Şimdi Ara

SystemD nedir? Neden zararlıdır? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
2.754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: OkneaS

Systemd, GNU/Linux distrolarının bazılarında kullanılan bir init daemondur. Init daemon ise sistem kapanana kadar açık kalan bir işlemdir ve diğer işlemleri yönetir. Init, kernel tarafından boot sürecinde başlatılır.

UNIX’teki componentler tekrar yazılırkan UNIX’teki init komutu yerine bir çok şey tercih edildi, Shepherd, SystemD, runit, OpenRC ve onlarcası daha var. SystemD’ye duyulan nefret “UNIX felsefesine” aykırı olduğundan ayrıca pek esnek olmamasından kaynaklanıyor. Çoğunlukla bir şeyleri yapmanı engelleyen bir init daemon ve sana seçim hakkı sunmuyor.

Burda uzunca tartışılmış bir durum teknik olarak da.
    https://www.infoworld.com/article/3159124/linux-why-do-people-hate-systemd.html

Alıntıları Göster
    Kullanıp geçmek varken neden bu kadar uzun uzadıya tartışıyor insanlar?
    Sadece bu konu değil. Linux bölümünde bazıları birşeyleri savunup/kötüleyip duruyor? Bu kadar kasmanın mantığı ne? Kullan geç ya da kullanma

Amaç üzüm yemek mi yoksa bağcıyı dövmek mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kreat -- 30 Mart 2020; 2:0:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• OkneaS kullanıcısına yanıt
    Openrc de kullandım runit de kullandım. İyi demişsin güzel demişsin kralda valla bence son kullanıcı için dediğim gibi felsefe boyutunu takmayan benim gibi adamlar için hiç fark etmiyor yahu

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: loradona

Openrc de kullandım runit de kullandım. İyi demişsin güzel demişsin kralda valla bence son kullanıcı için dediğim gibi felsefe boyutunu takmayan benim gibi adamlar için hiç fark etmiyor yahu
    Tabii ki burda yapılan tartışma idealler üstünedir fakat böyle systemd vb. esnekliğe izin vermeyen programlar yaygınlaşmaya devam ederse elimizde olan sadece özgür bir Windows olur. Fakat yaygın cross-platform yazılımlar UNIX felsefesine göre yazılsaydı son kullanıcı deneyimimiz de çok daha güzel ve rahat ayrıca performanslı olurdu. Bu yüzden ne kadar son kullanıcıya uzak olsa da onları etkiler dolaylı yoldan bunlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OkneaS -- 30 Mart 2020; 2:6:34 >
  • Diğer arkadaşı da kırdıysam affola benim şu an agresif tavırlarımdan dolayı özür dilediğim gibi kendisinin de bundan sonra daha yapıcı olmasını ve bundan sonra her tartışmada hatasından erkenden dönmesini dilerim. Şahsen benim bir yanlışım olsaydı düzeltildiği için teşekkür eder ve çekilirdim bir yanlışı savunmak üste çıkmaktan daha gurur kırıcı. Dediğim gibi aspergerim ve bazen kırıcı olabiliyorum empati eksikliğinden. Kusura bakmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OkneaS -- 30 Mart 2020; 2:15:31 >
  • unix öyle övüldüğü gibi bir şey olsaydı

zaten kendisinden daha popüler alternatifleri olmazdı.

felsefe dediğiniz şey minimalizm ise ; bunun adı minimalizm dir.

SystemD nedir? Neden zararlıdır?
  • bu arada TCL forumuna baktığımda TCL yapımcıları SystemD yi kullanmadıklarını okudum. :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: ProjectMan

unix öyle övüldüğü gibi bir şey olsaydı

zaten kendisinden daha popüler alternatifleri olmazdı.

felsefe dediğiniz şey minimalizm ise ; bunun adı minimalizm dir.

UNIX/MINIX’in bugün GNU/Linux ve BSD gibi varyantlarının olmasının ana sebebi lisans problemleridir. Unix felsefesi sadece minimalizm değildir, bir işletim sisteminin nasıl çalışması gerektiği hakkındadır. Minimalist ve modüler yazılım geliştirmeyi amaçlar, eski UNIX geliştiricileri modülerlik ve tekrar kullanılabilirlik konseptlerini Unix’in yapısında kullanıldı ve bu “yazılım araçlarını” oluşturdu bu araçlar şu an GNU/Linux, BSD ve UNIX’te gördüğün cat,ls,echo vb. araçlardır bu araçlar pipelar aracılığıyla birleşerek daha kompleks şeyler yapmak için kullanılabilir. UNIX ve GNU/Linux arasındaki tek fark yeniden yazım sırasında eklenen bazı özellikler, zaman içerisinde eklenen teknolojiler ve belki de bozulan bir yapıdır zira bana BSD çok daha POSIX complimant bir sistemmiş gibi gelmekte.

SystemD son kullanıcı anlamıyla masa üstünde hissedilir bir fark oluşturmaz.

ama 7/24 çalışan sistemler için sistem tüketimi yani gelir kaybı anlamıyla

%1 bile kabul edilemez bir ticari gelir kaybı olacaktır.

bu açıdan bir son kullanıcının yorumuyla bir sistem yöneticinin yorumu bir birinden çok farklı olacaktır haliyle.
  • quote:

SystemD son kullanıcı anlamıyla masa üstünde hissedilir bir fark oluşturmaz.

ama 7/24 çalışan sistemler için sistem tüketimi yani gelir kaybı anlamıyla

%1 bile kabul edilemez bir ticari gelir kaybı olacaktır.

bu açıdan bir son kullanıcının yorumuyla bir sistem yöneticinin yorumu bir birinden çok farklı olacaktır haliyle.
    0.01 saniye bile gecikme kabul edilemez sistemin temel componentlerinde her şeyin en akılcı en minimal en hızlı şekilde yapılmalı. Sistemin temel componentleri hep çalışacağından 0.01 saniye bile belki de aynı komutu siz veya OS’iniz veya kullandığınız programlar çağıracağından 1 ayda belki de saatler edecek.

• kreat kullanıcısına yanıt
    Eleştiri olmayan yerde yenilik olmaz. Sizin dediğiniz gibi olsa tek bir altyapı olur onun üzerinden herkes tüketicilik yapardı. Eleştirildi ki yenileri çıktı. Sizin kafanıza göre tamamen tüketici olmalıyız. Yazdıklarınızdan çıkardığım sonuca göre sizin gözünüzde yeniliğin olabilmesi için eleştirmeden, öncekiler hangi yol izlediğini düşünmeden yepyeni bir şey üretmektir, yaratıcılık budur.

Bu kadar kıt olmayınız lütfen.
    Hocam acikcasi iki tarafta da katildigim noktalar var. Diger tarafin demek istedigi, UNIX felsefesine uysa ne olur uymasa ne olur, sonucta son kullanicinin onune saglam bir sistem geliyor. Mesela Ubuntu'nun toplulugu diger butun Linux topluluklarinin toplamindan daha fazla. Ve systemd kullaniyor. Sizin demek istediginiz de belli bir filozofi var ve systemd bunu uygulamiyor. Herseyi tek basina yapmaya calisiyor. Siz bu filozofiyi alip benimsemissiniz, bence kotu bir sey degil, hatta mantikli da. Her programin tek bir seyi yapmasi ve iyi yapmasi. Ama gercek hayat senaryolarinda bu zorlayici olabilir sahsi dusunceme gore.

Zevkliydi okumasi :D. Peki hocam siz Linux'a gecmek isteyen birisi icin ne ile baslamayi tavsiye edersiniz? Su an aktif olarak Unity kullandigimdan tamamen gecemiyorum ama farkli acik kaynak oyun motorlari ve Android gelistirme de denemek istiyorum yandan, bunlari Linux'ta da yapabilecegim icin denemek istiyorum. Bir arkadasim Void Linux kullanmami onerdi, kurulumunda yardim edecekti fakat sonradan fark ettik ki laptopumun wifi kartinin driveri sadece AUR'da var ve kotu calisiyormus. Sonra da yardim etmedi zaten. Kendi basima Manjaro GNOME kurdum, wifi sikintisiz calisti fakat arayuzu begenmedim. Arch Linux kurayim dedim, etherneti bile calistiramadim. Onerilerinize acigim.

• quote:

Orijinalden alıntı: SpesifikBrush

Hocam acikcasi iki tarafta da katildigim noktalar var. Diger tarafin demek istedigi, UNIX felsefesine uysa ne olur uymasa ne olur, sonucta son kullanicinin onune saglam bir sistem geliyor. Mesela Ubuntu'nun toplulugu diger butun Linux topluluklarinin toplamindan daha fazla. Ve systemd kullaniyor. Sizin demek istediginiz de belli bir filozofi var ve systemd bunu uygulamiyor. Herseyi tek basina yapmaya calisiyor. Siz bu filozofiyi alip benimsemissiniz, bence kotu bir sey degil, hatta mantikli da. Her programin tek bir seyi yapmasi ve iyi yapmasi. Ama gercek hayat senaryolarinda bu zorlayici olabilir sahsi dusunceme gore.

Zevkliydi okumasi :D. Peki hocam siz Linux'a gecmek isteyen birisi icin ne ile baslamayi tavsiye edersiniz? Su an aktif olarak Unity kullandigimdan tamamen gecemiyorum ama farkli acik kaynak oyun motorlari ve Android gelistirme de denemek istiyorum yandan, bunlari Linux'ta da yapabilecegim icin denemek istiyorum. Bir arkadasim Void Linux kullanmami onerdi, kurulumunda yardim edecekti fakat sonradan fark ettik ki laptopumun wifi kartinin driveri sadece AUR'da var ve kotu calisiyormus. Sonra da yardim etmedi zaten. Kendi basima Manjaro GNOME kurdum, wifi sikintisiz calisti fakat arayuzu begenmedim. Arch Linux kurayim dedim, etherneti bile calistiramadim. Onerilerinize acigim.
    Son kullanıcı için arkada çalışan şey önemsiz, arkada Windows’daki veya UNIX filozofisini benimsemeyen her iş için ayrı ve tek programlar yerine kendi implementasyonalarını barındıran programlar gibi büyük bir kaynak ve boyut israf yapılan programlar kullanan sistemler olsa da farketmez hatta belki de her zaman UNIX filozofisine uyulsa bile bir performans farkı yaratmayabilir. Fakat son kullanıcı için tek iş yapan programlar olması işi zorlaştırmıyor UNIX felsefesine uyulunca kimse gidip kendi programlarını derlemek yada kod yazmak durumunda olmayacak onlar için yine görünen önemli olacak örnek olarak şunu düşünün Windows’daki arama çubuğunuz ve Firefox tarayıcınızdaki urlbar tamamen aynı görevleri görüyor ve bu iki emplemantasyon da hem başlat çubuğunuzun kaynak kodlarında hem de tarayıcınızda var fakat bu tarz girdi çıktı almak için dmenu gibi tek bir programımız olsaydı gibi bu iki farklı program tekerleği tekrardan keşfetmesine gerek kalmadan dmenu’yu kullanırdı. Böylece tekrardan girdi çıktı almak için kod yazmak yerine tek iş yapan ve iyi yapan bir program sayesinde iş çözülmüş olurdu modüler, minimalist ve akılcı bir biçimde. İşte bu UNIX filozofisidir. Son kullanıcı için yine bir şey farketmeyecekti biz kendi ideal hale getirmeye çalıştığımız sistemlerde bunu uyguluyoruz örnek olarak bizim tarayıcımızın url bari ile bilgisayarımızın bize “kapatmak istediğinizden emin misiniz ?” sorusunu sorup bizden bilgi aldığı program aynı.
    https://tools.suckless.org/dmenu/

Unity editörü birçok distronun repolarında bulunuyor. Arch kurulumu için wikiyi kullanamıyorsanız Arch kurmaya hazır değilsiniz demek. Arch yerine systemd barındırmayan versiyonu olan Arctic Linux’u kurmanızı tavsiye ederim. Eğer ki AUR pek umurunuzda değilse Void çok daha minimal ve iyi bir seçenektir. Tabii ki bu tavsiyem Linux için. Ben FreeBSD kullanıyorum, daha da minimal çözümler için KISS Linux var. BSD tarafında ise NanoBSD ile çok daha minimal FreeBSD imajları oluşturulabilir. FreeBSD’yi de yine RAM’den NanoBSD ve PicoBSD araçları ile çalıştırabilirsiniz. Linux tarafında ise TCL var.

Void’in otomatik kurulumu mevcut ncurses ile kurulum konusunda daha kolaydır ve daha minimaldir Arch’tan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OkneaS -- 30 Mart 2020; 15:51:4 >

masa üstü olarak

Window Maker ı kullanmayı düşünüyorum. :)

bu konuda ne düşünüyorsun :)
  • quote:

masa üstü olarak

Window Maker ı kullanmayı düşünüyorum. :)

bu konuda ne düşünüyorsun :)
    DWM’i konfigüre edip bir çok scriptle ve dmenu kullarak çok iyi bir şekilde son kullanıcıya hitab eden bir hale getirebilirsin. TinyWM(30 satır falandı sadece) falan dışında en kullanılabilir en minimal WM, tabii kendin patchleyerek uygun hale getirmen gerek bunun için biraz C ve git bilmen gerekiyor. Patchlerle aklına gelen her özelliği ekleyebilirsin hazır diffler mevcut sitede.

suckless.org

Hocamhttps://www.reddit.com/r/archlinux/comments/4lzxs3/why_did_archlinux_embrace_systemd/d3rhxlc/ şöyle birşey okudum. Arch linux geliştiricileri neden systemd kullandığını kısaca özetlemiş. Aslında çok da haksız sayılmazlar ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: loradona

Hocamhttps://www.reddit.com/r/archlinux/comments/4lzxs3/why_did_archlinux_embrace_systemd/d3rhxlc/ şöyle birşey okudum. Arch linux geliştiricileri neden systemd kullandığını kısaca özetlemiş. Aslında çok da haksız sayılmazlar ?
    Dedikleri şunlar

“Bir çok sorun vardı ve bu kompleksliği kompleks bir init kullanarak çözdük.”

“Bazıları bloat diyor fakat ben daha çok kompleks bir sorunu çözmek için kompleks bir çözüm olarak görüyorum”

“SystemD çok fazla harici program çağırmadığından daha hızlı” yani -> “systemd her şeyi modülerlikten uzak şekilde kendi başına yaptığından hızlı.” bir kere bu esnekliği öldürüyor.

Burada systemd’nin 2000’lerin başında distronun tüm sorunlarını çözdüğünden bahsetmiş sadece ki bu konuda haklı. Fakat ben bunu tembelce bir çözüm olarak görüyorum tüm sorunlarını çözmüş olması en iyi çözüm olduğu anlamına gelmiyor.

“So, for me personally, when systemd came along, it solved all the problems I ever had with system initialization. What most systemd critics consider "bloat", I consider necessary complexity to solve a complex problem generically. You can say what you want about Poettering, but he actually realized what the problems with system initialization were and provided a working solution.

I could go on for hours, but this should be a good summary.”

Eğer karın kafanı ütülüyorsa ağzını bağlayabilirsin ve bu sorununu çözer ancak sence doğru bir çözüm mü ?

2 türlü kullanıcı profili var

1. ne görürsen olu alırsın !

ayrıca vakti zamanında yanlış hatırlamıyorsam

Amiga 1200 sadece 2 mb ram kullanıyordu !

birde geçenlerde ps2 için linux videolarını incelerken Wmaker ın pakete eklendiğini görmüştüm

geçenlerde TCL için WMaker kurduğumda

kaynak tüketiminin 1300x çözünürlük için 1 mb gibi bir şey olduğunu gördüm.

tarihi yapısal geçmişi ve kullanıcı alışkanlıkları açısından

Wmaker mantıklı gelmeye başladı.

dosya yöneticisi konusunda XFE yi kullanmayı düşünüyorum.

yapıcağım birleşimde hangi kütüphane aralıklarını kullanıyor diye bir kaygıyla sistem şekillendirmesi yapmayacağım

FF VLC libraOFFice şeklinde kendini yeten bir yapı kullanmayı düşünüyorum.

masa üstü olmayan platformalar için F tuş konbinasyonlarıyla çalışan bir yapı düşünsemde

yaw Wmaker altı üstü 1 MB sistem ram yediği düşünülürse fazla minimalist onunursa

anca 10 yıllık linux alt yapısı olan kitleye hitap etmiş olursunuz ki

zaten onların kibiri de sizin önereceğiniz sistemi ben zaten kendim yaparım modunda bir yaklaşımla

yaptığınız la sizin motivasyonunuzu bozarlar.

başkalarının motivasyonunu bozman bizim milli sporumuz gibi nede olsa !!! :)

• quote:

2 türlü kullanıcı profili var

1. ne görürsen olu alırsın !

ayrıca vakti zamanında yanlış hatırlamıyorsam

Amiga 1200 sadece 2 mb ram kullanıyordu !

birde geçenlerde ps2 için linux videolarını incelerken Wmaker ın pakete eklendiğini görmüştüm

geçenlerde TCL için WMaker kurduğumda

kaynak tüketiminin 1300x çözünürlük için 1 mb gibi bir şey olduğunu gördüm.

tarihi yapısal geçmişi ve kullanıcı alışkanlıkları açısından

Wmaker mantıklı gelmeye başladı.

dosya yöneticisi konusunda XFE yi kullanmayı düşünüyorum.

yapıcağım birleşimde hangi kütüphane aralıklarını kullanıyor diye bir kaygıyla sistem şekillendirmesi yapmayacağım

FF VLC libraOFFice şeklinde kendini yeten bir yapı kullanmayı düşünüyorum.

masa üstü olmayan platformalar için F tuş konbinasyonlarıyla çalışan bir yapı düşünsemde

yaw Wmaker altı üstü 1 MB sistem ram yediği düşünülürse fazla minimalist onunursa

anca 10 yıllık linux alt yapısı olan kitleye hitap etmiş olursunuz ki

zaten onların kibiri de sizin önereceğiniz sistemi ben zaten kendim yaparım modunda bir yaklaşımla

yaptığınız la sizin motivasyonunuzu bozarlar.

başkalarının motivasyonunu bozman bizim milli sporumuz gibi nede olsa !!! :)
    Dosya yönetimi için, vifm ve ranger tarzı previewli bir şey kullanabilirsin terminalde görselleri ueberzug ile görebilirsin.

Ancak dediğim gibi DWM’i son kullanıcıya uygun bir hale getirmek mümkün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OkneaS -- 30 Mart 2020; 18:7:48 >

Açık konuşmak gerekirse plasma masaüstü kullanan herhangi bir distro ile yapabilirim. Bir süre void kullandım. Runit baya basit ve kullanışlı sadece bazı şeyleri elimle derlemek yerine aur dan falan çekmek ekstra repo eklemek daha pratik geliyor o yüzden vazgeçtim. Gentoo kullandım bir süre openrc ile derlenme süreleri biraz canımı sıktı onu da o yüzden bıraktım. İnit sistemleri evet çok zor değil ve runit özellikle çok rahattı. Artix kullanmayı düşündüm systemd-free olduğu için ama sonradan benim açımdan çok fark etmediğini düşünüp arch ile devam ettim yoluma.

Dediğinizde ise evet haklısınız kolaya kaçılmış işlevsel bir çözüm değil. Ama büyük distrolar (Debian,Rhel,Suse,Arch) gibi systemd kullanmayı kesmediği sürece bu düzen de değişmez gibi geliyor

Peki suckless felsefesi üzerine waylandı nasıl karşılıyorsunuz ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi loradona -- 30 Mart 2020; 18:16:42 >
    öncelikle özellikleri karşılaştırmak çok önemli
    en.wikipedia.org
    Comparison of file managers - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_managers

bilinen ve başarılı bulunan tüm FM lerin listesine ulaştım

hepsini google görsellerden inceledim.

ilk izlenim benim için çok önemlidir.

kısa yol tuşları bilenler için kolaylık olsa da,

ilk kez bilgisayarın başına geçiyormuşsun gibi bir psikolojiyle olaya bakmaya çalışırsan

10 yıl bilgisayar kullanıp ta bir özelliği fark etmeden 10. yıl başkasından

sen şu özelliği kullanmıyor musun denildiği an !

kendine salak diyen kendin oluyorsun !

bu kompleks değil ! var olan özelliklerin tamamının görsel olarak önüne bir seçenek olarak sunulması

özellikle 3. dünya ülkesi kültürüyle geleceğini şekillendirememiş

başkalarının yorumlarıyla hayatınızın mesleğini seçmenize zorlanmanız gibi

oysaki linux free denilirken hani nerede özgürlük !?

özgürlük bütün makul seçeneklerinizin önünüze sunulmasıyla özgürlüktür.

seçemiyorsanız hiç bir zaman özgür değilsinizdir.

şimdi diyeceksiniz ki altı üstü bir FM dosya yöneticisi seçiyorsun arkadaşım

furoytun psiko analizine kadar gittin. burada diyeceksiniz :)

masa üstü sizin bir yönetim organizasyon noktanızdır.

bunun üzerinden hayatınızın dijital işlerini yönetirsiniz.

güzel bir masa üstü kullanım ve yönetim erişiminiz yoksa

bu yeni dünyanın kontrolünde zorlanırsınız

felsefe bu olmalı.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.