Şimdi Ara

Stokçuluk Günah Mıdır? (12.10.2018 Cuma Hutbesi) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
0
Favori
6.839
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
45 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Karaborsa stokçuluğundan bahsediyor. Teknolojik aletlerin satış stoğu yerine piyasadaki hepsini çekmeye çalışan tipler gibi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Stokçuluk günah falan değil.

Ha etik mi dersiniz? Bence değil.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • imamlar faiz sorunsalını halletti galiba ki sıra stokçuluğa gelmiş
  • istiyorlar ki malın gerçek değerinden satamayanlar zararınsa satsınlar fiyatlar düşsün.

devlet elektriği-benzini zararına satıyor mu ki esnaf zararına satsın.
  • destinati0n kullanıcısına yanıt
    Aynı durumdayım hocam hutbeler ne zaman siyasi gündeme göre şekillenmeye başladı benim için o gün cuma namazları bitti adamı zorla dinden soğutuyorlar.
  • Stokçuluk günahtır demek hedef şaşırtmaktır.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Stokçuluk deyince beni orda bi gülme aldı , bu yapılan siyasetin camiye girmesidir öbür dünyada yanlarına kalmayacak ama bu dünyada da kalmasın istiyorum .
  • Camiyi siyaset yerine çevirdiler iyice bu sebepten cumaya gitmezsek haram olur mu ya insanın artık gidesi gelmiyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: Concordato

Aynı durumdayım hocam hutbeler ne zaman siyasi gündeme göre şekillenmeye başladı benim için o gün cuma namazları bitti adamı zorla dinden soğutuyorlar.
    Hocam hemen kzınca Allaha mı küsüyorsunuz. Bence de camide siyaset olmamalı. Yapılanlar yanlış. Gidin namazınızı kılın dinleyin doğruyla yanlışı ayırt edebiliyorsunuz. Yararlı olanları belleğe atın. Bu sadece bahanedir.

• Günah değildir.Sadece etik değildir.
  • Evet, stokçuluk günahtır ama bunun çözümü "Stokçuluk yapmayın" demek değil, ekonomiyi bozmamaktır.

Ekonomi iyi olursa, istense de stok tutulamaz. Aynı durum, % 10 indirim kampanyası vb. için de geçerlidir. Sûnî yöntemlerle sonuç alamazsınız. Bu hükümet hiçbir konuda sorunlara köklü çözüm getirecek uygulamalar yapmıyor, göstermelik ve göz boyamalık uygulamalar yapıyor. Parayı da işe yaramayacak yollarda çar-çur ediyor.

Bataklığı kurutmak yerine, sineklerle uğraşıyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konuda stokçuluğu mu savunuyoruz anlamadım ben ?
  • Lepton355 L kullanıcısına yanıt
    Hemen dediğiniz şey son 3-4 yıldır sürüyor.

Camiye gittiğimde telefonla oynayacaksam neden camiye gideyim??
  • stokculuk niye gunah olsun? adam istedigi kadar mal alir. satmak zorunda degil.
  • Periah kullanıcısına yanıt
    Savunmuyoruz ama günah olacağına dair bir delil olmadığını söylüyoruz. Piyasada stoklamak da bir eylemdir nasıl ki insanlar altın-dolar-TL stokluyor, tüccar kimseler de patates-soğan stoklayabilir.

Ancak burada önemli olan şey 2 liralık patatesi 5 liraya satmasını engellemek çünkü nasıl ki Döviz'in resmi bir değeri var, patates-soğan'ın resmi bir değeri ver, nasıl ki Borsa İstanbul'da manipülasyon suçsa Gıda Borsası'nda da suç. İşte devletin asıl görevi bunu denetlemektir, bunu denetlemek yol-köprü yaptırmaktan çok daha önemli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: destinati0n

Namaz kılan biri olarak vakit geçirmeyip camiye giden biriydim.

Ta ki siyaset Allahın evi, müslümanların ibadethanesi olan camilere girene kadar.

Anneme babama ve akrabalara anlatamıyorum bu durumu işte.
    Namaz kılmamak için bahanelere sığınıyorsun gibi geldi bana. İbadet Allah ile kul arasında olan bişeydir. Bu zatlar dini ayağa düşürdü, reklam ve propaganda aracı olarak kullanıyorlar diye dinden soğumak kavramı yakışık almıyor.

Ayrıca stokçuluk meselesine gelince, bu olaya karşıyım ama belli bir dayanağı olmadan bunlara günah demek adilikten başka bişey değil. İslamda bunun günah olduğuna dair hiçbişey yok. Adam malını alır, istediği zaman satar, kimse karışamaz. Stokçuların piyasayı bu şekilde şekillendirebilmesi ise devletin ayıbı ve acizliğidir. Başka açıklaması yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Concordato

Savunmuyoruz ama günah olacağına dair bir delil olmadığını söylüyoruz. Piyasada stoklamak da bir eylemdir nasıl ki insanlar altın-dolar-TL stokluyor, tüccar kimseler de patates-soğan stoklayabilir.

Ancak burada önemli olan şey 2 liralık patatesi 5 liraya satmasını engellemek çünkü nasıl ki Döviz'in resmi bir değeri var, patates-soğan'ın resmi bir değeri ver, nasıl ki Borsa İstanbul'da manipülasyon suçsa Gıda Borsası'nda da suç. İşte devletin asıl görevi bunu denetlemektir, bunu denetlemek yol-köprü yaptırmaktan çok daha önemli.
    serbest piyasada stok çuluk diye bir şey olmaz.karaborsa ayrı.
    bir malı fazla bulundurmak riski yüklenmektir bence.
    patetes çok aşşağı rakamlarada düşebilir.

parayı yüksek faizle bankada tutmakta stokçuluktur.

oda pul olabilir.riski alabilirsin.

ama suç değildir.

• Hem serbest piyasada stokçuluk diye bir şey olmaz diyorsunuz, hem de "parayı yüksek faizle bankada tutmakta stokçuluktur." diyorsunuz. Bu çelişki. Faizin yüksek olmasına gerek yok. İlla bankada olmasına da gerek yok. Anneleremizin taktığı bilezikte stokçuluktur ve stokçuluğun iktisatta yeri vardır, olağandır.

Dediğim gibi önemli nokta, rekabete olan etkisi, mesela siz 100 milyar dolarlık bir firma olsanız rakipleriniz 10 tane 1'er milyar dolarlık firma olsa Devlet diğer 10 firmayı satın almanıza izin vermiyor. Çünkü rekabet önemli.
  • Concordato kullanıcısına yanıt
    Ben isin gunah tarafinda deilim. Stoculuk konusu ise ne amacla yapildigina gore zararli veya yararlidir. Eger bir urunun fiyati dusuk veya yuksekken yapay olarak daha da yukseltmek icin stokculuk yapiyorsan bu krndi yararin icin herkese zarar vermek demektir. Bu adamlarin stokculugunu savunan bir insan krndi topuguna sıkıyor demektir.

İkinci tip ise normal olarak bir onlem amacli normal stokcudur. Bu adamin kimseye zarari yoktur.

Saglikli bir ekonomi icin ilk ornrkteki ahlak yoksunlari ile mucadele edilmelidir cunku piyasanin saglikli islemesini zorla engelleyen indanlardir ki bunlar genel ekonomiye buyuk zarar verirler cunku guveni yok ederler.

• Periah kullanıcısına yanıt
    Ortak noktada buluştuğumuza sevindim hocam bunlarla baş edebilecek tek güç ise Devlettir.

Devletin abidik gubidik projelerle uğramak yerine bunları yapması gerekiyor.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.