Şimdi Ara

Su sogutma projesi (CM COSMOS 1000). RESIMLI MONTAJ ASAMASI EKLENDI. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
150
Cevap
1
Favori
21.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • evet sonunda tam parca listesini hazirladim. ufak bir iki degisiklik yaptim. liste bayagi kabardi
    hepsinin siparisi verildi. paralari odendi. cok az bir bolumunu TR den alacagim.

dedigim gibi onerilerinizi goz onunde bulundurarak listede ufak degisiklikler yaptim. tabi fiyati oldukca etkiledi. ama burada ultimate su sogutma kuruyoruz dimi
    sanirim bunlari birlestirmek bir hayli zamanimi alacak fakat cok sabirsizim. en zevkli kismi da zaten hep kurulum oluyor. ayri bir keyif veriyor insana.

heralde bu su sogutma deneyiminden sonra yaz mevsiminde blok tasarimini da deneyecegim. gercektende buyuk bir ilgi var bu konuda donanimhaber cercevesinde.

insan gaza geliyor yavv

1 x Cosmos 1000 Tower Case
    2 x AquagraFX 8800GTX Black
    2 x Laing D5-Pump 12V D5-Vario ½ Thread
    2 x Ramplex
    1 x Cuplex XT Di 775 G¼
    2 x Airplex 360 Pro
    1 x Aqua Computer - Aquatube rev. 1.1 Silver
    12 x Plug & Cool Elbow Connector
    1 x EVGA 680i – Acetal
    7 x Revoltec 120 MM Noise Dampener
    1 x EK-NF4 rev 1.1 – Acetal
    1 x EK-Mosfet EVGA 680i – Acetal
    10 x Revoltec 3-PIN EXTENSION CABLE 30 cm
    4 x Arctic Cooling AF12025
    8 x G¼ Inch to 8mm - Metal Angled Plug & Cool Connector
    2 x Arctic Silver Premium Thermal Adhesive 7g
    12 x Plug & Cool Straight Connector
    1 x Be Quiet Noise-Dampening Black
    1 x Steel bezel for Airplex XT/PRO and EVO 360 Black
    3 x Waterblock Mounting Hardware
    1 x STR Multi-Power Port for LED & Fan
    1 x Swiftech RadBox MCB-120 Revision 2 - Black
    8 x G¼ Inch to 8mm - Metal Straight Plug & Cool Connector
    1 x Enzotech Forged Copper VGA Memory Heatsink
    6 x Plastic Plug & Cool Elbow-connector
    3 x Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound
    4 x Plug & Cool Plastic T-Connector
    4 x Plug & Cool Plastic Y Connector
    1 x 5¼ Inch bay installation brackets
    3 x Aqua Plug & Cool hose
    1 x Flow Meter/Filter G1/4"
    1 x Aquatube - Silver Face Plate
    1 x Antec PSU Noise Dampener Kit
    1 x Radz Fan adapter 120mm on 92mm
    1 x Aqua ACfluid water additive
    1 x Valve with Plug & Cool Connectors
    2 x Case lead through Plug & Cool metal
    1 x Akasa 20+4 pin 30cm PSU extension cable
    1 x Arctic Silver Arcticlean 60ml Kit
    1 x AquaStream Decoupling kit
    2 x Plug & Cool 8mm to 10mm Adapter
    4 x Plug & Cool Stopper
    2 x NB/SB Core Protective Pad
    1 x LGA 775 Waterblock Backplate Metal
    2 x Laing D5 G¼ connection kit
    3 x 10mm Black Cable Braid / Sleeving
    3 x 3mm Black Cable Braid / Sleeving
    3 x 6mm Black Cable Braid / Sleeving
    2 x Tubing Clips
    1 x Akasa 30cm 8 Pin PSU Extension Cable
    1 x ATX PSU Bridging Tool 20 pin

• Tebrikler, umarım iyi bir sistem olur.

Seri bağlantıda su akış halinde olduğu için çok da önemli olmayacaktır. Paralelde suyun akışı bir yönde daha fazla olursa, ki bu bir risktir, işte o zaman başına büyük dert alırsın, dahası pompan sürtünmeden dolayı daha fazla zorlanacaktır. Unutmaki Hortumun ne kadar uzun olursa, pompan da o kadar fazla zorlanır... Kısaca seri bağlamanı tavsiye ediyorum :)

Bu arada radyatörlerden sadece bir tanesine fan takman yeterli gelebilir. Bu kadar blok varken bir de radyatör fanından ses çıkmasın bence. Ya da çok çok düşük hızda çalıştırabilirsin.

Ağırlık konusunda şunu diyebilirimki, bende işlemci ve ekran kartında iki bakır blok var, bir de su kabı var ve kasa şu an felaket ağır. Tabiki alacağın kasanın tekerlekli olduğunu düşünürsek taşırken problem çıkarmayacaktır. Yine de montaj yaparken ve montajdan sonra kasayı taşırken falan çok dikkat et.

• buda alternatif diyagram ornegi.
    sorun cikartirsa son olarak seri baglanti hakkimi kullanacagim.

Su sogutma projesi (CM COSMOS 1000). RESIMLI MONTAJ ASAMASI EKLENDI.

kasanin agirligindan pek korkum yok nihayetinde kasa su haliyle bile 40 kg geliyor.
    ekran kartlarindaki baskiyi azaltmak icin belki kartin bir ucundan diger ucuna kasanin yanina montajli yatay destek profilleri yaptirabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sigma3d -- 30 Kasım 2007; 8:18:59 >
  • parcalar geldikten sonra, parcaların detaylı resimleri, kurulum resimleri ve kurulduktan sonrak detaylı resimlerini isteriz.

cok merek ediyorum nasıl bir sey olacak diye. hayırlı olsun
  • tabiki koyacagim. zaten bu konuyu acmamdaki amaclardan biriside asama asama montajini da gostermek.
    parcalar 15 Aralik da elime ulasacak. Ocak ayinin baslarinda da montajina baslayacagim. sinavlarim oldugu icin 3 hafta beklemem gerekiyor.

quote:

Orjinalden alıntı: jeofizikci

parcalar geldikten sonra, parcaların detaylı resimleri, kurulum resimleri ve kurulduktan sonrak detaylı resimlerini isteriz.

• quote:

Orjinalden alıntı: jeofizikci

parcalar geldikten sonra, parcaların detaylı resimleri, kurulum resimleri ve kurulduktan sonrak detaylı resimlerini isteriz.

+1 ss isteriz
  • resimlerden anladığım kadarıyla sıvının devrinde bence hata yapıyorsun. ilk olarak pompadan çıkan sıvıyı radyatore gonderek soğumasını sonradanda bloklara dağıtmaya çalış. tersini yaparsan radyatorde soğuttuğun sıvı reservoire gelip orda ısısı yukselecek sonrada orda pompadan dolayı ısısı tekrar artacaktır. ve sıcak suyu bloklara dağıtıcan. o yuzden bence bloklardan gelen sıcak sıvıyı reservoirde topla. burda ısısı azda olsa dusecektir. ordan pompa ile radyatorlere bas. en soğuk olduğu an işte burasıdır. radyatorden çıkışta direk bloklara dağıt.

ya sistemin cok guzel olcak eminim ama 1900 ytl. ciddi bi rakam böyle bir iş için. bende su soğutma yaptım ama böylesi pek mantıklı gelmiyor bana.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaeln

resimlerden anladığım kadarıyla sıvının devrinde bence hata yapıyorsun. ilk olarak pompadan çıkan sıvıyı radyatore gonderek soğumasını sonradanda bloklara dağıtmaya çalış. tersini yaparsan radyatorde soğuttuğun sıvı reservoire gelip orda ısısı yukselecek sonrada orda pompadan dolayı ısısı tekrar artacaktır. ve sıcak suyu bloklara dağıtıcan. o yuzden bence bloklardan gelen sıcak sıvıyı reservoirde topla. burda ısısı azda olsa dusecektir. ordan pompa ile radyatorlere bas. en soğuk olduğu an işte burasıdır. radyatorden çıkışta direk bloklara dağıt.

ya sistemin cok guzel olcak eminim ama 1900 ytl. ciddi bi rakam böyle bir iş için. bende su soğutma yaptım ama böylesi pek mantıklı gelmiyor bana.

arkadas cok guzel yakalamıs olayı resimdeki karmasadan gorememistim. arakadas soyleyince dikkat etim pompadan radyatore, daha sonra bloklara dagıtmalısın

• hm uyari icin sagol. aslinda onu yaparken reservuarda toplanan suyun dengelenmesini (iki loop suyunun birlestigi tek yer) dusunerek yapmistim. o zaman loop u bir daha gozden gecireyim.
  • Kardeş birkaç tavsiyem olacak.

1. Öncelikle ısınan sular (GPU ve CPU lardan dönen) radyötörden geçerek soğur. Oradan hazneye dökülür. Biraz soğumuş bu su pompadan geçerek tekrar sisteme gider.
    Böylece pompa çok ısınmaz. Bence senin akış yönün iyi !

2. Su soğutmalı sistemlerde pompa debisi yüksek ise genelde ısı artışı çok farketmiyor. O nedenle hortumları iki bölmek çok faydalı olmuyor. Denedim.

3. Bu kadar bağalntı güzel ama kaçak olma ihtimali çok. Ayrıca unutma ki boru boyu uzadıkça, kıvrımlar arttıkça kayıplar artacağından pompanın basma yüksekliği yetmeyebilir.
    En azından sistem çalışmıyor iken suyun debisini kontrol et.

4. EN ÖNEMLİSİ : Bu radyatörler ne ile soğuyacak ? Fan ile mi? Sonuçta herşey kasanın içinde ! O nedenle bir süre sonra kasının içi ısınacak ısınınacak ve yine sistem 60-80 derece sıcak su basacak. RADYÖTERLERİN KESİNLİKLE KASANIN DIŞINDA OLMASI LAZIM ki ısıyı çevreye verebilelim. Yoksa tekrar eksoz fanı ile atman gerekir ki bu kadar sistemin ısısını o egzoz fanı atmaz.

Kolay gelsin ! Bence abartı olmuş. Bunun yerine su soğutmalı anakart almak RAM lari doğal soğutmak daha mantıklı !
    Ama yine de zevk meselesi. Birşey demiyorum !

Birde çizdiğin sistemde akış yönlerini de çizersen daha anlaşışır olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 2 Aralık 2007; 23:39:56 >

• evet arkadasim birde pompanin isi olayi var onuda ilave etmek lazim. bu arada radyatorun birisi iceride, otekisi ise disarida olacak. uzerilerine hiz kontrollu fanlar takacagim boylece fanin hizini kontrol edebilecegim.

yalniz aldigim ram bloklari universal. yani ddr ddr2 ddr3 hepsine uyuyor. yani ram degistirdigim zaman sogutmasiyla ugrasmama gerek kalmayacak.
    bende hazir su sogutmali anakart dusunmustum fakat daha pahaliya geliyor. evet dogru evga nin black pearl serisini alacaktim ama 900 ytl fiyat bictiler ingiltere de. ustelik yakinda yeni 790i serisi cikacagi icin yeni bir anakart almanin manasi yok dedim. aldigim su bloklari da universal boylece 790i ye uyacaklar (en azindan guney bloku uyacak).

birde param olsa da yapsam ahhh diyoruz. iste param var ve yapiyorum. be sefer de gerek yok cok para diyoruz. iste tezatlik iste ironi ozendigimiz sistemlere baktikca eee adamlarda para ve imkan var der geceriz. bende cok ozendim zamaninda. cok sukur islerim gayet iyi de parayi saga sola carcur edebiliyorum.

quote:

Orjinalden alıntı: yimmasabi

Kardeş birkaç tavsiyem olacak.

1. Öncelikle ısınan sular (GPU ve CPU lardan dönen) radyötörden geçerek soğur. Oradan hazneye dökülür. Biraz soğumuş bu su pompadan geçerek tekrar sisteme gider.

2. Su soğutmalı sistemlerde pompa debisi yüksek ise genelde ısı artışı çok farketmiyor. O nedenle hortumları iki bölmek çok faydalı olmuyor. Denedim.

3. Bu kadar bağalntı güzel ama kaçak olma ihtimali çok. Ayrıca unutma ki boru boyu uzadıkça, kıvrımlar arttıkça kayıplar artacağından pompanın basma yüksekliği yetmeyebilir.

4. EN ÖNEMLİSİ : Bu radyatörler ne ile soğuyacak ? Fan ile mi? Sonuçta herşey kasanın içinde ! O nedenle bir süre sonra kasının içi ısınacak ısınınacak ve yine sistem 60-80 derece sıcak su basacak. RADYÖTERLERİN KESİNLİKLE KASANIN DIŞINDA OLMASI LAZIM ki ısıyı çevreye verebilelim. Yoksa tekrar eksoz fanı ile atman gerekir ki bu kadar sistemin ısısını o egzoz fanı atmaz.

Kolay gelsin ! Bence abartı olmuş. Bunun yerine su soğutmalı anakart almak RAM lari doğal soğutmak daha mantıklı !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sigma3d -- 3 Aralık 2007; 11:32:38 >

• evet arkadaslar parca listesinde degisikler meydana geldi ve otomatik olarak fiyata yansidi (olumsuz olarak)

1 x Cosmos 1000 Tower Case
    2 x AquagraFX 8800GTX Black
    2 x Laing D5-Pump 12V D5-Vario ½ Thread
    2 x Airplex 360 Pro
    2 x Ramplex
    1 x Cuplex XT Di 775 G¼
    1 x Multiswitch USB 1.41
    1 x Aqua Computer - Aquatube rev. 1.1 Silver
    12 x Plug & Cool Elbow Connector
    1 x EVGA 680i – Acetal
    1 x EK-NF4 rev 1.1 – Acetal
    1 x EK-Mosfet EVGA 680i – Acetal
    10 x Revoltec 3-PIN EXTENSION CABLE 30 cm
    4 x Arctic Cooling AF12025
    12 x Plug & Cool Straight Connector
    1 x Be Quiet Noise-Dampening Set Black
    1 x Steel bezel for Airplex XT/PRO and EVO 360 Black
    3 x Waterblock Mounting Hardware
    8 x Vantec Case Fan Vibration Dampener (120mm)
    5 x Aqua Plug & Cool hose
    8 x G¼ Inch to 8mm - Metal Angled Plug & Cool Connector
    1 x Swiftech RadBox MCB-120 Revision 2 - Black
    2 x Arctic Silver Premium Thermal Adhesive 7g
    1 x Enzotech Forged Copper VGA Memory Heatsink
    6 x Plastic Plug & Cool Elbow-connector
    3 x Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound
    4 x Plug & Cool Plastic T-Connector
    2 x AquaStream Decoupling kit
    8 x G¼ Inch to 8mm - Metal Straight Plug & Cool Connector
    4 x Plug & Cool Plastic Y Connector
    1 x 5¼ Inch bay installation brackets
    1 x Flow Meter/Filter G1/4"
    1 x Aquatube - Silver Face Plate
    3 x Case lead through Plug & Cool metal
    4 x Revoltec 4 PIN to 3 PIN Connector
    1 x Aqua ACfluid water additive
    1 x Valve with Plug & Cool Connectors
    1 x Akasa 20+4 pin 30cm PSU extension cable
    1 x Arctic Silver Arcticlean 60ml Kit
    2 x Plug & Cool 8mm to 10mm Adapter
    4 x Plug & Cool Stopper
    2 x NB/SB Core Protective Pad
    1 x LGA 775 Waterblock Backplate Metal
    3 x Laing D5 G¼ connection kit
    3 x 10mm Black Cable Braid / Sleeving
    3 x 3mm Black Cable Braid / Sleeving
    3 x 6mm Black Cable Braid / Sleeving
    2 x Tubing Clips
    1 x Akasa 30cm 8 Pin PSU Extension Cable
    1 x Vantec PSU Vibration Dampener
    2 x Bowthorpe PVC Beading
    1 x ATX PSU Bridging Tool 20 pin

yaklasik harcanan mebla 2900 ytl.

eh bir kere giristik baktik cebimizden para cikiyor duramadim bari iyi birsey olsun dedim.
    bircogunuz gereksiz bulacak eminim. ama zevk meselesi.

onumuzdeki cuma parcalar geliyor. yilbasindon sonrada ise baslamayi planliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sigma3d -- 6 Aralık 2007; 12:37:34 >

• hemde acaip bir şekilde çok gereksiz

bu kadar çok parça alıp su soğutma kurup alacağın performansın kat kat fazlasını alabileceğin donanım parçaları alabilirsin.
    bir de çoğu parça kullandığınız anakarta göre
    ilerde anakart değiştirmek zorunda kaldığınızda ne yapacaksınız ?
    bütün o parçalar çöpe mi gidecek ??? yada tekrar aynı masrafı mı yapacaksınız

bir de asıl önemli sorun şu ki : su soğutma yapılırken sadece en önemli parçalar soğutulmalı ve gereksiz bağlantılardan kaçınmak gerek. suyun fazla dolaşmasını önlemek ve debiyi düşürmemek gerek. hortum iç çapını büyük tutmak gerek.

açıkcası bu sistemi toplamak herkesin harcı değil , saygı duymak lazım

ama malesef bu kadar para harcayarak topladığınız bu soğutmanın performans olarak öyle çok çok iyi birşey olmayacağını düşünüyorum. çünkü su çok fazla dolaşıp heryere girip çıkacak.

sızdırmadan kullanın

• aslinda bloklari alirken kaygilarim vardi dediginiz gibi ama sonra bunu gormezden geldim. zaten hicbirseyi sonsuza kadar kullanmiyoruz ki. sadece bloklari degistirerek 4-5 sene kullaancagimi dusunuyorum bu sistemi. en kotu ihtimalle yeni soketler ciktikca cnc de aparat yaptirir yine kullanirim.

peformans dan cok sistemin parcalarinin dayanikliligini uzatmayi da dusundum. bugune kadar aldigim hicbir bilgisayari satiliga cikarmadim cunku. bir sekilde hep lazim oldular.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sigma3d -- 6 Aralık 2007; 13:32:12 >
  • o kadar çok parçanın montajı hayli zor olacaktır
    sızdırmazlık konusu da ayrı dert ( bu konuda çok çok dikkatli olmanızı öneririm )

ama bir o kadar da zevkli olur orası ayrı

şimdiden kolay gelsin
  • quote:

Orjinalden alıntı: yimmasabi

Kardeş birkaç tavsiyem olacak.

1- tamamen yalnış. bloklardan gelen sular radyatorde soğur. hazneye dökülür dediğin şekilde. orda su bekler. sonra arkadaş bilgisayarı loadda kullanmaya başlar. hazneye daha sıcak su gelmeye başlar. tüm sistemi ısıtırsın. üstüne üstlük radyotörde ısısını düşürdüğün suyu bide pompadan geçirip ısıtırsın. bide bloğa basarsın bu suyu. böyle yapacağına bence gidip bi artic freezer fln al. 1900 ytl ye yazık olur. eğer ilk sıcak su hazneye gelirse eğer orda azda olsa soğur. rezervoirin iyi ise daha radyötöre gitmeden bi kademe soğutabilirsin.

2-yalnış. basit bi mantık ; cok debi demek cok suyun geçmesi demek. daha fazla soğuk suyun bloklara gelip daha çok ısının bloklardan sistem dışına taşınması demek. böyle çok bloklu bir sistemde çift radyatör kesinlikle gerekli. çift radyötör içinde güçlü yada 1 den fazla pompa gerekir.

3- çift pompa yada güçlü pompa. başka çare yok...

4-arkdaşın elinde stacker-stc-101 denilen bir canavar var. şekilden şekile giren bi kasa. benim kişisel görüşüm, kasa dışına taşan sıvı soğutmaya, soğutma demiyorum. eğer istersen stackerin içine 2 den fazla 360 lık radyatör sokabilirsin ve radyötörlere koyacağın fanlar artı stackerin fanları ile çok iyi bir hava sirkulasyonu yakalayabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaeln -- 6 Aralık 2007; 22:21:25 >

• Bu kadar masraf inşallah umduğun gibi olur.Aklıma şöle bişi geldi.Radyatörlerin ikiside Stacker'ın Yan kapağına monte olur yanyana üzerlerindeki fanlar dışarı atar sıcaklığı hemde dengeli olmuş olur.Ayrıca sıralama şöle olursa verimli olur zannımca ( Rezervuar+Pompa+Radyatör 1+Cpu+NB+Mosfet+Radyatör 2 +Pompa + Gpu1 + Gpu2 + Ram + Rezervuar ) ikinci pompanın çok zorlanmayıp dolayısı ile çok ısınmayacağının düşündğüm için böle düşündüm.Yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar kafa pek yerinde deil .
  • hehe her iki loopu da deneyecegim tamam sizi mi kiracagim

bu arada stacker a kurmayacagim bu sistemi dun gittim vatan dan cosmos 1000 aldim. ellerindeki son cosmos mus oda teshir urunuydu. firebal dada kalmamis. istanbulda baska bir yerde cosmos yok ise sonuncuyu da ben aldim

ayrica rezervuar icin bir sogutma sistemi dusunuyorum. yapip yapmayacagima karar verebilmis degilim. bu arada rezervuar tamamen aluminyum yani iyi bir rezervuar isi iletimi mevcut.

birde aqua computer in kullanim kilavuzunda loop unuzu istediginiz sirada baglayabilirsiniz diyor cunku radyatore giren su ile cikan su arasinda en fazla 1-2 derece oynama oluyor diyor. gercekten oyle mi merak ettim dogrusu.

benim asil korkum bu kadar parcayi aldim hepsi ingiltere de bekliyor ben istanbuldayim. hepsini kardesim valize atip getirecek. ya kontrol notktasindan gecirmezler, valiz kaybolur, baskasi alir goturur vs. gibi en kotu kabuslarim gercek olursa yani birde bu riskler var...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sigma3d -- 7 Aralık 2007; 14:40:29 >

• quote:

Orjinalden alıntı: sigma3d

bu arada rezervuar tamamen aluminyum yani iyi bir rezervuar isi iletimi mevcut.

tamamen al derken iç kısmı pleksi dir inşallah

yoksa al ve cu yu beraber kullanırsan kısa zamanda patlar o su soğutma
  • yalniz bu parcalarin hepsi aqua computer den. yani adamlarda al dan baska reservuar yok ve islemci bloaklarinin hepsi cu. fakat eminim al leri andonized malzeme ile kaplamislardir onun farkindadirlar heralde.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.