Şimdi Ara

SSD Secure Erase (Hdderase, Ocz Toolbox) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
133
Cevap
15
Favori
29.620
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Gerginix

quote:

Orijinalden alıntı: alfonso_

hocan benm sdd sistemi çökertti format atiyim düzelir dedim 3 kere formatladım sistemi açmadı kurulumdan sonrada pc ilk dos ekranında takılmaya başladı sizce ne yapmalıyım

DOS ekranında takılmasının sebebi kurulum bitince BIOS'dan 1. boot olarak SSD'yi seçmey unutmanız olabilir mi? Dos ekranında takıldığı anı fotoğraflarsanız (belki basit br tarif ile buna gerek kalmayabilir) açılış sırasında bir hata veya uyarı mesajı varsa durumu anlamamız mümkün olabilir.

SSD sistemi çökertti derken SSD'yi taktığınız günden beridir
    1- SSD'yi algılamama
    2- Sistem kurulumunda sorunlar
    3- mavi ekran hataları gibi hatalar almaya devam ettiyseniz anakart ve SSD ikilisinin iyi sonuç vermemiş olması da muhtemel.

Tüm bunlardan önce SATA kablosunu değiştirip denemekte fayda var. SATA III kabloları biraz narindir ve çabuk deforme olur. Benim başıma gelmişti ve sistemin açılması 8 dk sürmüştü. Açıldıktan sonra da sistem zaten cevap vermemişti...

hocam aleti laptopta kullanıyorum ben kablo degişemem yani alet sanırım sata 1 ama hiç sorunsuz çalışıyordu birden göçtü sistem sonra açılırken windows başlangıç onarma yapamıyordu x:bilmemne dosyası diyordu x konumu nereye tekabül ediyor bilmiyorum ilk defa gördüm bios ayarlarına bakmak hiç aklıma gelmedi boot için ama sanırım onla ilgisi yok aletin önbelligi zararmı gördü acaba bide aletin garanti durumunu sorgulamak istiyorum ama ocz sitesi direk buna imkan vermiyor servisinin teli olan varsa paylaşa bilirse sevinirim.

• @alfonso_

Bir donanım arızası olup olmadığını anlamanın en ilkel - basit ve kesin yolu, SSD'yi başka bir anakart üzerinde denemektir. Takılır- sistem kurulur - güncellemeler yapılır - bench alınır vs...

Bu işlemler gerçekleşebiliyorsa SSD'de sorun yok demektir. Sorunun anakartta veya SATA portta olup olmadığını anlamanın yolu ise söktüğünüz HDD'yi takıp sistem kurup yukarıda saydığım adımları sorunsuz uygulayıp uygulamadığını gözlemlemektir.

Bu adım da sorunsuz atılırsa geriye iki şey kalır, sorun yazılımsaldır ve bunu aşmak için OCZ SSD'lere mahsus Liunx Tool kullanarak firmware sürümü eski ise güncellemek, SE yapmak, Sata Default Speed yapıp, anakart BIOS'unu sıfırlamak. Bunlar da işe yaramazsa OCZ'den ticket alıp sorunu onların yönlendirmesi ile izah edip çözüm aramaktır. İşin sonunda sorun düzelmezse müşteri memnuniyetini korumak için ürün değişimine giderler. Bunu firma üzerinden gerçekleştirmek tek masrafsız çözümdür.

• Öncelikle bütün arkadaşlara merhaba.
    SSD ile yaşadığım bazı sorunlara çözüm aramak için webte dolaşırken, burası karşıma çıktı ve ben de ileri düzey bilgilere sahip, soru sorabileceğim birisini arıyordum.
    Belki sorunlarıma yardımcı olabileceğinizi umut ederek buraya yazıyorum:

Bilgi açısından şu an kullandığım donanım özelliklerini de belirtmemde fayda var her halde:
    Anakartım: Asus P9X79 PRO
    İşlemci : i7 3930K (iyi bir soğutma ve Overclock ile 4125 MHz olarak kullanıyorum)
    Ram: OCZ Reaper 2000 MHz
    Sistemimde 2 adet Corsair 120GB Force 3 GT Serisi Sata 3.0 SSD'yi raid 0 olarak kullanıyorum. Gerçekten raid 0 performansı müthiş! Ancak daha 6 ay olmadan SSD'lerin birinden "Error Occurred" mesajı aldım ve "Intel rapid depolama teknolojisi girişimi" denen sürücünün yüklemiş olduğu bir program ile hatayı düzelttim.
    Fakat bu hata çok sık tekrarlamaya başlayınca bende sorunlu olan SSD'yi yenisi ile değiştirdim. Doğal olarak da raid 0 birimini silip yeniden oluşturmam gerekti.
    EaseUS adında bir imaj yedekleme programı ile aldığım imajı yeni raid 0 birimine geri yükledim. Tamamen sorunsuz bir şekilde açılan "windows 7 professional" çalışmaya da sorunsuz bir şekilde devam etti. (Donanım değişikliğini fark etmedi bile).
    Fakat yaklaşık bir hafta sonra "C" bölümünde (sistem) disk hatası aldım ve Chkdsk sistem başlangıcında bunu onardı. (Not: Bios'ta Raid sürücülerde her hangi bir error görünmüyordu) Daha sonra bu hata 3-5 gün aralıklarla karşıma çıkmaya devam etti. Hatta sonuncuda sistem açılmadı bile, ben de imaj geri yükleyerek durumu kurtardım.
    Şu anda sistem düzgün çalışıyor ama her an yine bu disk hatası karşıma çıkabilir. Aklıma gelen olası sebepler ise şunlar:
    1- Acaba raid 0 SSD'lerin biri yaklaşık 4 ay kullanılmış diğeri de sıfır olmasından kaynaklanan bir sorun olabilir mi?
    2- Önceki SSD'lere ait imajı yeni SSD'lere (sadece biri yeni) yüklediğimde, başta normal olan windows daha sonra SSD'lerdeki seri no farkından dolayı sorun çıkarabilir mi?
    3- SSD'leri Secure Erase ile silmeden sadece windows yardımıyla formatlamak buna sebep olmuş olabilir mi?
    4- Corsair'in bu SSD leri raid 0 için uygun değil mi?
    Aslına bakarsanız şu anki sorunun, donanımsal mı yoksa windowstan mı kaynaklandığından emin değilim.
    Acaba "Secure Erase" benim sorunuma bir çözüm olabilir mi? Eski imajdan vazgeçip sıfırdan format atmam sorunu çözer mi?
    Ancak bir müddet windows'un sorunsuz çalışması kafamı kurcalıyor, eğer imaj geri yüklemede problem olsa bu en başta ortaya çıkmaz mı?
    Değerli bilgilerinizle bana yardım etmenizi bekliyorum...

Not 1: Yukarıda bahsettiğim sorunları yaşadığım halde SSD'lerde performans olarak hiç bir eksilme olmadı.
    Not 2: Bir önceki sistemimde de "Corsair foce 2" serisi SSDler ile raid 0 vardı ve hiç bir sorun yoktu.

• Son iki adet not yüzünden öneri verecek yerde elim kolum bağlandı:)

1- RAID kullanmanın gerekli olmadığını düşünenlerdenim çünkü RAID sadece sıralı okuma performansını geliştiriyor. IOPS ve 4K için faydası yok. Garbage Collector devreye giriyor ve hücreler korunuyor dense de kullanıcı tecrübesi dışında resmi bir açıklama da okuyamadım (İngilizce fakiri olmak öyle sinir bozucu ki) Buna rağmen SSD ile RAID yapan birinin çıtası sanıyorum tek kullanıma inemeyecek biçimde yüksek kalıyor ve tek kullanım tavsiyesini dinlemez oluyor.

2- OCZ forumlarında tercüme edebildiğim kadarıyla, RAID sırasında hücreler korunuyorsa bile performansı ilk günkü haline getirmek için senede bir kez değil iki kez SE yapmak gerektiğini okumuştum.

3- SE silinmesine rağmen izi - gölgesi kalmış diyebileceğimiz şişmiş hücreleri boşaltan - performansı fabrika çıkışına geri getiren bir çözüm ki hücrelerden bir okuma ve yazma eksiliyor biliyorsunuzdur.

4- SSD ile hele RAID ike elde edilen performans benche yansısa bile günlük kullanımda çok farkedilmiyor. Belli bir çıtanın üstünde olduğu için de eksilmesini hissedememiş olabilirsiniz buna karşın bench sonuçlarınız da eksilme olmadığını söylüyorsa diyecek fazla birşey bulamıyorum.

5- Force GT ile RAID yapıp benzer sorun yaşadığını söyleyen duymadım ama win7 ilaçlı ise bunun sebebi loader da olabilir.

6- Ben ısrarla SSD için RAID yapmanın güvenilir olmadığını düşünenlerdenim. İkiz kullanımda tek başına kullanıldığında hissedilmeyecek fabrika çıkış kaynaklı sorunlar kendini gösterebilir. SSD'lerden birisi saniyelik unutkanlık veya veri kaybı yaşasa diğerinin ayağını da çelmeler. Bu da senkronun kaybedildiği anda kararsızlık ve veri hatta dosya kaybına sebep olabilir.

Sonuç olarak SE yapmadığımdan olabilir mi sorusunun cevabını siz denemeden öğrenemeyiz diyebiliyorum ve RAID konusunda da ön yargılarımı kırmış değilim.

• Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.
    Bilgisayarı profesyonel grafik tasarım amaçlı kullanıyorum ve büyük dosyalarla çalışıyorum, bu yüzden raid 0'ın sağladığı sıralı okuma performansı benim için önemli (şu an 1035Mb/sn). Her halde en son çözüm olarak raid 0'dan vazgeçmeyi düşünebilirim.
    Galiba SE denemekte fayda var, ancak bir şey daha;
    SE yaptıktan sonra eski imajımı yüklesem olur mu? Yoksa sıfırdan bir windows kurulumu mu yapmalıyım? (Sıfırdan kurulum benim için çok uzun süren bir işlem, çünkü onlarca özelleştirilmiş program kullanıyorum ve bunları yeniden ayarlamak gerçekten çok zaman alan bir şey, tercihim imajdan yana ama sonuçta sıfırdan kurulum sorunu çözecekse elbette mecburen bunu tercih edeceğim.)
  • İmaj kurulum sorun çıkarabilir. Bence temiz bir kurulum yapın veya imaj sonrası sorun devam ederse temiz kurulum yaparsınız.
  • yeni SSD aldım hala kargoyu bekliyorum umarım böyle sinir bozucu şeyler gelmez başımıza anlatımın çok güzel olmuş teşekkür ederim
  • İyi günler acil yardım lazım.Yeni laptop aldım hem SSD hem HDD var 32+750.Win7 ultimate yüklemeye çalışıyorum usb'den ama bi türlü SSD ye yükleyemedim.Yardım eden olursa sevinirim sağolun
  • @volkini
    Keşke görseydim de yardım etseydim ama çook geç farkettim.

Böyle bir konu olduğunu bile unutmuşum. O gün bu gündür SE yapmadım ve Sandisk Ocz Corsair marka 3 ssd'de en ufak bir sorunla bile karşılaşmadım. Ssd konusunda şanşlıymışım anlaşılan. Aynı şansı anakart konusunda da yaşasam hiç fena olmaz.
  • Şimdiki zaman ile bakıldığında secure erase gereklimi arkadaşlar?
  • Boot edilebilir flash bellek hazırladım IDE ye çevirdim falan ve hddErase i içine attım. flash bellek ile bilgisayarı açtığımda

quote:

BOOTMGR is missing

crtrl + alt + delete ile yeniden başlatabilirsiniz

uyarısı çıkıyor

ne yapabilirim?

yani komut satırı geliyor.
  • Boot özelliğini kazanamamış görünüyor. Aşağıdaki program ile mi denedin?
    http://www.askvg.com/a-bootable-usb-utility-to-create-bootable-usb-drive-to-install-windows-vista-server-2008-and-7/
  • ilk mesajdaki programla denemiştim

şu makaledekileri uygulayınca yaptım :)
    http://howto.cnet.com/8301-11310_39-20115106-285/how-to-securely-erase-an-ssd-drive/

eğer sorun yaşayan olursa bunu deneyebilir
  • @SzolnoK
    İlk mesajda usb'yi bootable yapan program paylaşmamışımki, orada sadece hdderase var. Bir üst mesajımda paylaştığım program da secure erase için değil bootle usb'n içindi çünkü sorunun secure erase yapamamak değil bootabe usb hazırlayamamaktı.
    Sorununu halletmene sevindim. Secure erase programları ne durumda bilmiyorum, uzun zamandırda kullanma gereği duymadım. Frozen'a düşürmeyecek windows altında çalışan programlar çıktıysa ve ssd'yi ikinci disk olarak takma imkanı da varsa elbette onlar tercih edilmeli.
  • arkadaşlar internet cafe işletmekteyim 13 adet pc topladm tabi ssdli kingston 60gb 200 v+ ek olarak 1tb seagate 64mb sata hdd ssd hakkında bilgim olmadığı için 1tb ta oyunları kopyaladım. ssdyi pcye taktım normal win7 64bit kurdum. ssyi win7 cdsi tek parça gördü bende yeni bölüm oluşturdum tabi bildiğiniz gibi 100mb tıda ayrı oluştu bunları biçimlendirdim win7 kurulumuna geçtim 10-15dk da kurulum bitti. şuan bir makina hazırlayım acronis ile diğer ssd lere aktarıcam. bu yaptığım normalmi farklı bir yolmu izlemeliyim bilmiyorum düşüncelerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum. çünkü yanlışmı yapıyorum diye o 1 makinayı hala hazırlamadım beklemedeyim. kngtonun sitesinde pek açıklayıcı bişey yok bir video koymuşlar benim yaptığım gibi gösteriyor. birde bu trim olayı var onu hiç anlalmadım.
  • Windows aktivasyonu sorun değilse, donanımlar ve bios ayarları aynıysa bence Acronis ile klonlamak sorun yaratmaz.
    Trim, işletim sisteminin silinen hücre bilgisini ssd kontrolcüsüne iletmesi ve kontrolcünün de o hücreyi tamamen silip veri yazmak için hazır hale getirmesi işlemi. Senin durumuna etkisi yok çünkü Win7 otomatik olarak aktif ediyor, kurulum sonrasıda kontrol edebilirsin zaten.
  • 13 donanımda ayni bioslar ayni biosları sata3 için ahci yaptım aktivasyon sorunu yok. demek istediğim yaptığım gibi ssdyi biçimlenirmem doğrumudur sizce izlediğim yol acronis kullanıyorum fakat klon olarak değil normal yedekleme olarak sistemin yedeğini alıyorum diğer hddye atıyorum.
  • Biçimlendirmede sorun yok. Kurulumda hızlı (quick) biçimlendirme yapılıyor ve ssd için olması gerekende bu.
    Henüz 100mb'lık sistem bölümünün win7'ye faydasını bulamadım ama zararını da görmüş değilim.
    Acronis ile yedekten alıyorsan Mbr'yide geri almayı unutma. Geri alacağın bölümü seçtiğin ekranda dikkatini çekecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7Mhz -- 9 Nisan 2013; 15:34:35 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 7Mhz

Biçimlendirmede sorun yok. Kurulumda hızlı (quick) biçimlendirme yapılıyor ve ssd için olması gerekende bu.
    Henüz 100mb'lık sistem bölümünün win7'ye faydasını bulamadım ama zararını da görmüş değilim.
    Acronis ile yedekten alıyorsan Mbr'yide geri almayı unutma. Geri alacağın bölümü seçtiğin ekranda dikkatini çekecektir.

selam dostum benim büyük bir sıkıntım var
    biostan hdd ye koyduğum bios password u unuttum ben
    ve hiçbir arka plan yazılımı müdahale edemedi hdd ye
    erase işlemi yapamadım format atamadım
    bildiğin bir yöntem var mı ?
  • ssd ler ile başım belada çözüm bulamadım. 7mhz yardımlarını bekliyorum herşey güzel sistemi kurdum sistem yedeklerini aldım. diğer pclere dağıttım tüm ayarları yaptım deepfrezeyi kurunca 1 gün sonra deepfreze olmasına rağmen sistemedeki mesela googlechrome mozilla kendi kendine silindi bir makinam durduk yere çöktü depfreze uyunlu değil sanırım ssd hiç te araştırmamıştım.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.