Şimdi Ara

Sorular ve Cevaplar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
787
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Burada gramer ya da kelime konusunda anlayamadığınız noktaları sorabilirsiniz.

Ben başlayayım.

Context tam olarak ne demek ve nasıl kullanılıyor?

• Filmlerde "sıtaneşin" gibi telaffuzu olan bir kelime duyuyorum ama en yakın bulabildiğim kelime "stunning". Muhteşem anlamına geliyor stunning ama bunu da o anlamda kullanılırken duydum. Acaba kelime tam olarak ne?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sendromkaan

Merhaba,

Burada gramer ya da kelime konusunda anlayamadığınız noktaları sorabilirsiniz.

Ben başlayayım.

Context tam olarak ne demek ve nasıl kullanılıyor?

bi nebze olsn yardım etmek istedim:

oxford:
    context k (şıva) ontext diye okunuyor.(şıva=computer
    noun

1
    The stiation in which sth happens or that coused sth to happen:
    To put our company in contex, we are now the third lasrgest in the city

2
    The worlds that come before or after a word, phrase or sentence that help you to understand its meaning:
    You can often guess the meaning of a word from its context.
  • bu da benim 2 tense sorum:

1
    I lived there for 3 years
    i have lived there for 3 years
    i have been living for 3 years

Anlam bakımından fark tam olarak ney?

2
    I worked for that company for 2 years
    I had worked for that company for 2 years
    (çalıştım ve bitti. mesela 1990dan 1993e kadar)
    iki cümle de yanlış mı? simple pastla "for" kullanılır mı ve tek başına past perfect kullanılır mı (rep. spe. dışında)?

3
    2. tekil şahıs olmayan kişiye emir nasıl verilir.
    Come! (gel)
    Fakat nasıl "gelsin" denir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr.M

bu da benim 2 tense sorum:

1
    I lived there for 3 years => Burda bir yerde bilinen bir zamanda 3 yil yasadigin anlami var. soz gelimi 2000-2003 yillari arasi.
    i have lived there for 3 years => Burada bir yerde, bilinmeyen bir zamanda 3 sene yasamisin. Yani zamanin bir yerinde baslamisin yasamaya yine zamanin bir yerinde bitmis ama zaman dilimi olarak 3 yil surmus.
    i have been living for 3 years => Burada ise 3 yil once biryerde yasamaya basladigini ve hala orada yasamaya devam ettin soylemisin. mesela Japonya'da 3 yildan beri yasiyorum gibi. yani 3 yil oldu ve hala burada yasamaya devam.

2
    I worked for that company for 2 years => yine burada bilinen bir zaman diliminde 2 sene bir firma icin calismisin. soz gelimi 1980'de balayip 82'de bitirmisin.
    I had worked for that company for 2 years => burada misli gecmiz saman anlami var biryerde calismaya baslamisin 2 yil olmus habersizmisin ve suan bunun bilincindesin ve burada calisali 2 yil olmus demisin.
    iki cümle de yanlış mı? simple pastla "for" kullanılır mı ve tek başına past perfect kullanılır mı (rep. spe. dışında)?
    90-93 yillari arasinda calistiysan cumle i worked for 3 years.
    3
    Come! (gel)

Burada 3. tekil(yani "O") sahisa mi gel diyecez? eger oyleyse ve direkt olarak kisiye soyleyeceksek yine Come here! yok 2. kisinin 3. kisiye iletmesi icinse. Say him/her to come here. yada let him or her to come here.

Benim bildigim boyle yanlisi varsa duzeltsin arkadaslar !!

• quote:

Orijinalden alıntı: GoToHell

quote:

1
    I lived there for 3 years => Burda bir yerde bilinen bir zamanda 3 yil yasadigin anlami var. soz gelimi 2000-2003 yillari arasi.
    i have lived there for 3 years => Burada bir yerde, bilinmeyen bir zamanda 3 sene yasamisin. Yani zamanin bir yerinde baslamisin yasamaya yine zamanin bir yerinde bitmis ama zaman dilimi olarak 3 yil surmus.
    i have been living for 3 years => Burada ise 3 yil once biryerde yasamaya basladigini ve hala orada yasamaya devam ettin soylemisin. mesela Japonya'da 3 yildan beri yasiyorum gibi. yani 3 yil oldu ve hala burada yasamaya devam.

2
    I worked for that company for 2 years => yine burada bilinen bir zaman diliminde 2 sene bir firma icin calismisin. soz gelimi 1980'de balayip 82'de bitirmisin.
    I had worked for that company for 2 years => burada misli gecmiz saman anlami var biryerde calismaya baslamisin 2 yil olmus habersizmisin ve suan bunun bilincindesin ve burada calisali 2 yil olmus demisin.
    90-93 yillari arasinda calistiysan cumle i worked for 3 years.
    3
    Come! (gel)

Burada 3. tekil(yani "O") sahisa mi gel diyecez? eger oyleyse ve direkt olarak kisiye soyleyeceksek yine Come here! yok 2. kisinin 3. kisiye iletmesi icinse. Say him/her to come here. yada let him or her to come here.

Benim bildigim boyle yanlisi varsa duzeltsin arkadaslar !!

3ü anladım dostum, sorun yok.
    2de,
    ilki çalıştım, ikincisi çalışmıştım anlamı veriyor demek istemişsin yani ikisi de kullanılabilir. başladı ve bitti. fakat galiba past perfecti tek olayda kullanmıyorlar. simple pasttan şaşmamak gerek.
    1i tam anlamadım ama kitap okumak şart oldu. kelime dağarcığının yanın hangi tense nerede kullanılırı da oturtacak diye düşünüyorum.

Teşekkürler, çok teşekkürler.

• quote:

1

Yukarda bir arkadaş yanıtlamış ancak kafam karıştı. Benim bildiğim şeklini söyliyim de yanlışsam doğrusunu öğreneyim.

I lived there for 3 years ( Geçmişte olup bitmiş bir olayı ifade etmek için. Orada 3 yıl yaşadım. )

I have lived there for 3 years ( Bu cümle de 3 yıl önce başlayan hala da devam eden bir olayı anlatmak için kullanılmamış mı? Yani orada 3 yıl önce yaşamaya başladım, hala da yaşıyorum. Yaşama eylemi devam etmekte değil mi?)

I have been living for 3 years da aynı anlama geliyor diye biliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V_lkan -- 22 Ağustos 2010; 2:06:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: V_lkan

quote:

1

Yukarda bir arkadaş yanıtlamış ancak kafam karıştı. Benim bildiğim şeklini söyliyim de yanlışsam doğrusunu öğreneyim.

I lived there for 3 years ( Geçmişte olup bitmiş bir olayı ifade etmek için. Orada 3 yıl yaşadım. )

I have lived there for 3 years ( Bu cümle de 3 yıl önce başlayan hala da devam eden bir olayı anlatmak için kullanılmamış mı? Yani orada 3 yıl önce yaşamaya başladım, hala da yaşıyorum. Yaşama eylemi devam etmekte değil mi?)

"I have lived" cumlesi bir yede zamanin bir donemeinde yasamisin anlami verir yani yasamaya basladigin zamani kesin belirtmek pekte onemli degildir. Diyelim ki " I have lived at Azerbaijan for 5 years" bu cumlede Azerbayjan'da yasadigimi ve 5 sene surdugunu soyluyorum ama yasamaya baslayipta nezamani tam olarak belirtmiyorum (istersen bunu belirtebilirsinde).Ama kesin birsey var ben orada 5 yil bulundum. Bu cumle Present Perfect Tense tir...

"I have been living" cumlesi biryede yasamaya devam edildigi anlami vardir cunki yuklem"ing" icermektedir. Simdi soyle diyelim "i have been living at Japan for 6 years" burada anlam suan Japonyadayim ve 6 sene oldu burada yasiyali demek. yani 6 senedir buradayim ve hala burada yasamaya devam !! Bu cumle Present Perfect Continuous Tense tir...

www.englishpage.com
    Present Perfect Tense | ENGLISH PAGE
    http://www.englishpage.com/verbpage/presentperfect.html
    => Bu sayfada Present Perfect zaman cizgisi kullanilarak guzel bir sekilde anlatilmis. Bir goz atin.

www.englishpage.com
    Present Perfect Continuous Tense | ENGLISH PAGE
    http://www.englishpage.com/verbpage/presentperfectcontinuous.html
    Burada da Present Perfect Continuous anlatimi var zaman cizgisi kullanilarak.. Umarim farki anlarsiniz ....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoToHell -- 22 Ağustos 2010; 9:54:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: GoToHell

quote:

Orijinalden alıntı: V_lkan

quote:

1

"I have lived" cumlesi bir yede zamanin bir donemeinde yasamisin anlami verir yani yasamaya basladigin zamani kesin belirtmek pekte onemli degildir. Diyelim ki " I have lived at Azerbaijan for 5 years" bu cumlede Azerbayjan'da yasadigimi ve 5 sene surdugunu soyluyorum ama yasamaya baslayipta nezamani tam olarak belirtmiyorum (istersen bunu belirtebilirsinde).Ama kesin birsey var ben orada 5 yil bulundum. Bu cumle Present Perfect Tense tir...

"I have been living" cumlesi biryede yasamaya devam edildigi anlami vardir cunki yuklem"ing" icermektedir. Simdi soyle diyelim "i have been living at Japan for 6 years" burada anlam suan Japonyadayim ve 6 sene oldu burada yasiyali demek. yani 6 senedir buradayim ve hala burada yasamaya devam !! Bu cumle Present Perfect Continuous Tense tir...

www.englishpage.com
    Present Perfect Tense | ENGLISH PAGE
    http://www.englishpage.com/verbpage/presentperfect.html
    => Bu sayfada Present Perfect zaman cizgisi kullanilarak guzel bir sekilde anlatilmis. Bir goz atin.

www.englishpage.com
    Present Perfect Continuous Tense | ENGLISH PAGE
    http://www.englishpage.com/verbpage/presentperfectcontinuous.html
    Burada da Present Perfect Continuous anlatimi var zaman cizgisi kullanilarak.. Umarim farki anlarsiniz ....

Dostum cevap için teşekkürler. Present Perfect Continuous'u anladım, herhangi bir sorun yok. Benim aklımı karıştıran Present Perfect Tense deki I have lived for 3 years cümlesi. Bu cümleki eylem hala devam ediyor mu, geçmişte olup bitti mi?

Bu şekilde aklımın karışmasına neden olan da bir ingilizce kitabındaki anlatım. Aynen aktarıyorum.

Grammer
    Present Perfect for unfinised past with for and since,

- We use the Past Simple talk about something that happened in the past but does not continue in the present: I lived in Adelaide for seven years before I moved to Coober Pedy ( I don't live in Adelaide now).

- We use the Present Perfect to talk about something that started in the past and continues in the present: My family and I have lived in this house for five years ( we started living there five years ago and still live there now)

• @V_lkan

Suraya cok dikkat et => We CAN use the Present Perfect with unspecific expressions such as: ever, never, once, many times, several times, before, so far, already, yet,. Yani burada Present Perfect'li cumle kuruyorsan eylemin bitmis olmasi lazim.. Eger bitmediyse cumle Present Perfect Continuous Tense olmali yani verrb+ing!

Burasi da nedeni => You CANNOT use the Present Perfect with specific time expressions such as: yesterday, one year ago, last week, when I was a child, when I lived in Japan, at that moment, that day, one day, etc.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoToHell -- 22 Ağustos 2010; 13:09:03 >
  • @GoToHell

Bence @V_lkan haksız değil, geçmişte başlayıp günümüzde de geçerliliğini sürdüren durumları anlatırken (özellikle live/study/work.. gibi state verb'lerle) Present Perfect Simple/Continious kullanılabilir.

"I have lived in Azerbaijan for 5 years" ifadesi bence bu bağlamda, konuşmacının hala Azerbaycan'da yaşadığını ifade ediyor..
    Not: "I have been living in Azerbaijan for 5 years" cümlesiyle arasında hiçbir fark yoktur.

Sizin dediğinizi de anlıyorum.. Kesin bir zaman belirtmeden bir nevi tecrübelerden bahsederken kullandığımız dille "Azerbaycan'da yaşadım" diyorsunuz ve dolayısyla present perfect buraya uygun olur diyorsunuz.. Sizin dediğinizin de doğruluk payı hiç yoktur diyemem açıkçası Ama ben gene de temkinli davranıp "Konuşmacı halen Azerbaycan'da yaşıyor" derdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TripsinojeN -- 22 Ağustos 2010; 14:10:53 >

• Aşağıdaki B maddesindeki Present Perfect kullanımı benim dediğim gibi eylemin hala devam ettiğini göstermek için de kullanılabiliyormuş.

Present Perfect Tense Nerelerde Kullanılır?

a) Present perfect tense, geçmişte, belirsiz bir zamanda, yapılmış ya da hiç yapılmamış bir eylemi ifade ederken kullanılır. Eylemlerin ne zaman yapıldığı Present Perfect Tense de önemli değildir ve belirtilmez. Eğer geçmişte belirli bir zaman belirtilmesi gerekiyorsa, ya da eylemin ne zaman yapıldığı belirtilmek isteniyorsa, Simple Past Tense kullanılır.

? They have moved to a new apartment. They moved there last week.
    ? I have washed the car. (It is clean now!)
    ? I have never seen such a big building. (All my life)
    ? I have met Bill's wife. I met her at a party last night.
    ? Have you ever eaten at that restaurant yet?
    ? I think I have seen that girl before.

b) For , since, so far, up till now, untill now ile kullanıldığında present perfect tense geçmişte başlayıp içinde bulunduğumuz ana kadar devem etmekte olan bir eylemden bahsetmek için kullanılır.

? I have been here since 9 o'clock.
    ? They have been married for 25 years.
    ? I have has this old car for 10 years.
    ? She has done great work up to now. I think she will be promoted soon.
    ? I haven't seen my uncle since 1990.
    ? Janet has been very busy with the new project for the last three months.
    ? I have liked science-fiction films ever since I was a child.

c) The present perfect tense geçmiş ve şimdiki zaman arasında, kesin zamanlar belirtmeksizin, tekrarlanmış olan eylemlerden bahsederken kullanılır.

? I have seen that movie four times.
    ? I have met many new friends since I came here.
    ? How many times have you been to France?
    ? The telephone has rung six times since this morning.
    ? The scientists have made many important inventions since 1900s.

d) Bahsedilen zaman dilimi henüz bitmemiş ise present perfect tense kullanılır.

? I haven't seen Tom this morning. (It's still this morning)
    ? My grandfather has written many novels. (He is still alive and writing novels)
    ? It has rained a lot this year.
    ? Jane hasn't called me today.

e) Present perfect tense çok kısa bir süre önce tamamlanmış,geçerliliğini hala koruyan eylemleri ifade etmek için kullanılır.

? I have just eaten a sandwich. ( I am not hungry now)
    ? Ouch! I've cut my finger. It's bleeding.
    ? My boss has gone to London. (He is there now)
    ? The robbers have been put into the prison. (They are in prison now.)

http://www.ingilizcechat.net/archive/present_perfect_tense/kullanim/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V_lkan -- 22 Ağustos 2010; 15:14:42 >

• None of them are/is true.

Hangisi doğru acaba? Is mi are mı?

Ayrıca none of it is/are - Burada da hangisini kullanmak gerek?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sendromkaan

None of them are/is true.

Hangisi doğru acaba? Is mi are mı?

Ayrıca none of it is/are - Burada da hangisini kullanmak gerek?

Eğer "none of" dediğimiz şey uncountable ise, (ki "it" örneğinde it, uncountable bir şeye refer ediyor olmalı, countable'a refer etseydi plural olurdu), fiili tekil özneye göre çekiyoruz; sonuç olarak,
    "None of it is..." dememiz lazım..

"None of" dediğimiz şey countable ise (them örneği), Fiili tekil ya da çoğul özneye göre de çekebiliriz. Is de are da uygun olur yani.. Aralarındaki fark ise, are kullanmak günlük konuşma diline daha yakındır, kulağa daha doğal gelir. Is kullanmak ise biraz daha resmidir

Ben böyle biliyorum

• A Word oyunu android oyunlar arasında giderek popülerleşmeye başlayan bir oyun. Aşağıdan oyunun tüm bölümlerine ait cevaplara ulaşabilirsiniz.
    21 Rakam : Dört – Beş
    22 Başkent : Abudabi
    23 Kuş : Kukumav
    24 Çiçek : Papatya
    25 … Bayramı : Ramazan
    26 Film Karakteri : Gandalf
    27 Yetenek : Marifet
    28 Denizcilik : Alabora
    29 Ev Eşyası : Kavanoz
    30 Klarnet : Gırnata
    31 Tatil Yerleri : Alaçatı
    32 Spor : Rafting
    33 Cilt Hastalığı : Sivilce
    34 Hastalık : Bronşit
    35 Ülke : Uruguay
    36 Müzik : Bağlama
    37 Tatlı : Baklava
    38 Piknik : Semaver
    39 Futbol : Krampon
    40 Film : Ironman
    41 Giysi : Pardösü
    42 Meyve : Erik – Dut
    43 Yağmur : Şemsiye
    44 Meze : Haydari
    45 Köpek : Teriyer
    46 Gömlek : Ütü – Yaka
    47 İçecek : Boza – Süt
    48 Ani tepki : Refleks
    49 İlaç : Aspirin
    50 Bebek : Biberon
    51 … Turşusu : Fasulye
    52 Renk : Gri – Sarı
    53 Kamp : Çakı – Mat
    54 Baharat : Tuz – Köri
    55 Kırmızı Şeyler : Ruj – Elma
    56 Ağaç : Kestane
    57 Ekmek : Bazlama
    58 Gece : Dolunay
    59 Üniversite : Diploma
    60 Bölüm Sonu Bulmacası : Lakerda

61 … Puding : Kakaolu – Muzlu
    62 Giysi : Mont – Kürk – Tayt
    63 Oyun : Satranç – Pişti
    64 El işi : Oya – Nakış – Takı
    65 Spor Salonu : Halter – Dambıl
    66 Yaşam Ökyüsü : Otobiyografi
    67 Hastane : Serum – Röntgen
    68 Alet çantası : Alyan – Silikon
    69 Uçak : Kokpit – Hostes
    70 Astronomi : Yörünge – Evren

71 Nefesli Çalgı : Flüt – Ney – Kaval
    72 Tarım : Mahsul – Çeltik
    73 … Koleksiyonu : Taş – Plak – Araba
    74 Çocuk Parkı : Tahterevalli
    75 Futbol : Penaltı – Derbi
    76 Göz rengi : Mavi – Kehribar
    77 Siyaset : Bakan – Anayasa
    78 Televizyonculuk : Stüdyo – Sunucu
    79 Sabah Ritüeli : Kahvaltı – Spor
    80 Tatlı : Künefe – Güllaç

81 Halk Oyunu : Kafkas – Zeybek
    82 Alışveriş : Market – Barkod
    83 Meslek : Bahçıvan – Dadı
    84 Mektup : Mürekkep – Zarf
    85 Kış Mevsimi : Kar- Buz – Aralık
    86 Define : Harita – Sandık
    87 Trafik : Kavşak – Anayol
    88 Başkent : Brüksel – Sofya
    89 Tarih : Enderun – Divan
    90 Coğrafya : Bora – Artezyen

91 Burçlar : Aslan – İkizler
    92 Bankacılık : Borsa – Bilanço
    93 Hastalık : Alerji – Migren
    94 Boks : Siklet – Nakavt
    95 Kuaför : Ağda- Bakım – Fön
    96 Emlak : Tapu – Kadastro
    97 Fizik : Amper – Dinamik
    98 Cüzdan : Para – Fotoğraf
    99 Köy : Ekin – Soba – Ahır
    100 Doğal Afet : Sel – Çığ – Hortum
    kaynak:http://www.gevezeadam.com/a-word-cevaplari-tum-bolumler/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blbl7134 -- 12 Ağustos 2018; 13:35:11 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.