Sosyal fobi olup olmadığı nasıl anlaşılır? Biliyorum burda sormak doğru değil ama belki bligi sahibi olanlar yardımcı olabilirler. Dışarıya çıkmayı hiç sevmiyorum, özellikle dış görünüşümde bir eksik olduğundan. Saçım bilene azcık yamuk olsa sanki herkes beni izliyormuş gibi geliyor elimden geldiğince kendimi çabuk eve atıyorum. Yürüken bilene sanki insanlar beni izliyormuş gibi geliyor ve bazen yürümeyi unutuyorum,düzgün yürüyemiyorum. Önemli bir etkinlik,görüşme,buluşmadan önce her türlü şeyi önceden düşünüp ona göre seneryolar kuruyorum ve o seneryolara göre hazırlanıyorum. Eğer başıma, seneryolar dışında bir şey gelirse yada aniden başka bir yere gitmem,başka bir şey yapmam gerekirse aynı şekilde panik oluyorum. Yapmak istediğim tek şey kenera çekilip yalnız başıma oturup uzun süre düşünmek oluyor. En ufak sorun bilene tüm günümü mahvediyor. Mesela müşteri hizmetlerini arıyacak isem önceden ne söyleyeceğimi prova ediyorum. Bazen o provanın dışına çıkıyor ve tamam diyip sorunumu halletmeden telefonu kapatıyorum ve sonra yeniden arıyıp başka bir temsilcide şansımı deniyorum. Beni en çok gerenler benden büyükler. Büyüklerin yanında gereksiz kasılıyorum, elim ayağıma dolanıyor. Bu sorun, etrafımda sadece yakın olduğum kişiler olunca, büyüklerle fazla iletişim kurmayınca yada planlarım doğru gidip dışarı çıkmadan önce her şeyi plana göre hazırlayınca bu baskıyı fazla hissetmiyorum. Doktora görünmek istiyorum ama önce burada soruyim dedim çünkü sosyal fobisi olan insanlarda fiziksel etkiler görünüyormuş, bende parmak çıtlatma ve terleme dışında bir şey olmuyor ve doktora emin olmadan gitmeyede çekiniyorum. Herhangi bir fikriniz var ise yardımcı olursanız sevinirim. |
Bildirim