Şimdi Ara

Soğutucu Önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle herkese iyi forumlar dilerim. Güncel olarak kullandığım sistemim (aşağıda fotoğrafta görmüş olduğunuz sistem) GTA 5, Sniper Ghost Warrior, COD Ghost vb. güç isteyen oyunlarda çok fazla ısınıyor. Ekran kartı değerleri 80° - 85° leri görüyor. Sorum şu ; Kullandığım ekran kartının ve işlemcimin maks dayanabileceği ve sağlıklı bir şekilde çalışabileceği sıcaklık değerleri nelerdir? Değiştirmem gereken parça var mıdır varsa ürünü bana link üzerinden önerir misiniz ?

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Oyunlar şu an yüklü olmadığı için fotoğraflarını yükleyemedim

Soğutucu Önerisi

• İşlemcinin maksimum dayanacağı sıcaklık 95 derece olarak verilmiş ama bu seviyelere yaklaştırmadan kullanmakta yarar var. Ne kadar serin, o kadar iyi... En az 4 ısı borulu 120mm fanlı bir soğutucu ile kullanmanızı öneririm.

• @AlaresLatsol

Uzun bir yazı olacak, kusuruma bakmayın.

https://forum.donanimhaber.com/ryzen-5-5600x-stock-fan-ile-85-derece--146941486

Yukarıdaki bağlantıda bir arkadaş, böyle bir bilgi vermiş -

Alıntı

metni:
    Kim gerek olmadigini söyledi hatirliyor musunuz, merak ettim. Normal, kasaya ve diger bilesenlere göre degisir. Sicaklik ne kadar az o kadar iyi... Ben 70 den yukariya cikmamaya calisirim. Mesela kapasitörler icin 65 bir dönüm noktasidir onun alti ve üstü diye iki farkli ömür verirler. anakart üzerinde de islemci cevresinde de var bu bilesenlerden... Ne kada az sicaklik kada uzun ömür desem heralde yanlis olmaz.

Kasanızı inceledim, sanırım üzerinde standart olarak 3 önde, 1 arkada egzoz fanıyla geliyor.

Eğer standart işlemci soğutucusu kullanıyorsanız, imkanınız varsa, bütçenize uygun kule tipi soğutucu almanızı tavsiye ederim. 170mm yüksekliğe kadar da soğutucu desteği sunmuş. Şu da olabilir, eğer işlemciyi uzunzamandır kullanıyorsanız (mesela 1 yıldan fazla zaman) standart soğutucudaki macun kurumuş olabilir. Isıyı yeterince iletemiyordur.

Diğer konu, benim kasada fan hızları ayarlarken biostan gördüğüm sıcaklıklara bakarak yorumlamam şu oldu - Öndeki fanlardan fazla hava verildiğinde işlemci sıcaklığı yükseliyor. Bunu her fanı max. devirde çalıştırıp, gördüğüm sıcaklıklara göre yazıyorum. Kasanın üstüne takılan bir fan işlemci ve anakart sıcaklığının düşmesinde fayda sağlıyor (işlemci tarafına, anakart arkasına yakın kısma takılan fan). Bundan sebep tavsiyem, öndeki fan hızlarını düşürün, egzoz fan hızını biraz artırın ve imkanınız varsa kasa üstüne bir an alın (140mm). Ekran kartınız düşük devir de olsa mutlaka hava üfleyen fan olsun.

Aida64 programını indirip, işlemci, anakart, ekran kartı işlemci sıcaklıklarını, fan hızlarını görebiliyorsunuz. "Aida64 katılımsız" diye aratırsanız, indirdiğiniz programı direkt çalıştırabiliyorsunuz. Cpu-Z programını indirip, stres testi yapın, o sırada Aida üzerinden fan hızlarına, sıcaklıklarına bakın, en azından hangi fanı, ne kadar ayarlayacağınız hakkında size fikir verir.

Fan olarak tavsiye isteyecekseniz de... Bu bütçe ile alakalı bir durum, ben ışıklı fan sevmiyorum, tercihimi ona göre yaptım. Arctic fan aldım (140mm, bioniz P14 modeli) soğutma performansı fena değil ancak belli bir devir aralığında (900-1100 devir arası) motordan "gırlama" sesi geliyor; yüksek devirlerde kasadaki deliklerden dışarı attığı hava gayet iyi ve gelen ses hava sesi.

Fan almayı düşünürseniz, aşağıdaki video umarım, seçim yapma konusunda size yardımcı olur.

• ehhalil kullanıcısına yanıt

Çok teşekkür ederim hocam bakacağım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aalpan A kullanıcısına yanıt

Çok anlamıyorum teknik bilgilerden hocam ama fanları inceleyeceğim bütçe ve performans olarak en iyisi neyse onu alacağım, zaman ayırıp bu kadar çok bilgi verdiğiniz için de ayrıca teşekkür ederim

• @AlaresLatsol

Ben de çok anlamıyorum, fan ihtiyacım oldu, sessizliği de önemsiyorum... Forum ikinci elden bakındım; ancak istenen fiyatlar makul gelmedi, ben de araştırmaya başladım. Hatta bir satıcıya fiyat sonucunda bana "siz arctic fanlara falan bakın" demesinden sonra araştırmaya başladım.

Şimdi gözlemimi paylaşayım. Bugün noctua a12 (25mm olan) fanlar da geldi. Arctic ile karşılaştırmalı testinde arctic P14 fanların sessizliği, noctua a12 ile hemen hemen aynıydı; ancak sitemime taktığımda arada ciddi fark olduğunu gördüm. Bunun yanında bütçem kısıtlı ise, arcitc p serisi fan almayı tercih ederdim.

Ben arctic bionix P14 modelini kasanın üstüne taktım, bir önceki noctua a14'e göre (2. el almıştım) dışarıya daha fazla hava attığı anlaşılıyor.

Sizin konunuza dönersek; stok soğutma kullanıyorsanız, bunu değiştirmeniz gerek. Maalesef stok soğutucular istenilen performansı veremiyor. Kule tipi soğutucuyu takarken mecburen işlemci üzerindeki macunu temizleyip, yenisini süreceksiniz. Bununla ilgili bolca video var, size yardımcı olacağını düşünüyorum.

• aalpan A kullanıcısına yanıt

Çok teşekkür ederim hocam, değiştirmeyi düşünüyorum zaten maks 500₺’ye kule tipi bir soğutucu alacağım, başka değiştirmem gereken bir şey var mı acaba?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    12700k için soğutucu önerisi?
    3 yıl önce açıldı
    Kasa, Soğutucu, Ram önerisi
    6 gün önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @AlaresLatsol

Kule tipi soğutucuyu, eğer nakit paranız varsa, mantıklı 2. el ürünlerden tercih edin derim. Şöyle forumun 2. el bölümünü dolaşın, ilginizi çeken ürünlerin sıfır fiyatlarına bakın, varsa karşılaştırmalı test videosu izleyin, satıcı arkadaşın profiline bakın, mantıklı geliyorsa satın alın. Referans konusunda dikkatli olursanız, hiç bir sıkıntı yaşamazsınız. Ben de normalde sıfır noctua alamazdım, 2. elden aldım, 2 yıldır kullanıyorum, hiç bir sıkıntım yok.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, bu konu canımı sıkıyor. Ben fan almadan önce karşılaştırmalı test videoları izledim, o testlerde (ki videoyu size de göndermişim) noctua a12 ile arctic p14 ses konusunda eşit gibiydi. Kasada durum farklı, tamam birisi 120mm, diğeri 140mm ancak videolara bakınca öyle aman aman fark da görünmüyordu fakat aralarında çok büyük fark var (ses konusunda). Bu durumdan sonra size "şunu alın, bunu laın" demek yanlış olur. Sadece sisteminize bakın, sıcaklıkları Aida64 (ki bu programı da yazmışım) takip edin, ses konusunda beklentilerinize göre hareket edersiniz.

Her hangi bir markaya bağlı kalmadan, kasanın önünde alta (yani ekran kartı hizasında) bir fan içeriye hava versin, üste de bir fan almanız yeterli, bunların fazlası çok büyük farklar meydana getirmiyormuş, bunu anladım.

Teknik bilgim yok, sürekli ölçüm yapacak aletlerim de yok, sizinle, elimdeki imkanlara göre deneyimlerimi paylaştım. Umarım faydası olur.

• Hocam çok teşekkür ederim zaman ayırıp bilgi verdiğiniz için

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.