ARKADAŞLAR STEP UP CONVERTER ADLI BİR PROJE ALDIM.BU PROJEDE MOSFETİ SWİTCH OLARAK KULLANARAK 3V'LUK DC'İ 12V'A ÇEVİRMEM GEREKİYOR.BU KONUDA BİLGİSİ VE DENEYİMİ OLAN VARSA YARDIMCI OLABİLİRMİ.
Ben geçen sene bu uygulamayı proje olarak almıştım. MAX 1771 entegresi ile yapmıştım. Datasheet ine bakarsanız küçük bir uygulama devresi var. Fakat o devre 5V-12V dönüştücü olarak çalışabiliyor. yine de datasheet e bakmakta fayda var. entegreyi nasıl temin ederim diye sorarsanız , maxim-ic.com sitesine üye olup entegreyi istemeniz yeterli olacaktır.Belki piayasada da bulunabilir.Ancak devrede sorun olabilecek şeyler mosfet ve bobin. mosfetin karşılığı IRFZ 34 N ; schottky diyot olarak ta STPS 745F diyodunu kullanmıştım.zamanında çok aramıştım. Devredeki bobini de ferrit nüve içine hesaplayarak yapmanızı tavsiye ederim. bobin için şu formülü kullanabilirsiniz.
L=(1.26*N²*µ*S)/(l*100)
L:henry µ:nüve KS. (hava için 1 alınır) l: boy (cm) N: sarım sayısı S: kesit alanı (cm) --> S=(pi)*r²/4 XL=w*L XL=eğer AA da çalışacaksan bu değerle çalışma gerilimi belirleyebilirsin. XL: AA empedansıdır. birimi 'ohm' dur. w=2*pi*f f:frekans