Şimdi Ara

Stabil OC olduğu nasıl anlaşılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
2.673
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Şimdi elimdeki işlemciye OC yaptım fakat stabil olduğunu nasıl anlarım bilmiyorum Prime95, Linx, PIcalculator gibi programları duydum ve prime95'i indirdim testlere başladı işlemci sıcaklıkları yükseldi ama bitmek bilmedi 1-1,5 saat sürdü sonunda kapattım hiç bir şey olmadı bu programları kullanarak stabil olduklarını nasıl anlarım arkadaşlar yani çalıştırıp mavi ekran vermesini mi bekliyeyim. Ben OC yaptım 1-2 saat prime 95'e bıraktım mavi ekran vermedi. Metro 2033, BF4, Crysis oynadım tık yok yani stabil mi şimdi bu OC ?

Sonuç olarak sorum bir işlemcinin stabil olduğunu nasıl anlarız, bu stabilite programları nasıl kullanılıyor, bu programlar çalışırken aida64 ve coretemp'den alınan veriler nasıl olmalı.?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

• Haklısın prime95'in sonu yok

Tavsiyem, 24/7 o hızda kullanacaksan prime95'de PC'yi bir gece boyunca açık bırak, CoreTemp de açık olsun.

Mavi ekran almadıysa, CoreTemp'teki sıcaklığa bak, kabul edilebilir bir sıcaklıksa, CPU'nu o frekansta kullanabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ironpumper

Haklısın prime95'in sonu yok

Tavsiyem, 24/7 o hızda kullanacaksan prime95'de PC'yi bir gece boyunca açık bırak, CoreTemp de açık olsun.

Mavi ekran almadıysa, CoreTemp'teki sıcaklığa bak, kabul edilebilir bir sıcaklıksa, CPU'nu o frekansta kullanabilirsin.

Peki hocam 1 gecelik durması sonucunda yük alrında kaç derece makuldür ? Bir de bu programlar test edip stabil ya da değil demez mi? Mavi ekran verinceye kadar çalıştırayım mı prime'ı yani

• quote:

Orijinalden alıntı: The_North_Face

quote:

Peki hocam 1 gecelik durması sonucunda yük alrında kaç derece makuldür ? Bir de bu programlar test edip stabil ya da değil demez mi? Mavi ekran verinceye kadar çalıştırayım mı prime'ı yani

CPU'nu yazarsan, kaç dereceye kadar normal, sana geri yazarım. Çünkü her CPU modeline göre bu değişiyor.

Yok hayır, test edip "stabil bu" demez. Aynen, mavi ekran verinceye kadar çalıştır. AMA çalıştırırken CoreTemp'te benim sana diyeceğim sıcaklığı gir. O sıcaklığa ulaşırsa prime95'i sonlandır. CPU'nun ömrünün kısalmasını istemeyiz.

• quote:

quote:

quote:

CPU'nu yazarsan, kaç dereceye kadar normal, sana geri yazarım. Çünkü her CPU modeline göre bu değişiyor.

Yok hayır, test edip "stabil bu" demez. Aynen, mavi ekran verinceye kadar çalıştır. AMA çalıştırırken CoreTemp'te benim sana diyeceğim sıcaklığı gir. O sıcaklığa ulaşırsa prime95'i sonlandır. CPU'nun ömrünün kısalmasını istemeyiz.

Hocam CPU imzamdaki arkadaş, i5 760 Lynnfield serisinden ikinci nesil olması lazım 1.3v'da 3.5GHz'de kullanıyorum. Bu arada soğutucum da Thermaltake Big Typhoon normalde 1156 sokette kullanılmıyor ama ben bir şekilde taktım sıkıntısız çalışıyor. Bu arada prime95'de şu sıcaklığa gelince kapat diye bir ayar var mı?

Hocam hazır sizi bulmuşken son bir soru daha bu oyunlarda görüyorum sağ ya da sol üst köşede GPU kullanımı, GPU sıcaklığı, CPU kullanımı, CPU sıcaklığı ve FPS'yi gösterme olayı nasıl oluyor acaba.

• Voltajı 1.400'e
    Dereceyi 72.7°C 'ye kadar çıkarabilirsin.

prime'da o ayar yok ama CoreTemp'te var. CoreTemp'i dediğim gibi prime95 çalışırken açık bırakmalısın.

Fraps programı ile oyunlarda o değerleri görebilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ironpumper -- 10 Ocak 2014; 19:04:00 >
  • quote:

Voltajı 1.400'e
    Dereceyi 72.7°C 'ye kadar çıkarabilirsin.

prime'da o ayar yok ama CoreTemp'te var. CoreTemp'i dediğim gibi prime95 çalışırken açık bırakmalısın.

Fraps programı ile oyunlarda o değerleri görebilirsin.

Hocam şu an o voltajla besleniyor eğer 1.4v'a çıkartırsam GHz'i de yükseltmem gerekir ama stok hali 2.8GHz olan bir işlemci bu şu an zaten 3.5GHz daha da arttırmak istemiyorum açıkçası ömrü kısalmasın diye. Birde işlemciye voltajın yetmediği nasıl anlaşılır yani bilgisayar açılmayıncaya kadar ya da prime95'te mavi ekran alırsam mı voltajı yükseltmeliyim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    bozuk ram nasıl anlaşılır?
    20 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Dediğin gibi, sadece istediğin GHz'e çıkmıyorsa voltajı artırmalısın. ( Çıkmıyorsa= mavi ekran vs veriyorsa,bilgisayar açılmıyorsa )

Voltajın yetmediği, yine yukarıda dediğim gibi, sistem mavi ekran verirse ya da dediğin gibi bilgisayar açılmazsa anlaşılır.Biraz daha artırırsın,taa ki mavi ekran vermediği / bilgisayarın açıldığı voltajı bulana kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ironpumper -- 10 Ocak 2014; 20:04:29 >
  • quote:

Dediğin gibi, sadece istediğin GHz'e çıkmıyorsa voltajı artırmalısın. ( Çıkmıyorsa= mavi ekran vs veriyorsa,bilgisayar açılmıyorsa )

Voltajın yetmediği, yine yukarıda dediğim gibi, sistem mavi ekran verirse ya da dediğin gibi bilgisayar açılmazsa anlaşılır.Biraz daha artırırsın,taa ki mavi ekran vermediği / bilgisayarın açıldığı voltajı bulana kadar.

Hocam şu an 3.5Ghz kullanıyorum daha da çıkartma kannatinde değilim, biey yapıpta iş çıkartmayalım. CPU-Z'den baktım 1.264v'da çalışıyor boşta sıcaklık ise 33-35 derece civarında acaba voltajı artırırsam boştaki ısı değerlerini düşürebilir miyim yoksa alakası yok mu?

Yani voltajı sadece GHz'i arttırdığımda bilgisayarın açılmadığı ya da stabil olmadığı yerlerde arttırmam gerekiyor anladığım kadarıyla doğru muyum? Yani istediğim GHz'i yapayım stabilite testi sonucu mavi ekran alıyorsam ya da bilgisayar hiç açılmıyorsa voltaj işine gireyim doğru anlamış mıyım.

İlk 3.2 yaptım oldu 3.3'ten sonra ise voltajsız yemedi sadece 0.05 arttırdığımda ise 3.5Ghz'e kadar arttı şu an.

• Boşta sıcaklık değerlerin gayet normal. Yükte nasıl? Onu da prime95'le bu gece bir bak derim.

Evet doğru anlamışsın voltaj olayını.

0.05 voltaj artırımı hiçbirşey. 3.5 Ghz gayet başarılı. Hız sana şu an yetiyorsa daha elleme. Ama yetmiyorsa yukarıda bahsettiğim derece ve voltaj dahilinde daha yukarıyı, hiç dert etmeden ,güvenli bir şekilde deneyebilirsin. Çünkü aldığım bu voltaj ve derece maximum değerleri direkt Intel'in kendi sayfasından.
  • quote:

Boşta sıcaklık değerlerin gayet normal. Yükte nasıl? Onu da prime95'le bu gece bir bak derim.

Evet doğru anlamışsın voltaj olayını.

0.05 voltaj artırımı hiçbirşey. 3.5 Ghz gayet başarılı. Hız sana şu an yetiyorsa daha elleme. Ama yetmiyorsa yukarıda bahsettiğim derece ve voltaj dahilinde daha yukarıyı, hiç dert etmeden ,güvenli bir şekilde deneyebilirsin. Çünkü aldığım bu voltaj ve derece maximum değerleri direkt Intel'in kendi sayfasından.

Hocam geçen Linx programında denedim 20 cycle yaptı artık ne demekse 1 saati biraz geçecek kadar işlemciyi test etti. Isılar max 70 gördü daha fazla çıkmadı. Bu işlemcinin OC potansiyeli çok yüksek diye bişeyler okudum yabancı forumlarda ama öylesine deneyeyim dedim hala gidiyorum.

Peki hocam siz şimdi 1.4v diyorsunuz 1.4'e orantılı şekilde GHz'i de arttırırsam bu 4.0Ghz'e falan gidecek işlemcide ömür konusunda bir sıkıntı olmaz değil mi? Bi de bu değerleri nerden alıyorusunuz acaba.

Şu an performanstan memnunum Metro 2033'ü high'da 4x MSAA'da 35 FPS veriyor. BF4'de ise hiç takılma olmadğından FPS'yi kontrol ihtiyacı bile hissetmedim.

Tüm yardımlarınız için ayrıca teşekkür ediyorum gerçekten bu şekilde OC konusunda yardımcı kişi zor bulunuyor.

• Çok güzel, belirttiğim max dereceyi geçmiyor demekki.

Ömür konusunda kimse garanti birşey diyemez. Ama dediğim gibi, bu maximum değerleri Intel'in kendisi ,kendi işlemcisi için söylüyor:

ark.intel.com
    Intel® Core™ i5-760 Processor (8M Cache, 2.80 GHz) Product Specifications
    http://ark.intel.com/products/48496/Intel-Core-i5-760-Processor-8M-Cache-2_80-GHZ

Performans olarak istediğinizi alıyorsanız, CPU'nun uzun ömürlü olması bakımından, daha yukarıya çekmeyin. Ne zamanki yeni oyunlar / programlar çıkar ve performans düşüşü yaşarsınız, o zaman daha yukarıları denersiniz.

Rica ederim ,faydalı olduğumu bilmek güzel.

• Selamlar, arkadaşa yazılanları okudum bende bilgi edindim biraz, şimdi imzamdaki gibi 7850 CF kullanmaya başladım, sistem mevcut, bu anakart ve bu işlemci ile nasıl oc yapabilirim.

ark.intel.com
    Intel® Core™ i5-3550 Processor (6M Cache, up to 3.70 GHz) Product Specifications
    http://ark.intel.com/products/65516/Intel-Core-i5-3550-Processor-6M-Cache-up-to-3_70-GHz

Not: Stok soğutucu ile 65-66 görüyordum ,yani maximum sınır rakamlarını, sonra soğutucu aldım montajını yaptım 55-56 yı geçmiyor henüz Prime testinde denemiştim soğutucuyu alınca.

Kısa kısa sorularım olacak yardımcı olursanız sevinirim.

* "k" serisi olmadığından Turbo ile 3,7 'ye kadar yazıyor, onu kapamalı mıyım? yada turbo kısmına farkı bi yerden mi oc yapacağız, doğru orantılı olarak kendi mi çıkacak
    * Çarpan sayısına ellemedim hiç, sadece ghz değiştirerek 3,3 den 3,55 e çekebildim,10.450 gibi bir değer girerek normalde 10.000, 3,6ghz de pc açılmadı biosa soktu mecbur sıfırladı her şeyi, yani voltaj istiyor sizden öğrendiğim bilgiye göre doğru mudur?
    * Anakartıma Win8 den beri güncelleme yapamıyorum, yapmak lazım mı? oc ye artısı varmı? Win7 ye mi dönsem ?
    * OC yapmaktaki amacım, sistemimi maksimum verimlilikte kullanmak,tecrübelenmek istiyorum, 1-2 sene sonra değiştirdiğimde "k" serisi tercih edebilecek düzeyde olmak isterim.

• İlkin doğru frekansı (Ghz) bulmak için Turbo'yu kapayalım. SpeedStep'i de kapayalım. Atıyorum,ileride, 4.1 Ghz'de stabil olduğuna kadar verdiysek, o zaman BIOS'a geri dönüp Turbo özelliğini açıp, Turbo haliyle çıkacak maximum frekansı 4.1 olarak ayarlarız. Speedstep'i de açarız. Böylece bu yaptığımız iki işlem sonucu (Turbo,Speedstep) , işlemci -sadece- bilgisayarın ihtiyacı olduğu zaman 4.1 'e çıkacak. Böylece hem elektrik tasarrufu yapacağız hem de ,ve daha önemlisi, CPU'nun ömrü uzayacak.

Evet voltaj istiyor. Yalnız voltajı çok küçük artırmak lazım. metinabi52'nin dediği gibi 0,05'lik artırışlarla yapmalıyız.

Nadirden de olsa performans güncellemeleri arada çıkabiliyor. Ama onlardan önemlisi stabilite güncellemeleri. Madem 8.0'a güncelleme yapamıyorsunuz, 8.1'i deneyin. O da olmazsa, evet, güncellemeler çok önemli olduğu için Win7'ye geri dönün.

Anladığım kadarıyla biraz da hobi amaçlı yapmak istiyorsunuz. O zaman basitten başlayalım. Arctic MX 4 termal macununu bulabilirseniz Türkiye'de, alın. Youtube'da "applying thermal paste" yazarak uygulama metodlarına bir göz atın. Hangisi kolay geliyorsa öyle yapın. Soğutucunuzda tek fan var. Aynı büyüklükte kaliteli bir fan daha alıp yanına takın. Fanın havayı üflediği taraf, şu anki fanın üflediği tarafla aynı olmalı. Birkaç ay sonra delidding de yaparsınız, ama bu olay ileri seviye olduğu kadar tehlikeli.

• Ironpumper I kullanıcısına yanıt
    Sistemin son halinin resmini koyayım

Resimde görünmeyen 2 tane 12 lik 2 standart fanın yerine aerocool shark lardan taktım 14cm lik, üst boş, arkada tek egzos,soğutucunun kendi standart fanını kullanmıyorum,Akasa piranha kullanıyorum, boştaki orj. fanı takayım o zaman, artık lastikle tuttururm.

Hemen hemen herşeyi anladım, eve geçince deneme yaparım bir kaç güne , Wİn 7 DVd hazırlayayım bi tane şimdiden, en garantisi o.
    Termal macun kısmını anlamadım, becerememiş miyim? bunu mu demek istediniz, kurulumu yapmıştım, macun sürerek zaten, içinden çıkan macunu , sökmem mi lazım sizce?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Harpooner -- 11 Ocak 2014; 17:42:42 >

• Tabii onu da tak. Dışarıya doğru üflemeli ,biliyorsun. Lastikle tutturma, teknobiyotik'te fan için özel vidalar var, onlardan al. Teknobiyotik'in Overclock bölümünde ürünü bulabilirsin.

İçinden çıkan macunlar kaliteli olmaz. Dediğim gibi bulabilirsen Arctic MX 4 al. Bulamazsan da alacağın yere sor hangisini öneriyorlar diye,onu al sür. En az 3-5 derece farkeder.

EDIT: Senin CPU soğutucuya şimdi baktım da, sanırım fan için vidayı tutturacak yer yok. Kendi aparatı var. İkinci fanı ise desteklemiyor olabilir. Yine de güvenli bir şekilde takarım diyorsan tak. Ve denemek için Speedfan programında hızını %100'e al bakalım tam oturmuş mu ses yapıyor mu. Sıkıntı varsa çıkart tabii..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ironpumper -- 11 Ocak 2014; 18:00:26 >
  • Ironpumper I kullanıcısına yanıt
    Tamamdır, mecunun siparişini geçtim, pahalıymış beklediğimden, dediğiniz gibi faydalı olur inşallah.

Evet o vidasız, ama 2. fanı destekliyor, kendi aparatı ile yeri var

%100 de otomatik olarak zaten , speedfan ile kısıyorum hep, nedense PWM li olmasına rağmen hep %100 , manuel kısmak zorunda kalıyorum ses yapabiliyor çünkü, hafif titreme gibi.

Hafta içi yavaş yavaş denemelere başlarım.

• Pahalı ama dünyanın en kaliteli macunu. Bulabildiğine sevindim.

BIOS'taki bir ayar belki devamlı %100'de çalışmasına yol açıyordur. Ama programla halledebiliyorsan sorun yok.

Kolay gelsin..
  • Ben bugün baya uğraşıp defalarca deniyerek 1.4 v verdim ve 4.2GHz'e çıktı prime95 ile 2 saat boyunca mavi ekran vermedi voltajda son sınır buydu artık daha arttırmıyorum hocam işlemci beklediğimden çokf farklı çıktı bu Lynnfield'lar 2. nesil olduğu halde 4.2 ne demek. Daha üstü denemedim hatta şu an tekrar voltajı düşürüp 3.8GHz'de kullnamya devam edicem. Bana bu hali zaten yetiyor hiçbir oyunda sıkıntım yok. İşlemcide bu olay normal mi yoksa benim şansım mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The_North_Face -- 11 Ocak 2014; 20:13:59 >
  • quote:

Ben bugün baya uğraşıp defalarca deniyerek 1.4 v verdim ve 4.2GHz'e çıktı prime95 ile 2 saat boyunca mavi ekran vermedi voltajda son sınır buydu artık daha arttırmıyorum hocam işlemci beklediğimden çokf farklı çıktı bu Lynnfield'lar 2. nesil olduğu halde 4.2 ne demek. Daha üstü denemedim hatta şu an tekrar voltajı düşürüp 3.8GHz'de kullnamya devam edicem. Bana bu hali zaten yetiyor hiçbir oyunda sıkıntım yok. İşlemcide bu olay normal mi yoksa benim şansım mı ?

Harika.
    CPU şans işi, şanslısın yani.

Aynen dediğin gibi, sana yettiği hızda kullan. İleride yetmediğinde artırırsın. 4.2'yi gördüğüne göre, inanıyorum ki termal macundan sonra 4.3'e de vurursun.

Sıcaklıklara bakmayı da unutma. Söylediğim dereceyi geçmemeli.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.