Şimdi Ara

Sonsuzluk

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hayatın en büyük bug larından bir tanesi. Yada çok yanlış açıdan bakıyoruz.

Bir sayıyı sürekli ikiye bölersek sonsuza kadar gider, bu bana mantıksız gelmiyor ama uzayın sonu varmıdır diye düşününce içinden çıkılamıyor. Belkide bildiğimizi sandığımız birçok şey bildiğimiz gibi değil. Yanlış açıdan baktığımızı düşünüyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ne gibi yanlış

• quote:

Orijinalden alıntı: Tommy Shelby

Ne gibi yanlış
    Beynimiz için sonsuzluk=mantıksızlık gibi geliyor. Bir yandan herşeyin bir sonu olmalı diyorum diğer yandan eğer son varsa sonun arkasında ne var diyorum. Bu işte bir gariplik var

• Gerçek sonsuz ontolojik olarak tutarsızdır. Sonsuz müşterisi olan otelden 2 müşteri çıkarırsam sonsuz kalır demek ontolojik olarak tutarsız.
  • niye çıkamayacaksın ki? dur kafanı karıştırayım biraz

evren içerisinde mesafe ölçümleri nasıl yapılıyor dediğimizde; yakın ve uzak cisimlerden faydalanarak, mesafe ölçümlerinde değişik yöntemlerin kullanılması söz konusu. bu ölçümler bir yere kadar sana doğruya yakın bir fayda sağlıyor. erişiminin olmadığı mesafeler için de en kötü tabir ile eldeki yine tüm imkanlardan faydalanarak nihayetinde kıyaslama ve tahmin yapılıyor.

rakamsal değerlerin her birini bence mükemmel değerler olarak görmek gerekir. çünkü tespiti yapılan veya belirli bir değere sahip olması gerektiği kabul edilen değerler veya değişken olarak değerlendirilen değerler veya bunların haricindeki karşılaşılacak olan tüm değerler de bence mükemmeldir. rakamlar söz konusu olunca, tüm zamanlar için geçerli olmak üzere, yapmış ve yapacak olduğun ölçümler sonucunda elde ettiğin değerlerin hiç birine, hesap yöntemiyle tekrardan ulaşman mümkün değil. ama varsayımda bulunabilirsin. mesela 1 olması gerekiyor dersin ve 1 kabul edersin. peki evrenin kendi varlığına bu durumu yansıtalım. üst sınır 1 olsun. bu üst sınıra erişemezsin. erişmeye çalıştıkça gerek bigbang (balonun sürekli şiştiğini düşün) açısından, gerek sahip olduğun teknolojik imkansızlık açısından ulaşamayacağın için bu üst sınır senin için sonsuz olur.

yani demek istediğim şu: uzak mesafeler için göstermiş olduğun hassasiyet, işin içinden çıkamıyor olman, evrenin sınırlarını göremiyor olmandan kaynaklanıyor. daha kısa mesafeler için düşündüğünde, başına yine aynı şeyler gelecek. üst sınıra nasıl yaklaşamıyorsan alt sınıra da yaklaşamayacaksın. alt sınıra 0 dediğimizde evren de dahil, herhangi bir cisim için bu değere yine ulaşamazsın. yakarsın, yok edebilirsin ama elinde külü kalır. külü de yok edersin ama izi kalır. izi de yok ederim dersen ne yaptığını sadece sen bileceğin için sadece kendini kandırmaya çalışmış olursun. sonuç olarak, her iki durumda da (max ve min mertebede) avucuna alıp sahip olamayacağın bir şeyi düşünmeye yetkin var, bu konuda çalışma ve araştırma yapmaya imkanın var, anlamaya çalışmaya imkanın ve buna istinaden keşfedebilecek oldukların var, erişim yetkisi olunmayan durumlar ki buna gizli kalması gereken durumlar da denebilir. bir de ban yeme durumu var. ban yemeyecek şekilde düşünebildiğin kadar düşün. düşünmenin de sonu yok

• Eğer yaratıcı olsaydın bu problemi nasıl çözerdin? Gerçekten bu ontoloji açığımı yoksa yanlış açıdanmı bakıyoruz anlamadım.

• The souls migration kullanıcısına yanıt
    Dostum pek kafam karışmadı ama pek birşey de anlamadım Işık hızından milyar kat daha hızlı giden bir aracımız olsa aynı zamanda bu araç evrenin genişlediği gibi hiçlikte yol açabilse nereye kadar gider? Bir duvar varsa arkasında ne var diye uzar gider.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Çaresizlik ve yalnızlık
    8 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Communist kullanıcısına yanıt
    Yaratıcı mutlak kudretli olsa bile gerçek sonsuzu yaratamaz çünkü bu kavram-gerçek sonsuzluk- tutarsız bir kavram. Bir şeye denk düşmüyor yani. Mantıksal bir çelişki yok ortada, yani bir üçgenin 4 kenarlı olduğunu söylemiyoruz gerçek sonsuz hakkında konuştuğumuzda. Fakat kavramın kendisinin tutarsız olduğunu iddia edebiliyoruz. Bu verdiğim argüman David Hilbert adlı bir matematikçiye ait ve bence başarılı bir argüman. Şimdiye kadar buna doğru dürüst cevap verebileni de görmedim.
    yani niye uzağa bakıyorsun ki; yakına bakmaya çalıştığında karşına çıkacak olan da senin boynunu bükecek. ikisi arasında ben bir fark göremiyorum. hem duvar olması gerekmiyor. neyse ben kaçar sana kolay gelsin.
    Işık hızından daha hızlı gidemiyoruz. Senin sorun "üçgenin 4 kenarı olsa nasıl görünürdü?" gibi oldu. Soru yanlış bi kere,cevap verilemez.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • pilosopo kullanıcısına yanıt
    Hayal gücünü kullan dostum. Ben hayalimde ışık hızını çoktan geçtim

• Evren tamamen sonsuz tanımını almaz, bazı bilim adamları sonlu-genişleyen diyorlar ki bu bana da mantıklı geliyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.