Şimdi Ara

Sonar 2023 Nisan Seçim Anketi (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
129
Cevap
3
Favori
6.232
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
22 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Alıntı

metni:
    Ayrıca Erdoğan'a oy vermem diyenler hiçbir zaman %63 olmadı. Hem kılıçdaroğlu hem de erdoğan için "Oy vermem" diyenlerin oranı %50-52 bandında.

Yanlış. İncelemiştim. Gördüğüm tüm anketleri aşağı yukarı alt ve üst tabanlarını baz alarak bant içerisinde verdim.

Kaldı ki, eğer adam gibi bir peynir bile alamıyorsan (gıda enflasyonunda dünya şampiyonluğuna oynuyoruz, gıda halkın genelinin en büyük harcama kalemi ve en temel yaşamdan kalite elde etme vasıtası) davranışsal iktisadi tercihin sana bunu zaten sağlayamayandan ziyade sağlayabilme ihtimali olan diğer en büyük opsiyon (yani Kılıçdaroğlu) olur. Rasyonel seçim teorisi çerçevesinde birazcık "basit mantık". TOGG, - halen Amerikan motorlu - Milli Muharip Uçağı, Drone'lu Uçak Gemileri güzel, iyi hoş, herkes az çok takdir eder ama karın doyurmuyor! Cebinde sönmeyen Rum Ateşi misali yangın olan birisi HDP'nin gizli müttefiği, PKK'nın ortağı, Dersim, yok Fatiha bilmiyor, bu saçmalıkları artık dinlemez. Erdoğan'ın "ideolojik ve kişisel sadakat" kemik tabanı seçimleri kazanması için yeterli değil. O kemik taban bile şu an ekonominin halinden dolayı çok çekiyor. Eskisi kadar coşkulu görünmüyor.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

Yazdıklarıma inanıp inanmamak sizin takdirinizdir, ben kendi networkümden aldığım bilgileri ortaya koyuyorum. AB'nin yaptırdığı anketi mesela Gürbüz Evren isimli gazeteci yayınladı.

Şunları bugün buraya sıralıyorum, seçimden sonra görüşelim.

1-) Erdoğan ilk turu kesinlikle birinci bitirecek

2-) Erdoğan %47'den düşük bir ilk tur oyu asla almayacaktır.

3-) Kılıçdaroğlu %44'ün üzerinde bir ilk tur oyu asla almayacaktır.

Zaten Erdoğan'ın oy desteğinde ilk turda %52,3'ten %47'ye düşüş dediğiniz kadar ciddi şekilde görünür bir düşüştür. 2,5-3 milyon seçmenin önceki seçim Erdoğan'a verip bu seçim vermeyecek olmasından bahsediyoruz. Erdoğan bu sallantıda olan 2,5-3 milyon seçmenin 1 milyonunu dahi alsa zaten %50'ye dayanacaktır. Erdoğan 48-49 arası bir oy alırsa zaten ikinci tur seçimi kesinlikle kazanır. Erdoğan ve Cumhur ittifakı cephesinde hiçbir ankette bahsettiğiniz kadar büyük bir kayıp gözükmüyor. Bir kanama var ancak Kılıçdaroğlu bu kanamayı derinleştirebilecek değil, aksine durdurabilecek nitelikte bir aday. Bu sebeple de Erdoğan bu seçimi kazanacaktır. Misal ince seçmeninin %30 civarı bir kısmı son seçimde oyunu Recep Tayyip Erdoğan'a vermiş olup Kılıçdaroğlu'ndan nefret ettiği için ona oy atmak istemeyen insanlar. Bu insanlar oyunu ikinci turda RTE'ye verecek. 1 milyon oy eder bu. Sinan oğan'ın alacağı 1 milyon oy çoğunlukla MHP-İYİP'in Kılıçdaroğlu'nu "PKK'lı-FETÖ'cü" olarak gören ülkücü tabanı. Bunların içerisinden de en az 500.000 oy alacaktır RTE. Zaten 1,5 milyon oy RTE'yi 47'den 50'ye götürür. RTE'nin kazanma ihtimali çok daha yüksek. Bir de seçimin kaybedilme ihtimalini gören kırgın Erdoğan seçmeninin ikinci turda sandığa gitmesi gibi bir olasılık var ki buradan da bir 500.000 oy beklemek çok yanlış olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 22 Nisan 2023; 21:38:59 >

• nightsniffer kullanıcısına yanıt

Hangi üniversitedesiniz bilmiyorum ama şu dediklerinize gülüyorum. Neyse. Ben her zaman yanılabileceğime inanmış ve yanıldığım zaman da bilgimi sil baştan kurabilecek birisiyim. Her ne kadar iyi toplanmış verilerin fizik bilimi çerçevesinde evrende yüklü ve saklı bulunan "bilgi" (information) hakkında yalan söyleyebileceğine pek inanmasam da. İşi bu kadar tuhaf biçimde fiziğe döken de zaten bizatihi Erdoğan'ın kendisi oldu. Economics 101'in en temel ilişkilerine meydan okuyarak....

Oldukça prestijlli bir üniversitedeyim. Gülmeye devam edebilirsiniz. Ben uzun yıllar CHP'de aktif siyaset yapmış bir insanım. Bu soğuk gerçekleri gündeme getiriyor oluşum sizde "AKP'li" olduğuma yönelik bir izlenim oluşturmuş olabilir ancak bir insan objektif olabilmelidir. Sonar'ın 2018'de yayınladığı anket için de "Yer gök ince diyor, bırakın allasen" diyen yüzlerce arkadaş oldu ancak bildiğimiz üzere Erdoğan o "fazla görülen" %48,3'lük oy oranının %4 üzerinde oy aldı. Yani Erdoğan düzgün yapılan anketlerde dahi kendi anket performansının üzerinde çıkan bir figür. Bunun sebebi de ülkenin eğitim seviyesi yüksek kesiminin Erdoğan destekleyen insanları "Aşağılaması" sonucu oluşan bir etki. Bütün dünyada bu durum mevcut. "Shy Tory Effect" olarak literatürde yer bulmuş bir şey bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 22 Nisan 2023; 21:46:26 >
  • Nerede olduğunuzu sormam çünkü anonim kişilerden oluşan sitelerde sormanın fazla anlamı olmuyor. Zaten tam ismini söylerdiniz. Zaten gerçekten "taşra üniversitesi" olmayıp da Türkiye'nin o "iyi üniversitelerinden" birisi olması da oldukça mümkün, jenerik veya şu an için artık daha az önemli veya ağırlığını koşullara göre kaybetmiş değişkenlere sahip argümanları sıralayan ve iyi üniversitelerde bulunan doktora öğrencilerine de denk geldim çünkü bizatihi birkaçında okudum ve çalıştım. Esasında bunun gerçekliği ifade ederken de hiçbir önemi yok.

Gürbüz Evren Memleket Partisi kurucusu ve PM üyesi. Bu adamın CHP hakkında söylediği hiçbirşeye itibar edilemez çünkü taraflı. Memleket Partililerin tek derdi seçimin kaybedilmesi. Kına yakacaksınız anlaşılan seçim kaybedilince.

Sonar başkanı Hakan Bayrakçı ise CHP 'den mana alamayınca ağlayıp sızlayacak akpye koşan bir üf0rükçüden başka bir şey değildir.

Bir de uydur uydur ipe siz vari saçnalamalarıj var ki evlere şenlik. Sen olacakları değil olmasını istediğin şeyleri yazıyorsun. Böyle iddialı yorumlar yapmaya ne senin elinde ne de benim elimde bir veri yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gandi Kemal kazanacak diyerek konuyu sonlandirabilirsiniz

Yoksa zaten siz hicbirsey bilmezsiniz bilemezsiniz

Siz kimsiniz ki ?

Benim dediklerim dogru sen suusss

Zaten egitim seviyen ne ki senin ?

siz ne derseniz bir bahane yaratilacaktir ...

Daha fazla yipratmayin kendinizi 

• Hopdediks-Dediğimdediks kullanıcısına yanıt

Gürbüz Bey partiden istifa etti. Hakan Bayrakçı Kemal Bey CHP'ye geldiğinden beri CHP ile çalışmıyor zaten. Ben bahsedilen AB anketini de bir Alman vakfında çalışan bir arkadaşıma doğrulattım, ABD menşeli STK'lar da mesajlarımda belirttiğim sonuçları veriyor. Gerçeklerden kaçamazsınız. Kılıçdaroğlu bu seçimi kaybedecek. Mansur Yavaş ortak aday olsaydı ya da İnce ikinci tura kalabilecek kadar bir destek alsaydı bu seçim kazanılabilirdi. Kılıçdaroğlu'nun kaybettiğini göreceksiniz. 22 gün kaldı. İlk turda dahi kazanabilir RTE, ilk tur bitiremezse muhtemelen ikinci turda %53-54 gibi rahat bir oyla kazanacaktır KK karşısında.

• Açıkçası halkı yıpratan Erdoğanomics. Bu gündüz kadar açık. Yoksa KK ile Erdoğan arasında daha başa baş bir seçim olabilirdi.

Bu arada bu mesajımda ortalama seçmen tercihiyle ilgili kurduğum mantık bir dedüksiyona - yani katıksız bir tümdemgelime, kendi başıma yaptığım bir çıkarıma - benziyor ama esasında mevcut anketler ve sokak röportajlarındaki tabloyu izah etmek maksadında bir girişimden ibaret. Bu çıkarımı önceden yapmadım. Elde ettiğim veriler yoluyla yaptım. Öncesinde bu kadar özgüvenli konuşamazdım - az bildiğime veya bilmediğime inandığım konularda keskin yorumlar yapmaktan kaçınmamdan mütevellit.

• kuru soğanın bundan haberi varmı....

• Rasyonel seçim teorisi çerçevesinde birazcık "basit mantık". TOGG, - halen Amerikan motorlu - Milli Muharip Uçağı, Drone'lu Uçak Gemileri güzel, iyi hoş, herkes az çok takdir eder ama karın doyurmuyor! Cebinde sönmeyen Rum Ateşi misali yangın olan birisi HDP'nin gizli müttefiği, PKK'nın ortağı, Dersim, yok Fatiha bilmiyor, bu saçmalıkları artık dinlemez. "

Muhalefet partilerinin malum propagandalari gibi olmus.

Bunu soyleyende DH YONETICISI...

2+2=4 Erdogan kazanamaz ne kadar net konusuyorsunuz

Chpnin neden yıllardır iktidar olamadığının cevabini kendiniz veriyorsunuz

Türk siyasi hayatındaki partilerin birçoğunun kuruluş amacını SAÇMALIKLAR olarak degerlendirebilmek pesss

Halkin arasına biraz karışın lütfen

Secmen davranışını etkileyen faktörler, siyasal parti, aday, seçmen, gündem, propaganda, kitle iletişim araçları, kamuoyu araştırmaları, din, aile, çıkar grupları, kamuoyu liderleri ve ekonomi politikaları olarak sıralanabilir

Seçmen tercihi ve seçmen davranışına yönelik bilimsel çalışmalar, “sosyolojik yaklaşım”, “Sosyo-psikolojik yaklaşım” ve “ekonomik yaklaşım” olarak ayrilmaktadir.

Türkiye’deki seçmen davranışı sadece ekonomiyle aciklayamazsiniz.İdeolojik ve kültürel nedenleri gözardı edemezsiniz.

Demografik yapısı, ekonomik yapısı, sosyal yapısı ve kültürel yapısı farklı olan seçmenin, siyasi davranışına da etki eden faktörler de farklı olabilmektedir.

Dh yoneticisi olarak bu kadar muhalefet guzellemesi gercekten yeterrr.

Bakiniz @nightsniffer bu arkadasa da ayni tavri sergilemektesiniz.

Forumda kimsenin ÖĞRETMENİ degilsiniz.

Arkadasi anket firmasinda çalışmaniz birsey ifade etmez sosyoloji onemli dediginiz an arkadas zaten suan SOSYAL BILIMLERDE doktora ogrencisiyim dedi

Sizin icin bu cevapta yetmedi üniversiten neydi evladimmm aaaa o universite mi gercekleri gormek icin bazen onlarda yetersiz kaliyor diyorsunuz.

Ilber ORTAYLI degilsiniz sanirim herseyi bilen kabul edelim sizi...

BU USLUP YETER ARTIK

HERKESI AŞAĞILAMAYA CALISIYORSUNUZ!!!

Siz kimsinizzzzz ???

• Sakin sakin yazabilirsiniz. İnfial haliyle güzel bir konuşma olmuyor. Dağınık bir yazıya cevap vermek zor. Görmezden gelebilirim. Ama o zaman herhalde sizi ispatlamış olurum.

@nightsniffer'dan tamamen bağımsız konuşuyorum. Bir keresinde gözümün önünde ders arkadaşım olan bir doktora öğrencisinin dersin başı profesör tarafından tartışmada tarumar edilişine şahit olmuştum. Bana sonra kendisi de dedi hayatımda yediğim en kötü ayarlar bunlar olabilir diye. Ve onun cevap veremediği bir takım bilgi düzeyi odaklı sorulara ben içimden - doktora öğrencisi olmadığım halde - cevap verebiliyordum. Bu tarz bir örnek bize ne anlatır? Unvanın aslında hiçbir önemi yok. Daha doğrusu yaygın biçimde sanıldığı gibi değil. Unvan dediğiniz şeyi daha doğru yapmıyor. Sizi daha bilgili de yapmıyor. Unvanınızın dediğiniz şeyi doğru veya geçerli yapması bir mantık safsatası zaten. Bir yandan güzelleme yaptığıma da pek inanmıyorum. Bu arada gene doktora öğrencisi kısmına dayanamayıp döneceğim ama gerçekten çok mantıksız veya gerçekdışı fikirler savunan ya da geldiği mertebeye göre çok bilgisiz görünen doktora öğrencileri de gördüm. Birisi Gezi Parkı'nı sadece İstanbul'la sınırlı bir olay zannediyordu. Öbürü güya tarih bölümünden gelme olduğu halde Osmanlı padişahlarını, Sovyet liderlerini vs birbirine karıştırıyordu. Burası Türkiye. Her şey oluyor. Doktora öğrencisi deyince sakın bilgelik tanrısı ve yetkin kimse zannetmeye kalkmayın. Aman aman. Konu sahibi belki iyi bir doktora öğrencisi olabilir. Bunu artık bilemeyeceğim. Ancak önümüzdeki seçimler konusunda bence inanılmaz yanılıyor.

Bir fikri ve argümanı savunabilirim. Kendimce bir kelam anlatabilirim. Yaptığım bu. "Öğretmek" de işin içinde varsa pekala olsun. Ben de bir başkasından öğrenirim. Öğretip öğrenmenin kötü olan tarafı ne anlayamadım.

Not: O olayı kendimi övmek için anlatmadım. Belki orada doktora öğrencisi olmayan diğerleri de cevapları biliyordu. Bildiğimi bildiğim ve diğerlerinin bilip bilmediğini bilmediğim için kendimi anlattım.

• ankete gerek yok zaten yerel secım sonucları bilgi verıyor bu konuda. 2. tura kalacagı kesın o durumda kk alır bence bosa anket yapmıslar. Seçimden sonra gel mesajımı alıntıla buradan

Doktora eğitimi alıyor olmanın bir insanı "fenafillaha" erdirmeyecek bir şey olduğunu biliyorum. "Ben Doktora eğitimi alıyorum harika bir insanım" demek için değil, "Anketleri yorumlayabilmek için Sosyal Bilimler alanında okuma yapmış olmanız gerekiyor" cümlelerinize binaen söyledim.

Yanıldığımı söylüyorsunuz ve buna gerekçe olarak "birçok anket şirketinin söylediğim şeylerin aleyhinde" sonuçlar vermesini gösteriyorsunuz.

Ben de size diyorum ki "O birçok anket şirketinin yarıdan fazlası partili ve manipülasyon amacıyla böyle anketler yayınlıyor, daha önce acayip çuvallamışlar, ahan da kanıtları."

Bence burada tartışacak bir şey yok. "Söyleminizi kabul etmiyorum, Piar, Avrasya Alf her ne kadar CHP bağlantılı şirketler olsa da, daha önceki seçimlerde CHP oyunu olduğundan %10 fazla göstermiş olsa da ben doğru sonuç vereceklerine inanıyorum" diyorsanız, söyleyebileceğim bir şey yok.

Sakinim aslinda ama sizin yazdiklariniz gercekten bakin farkinda degilsiniz ama hic etik degil.Muhalefet hakkinda yaklasiminiz sizi ve forumuda zan altinda birakmakta anlayin artik.

Forumda herhangi muhalif bir arkadaşın söylemleriyle ayni tonda yazdiklarinizin yanında insanlara artık ders vermeye de basladiniz . Sizin beyan ettiginiz dusunculerden gectik artik karsinizda kim varsa onu hedef tahtasina koyup yargiliyorsunuz.Yoneticisiniz ama burada yaptıklarınız bir yönetici yaklasimina hic uymuyor.

Siz sadece kendi dogrularinizi dikte etmeye calismaktasiniz; sizinle farkli düşünen her forum uyesine yaklaşıminiz oldukca negatif. Uslup mu diyeyim sizin kendi retoriginiz bu mu boyle mi kabul edelim. Bu ust perdeden bakış pek yarar sağlamıyor size...

Zorlaniyoruz size sizi anlatmakta; kendinizi biraz sorgulayin

Sokrates gibi dusunun biraz bilmemeyi deneyin bir bileni arayin herkesi dinleyin ama yinede bilmeyin devam edin.Herseyi siz bilemezsiniz galiba bu konuda ins anlasiriz

Kilicdaroglu da kazanabilir Erdoğan da kazanabilir. Kesin şu demek pek mantikli degil bana gore. Yıllardir secimlerden zaferle çıkmış bir parti ve onun lideri dsp hudapar yrp gibi partilerinde destegini istemisse sanirim en basit cevabı her iki taraf icinde bu secim oyle kolay bir secim degil.

Turkiyede secmenler icin tek belirleyici nokta ekonomik nedenler demek yeterli bir açıklama olamaz. Tabi ki onemli bir kriter ama bu ulkede insanlar Cumhuriyet mitingleri yaptilar,laiklik gidiyor dediler bunlar ekonomik secenekler degildi. Ayrica turkiyede bolgesel olarak tercihleri siralamak incelemek baslibasina muamma hepsi farkli birbirinden.Seccade sizin icin birsey ifade etmez birileri icin herşeydir sizin icin hdp bir partidir birileri icin pkk vbvbb. Milliyetçilik veya laiklik veya dini duygular bir varlik sebebi.

sizin saçmalık olarak kabul ettikleriniz diğerleri icin varolus sebebi...

Bu ortamda bile hala akp 1.parti olabiliyorsa ekonomi argumani tamamen çöküyor bana gore. Secimde hersey olabilir kisacaaa 2+2=4 olmayabilir Her iki taraf icinde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KAUANKA -- 23 Nisan 2023; 0:30:34 >

Alıntı

metni:
    Doktora eğitimi alıyor olmanın bir insanı "fenafillaha" erdirmeyecek bir şey olduğunu biliyorum. "Ben Doktora eğitimi alıyorum harika bir insanım" demek için değil, "Anketleri yorumlayabilmek için Sosyal Bilimler alanında okuma yapmış olmanız gerekiyor" cümlelerinize binaen söyledim.

Yeterli değil işte. Önceki mesajımda vermek istediğim mesaj bu.

Alıntı

metni:
    Ben de size diyorum ki "O birçok anket şirketinin yarıdan fazlası partili ve manipülasyon amacıyla böyle anketler yayınlıyor, daha önce acayip çuvallamışlar, ahan da kanıtları."

Yazılanları hakkıyla okuyarak cevap verirseniz daha anlamlı biçimde tartışabiliriz. Konudaki ilk iki mesajıma tekrar referans vermeden sanırım bir daha anlatmam daha iyi olur. Zaten bunlar "güvenilir şirketler" dediklerinizin anketlerinde Kılıçdaroğlu kazanıyor. Ama son anda en isabetli sonucu veriyor biçiminde gayet müphem ve şüpheli bir savunmayla Erdoğan'ın kazandığı Sonar doğrudur diye ısrar ediyorsunuz. Burada iyi niyet veya en azından sağlıklı bir algı sezemiyorum. Sosyal bilimlerde "kanıt" mesela lobi duyumlarından fazlasıdır. Görece daha çarpık anketleri bile aşırı derece abartığınız ve sonuçları ana şablondan aslında o kadar uzak olmadığı halde gereğinden fazla abarttığınız aşikar. Anketlerin genel sesini ve ana akım bandını dinlemek yerine ya yanlış düşüncelerle ya da bilmediğim başka bir sebeple daha yersiz detaylara yöneliyorsunuz. Yaptığınız açık açık bir manipülasyon olarak nitelenebilir. Anket şirketlerinin yalnızca muhalif bağlantılarını görüp bunlar hakkında oldukça negatif tonda konuşup iktidar bağlantıları konusunda daha gözü kapalı ve ılımlı olmanız da çok şüpheli ve manidar duruyor.

Alıntı

metni:
    Bence burada tartışacak bir şey yok. "Söyleminizi kabul etmiyorum, Piar, Avrasya Alf her ne kadar CHP bağlantılı şirketler olsa da, daha önceki seçimlerde CHP oyunu olduğundan %10 fazla göstermiş olsa da ben doğru sonuç vereceklerine inanıyorum" diyorsanız, söyleyebileceğim bir şey yok.

Metropoll vb güvenilir şirketler dediklerinizin anketlerinde Kılıçdaroğlu kazanıyor ama gene güvenilir şirketler addederek yalnızca Sonar ve Areda'nın Erdoğan'ın kazandığı sonuçlarını savunuyorsunuz. Ne kadar yaman ve seçici davranan bir çelişki. Güvenilir kümesinde topladıklarınız bambaşka veri örneklemelerine ve sonuçlara sahipler, her hallerinden belli. Burada Sonar ve Areda'nın anketleri görece düzgün anketlerin Kılıçdaroğlu'nun bazısı 50+1 şartını sağlar seviyede olmak üzere önde gözüktüğü ve Erdoğan'ın %42-45 bandında kaldığı ana sonuç hattından saptıkları için verileri gayet kusurlu ve sonuçları hedef popülasyonu temsil bazında düpedüz saçmalık görünüyor. Hiç kusura bakmayın.

Sizin derdiniz gerçekten anlaşmak değil kavga etmek.

Bakın:

Yöneylem-Metropoll-SONAR-Saros;

Anılan anketlerin içerisinde manioülasyon ya da hata işini minimal seviyede yapacak şirketlerdir diyorum.

Optimar mesela hükümete çok yakın bir anketçidir ama bugüne kadar çok yanıldığını görmedim, seçim öncesi son verdiği anket genellikle hata payı içerisinde doğru tutar ancak konusunu bile geçirmedim.

Ha keza Areda da İmamoğlu tekrar seçimi için %52-46 civarı vermişti ki o da isabetli bir tahmindi.

Eğer bir anket ortalaması alınacaksa

Areda-SONAR-Metropoll-Saros-Yöneylem-Optimar şeklinde bir ortalama gerçeğe daha yakın bir sonuç verecektir çünkü bahsi geçen şirketlerin daha önce çok büyük bir falsosu yok ve yıllardır anket yapan şirketler. Bunların ortalamasını almakla uğraşmadım ama alırsanız yüksek ihtimal RTE'yi 47, KK'yi 42 falan bulacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 23 Nisan 2023; 1:9:53 >

Alıntı

metni:
    Sizin derdiniz gerçekten anlaşmak değil kavga etmek.

"Anlaşmak" bilinçli veya bilinçsiz fark etmeksizin istatistiki manipülasyonunuzu - ki istatistik ve kötü hazırlanmış anketler gerçekliği bükme konusunda eşsiz olabilirler - kabul etmekse ben almayayım. Böyle iyiyim. Teşekkürler, iyi akşamlar.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.