Şimdi Ara

Su kaynatma problemi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
3
Favori
203.910
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

heralde vantilatör kayışını da kontrol etmiştir?
  • sorun devri daim pompası olabilir. yarın ustaya sorarım aklıma da başka bi şey gelmiyor zaten.
    bu arada kaloriferi açtığım zaman içeri buz gibi hava veriyor ve motora da pek faydası olmadı (denedim).

edit: bugün radyatörümü de değiştirdim. "0" radyatör taktırdım sorun belki ondandır diye düşünmüştüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi madmax82 -- 12 Nisan 2006; 1:12:48 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: madmax82

cevap yazan herkese teşekkürler.
    ben de sizlere cevabımı yazayım:
    1- arabam '90 model skoda favorit 136L
    2- arabanın fanı çalışıyor, fan hem otomatik olarak çalışıyor, hem yeterli olmadığı durumlarda direk fan düğmesi yaptırdığım için ona basarak da çalıştırıyorum. her iki durumda da fan çalışıyor.
    3- fan çalışsa bile arabanın harareti düşmüyor. hatta arabayı kenara çekip motoru rölantide de çalıştırdım, düşmedi; motoru stop da ettim düşmedi.
    4- aradan 15-20dk geçtikten sonra tekrar yola çıkıyorum ve hararet yine orta seviyenin üstüne, hatta kırmızı çizginin oraya çıkıyor.
    5- sonuç olarak aklıma gelen herşeyi denedim. ustaya da götürdüm. termostat ve fan müşirinin çalıştığını söyledi. hatta gaza basarak arabaya hararet yaptırdı ve fan çalıştı. ama ordan çıktıktan sonra yine aynı şeyler oldu.
    6- araba sıkışık trafikte değil tem'de sabit hızda bile aynı şeyi yaptı.
    7- şimdi bu dediklerimden sonra önerisi olan???

Küçük Bi Olasılıkta Olsa Hararet İbren Bozuk Olabilir...

• quote:

Orjinalden alıntı: wenon

quote:

cevap yazan herkese teşekkürler.
    ben de sizlere cevabımı yazayım:
    1- arabam '90 model skoda favorit 136L
    2- arabanın fanı çalışıyor, fan hem otomatik olarak çalışıyor, hem yeterli olmadığı durumlarda direk fan düğmesi yaptırdığım için ona basarak da çalıştırıyorum. her iki durumda da fan çalışıyor.
    3- fan çalışsa bile arabanın harareti düşmüyor. hatta arabayı kenara çekip motoru rölantide de çalıştırdım, düşmedi; motoru stop da ettim düşmedi.
    4- aradan 15-20dk geçtikten sonra tekrar yola çıkıyorum ve hararet yine orta seviyenin üstüne, hatta kırmızı çizginin oraya çıkıyor.
    5- sonuç olarak aklıma gelen herşeyi denedim. ustaya da götürdüm. termostat ve fan müşirinin çalıştığını söyledi. hatta gaza basarak arabaya hararet yaptırdı ve fan çalıştı. ama ordan çıktıktan sonra yine aynı şeyler oldu.
    6- araba sıkışık trafikte değil tem'de sabit hızda bile aynı şeyi yaptı.
    7- şimdi bu dediklerimden sonra önerisi olan???

Küçük Bi Olasılıkta Olsa Hararet İbren Bozuk Olabilir...

maalesef o olasılık doğru değil. çünkü arabadan inince fokurtuları kaputu açmadan bile duyabiliyorum ve kaputu açınca motorun sıcaklığı yüzüme vuruyor. keşke sorun o olsaydı...

• quote:

sorun devri daim pompası olabilir. yarın ustaya sorarım aklıma da başka bi şey gelmiyor zaten.
    bu arada kaloriferi açtığım zaman içeri buz gibi hava veriyor ve motora da pek faydası olmadı (denedim).

edit: bugün radyatörümü de değiştirdim. "0" radyatör taktırdım sorun belki ondandır diye düşünmüştüm.

Kaloriferi açtığın zaman buz gibi bir hava veriyorsa sorun belli olmuş demektir.Aracın hava yapmış.Havasını aldırmayı unutma ustaya.
  • Arkadaşlar, neyin doğru neyin yanlış olduğu ortam şartlarına çok bağlıdır. örneğin 2004 model Toyota'sı olan adam aracı hararet yaptığında kulaktan dolma bilgilere bakıp da "hararet yapan araba rölantide çalıştırılır." diyerek motorunu kapatmazsa hapı yutar. Çünkü normal kullanım şartları altında bu araba hararet yapmaz; mutlaka hararete sebep olan bir arıza durumu vardır. O nedenle arızası olan motor hala çalıştırılmaya devam edilirse kapak contasını vs. yakar. O nedenle sağa çekip motoru kapatmak ve herşeyin soğumasını beklemek garanti bir yöntemdir.

Eskiden Doğan-şahin vs. biraz zorladın mı veya dik bir rampa gördüğünde, hava da sıcaksa, hararet yapardı. bu durumda kenara çekip rölantide bir müddet çalıştırınca (artık zorlanmadığı için) devirdaim pompası suyu radyatörden sürekli olarak çevirdiği için hızla normal hararetine iner, yoluna kaldığın yerden devam ederdin. Ama yeni araçların soğutma sistemleri kuş serisine göre oldukça etkin, o nedenle, zorlama veya dur-kalk yaparak hararet yaptıramazsın. Hararet yapıyorsa motorda bir sıkıntı vardır ve bu sıkıntılı haliyle motoru çalıştırmaya devam etmek doğru olmaz.

Üstelik fokur fokur su kaynatmış motor hiç bir şekilde rölatide çalıştırılmaz! Hararet durumundan farklı olarak, su kaynatmışsa çok büyük ihtimalle hava yapmıştır ve su devirdaimi sağlıklı değildir. havasının alınması, kaynatmadan dolayı eksilen suyun tamamlanması gerekir. böyle bir motoru rölantide çalıştırmaya devam edersen eline almak durumunda kalabilirsin.

quote:

Orjinalden alıntı: silicon

quote:

Araba su kaynattığı zaman ne yapılır? bugün başıma geldi ve pek bi şey bilmediğimi fark ettim. öncelikle arabayı sağa çektim, durdum, motoru da stop ettim. motor suyu fokur fokur kaynıyordu. kapağını açtım ve sular fışkırdı. yanımda yedek su bulundurduğum için hemen su ekledim. biraz daha bekledim. fokurdama durunca yola devam ettim. ama hararet yeniden yükseldi ve yine fokurtular duymaya başladım. yine durdum vs.vs.

sizce nerede yanlış yapıyorum. sorun radyatörde midir yoksa fan mı arızalanmıştır, yoksa fan müşiri mi arızalanmıştır. yoksa benim bilmediğim bi şeyler mi oluyor arabada.

Burada birçok yanlış var.
    1-Benim bildiğim eğer motor su kaynatma haddine gelmişse araba kenara çekilir ve motor durdurulmaz rölantide soğuyana kadar beklenir.Yarıyı geçmiş hararetli bir arabada bunu denedim gerçekten işe yarıyor.
    2-Suyu kaynayan arabanın radyatör kapağı açılmaz.
    3-Arabanın soğutma sistemi iyice kontrol edilmeli.Bu araçta termostat,müşir,fan v.b. bir arıza var gibi.

• quote:

Orjinalden alıntı: roverci

BU ARKADAŞIN ARACINDA RADYATÖRDE SICAK SU KAYNAMASI OLDUĞU İÇİN TERMOSTAT ARIZASINDAN VE DEVİRDAİM ARIZASINDAN SÖZ EDİLEMEZ.

ARKADAŞ BAHSETMEMİŞ ANCAK, BÜYÜK İHTİMALLE DÜŞÜK SÜRATLERDE SIKIŞIK TRAFİKTE SU KAYNATMASI OLMUŞTUR. BUNUN TEK SEBEBİ FANIN ÇALIŞMAMASIDIR.

İşte, motor neden rölantide çalıştırılmaz; sebebi yukarıda. herhangi bir sebepten fan açmıyorsa rölantide çalıştırmakla (hava fırtınalı ve rüzgar önden vurmuyorsa) motoru soğutamazsın. işte kapak contasını ve diğerlerini asıl o zaman yakarsın. arızanın ne olduğunu bilmediğin bir hararet ve su kaynatmasında motoru rölantide çalıştırmakla büyük risk üstlenirsiniz.

• cevap yazan herkese teşekkürler. bugün tamirciye gittim tekrardan ve silindir kapağı contasının yanmış olduğunu gördük. nedeni de sanırım termostatın zamanında açılmamasıyla oluşan hararet. çok yanmamıştı conta ama yine de hava aldığı için su kaynatıyormuş. kaloriferden de sıcak hava gelmeye başladı tamirden sonra. termostatı çıkarttık yaz boyunca takmayacağız, kışın başında takarsın dedi. şimdi hararet arabayı zorlasam bile orta çizgide oluyor en fazla.
  • şimdi son olarak arabayı çalışır vaziyette mi tutalım yoksa hemen stop mu edelim?
  • ben conta yanmış bir arabayla konyadan amasyaya gittimdi.su ekleye ekleye
    gaza basıldığı sürece su devirdaim yapıyor bu nedenle su basıncı oluşmuyor
    rölantide su fışkırıyordu
    bunuda şöyle farkettimdi yokuş inerken ayağımı gazdan çekiyorum soğusun diye ama ısı gittikçe yükseliyordu.gaza basarak boşta 2000 devire çıkınca ısı düşüyordu.komik.
    contası yanmış bir araba radyatör kapağını açınca rölantide su fışkırtır.gaza basınca devirdaim ypar ve fışkırtmaz denemesi bedava
  • ateşle oynuyorsun abiiiii
  • arkadaslar ayni sorun benim arabada da var:) audi 80 2.0.arabam azda olsa su kaybediyor bugun fark ettim radyotörün boruyla birlestigi yerden cok az bi paslanma olmus saniyorumki ordan su kaciriyor.ve arabada su kaynatiyor arabayi rolantide calistirip radyotör kapagini aciyorum suyu disariya atiyor? bu normalmidir.gecen trafikte fazla kaldim hararet yapti bende durum kapagi actim hava yapmisti yavasca acip baktim ve suyu disari akitti arabadada antifiriz yok norml ve su var gerci normal su demek olmaz pasli su var yani suyun rengi öyle yag karismis gibi degil ama sanirim hep su koymaktan dolayi oluyo:) bi usta dediki jonta yanik:) digeri devirdaim bozuktur dedi:) bende hortumlardan birinin hararet yaptiginda baya bi sistigini yani sertlestigini gördüm:) bunun da nedeni jonta dediler:) simdi nedir bu bu arada cevp bölümüne biunu yazdigim icin özür cünkü tam benim konuma denkti.sizce ne olabilir su kacagindan dolayimi suyu kaynatiyor sizce,ben arabayi yeni aldim sayilir yani hic hararetli kullanmadim ve arac su andada hararet yapmiyo 90 gectigi zaman fan aciyo ve sicaklik düsüyo sadece neden suyu kaynatiyo onu ögrenmek istiyorum.saygilar

• beyler nerdesiniz neden bkimse yazmiyo :) demekki sadece su anda benim aracim bozuk:) bugun cok ilginc bisey oldu paylasmak istedim,arabinin suyunu degistirdim cünkü icindeki su cok pisti ve borularin icinde camur olusturmus neyse suyu bosalttim güzelce borulari degistirdim,sonra radyotor temizleyici bir madde var ayni zamanda antifiriz görevini görüyo onu koydukan sonra araba devir daim yapmamaya basladi arba 100 dereceye cikti ve icerden kaloriferi actigimda soguk hava uflemeye basladi,hatta radyotordeki suda soguktu,bunlarin olmasinin sebebi termostat diye düsündüm ve söktüm bu cok zor oldu ama basardim termostati attim ve kapattim su koydum bu seferde su kacirmaya basladi termostatin ordaki borudan su kacirmaya basladi bu termostat ayni zamanda jonta görevini görüyomus bende termostti parcaladim,neden yenisini almadin diye soran olusa iftara 20 dk vardi heryer kapaliydi:) yarinda pazar acik yer yoktor bende o sekilde takicam umarim düzelir:I sizde de düzelirmi? yorum bekliyorum ustalardan eyvallah

• MERHABA ARKADAŞLAR.FORUMA YENİ ÜYE OLDUM.VE HERKESE HAYIRLI GÜNLER DİLİYORUM. BENİM 93 COROLLA XL'DE SU KAYNATTI. ŞU AN KULLANMIYORUM. TAVSİYELERİNİZ VEYA TAVSİYE EDECEĞİNİZ İZMİR'DE İYİBİR USTA VAR MIDIR. SELAMLAR...
  • termostattin gözü kör olsun ya.bende arabanin suyunu degisrtim temizledim falan yapmz olaydim sonra bozuldu:) termostat yapti yani kardes seninkide öyleydi gerci sen yazali 1 ay olmus ama sorun termostattaydi ve onun önününde jonta var onuda takman lazimdi yoksa su kacirmasi cok normal.simdi benim arabada termstat yok donuyorum ya araba dizelden beter oldu. simdi bir sorum var ben arabanin suyunu bosaltip termostat takicam peki sonra yani araba isinmadan motora su nasil gidicek :) komik bir osru berki ama öyle bütün suyu bosaltip termostatti taktintan sonra motora su baska yerden gidermi? yoksa yakarmiyiz jontayi :) birde neye dikkat etmem lazim onu ögrenmek istedim eyvallah simdiden sgalun iyi ve kazasiz sürüsler diliyorum herkeze...
  • su kaynatan aracı kesinlikle stop etmeyin. kaloriferi en sıcağa alıp, hızı sonuna kadar açın. kalorifer radyatörü de soğutma yapar çünkü. araçta klima varsa klimayı açın kesinlikle. klima açık olduğu sürece klima fanı çalışır vaziyettedir. harareti anında düşürür.
  • radyatör tıkalıdır.
  • Eski zamanlar geldi aklıma...

2000 model KARTAL ile Adana'dan Pozantı'ya gitmiştim, araçta 4 kişiydik, yılın şu günleriydi, hava o kadar soğuktu ki hararet ibresi yerinden oynamadı (!)

15 yıl önce de amcam ve ailesiyle Akçatekir yaylasına gittik, FORD TAUNUS ile, araç Gülek Boğazında su kaynattı (Adana ağzıyla "hararet yaptı", amcam hemen sağa çekti, 15 dakika bekledi, cam yıkama suyu haznesini söktü, içindeki temiz suyu radyatöre boşalttı, marşa bastı, huzurlu ve mutlu bir şekilde yola devam ettik.
  • uno'nun radyatör fanı neden bir çalışıyor bir çalışmıyor diye boşa panik yapmışım

sigorta kutusundaki 25 Amper bıçak sigorta 30 Amp olması gerekiyormuş ve yerinde boşluk varmış

50 TL.ye çin malı olmasın diye almadıkta iyisi olsun diye MAKO aldık 77 TL.ye onunda sigorta yerleri gevşek çıktı
    malum piyasaki bıçaklı oto sigortaları hep çin malı ya ondan olacak

şimdi fan çalışıyor hararette ama kısa süre.rolantide bir süre sonra tekrar devreye giriyor kısa kısa çalışıyor hararet derecesi kımızı çizgideyken daha fazla çalışmıyor Hacı Şahinlerde olduğu gibi
  • quote:

Orijinalden alıntı: sarin

ben conta yanmış bir arabayla konyadan amasyaya gittimdi.su ekleye ekleye
    gaza basıldığı sürece su devirdaim yapıyor bu nedenle su basıncı oluşmuyor
    rölantide su fışkırıyordu
    bunuda şöyle farkettimdi yokuş inerken ayağımı gazdan çekiyorum soğusun diye ama ısı gittikçe yükseliyordu.gaza basarak boşta 2000 devire çıkınca ısı düşüyordu.komik.
    contası yanmış bir araba radyatör kapağını açınca rölantide su fışkırtır.gaza basınca devirdaim ypar ve fışkırtmaz denemesi bedava

yokuş inerken ayağımı gazdan çekiyorum soğusun diye ama ısı gittikçe yükseliyordu.gaza basarak boşta 2000 devire çıkınca ısı düşüyordu.komik.

cevap

aracı viteste bırakıp yokuş aşağı inseniz olmazdı

ben 120 ile giderken 5.viteste araca hiç gaz vermeden yokuş aşağı bırakıyorum 95 derece olan hararet göstergesi hızın da vermiş olduğu havayla birlikte 75 dereceye kadar düşüyor

kaloriferi en sıcağa alıp, hızı sonuna kadar açın. kalorifer radyatörü de soğutma yapar çünkü. araçta klima varsa klimayı açın kesinlikle. klima açık olduğu sürece klima fanı çalışır vaziyettedir. harareti anında düşürür.

cevap

ben klimayı açıyorum hiç bir etkisini görmedim aracın kendi fanı daha çabuk soğutuyor

aracı durdurduğumda fanın çalıştığını duyuyorum ve 5 dakika boşta aracı çalışır durumda bırakmak yerine fanın durmasını beklemek yerine aracı stop ediyorum 5 dakika fan çalışıp kendi kendine duruyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unixslax -- 25 Temmuz 2011; 18:20:46 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.