-E16x, gLan, 1xPCI-e, 2xPCI/33MHz, 2x1394, Sata Raid 363 USD

Tyan Tiger K8W (S2875) : dual AMD opteron, 4xDDR400, 5x32bit PCI, AGP8X, SATA, LAN 397 USD

TYAN kart tercih etsem PCI-X'den odun verecegim, ASUS ile TYAN kiyaslanirsa ne dersiniz?

PCI-X GF6600GT ile AGP8x GF7800GT kiyaslamasinda performans farki ne olur?

Yurtdisi ihtimali su yakin gelecekte gorunmuyor ve bu sistem cok kisa bir surede toplanacak. Ama ileride registered ramler ve islemci upgrade'i icin olabilir tabii ki...

Alıntıları Göster
    ek olarak, overclock da yapacagimi dusunerek sogutucu fan onerileriniz ne olur?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.