Şimdi Ara

Stabiliteyi Sağlayamıyorum Ustalar Buraya ! E8400

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.116
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar biliyorum e8400 ile ilgili açılmış bir sürü konu var hemen hemen hepsini okudum Badtr arkadışımızn açtığı konuyuda okudum.Expander arkadaşın konularınıda okudum.
    E8400 işlemcim ile voltajsız 3.6 ghz de sorunsuz çalıştırıyorum ama insanoğlu bu rahat durmazki günlük kullanım için 4 ghz yapsam yeter valla ama stabiliteyi sağlayamıyorum orthos 5 10 dk sonra hata veriyor neden acaba ? yaptığım ayarların hepsi burada bakın ve bana nerede yanlış yaptımı söyleyinde bu işkenceden kurtulayım nerdeyse 1 haftadır bunu yapmaya çalışıyorum.
    Son olarak bu işlemciyi alan herkes alır almaz yazmış günlük 4.0 ghz yok 4.25 ama kimse biosdan nereleri değiştirmiş nasıl yapmış nasıl ince ayar yapmış yazmamış ha doru ince ayarı benim bulmam gerekiyor ama bulamıyoruım işte buraya kadar gelemiorum.

Neyse bana Ram lerim dandik gibi geldi siz nedersiniz?Sanki biosdan ram mhz sini düzgün ayarlayamıyormuşum gibi geliyor ama ?
    E8400 işlemci e0
    gigabytr ep45 ds3r anakart
    Ram Adata vitesta 2*2 800 mhz 4 gb
    ocz vanq soğutucu
    fsb bluestorm 2 500 w psu

ram voltajıda 1.9 v
    Bu arada biosdan 1.40 v verdiğimde mesala everestte 1.35 görünüyor hangisi doğru ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi woltmer -- 19 Mayıs 2009; 0:19:49 >

• işlemci vdrop yapıyor 1.35 çalışıyor

bende de aynı anakart olduğu için biosunu az çok biliyorum sana en stabil nasıl olur bir bios önereyim

ilk önce f9 bios yüklenir
    sonra "load fail-safe defaults" ile bios fabrika ayarlarına döndürülür

ve o.c işlemine başlanır

senin stabilite sorunu yaşamanın sebebi ramlerin "extreme profile" de çalışıyor olmas "standart" olması stabilite sağlar

Robust Graphics Booster.........................[ Auto ]
    CPU Clock Ratio.................................[ 9x ]
    CPU Frequency 4.00GHz...........................[ 445x9 ]

Clock Chip Control

CPU Host Clock Control..........................[ Enabled ]
    CPU Host Frequency (Mhz)........................[ 445 ]
    PCI Express Frequency (Mhz).....................[ 100 ]
    C.I.A 2.........................................[ Disabled ]

Advanced Clock Control

CPU Clock Drive.................................[ 900mv ]
    PCI Express Clock Drive.........................[ 900mv ]
    CPU Clock Skew..................................[ 0ps ]
    MCH Clock Skew..................................[ 0ps ]

DRAM Performance Control

Performance Enhance.............................[ Standard ]
    (G) MCH Frequency Latch.........................[ 400 ]
    Extreme Memory Profile(X.M.P).................[ Disabled ]
    System Memory Multipler.........................[ 2.00D ]
    Memory Frequency 800...........................[ 890 ]
    DRAM Timing Selectable..........................[ Manual ]

CAS Latency Time................................[ 6 ]
    tRCD............................................[ 6 ]
    tRP.............................................[ 6 ]
    tRAS............................................[ 18 ]

Motherboard Voltage Control

Load-Line Calibration...........................[ Enabled ]
    CPU Vcore [ ]...................[ ~1.400 ]
    CPU Termination [ ]...................[ ~1.400 ]
    CPU PLL [ ]...................[ ~1.650 ]
    CPU Reference [ ]...................[ ~0.900 ]

MCH Core [ ]...................[ ~1.300 ]
    MCH Reference [ ]...................[ ~0.900 ]
    MCH/DRAM Refernce [ ]...................[ Auto/Normal ]
    ICH I/O [ ]...................[ Auto/Normal ]
    ICH Core [ ]...................[ Auto/Normal ]

DRAM Voltage [ ]...................[ Ne kadar voltajla çalışıyorsa o kadar ver ]
    DRAM Termination [ ]...................[ Auto/Normal ]
    Channel A Ref [ ]...................[ Auto/Normal ]
    Channel B Ref [ ]...................[ Auto/Normal ]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.Kahriman -- 19 Mayıs 2009; 0:42:38 >

• Kardeş cevabın için çok saol yukarıdaki yazdıklarını harfiyen uyguladım ama 4 ghz de orthos 1 dk içinde hata veriyor nedenini anlayamadım valla
    Vcore everestte 1.35 v (biosda 1.41 v görünüyor ) olarak verdim.Bios güncellemesi default ayarlar filan yaptım hepsini

CPU Vcore [ ]...................[ 1.410 ]
    CPU Termination [ ]...................[ 1.410 ]
    CPU PLL [ ]...................[ 1.650 ]
    CPU Reference [ ]...................[ 0.900 ]

MCH Core [ ]...................[ 1.300 ]
    MCH Reference [ ]...................[ 0.900 ]
    MCH/DRAM Refernce [ ]...................[ Normal ]
    ICH I/O [ ]...................[ Normal ]
    ICH Core [ ]...................[ Normal ]

DRAM Voltage [ ]...................[ 1.9v da burası ]
    DRAM Termination [ ]...................[ Normal ]
    Channel A Ref [ ]...................[ Normal ]
    Channel B Ref [ ]...................[ Normal ]
    buralarıda aynen böyle yaptım anakarttanmı bu problem nedendir anlamadım birde bu hangisi kuzery hangisi güney bilmiyorum ama anakart üzerinde soğutucu olan diğer iki adet çipin ikiside çok ısınıyor gibi geldi bana üstlerindeki soğutucularına el değmiyor nerdeyse ondan olabilrmi büyük soğutuculu olanmıydı kuzey köprüsü oranın voltajını nasıl kontrol ediyoruz ?

Zaten işlemcinin sıcaklığıda boşta 50 yükte 70 dereceyi görüyor.ocz vanq var benmi takamadım acaba soğutucuyu tam oturttum ama yerine macunda sürdüm

• Bende de yüklenince yemiyo arkadaşım. Bende vaz geçtim 1900 larda çalıştırıyom ulan. Varmısnız kimin e8400 daha yavaş.
  • :D nasıl 1900 larda e8400 de problem olduğunu sanmıyorum ben şahsen stabiliteyi yakalayamadım ama ya anakarttan yada ramlarden kaynaklandığını zannediyoreum ince ayar konusunda bilgi sahibi arkadaşlar lazım
  • Bilerek ben speed di kısıyorum ondan 1900-1700 arası kullanıyorum demek istedigim oydu .
    Ama ben üst degerlerde o.c de stabilite saglayamadım ince ayar olarakta pek bişey yok yapabilecegim.
    Anca güzel bi işlemci sogutucu lazım bana ama test programları haricinde oyunlarda 4.0 ve üstü pek bi fark yaratmadı bende GTA haricinde o yüzden şu anda pek ihtiyacım yok O.C ye günü gelir bu işlemciyide gözden cıkarınca O.C şov yaparız.
    EDİT: Benim sorununm sogutucuda stok fan önümü çok tıkıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eşref_37 -- 19 Mayıs 2009; 17:41:20 >
  • stok fanla ben şimdiye kadar 3.6 ghz de stabil kullandım ocz vanq alınca bari 4 ghz de kulanayım diyorum bugün bir sürü deneme yaptım şu an 3.9 ghz de stabil kalabildim 4 ghz yaptığım anda orthos hata veriyor kaldım 3.9 da yükte 70 derece oluyo işlemci

Birde K.kahriiman kardeşimin yazdığı gibi böyle

DRAM Voltage [ ]...................[ Ne kadar voltajla çalışıyorsa o kadar ver ]

yaparsam ortosh 2 dk içinde hata veriyor o yüzden sadece ram ve cpu voltajı hariç gerisini normal yaptımda 3.9 da stabil kaldı bunun nedenini açıklayabilecek birisi yokmudur ?

• İlginçtir ama deminde sadece MHZ yi 445 e yükseltim. Diger tüm ayarlar Auto da sabit. 4.0 da işlemci stabil çalıştı sıcaklıklar CPU 65-70 / CPU1 71-75 / CPU2 73-77.
    30 dk ordadosla yüklendim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eşref_37 -- 19 Mayıs 2009; 20:12:42 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: woltmer

stok fanla ben şimdiye kadar 3.6 ghz de stabil kullandım ocz vanq alınca bari 4 ghz de kulanayım diyorum bugün bir sürü deneme yaptım şu an 3.9 ghz de stabil kalabildim 4 ghz yaptığım anda orthos hata veriyor kaldım 3.9 da yükte 70 derece oluyo işlemci

Birde K.kahriiman kardeşimin yazdığı gibi böyle

yaparsam ortosh 2 dk içinde hata veriyor o yüzden sadece ram ve cpu voltajı hariç gerisini normal yaptımda 3.9 da stabil kaldı bunun nedenini açıklayabilecek birisi yokmudur ?

benim gözlemlerime göre orthosun tepkileri
    1 dk filen çalışıp anında reset atıyorsa voltaj çok düşük
    10-15 dk çalışıp hata veriyorsa voltaj biraz düşük
    işlemci voltajını arttırmana rağmen gene 10-15 dk sonra hata veriyorsa kuzey köprüsü voltajı düşük
    mavi ekran veriyorsa ramlere az voltaj gidiyor yada ramler hızı yemiyor

ramlere biraz daha voltaj ver 2v mesela
    işlemciye 1.45v ver

CPU Vcore [ ]...................[ ~1.450 ]

MCH/DRAM Refernce [ ]...................[ Auto]
    ICH I/O [ ]...................[ Auto ]
    ICH Core [ ]...................[ Auto]

DRAM Voltage [ ]...................[ daha fazla voltaj ver ]
    DRAM Termination [ ]...................[ Auto ]
    Channel A Ref [ ]...................[ Auto ]
    Channel B Ref [ ]...................[ Auto ]

• quote:

Orjinalden alıntı: K.Kahriman
    benim gözlemlerime göre orthosun tepkileri
    1 dk filen çalışıp anında reset atıyorsa voltaj çok düşük
    10-15 dk çalışıp hata veriyorsa voltaj biraz düşük
    işlemci voltajını arttırmana rağmen gene 10-15 dk sonra hata veriyorsa kuzey köprüsü voltajı düşük
    mavi ekran veriyorsa ramlere az voltaj gidiyor yada ramler hızı yemiyor

Gözlemlerin dogruysa herkezin işine çok yarıyacaktır.
  • Kubilay kardeşim çok saol verdiğin önemli bilgiler için gerçektende dediğin gibi sanırım mavi ekran çıkıyordu bir ara ramlere voltajı yükselttim 2v verdim mavi ekran çıkmıyor windows açılıyor dediğin gibi cpu voltajıda 1.45 yaptım orthos 20 dk filan sorunsuz çalıştı bir problem çıkmayacak gibiydi daha fazla bekleyemedim Artık ne kadar düşük voltajla çalıştırabilirim onu bulmaya çalışacağım çünkü bu seferde sıcaklıklar fena fırladı tamam soğutucumuz çok ii kalite değil (ocz vanq)ama bukadarı normalmi bilmiyorum resimi ekledim bu sıcaklıklarla ilgili ne diyebilirsin çok fazla değilmi kullanılmaz core bir ara 77 lerdeydi kasa kapağını açtımda 71 e düştü
    Ayrıca işlemcinin yanındaki kuzey köprüsü sanırım onun üstündeki soğutucuya elimi 3 saniyteden fazla tutamıyorum yanıyor resmen güney köprüsü ve Ramlerde aynı şekilde donanımı elimize almayız değilmi ?
    Bu kuzey köprüsü voltajını hangi ayardan veriyoruz kubilay kardeşim ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi woltmer -- 19 Mayıs 2009; 23:35:07 >

• 77 yada 71 derece ölümcül bir sıcaklık değil intelin söylediğine göre (maksimum çalışma sıcaklığı) bu sıcaklıklarda yıllarca çalışsa bile bozulmaz tabi soğuk olması daha iyi

ayrıca everest programını güncelleyin anakart sıcaklıkları hakkında tam net birşey o zaman şöyleyebilirim (eski sürümlerde sıcaklık ölçme hatası vardı da ondan)

(son sürüm linkini pm den gönderdim)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.Kahriman -- 19 Mayıs 2009; 23:45:58 >
  • Kubilay kardeşim senin hakkını nasıl ödeyecem bilmiyorum çok yardımcı oldun saolasın everesti yükledim teşekkür ederim link için.
    4 ghz de stabil ama çok sıcak oldu donanım kasa içi soğutmada yeterli değil sanırım kapağı kesinlikle açık tutmam gerekiyor kapatsam 80 i geçecek çünkü

beni en çok korkutan anakart köprülerin sıcaklığı ve ramlerin ısısı onları göremiyoruz sanırım everestten deiilmi ?
  • ne yaptın sen ya , e8400 gibi bir işlemciyi 4000 MHZ yapmak için 1.45V verilir mi hiç zaten işlemcinde E0 revizyon ..

Bak forumda var mesela bi arkadaş Q9550 gibi bir işlemciye 1.36v vererek 4000 MHZ de stabil çalıştırıyor ..

e8400 daha az voltaj istiyen bir işlemci , verdiğin 1.45v 4000 mhz için fazla banada göre
  • arkadaşım ocz soğutucun ters fan ramlerin otaraftan eksoza bakacak aynı soğutucudan bendede var ben üzerindeki fanı söküp t.t. fan adaptörü takıp 12cm akasa silent pwm fan taktım 670devirde 37c de boşta oyunda (grid) 47c kullanıyorum e8500 oc suz...
  • quote:

Kubilay kardeşim senin hakkını nasıl ödeyecem bilmiyorum çok yardımcı oldun saolasın everesti yükledim teşekkür ederim link için.
    4 ghz de stabil ama çok sıcak oldu donanım kasa içi soğutmada yeterli değil sanırım kapağı kesinlikle açık tutmam gerekiyor kapatsam 80 i geçecek çünkü

beni en çok korkutan anakart köprülerin sıcaklığı ve ramlerin ısısı onları göremiyoruz sanırım everestten deiilmi ?

bir teşekkür yeterli

kasanın kapağını açık kullansan iyi olur

ayrıca stabiliteyi yakalamış gözüküyorsun voltaj düşürme çalışmalarına başla , çünkü stabil olmamasının sebebi ramlerin az voltajıydı. haliyle işlemci voltajını boşuna yükselttik. 1.3750v yap voltajı (diğer ayarlara dokunma) eğer stabil değilse testler sonucunda 1.40v yap.

@BlackCalamity
    1.45v gitmiyor işlemciye , 1.39v gidiyor vdrop çok fazla gigabyte larda mesela 1.3v gitmesini istersen işlemciye, biosda 1.375v vermek zorundasın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.Kahriman -- 20 Mayıs 2009; 3:38:50 >

• quote:

Orjinalden alıntı: K.Kahriman
    @BlackCalamity
    1.45v gitmiyor işlemciye , 1.39v gidiyor vdrop çok fazla gigabyte larda mesela 1.3v gitmesini istersen işlemciye, biosda 1.375v vermek zorundasın

Valla Dostum çok dogru laflar ediyorsun Aynı şey asus için de geçerli.
    Bende bişey sormak istiyorum gecen O.C yaparken ben direk elimle verdim voltaji 4.0 için 1.3750 v verdim ama sistem bi türlü stabil olmadi
    Bunun sebebi işlenci yük altında çok ısınıyordu. Dün tüm ayarları defuştladım sadece işlemci fps sini 445 yaptım sistem stabil oldu.
    Yani aşırı ısınma voltajı az verincede olabiliri gerci verdigim deger gayet nomaldi ama Autoda satabil hayret bişey anlamadım. Böyle tepki niye verirki.
    Benim anakart işine karışılmasını pek sevmiyo heralde.

• quote:

Orjinalden alıntı: Eşref_37
    Valla Dostum çok dogru laflar ediyorsun Aynı şey asus için de geçerli.
    Bende bişey sormak istiyorum gecen O.C yaparken ben direk elimle verdim voltaji 4.0 için 1.3750 v verdim ama sistem bi türlü stabil olmadi
    Bunun sebebi işlenci yük altında çok ısınıyordu. Dün tüm ayarları defuştladım sadece işlemci fps sini 445 yaptım sistem stabil oldu.
    Yani aşırı ısınma voltajı az verincede olabiliri gerci verdigim deger gayet nomaldi ama Autoda satabil hayret bişey anlamadım. Böyle tepki niye verirki.
    Benim anakart işine karışılmasını pek sevmiyo heralde.

autoda stabil olabilir ama çok voltaj gider işlemciye . stabilite testi yaptın mı işlemciye ? cpu-z ss i koyda bakalım durum nasıl

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.Kahriman -- 20 Mayıs 2009; 17:17:36 >

• valla binlerce kez saol kubilay kardeşim ,abi ne yaparsam yapayım yani diğer ayarlara dokunmadan sadece cpu voltajını düşürdüğüm anda sistem orthosda 2 3 dakka içinde hata veriyor anlamadım gitti şu işi bizim işlemcimi patates yoksa ?
    Vcore u düşürünce cpu terminatıon uda mı düşürmek lazım senin yazdığın ayarlada göre termination v core den herzaman düşük ,aşağıda olması gerek sanırım değilmi ?
    denemelere devam ediyorum
  • quote:

valla binlerce kez saol kubilay kardeşim ,abi ne yaparsam yapayım yani diğer ayarlara dokunmadan sadece cpu voltajını düşürdüğüm anda sistem orthosda 2 3 dakka içinde hata veriyor anlamadım gitti şu işi bizim işlemcimi patates yoksa ?
    Vcore u düşürünce cpu terminatıon uda mı düşürmek lazım senin yazdığın ayarlada göre termination v core den herzaman düşük ,aşağıda olması gerek sanırım değilmi ?
    denemelere devam ediyorum

yüksek hızlarda olduğun için bu diğer voltajlar işlemcinin hata yapmasını engelliyor

eğer 1.45v vcore de stabilse ve voltajı aşağı düşürünce stabilitite kayboluyorsa 1.45v kullanacaksın gene dert etme birşey olmaz işlemcine , sıcaklıklarında güzel

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.