Şimdi Ara

Step Motorlarda Hız

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
8.744
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Slm arkadaslar. Step motorlarda hız-voltaj-akım iliskisi nasıldır? Bipolar bir step motoru en fazla ne kadar hızlı sürebiliriz (yaklaşık)? Bir de bipolar step motor için yüksek akım verebilecek entegreler var mı bildiginiz? (sarım basina 4 ampere kadar) Bildiginiz kullandıgınız saglam bi bipolar step motor var mı? Cevaplar için teşekkürler şimdiden.

• Okuyan var ama hiç cevap yok 1 haftadır. Step motor konusunda internette türkçe kaynak ve bilgi yok denecek gibi. Internette araştırırken anladığım kadarıyla işi gerçekten bilenler ticariye dökmüş, bilgi paylaşımına gitmiyor. Hobiciler ise sınırlı bilgiye sahip.
    Ben geçen bir haftada arastırdıklarımı, okuduklarımı anladığım kadarıyla aktarmaya çalışacagım, sırf bilgi paylaşımı olsun diye.
    1. Step motorların çogunda hız-tork-akım grafikleri datasheet'lerinde mevcut. Motorun markası-modeli belliyse ilk iş internetten datasheet'ini indirmek (bunu yazmaya ne gerek var demeyin zira benim o grafikleri farkedip çözmem dahi zaman aldı-biraz aşina olmak gerekiyor)
    2. Motorun hızı arttıkça haliyle torku azalır. Tersi de dogrudur. Yani hız ve tork ters orantılıdır.
    3. Akım ve tork dogru orantılıdır. Motordan geçen akım arttıkça motorun torku da artar.
    4. Step motorların hızı modeline göre doğal olarak değişmekle birlikte, çoğu uygun akım ve voltajla 1000 rpm(dakikada dönme sayısı) rahat sağlamakta. bu degeri fikir vermesi açısından belirttim. Yavaşlıkta sınır olmadıgı gibi(motoru durdurabilirsiniz - sıfır hız) çok daha yüksek hızlara çıkan step motorlar mevcut.
    5. Step motorları sürmek için iki yöntem var: ilki sabit besleme voltajıyla sürmek ki bu kolay fakat teknik olarak daha zayıf olan yol. ikincisi sabit besleme akımıyla sürmek. Sabit akımla sürme, akımı sürekli izleyip besleme voltajını aç-kapa yaparak(switching power supply mantığı, PWM olayı) akımı sabitleme mantığına dayanıyor. Bu metotla istenen hız-akım degerlerini tutturmak daha kolay. Burada sürmekten kastım motora besleme gücünün sağlanması olayı. Yoksa motora adım attırmak için gönderilen kontrol sinyalleri ayrı olay. O sinyaller istenen adım durumuna göre gönderilmeye devam ediyor.

Şimdilik bu kadar. Bu konularda tecrübesi, bilgisi olanlardan cevap bekliyoruz.

• quote:

Orijinalden alıntı: msef

Okuyan var ama hiç cevap yok 1 haftadır. Step motor konusunda internette türkçe kaynak ve bilgi yok denecek gibi. Internette araştırırken anladığım kadarıyla işi gerçekten bilenler ticariye dökmüş, bilgi paylaşımına gitmiyor. Hobiciler ise sınırlı bilgiye sahip.
    Ben geçen bir haftada arastırdıklarımı, okuduklarımı anladığım kadarıyla aktarmaya çalışacagım, sırf bilgi paylaşımı olsun diye.
    1. Step motorların çogunda hız-tork-akım grafikleri datasheet'lerinde mevcut. Motorun markası-modeli belliyse ilk iş internetten datasheet'ini indirmek (bunu yazmaya ne gerek var demeyin zira benim o grafikleri farkedip çözmem dahi zaman aldı-biraz aşina olmak gerekiyor)
    2. Motorun hızı arttıkça haliyle torku azalır. Tersi de dogrudur. Yani hız ve tork ters orantılıdır.
    3. Akım ve tork dogru orantılıdır. Motordan geçen akım arttıkça motorun torku da artar.
    4. Step motorların hızı modeline göre doğal olarak değişmekle birlikte, çoğu uygun akım ve voltajla 1000 rpm(dakikada dönme sayısı) rahat sağlamakta. bu degeri fikir vermesi açısından belirttim. Yavaşlıkta sınır olmadıgı gibi(motoru durdurabilirsiniz - sıfır hız) çok daha yüksek hızlara çıkan step motorlar mevcut.
    5. Step motorları sürmek için iki yöntem var: ilki sabit besleme voltajıyla sürmek ki bu kolay fakat teknik olarak daha zayıf olan yol. ikincisi sabit besleme akımıyla sürmek. Sabit akımla sürme, akımı sürekli izleyip besleme voltajını aç-kapa yaparak(switching power supply mantığı, PWM olayı) akımı sabitleme mantığına dayanıyor. Bu metotla istenen hız-akım degerlerini tutturmak daha kolay. Burada sürmekten kastım motora besleme gücünün sağlanması olayı. Yoksa motora adım attırmak için gönderilen kontrol sinyalleri ayrı olay. O sinyaller istenen adım durumuna göre gönderilmeye devam ediyor.

Şimdilik bu kadar. Bu konularda tecrübesi, bilgisi olanlardan cevap bekliyoruz.
    M.E.B. - Mikroişlemci Tabanlı Sistemler - Kitap 5 isimli kitabı tavsiye ederim. Bölüm 8'de bu sorularına en ayrıntılı biçimde cevap bulacaksın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 8 Temmuz 2007; 12:48:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Liu Kang

M.E.B. - Mikroişlemci Tabanlı Sistemler - Kitap 5 isimli kitabı tavsiye ederim. Bölüm 8'de bu sorularına en ayrıntılı biçimde cevap bulacaksın.

Alıntıları Göster
    Teşekkürler. Yarın gidip alayım.
  • quote:

Teşekkürler. Yarın gidip alayım.

Alıntıları Göster
    güzel bilgiler
  • quote:

Orijinalden alıntı: _MARS_

güzel bilgiler

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar Ankara'da MEB kitabevi ya da MEB kitaplarını satan yer nerede? Ben Kızılay'da YKM'nin yanında diye hatırlıyordum ama bulamadım bugun. Taşındı mı yoksa ben mi yanlış biliyordum?
  • quote:

Orijinalden alıntı: vedo35

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    vedo kitap tavsiyen için teşekkürler. İngilizce problem degil. Zaten su ana kadar hep ingilizce kaynaklardan bulabildim ancak.
    Kitap gerçekten tam aradigim konularda bilgi veriyor. Bu kitabı nereden bulabiliriz?
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Bu kitabın masrafı beni aşıyor biraz. 35dolar+15dolar kargo toplam 50 kusur dolar. vedo35 güçle ilgili kısımları taraman felan mumkun mu?
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Cok tesekkurler.
    Kastettigim kısmı kitabın sitesinden bakıp yazıyorum:
    ->Stepper Motor Selection Criteria
    ->Exercising a bipolar stepper motor using a pulser, PIC16F84A,
    translator and an L298N biopolar driver
    ->MAXIMUM STEP RATE MEASUREMENT
    ->HIGH PERFORMANCE DRIVE CIRCUITS - Current Control - Bipolar

Cok mu oldu bilemiyorum ama walla gonderebilirsen cok makbule gecer. Tekrar tesekkurler.
  • quote:

Cok tesekkurler.
    Kastettigim kısmı kitabın sitesinden bakıp yazıyorum:
    ->Stepper Motor Selection Criteria
    ->Exercising a bipolar stepper motor using a pulser, PIC16F84A,
    translator and an L298N biopolar driver
    ->MAXIMUM STEP RATE MEASUREMENT
    ->HIGH PERFORMANCE DRIVE CIRCUITS - Current Control - Bipolar

Cok mu oldu bilemiyorum ama walla gonderebilirsen cok makbule gecer. Tekrar tesekkurler.

Alıntıları Göster
    Ben de istesem ayıp olur mu?

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Supersin. Bekliyoruz sabırla degil sabırsızlıkla da olsa. Tesekkurler.
  • quote:

Supersin. Bekliyoruz sabırla degil sabırsızlıkla da olsa. Tesekkurler.

Alıntıları Göster
    Hocam teşekkürler çok makbule geçer
    wallahi ne yalan söyliyeyim böyle bir iyilik edersen ülke ekonomisinede katkıda bulunursun.
    35$ dışarı çıkmaz.
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    gerçekten faydalı olacağına inanıyorum ve bekliyoruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: carta

gerçekten faydalı olacağına inanıyorum ve bekliyoruz.

Alıntıları Göster
    hocam eline sağlık
    bu başlık çok hit alacağa benziyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 8ball -- 13 Temmuz 2007; 19:59:13 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 8ball

hocam eline sağlık
    bu başlık çok hit alacağa benziyor

Alıntıları Göster
    Şimdiden çok teşekkürler. Paylaşımın DH üyeleriyle sınırlı kalmayacak elbet, indireceğimiz sayfalar, yıllarca çevremizdekilerin kullanımında olacak.

Tekrar teşekkürler..
  • quote:

Bu mesaj silindi.
    Çok emek ve vakit harcanmış belli.
    Teşekkür şart.Sağolasın.

Tararken belge boyu kısa ise sadece alttan sınırla ,sağ sol elleme ki kayarsa kesmesin böylece tarayıcı daha çabuk döner.
    Önizlemeye ilkinden sonra gerek yok,devam dersen ilk ayarları uygular.
    Sonra imaj düzeltici bir programla açıp tek tek düzeltmek daha kısa sürer,kırp dersin ve ...

Pdf kaydederken optimize seçeneği sayfaları daha hızlı kayar hale getirir.

Senin adına ben optimize ettim.Şifreyi aynen korudum.

VEDO35 için <<<

• quote:

Bu mesaj silindi.
    müthiş emeğin için teşekkürler
    ellerine sağlık umarım çoğu kişiye faydalı olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 8ball

müthiş emeğin için teşekkürler
    ellerine sağlık umarım çoğu kişiye faydalı olur.

Alıntıları Göster
    Ellerine saglik vedo35. Cok cok tesekkurler. Tahminim cok kisi faydalanacak bu çalışmandan. Turkiyede step motor hakkında bilgi arayanların derdine derman olacaktır umarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi msef -- 18 Temmuz 2007; 23:30:43 >
  • quote:

Ellerine saglik vedo35. Cok cok tesekkurler. Tahminim cok kisi faydalanacak bu çalışmandan. Turkiyede step motor hakkında bilgi arayanların derdine derman olacaktır umarım.

Alıntıları Göster
    VEDO35 çok teşekkürler..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.