|
Bilgisayarının Kaç Bit Olduğunu Öğrenme
Bir bilgisayarın kaç bit olduğunu öğrenmek, donanım özelliklerini anlaman için önemlidir. Bilgisayarının bitliği, işletim sisteminin ve yazılımların uyumluluğunu belirler.
Bilgisayarının kaç bit olduğunu öğrenmenin birkaç yolu vardır:
- Sistem Bilgileri Menüsü:
- Windows için: "Win + R" tuşlarına bas ve "msinfo32" yaz. "Sistem Özeti" altında "İşlemci Türü" satırını kontrol et.
-
macOS için: "Uygulamalar" > "Yardımcı Programlar" > "Sistem Bilgileri"ne git. "Donanım" sekmesi altında "İşlemci Bilgileri"ni kontrol et.
-
Komut İstemi (Windows) veya Terminal (macOS):
- "cmd" (Windows) veya "Terminal" (macOS) uygulamasını aç.
- "systeminfo" (Windows) veya "sysctl -a | grep machdep.cpu.arch" (macOS) komutunu gir.
Bilgisayarının bitliği, "x86" veya "x64" biçiminde görüntülenecektir. "x86" 32 bit, "x64" ise 64 bit anlamına gelir.
Bilgisayarının kaç bit olduğunu bilmek, aşağıdaki konularda sana yardımcı olabilir:
- İşletim Sistemi Kurulumu: İşletim sisteminin bilgisayarının bitliğiyle uyumlu olduğundan emin olmalısın.
- Yazılım Uyumluluğu: Bazı yazılımlar yalnızca belirli bitliklerle uyumludur.
- Performans: Genel olarak, 64 bit bilgisayarlar 32 bit bilgisayarlardan daha yüksek performans sunar.
Bilgisayarının bitliğini öğrendikten sonra, donanım özelliklerini anlayabilir ve buna göre yazılım ve işletim sistemi seçebilirsin.