aslında oc ile aram pek iyi değildir, arasıra Lightwave render performansını arttırmak için kullansamda genelde pek kullanmam. fakat benim isteğim ferrari satın alanlar ile aynı :) bu arabayı alanlar da max hızına ancak birkaç kez çıkarlar fakat gaz pedalının altında yüzlerce beygir gücüne sahip olmanın ve istediğinde onları kullanabileceğinin farkında olmak ta bir zevktir, benim oc olayımda bundan ibarettir :) kullanmasam bile yeterli bir sisteme sahip olmak isterim. Beni bu tip forumları ve bilgiyi araştırmaya iten esasen Bilgisayarımın ısısı düşürme ve fan sesini tamamen yok etmek isteğidir. yabancı ve türk birçok siteyi araştırdım, ısı düşürmek ve ses olayında su soğutma'nın rakibi bulunmamakta. gaz soğutma ise bana uzak bir kavram, çünkü işin içine kompresör sesi girecek ve ayrıca evde bir buzdolabı daha çalıştırmışçasına elektirik tüketimi artacak. (benim gibi 7/24 bilgisayarı çalıştırıyorsanız elektirik tüketimi sizin içinde dert olabilir.)
herneyse, öncelikle bir işi kendin becermenin hazzına istinaden parçaları nasıl kendim imal edebilirim diye araştırırken ya bir torna tezgahına sahip olmam gerektiğini yada bir dremel alıp kendi el becerime güvenmem gerektiğini gördüm, dremel konusunu biraz araştırınca aslında her eve lazım bir alet olduğunu görüp bugun bir dremel aldım.
bilgisayarımı sessizleştirip aynı zamanda sağlıklı bir şekilde soğutmak için küçük bir proje yaptım. bu projede ilk olarak bilgisayarın daimi çalışan fanlarından PSU fanını iptal etmek var. internette araştırdığım kadarı ile PSU modifikasyonu oc grupları içinde sadece görsel olarak kalmış. yani PSU'nun fanını değiştirmek, pencere açmak/ışık eklemek haricinde bir bilgiye erişemedim. benim yapmak istediğim ise PSU içindeki mosfet'leri kendi soğutucularından ayırıp daha efektif, büyük bir soğutucuya yerleştirmek ve psu içindeki fan ihtiyacını ortadan kaldırmak. sanırım bu tip bir psu modifikasyonunu ilk kez ben yapmış olacağım. bunun için aluminyum bir soğutucu aldım, fakat bu soğutucunun boyutları benim T10 kasamın içinde, PSU'nun üst kısmında hdd için ayrılmış kısım için büyük geldi. ödünç bir dijital fotoğraf makinası bulduktan sonra bu modifikasyona başlayıp nasıl yaptığımı ve sonuçları foruma yazacağım.
ve en nihayetinde tasarladığım su soğutma sistemi ile ilgili aklımda kalan soruları sormaya başlıyayım :)
1- cpu waterblock için gereken elektrolitik bakır kalınlığı ne olmalı, montajda kolaylık sağlayacak boyutlar nelerdir ve bu bakır'ı Ankara'da nereden bulabilirim (cevap verecek arkadaşın fiyat bilgisi de varsa sevinirim)
2- tasarladığım sistem hiç fan içermediğinden radyatör ebadım büyük olacak (fakat ısı artarsa devreye girip çalışacak bir fan olacak) su ayrıca normal bir sistemden daha fazla yol katedeceğinden ve normal koşullarda fansız çalıştırmak istediğimden güçlü bir pompa ihtiyacım var. bugün gittiğim iki akvaryumcudaki en güçlü pompa 2000L/s'likti. benim öngördüğüm pompa ise 3000, eğer bulabilirsem 4000L/s olmalı. bu tip bir pompayı nereden bulabilirim, pompa sesini izole etmek için önerileriniz nelerdir ?
3- waterblock'ların tavan kısımlarını plexiglass'tan yapmayı düşünüyorum, sızdırmazlık için ne tip conta önerirsiniz, nereden bulunur?
4- sistem içinde normal şartlarda çalışmayan 2 adet peltier soğutucu da bulunacak, bunlar cpu heatsink'inde gerçek soğutma güçlerini gösterseler de ben ancak gerektiğinde devreye sokmak istediğimden cpu üzerinde kullanabilme şansım olmuyor, ancak suyu soğutmakta yardımcı eleman olarak kullanabilirim. peltier'ler ile kullanacağım sıvıyı etkili soğutmak içinde bunları bir kap içinde kullanmak anlamsız olacak ve bu elemanlar içinde waterblock yapacağım. ancak su soğutmada en etkili sıvı olarak saf su kullanılmakta ve ben bunu kullanırsam peltier blockları içinde suyun donup akışı kesma ihtimali olabilir. bunun için yanıcı ve iletken olmayan, vizkozitesi su'ya yakın ve termal iletimi iyi bir sıvı öneriniz varmı?
5- yukarıda belirttiğim donma olayını da düşünerek sıvı akışı kesildiğinde elektriği kesecek bir flow switch ihtiyacım var. internetten araştırarak ancak endüştriyel uygulamalarda kullanılan pahalı modellere ulaşabildim. bu tip birşeyi söylenen fiyatlar ile alabilmem mümkün değil, akış kontrolü için bu tip bir malzeme satan yer varmıdır? yada eğer farklı bir çözüm biliyorsanız paylaşırmısınız. (yapacağım sistemde sadece cpu'ya gidecek sıvı peltier'e uğrayacak, gpu/nb/hdd kısmına gidecek su ayrı bir boru ile aktarılacak, pompanın durmasını baz alarak yapacağım bir akış kontrolü cpu soğutmasında oluşacak bir donmada işlevsiz kalacaktır)
6- Dremel ile kendi waterblock'larını yapan arkadaşlar ne tip uç kullanıyorlar?
Bence 6 dolara fanmate alıp cpu fanını 1500 devire düşürün.PSU içinde aopen sessiz güç kaynağı kullanın.Ben bu şekilde 24 saat kullanıyorum,bazen bilgisayarın çalıştığını anlamak için ışıklarına bakmam gerekiyor.Ama bu işlere zaman ve para harcamak da bir tercih tabii.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme