Şimdi Ara

SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu yörüngeden çıkaracak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
242
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu yörüngeden çıkaracak
    NASA, alçak Dünya yörüngesinde bilimsel, eğitsel ve teknolojik gelişmelerin devamını teşvik ederken, Ay ve Mars'ta derin uzay araştırmalarına olan ilgisini de artırıyor. Ajans, bir yandan da Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) 2030'da operasyonel ömrünün sona ermesinin ardından kontrollü bir şekilde yörüngeden çıkarılmasına hazırlanıyor. Bu bağlamda NASA, ISS’i yörüngeden çıkaracak firma olarak Elon Musk’ın SpaceX firmasını seçtiğini açıkladı.

ISS için yolun sonu

NASA tarafından yapılan açıklamada SpaceX'in ISS’i yörüngeden çıkaracak aracı geliştirmek ve teslim etmek üzere seçildiğini duyurdu. Yapılan sözleşmenin, 843 milyon dolar değerinde olduğu da açıklandı. Bu miktar sadece aracın geliştirilmesini kapsıyor. SpaceX’in geliştireceği araç 2030'da operasyonel ömrünün sona ermesinin ardından ISS’in kontrollü bir şekilde imha edilmesinden sorumlu olacak.

ISS'nin başlıca ortakları 2030 yılına kadar faaliyet göstermeyi taahhüt ederken, Rus uzay yetkilileri de 2028 yılına kadar destek vereceklerini teyit ettiler. ISS her ne kadar ömrünü sonlandıracak olsa da NASA, diğer ajanslar ve ticari ortaklar yörüngeye yerleştirilecek yeni istasyonlar özelinde çalışmaya devam ediyor.

Ayrıca Bkz.James Webb, Jüpiter'in üst atmosferinde şaşırtıcı şekiller buldu

Örneğin Axiom Space, Axiom Station'ı geliştirirken Blue Origin, Sierra Space, Boeing ve Amazon ile birlikte Orbital Reef olarak bilinen kendi istasyonunu planlıyor. Voyager Space de Lockheed Martin ve Northrop Grumman'ın yardımıyla Starlab kompleksi üzerinde çalışıyor. Kaliforniya merkezli Vast Space ise Haven-1 modülünü 2025 yılında bir SpaceX Falcon 9 roketiyle yörüngeye fırlatmayı planlıyor. ISS sonrasında görünüşe göre uzay daha “ticari” bir faaliyet alanı olacak.

Kaynak:https://www.space.com/nasa-spacex-international-space-station-deorbit-vehicle
    Kaynak:https://www.nasa.gov/news-release/nasa-selects-international-space-station-us-deorbit-vehicle/

• Okuduğum kadarıyla yeniden yapım maliyetinin yüksek olması sebebiyle devlet destekli değil de özel şirket yapımı istasyon kullanımına yönelecekler sanırım ama bunu yapacağını belirten bir firma hatırlamıyorum.

Zaten devletlere bile yüksek gelen bir maliyeti karşılayıp, kendi özel uzay istasyonunu hangi şirket nasıl yapar o da başka bir soru.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem552 -- 28 Haziran 2024; 12:06:46 >
  • erdem552 kullanıcısına yanıt
    Devletlere yüksek gelmiyor, oradaki vatandaşlar, vergilerinin nereye harcanacağına bir miktar karışabiliyor. Nasanın bütçesi çok sağlam daraltıldı, olmayan bütçeyle de o iş yaş.

• Alakası yok

O özel şirketlere de parayı yine devlet (halk) verecek

Nasanın bütçesi bu sene 20-25 milyar dolar olması lazım

Bu para, bırak 2 senedir süren bankacılık krizine aktardıkları parayı falan, 2008'de sadece citibank'ın ardını kurtarmak için aktardıkları paradan bile daha az, 2008 diyorum bak, sadece citibank diyorum bak
    (Devletlerin neden bankaların g.tğnü sürekli ve sürekli kurtardığı kısmına hiç girmiyorum bak. Cevap belli de o zaman nerde kaldı liboşizm zırvası)

Ya da şöyle

Abd'nin en güçlü ordusu olan donanma kuvvetleri bile Çin'den geriye düşmeye başlayan haliyle bile (sayıca zaten geride kaldı) 250 milyar dolar sömürüyor bütçeden (yani nasanın 10 katı)

Abd'nin en güçlü reklam yüzüne aktarılan ise sadece 25 milyar dolar :) :)

Olay klasik

Demokrasi denen çöp sistem, çöp insanların oylarıyla, çürük yumurtaları devlete dolduruyor

Bu çürük yumurtalardan menemen olmayacağına göre....

Gerçi Biden'ı seçebilecek zeka seviyesindeki bir halktan çok da bir şey beklememek lazım

Almanyadan kaçırdıkları nasyonal sosyalist Alman zekalarına ve onların kurduğu sisteme şükretsinler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 28 Haziran 2024; 13:10:20 >

• elon 2 twitle herşeyi yörüngesinden çıkarıyor zaten.

• daha iyisini yaparlar

• erdem552 kullanıcısına yanıt
    Haberin son kısmında aslında özel şirketlerin projelerinden biraz bahsettim. Anladığım kadarıyla ISS gibi devasa yapılar artık pek düşünülmüyor. Özet şirketler ile belki sonrasında daha gelişmiş ISS tarzı ama yine özel bir girişimle ilerleyecekler. Zaten Ay yörüngesinde de bir istasyon inşa edilecek, Lunar Gateway adında. Bu, ISS'e benziyor yapı olarak, o tarafa bir kayma olabilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    Evet sizin de yazınızda belirttiğiniz gibi bu alan özel firmalara bırakılacak tarzı yazılar okudum.

quote:

bunu yapacağını belirten bir firma hatırlamıyorum

Kısmında demek istediğim aslında ortada henüz buna dair net bir haber veya çalışma görmedim. Bununla birlikte dediğim gibi şirketler açısından maliyetini göz önüne alınınca plandan veya düşünceden öteye kim ne zaman geçip gerçekleştirme adına adım atar aslında onu merak ediyorum.

Çünkü bahsettiğiniz Starlab için ortak çalışma anlaşması dışında bir şey hatırlamıyorum.

• Boeing hangi konsorsiyumda ise onlara geçmiş olsun. Başka bir açıdan bakarsak Abd/Nasa 1958 de başlayan uzay çağının en beceriksiz ve en vizyonsuz dönemlerini yaşıyor özel girişimler olmasa bırakın uzay istasyonunu kurmayı,aya yeniden dönmeyi astronotlarını sağ salim yörüngeye götürüp getirecek beceride değiller.Öyle görünüyor ki bundan sonraki 25+ yıl Çin uzay yarışında Abd'yi silip süpürecek.Aya insanlı uçuşu da kalıcı üs yapmayı da Abd den önce yapacak hatta biraz daha ileri gideyim bir ihtimal (Musk/Space X faktörü bunu değiştirebilir) Abd aya tekrar zor döner.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.