Şimdi Ara

Tarhini En Kanlı Diktatörleri (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
0
Favori
2.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • cengiz hanın yönetim biçimi diktatörlük olarak adlandırılabilir mi bilemiyorum.
    fakat tarihin en psikopat canilerinden bir tanesi olduğu doğrudur.
    girdiği yerlerde omuz üzerinde baş bırakmamıştır.
    milyonlarca insanı katletmiştir. dünyanın çehresini değiştirmiştir.
    ve hepsinden önemlisi orta doğunun tarihi ve kültürel mirasını çok kısa sürede dümdüz etmiştir.
    yakmadığı kütüphane kalmamıştır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Penguin

Cengizhan'nın ne kadar barbar biri olduğu açık ama 40 milyon saçma geldi

Barbarlık değil o, savaş taktiği.

tecavüz.. hmm güzel taktik
  • quote:

Orijinalden alıntı: Requiestcat in Pace

quote:

quote:

Sen Yeniçeriler'in 3 günlük yağma hakkını da bilmezsin mesela. 3 gün boyunca şehirde istediklerini yaptıklarını ve bunların arasında tecavüz olduğunu da.

Savaş bu arkadaşım, savaş. Savaşmayı göze alanlar sonucunu da göze alıyorlar zaten. Aman teklif edilir, kabul edilmez ve şehir savaşla ele geçirilirse, askerler şehri talan ederler (Resmî binalar hariç). Bu Osmanlı'da da böyledir, Moğollar'da da, Memlükler'de de.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Sen Yeniçeriler'in 3 günlük yağma hakkını da bilmezsin mesela. 3 gün boyunca şehirde istediklerini yaptıklarını ve bunların arasında tecavüz olduğunu da.

Savaş bu arkadaşım, savaş. Savaşmayı göze alanlar sonucunu da göze alıyorlar zaten. Aman teklif edilir, kabul edilmez ve şehir savaşla ele geçirilirse, askerler şehri talan ederler (Resmî binalar hariç). Bu Osmanlı'da da böyledir, Moğollar'da da, Memlükler'de de.

Yaptılarsa yanlış yapmışlar. Yeniçeri diye her yaptıklarını savunacak mıyım

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Yaptılar ve yanlış yapmadılar. Bu savaş hukukudur. Savaşın olayı budur zaten. Osmanlı Viyana'dan Kırım'a, Gürcistan'dan Mısır'a bir sürü şehir aldı. Her aldığı yeri yağmaladı mı sanıyorsun? Veya Moğollar Japonya'dan Polonya'ya kadar uzanan Dünya'nın en büyük kara imparatorluğunu kurdular. Girdikleri her şehirde insanları mı öldürdüler zannediyorsun?

Yeniçeriler'in savaş istemesinin sebebi şehir yağmasında ele geçirilen esirlerdir. Çünkü esirler ciddi manada para getirisi demektir. Yoksa Yeniçeriler üç ayda bir aldıkları maaşla mı geçiniyor?

Askerleri savaşa motive etmenin tek yolu budur. Para. Gaza, cihad falan bunları parasız yapan adamlara Fakih deniyor zaten. Tarihe isimleri Pir, Evliya olarak kazanıyor. Adamlar profesyonel askerler. Para için savaşırlar. Şan veya şöhret yahut inandıkları din için değil.

Bu 16. yüzyılın Osmanlısın'da da böyle, 13. yüzyılın Moğolistanın'da da. 14. yüzyılın Mısırın'da da böyle, 8. yüzyılın Hazaryasın'da da.

Asker para için savaşır. Para=yağma. Bunun başka bir yolu yok.

Ne Yeniçeriler ne de Moğol kargıcıları yanlış bir şey yaptı. Savaş hukuku böyle işler.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Yaptılar ve yanlış yapmadılar. Bu savaş hukukudur. Savaşın olayı budur zaten. Osmanlı Viyana'dan Kırım'a, Gürcistan'dan Mısır'a bir sürü şehir aldı. Her aldığı yeri yağmaladı mı sanıyorsun? Veya Moğollar Japonya'dan Polonya'ya kadar uzanan Dünya'nın en büyük kara imparatorluğunu kurdular. Girdikleri her şehirde insanları mı öldürdüler zannediyorsun?

Yeniçeriler'in savaş istemesinin sebebi şehir yağmasında ele geçirilen esirlerdir. Çünkü esirler ciddi manada para getirisi demektir. Yoksa Yeniçeriler üç ayda bir aldıkları maaşla mı geçiniyor?

Askerleri savaşa motive etmenin tek yolu budur. Para. Gaza, cihad falan bunları parasız yapan adamlara Fakih deniyor zaten. Tarihe isimleri Pir, Evliya olarak kazanıyor. Adamlar profesyonel askerler. Para için savaşırlar. Şan veya şöhret yahut inandıkları din için değil.

Bu 16. yüzyılın Osmanlısın'da da böyle, 13. yüzyılın Moğolistanın'da da. 14. yüzyılın Mısırın'da da böyle, 8. yüzyılın Hazaryasın'da da.

Asker para için savaşır. Para=yağma. Bunun başka bir yolu yok.

Ne Yeniçeriler ne de Moğol kargıcıları yanlış bir şey yaptı. Savaş hukuku böyle işler.

yağma ve esir alma farklı suçsuz kimseye tecavüz etme veya öldürme farklı. bunu kim yaparsa yapsın yanlıştır. bunları da en çok yapan cengiz ve timur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Grimmjow Jaggerjack

Tarhini En Kanlı Diktatörleri

21.yüzyılın en büyüklerinden bi tanesi.
  • Yeniçeriler'in evlenmesi yasak. Peki bu adamlar ne yapıyor hiç düşündün mü?

Arkadaşım. Timur'u Osmanlı ile olan münasebeti yüzünden, Cengiz'i de öldürdüğü Müslümanlar yüzünden (ki tam olarak doğru değil) sevmiyorsun, anlıyorum. Ancak en azından yalan bilgi verme. Bak yanlış demiyorum, yalan.

Yalan bilgi nedir, yanlış bilgi nedir? Ben İstanbul'un Fethi'ni 1480 yılı olarak biliyorumdur. Bu yanlış bilgi olur. Ama 1453 tarihini bildiğim halde 1480 diyorsam bu yalan bilgidir.

Hunlar, Timurlular, Cengizliler, Osmanlılar, Roma, Bizans, Emeviler, SSCB, Naziler. Bunların hepsi tarihte iz bırakmış imparatorluklar. Ve imparatorluklar gül dağıtarak imparatorluk olmazlar. Timur'un askeri, Cengiz'in askeri, Hitler'in askeri ne kadar adam öldürüp o kadar tecavüz ettiyse, Osmanlı'nın askeri de o kadar adam öldürüp o kadar tecavüz etti.

Çok basit örnek ve çok basit bir dille anlatmaya çalışıyorum. Zira anlamıyorsun ve diretiyorsun.

• Hocam Hitler gibi sistematik bir şekilde insanları yok eden bir adamla bizi karşılaştırmanız hoş değil. Ayrıca her millette savaş dönemi savaş suçları işlenmiştir. Ama Timur ve Cengiz'in yaptıkları Osmanlı'nın yaptıklarından çok daha abartıdır.

Burada evet bütün milletler savaşlar sırasında kötü şeyler yapmıştır diyebiliriz. Ama derecelerinin aynı olduğunu söyleyemeyiz. Bu konuda Hitler, Stalin , Mao gibi adamlar en tepededir. Onlardan sonra Timur , Cengiz gibi adamlar gelir ancak bu sıralamadan sonra Osmanlı'yı veya akkoyunluluarı veya Babür devletini , japonyayı , Polonya'yı koyabiliriz diye düşünüyorum.
  • quote:

Yeniçeriler'in evlenmesi yasak. Peki bu adamlar ne yapıyor hiç düşündün mü?

Arkadaşım. Timur'u Osmanlı ile olan münasebeti yüzünden, Cengiz'i de öldürdüğü Müslümanlar yüzünden (ki tam olarak doğru değil) sevmiyorsun, anlıyorum. Ancak en azından yalan bilgi verme. Bak yanlış demiyorum, yalan.

Yalan bilgi nedir, yanlış bilgi nedir? Ben İstanbul'un Fethi'ni 1480 yılı olarak biliyorumdur. Bu yanlış bilgi olur. Ama 1453 tarihini bildiğim halde 1480 diyorsam bu yalan bilgidir.

Hunlar, Timurlular, Cengizliler, Osmanlılar, Roma, Bizans, Emeviler, SSCB, Naziler. Bunların hepsi tarihte iz bırakmış imparatorluklar. Ve imparatorluklar gül dağıtarak imparatorluk olmazlar. Timur'un askeri, Cengiz'in askeri, Hitler'in askeri ne kadar adam öldürüp o kadar tecavüz ettiyse, Osmanlı'nın askeri de o kadar adam öldürüp o kadar tecavüz etti.

Çok basit örnek ve çok basit bir dille anlatmaya çalışıyorum. Zira anlamıyorsun ve diretiyorsun.

hocam savaş hukukunu bilmiyorum ama islam hukukana göre bunları yeniçerin yapmasına izin verilemez. osmanlı şeriatla yöneletilen bir ülke.
    ganimet birde tamamen devletin eline geçer, her asker kafasına göre pay alamaz!
    halkı köle / cariye alınmasınada izin verilceğini zannetmiyorum.
    Tabi bunları yasadışı yapanlar varsa bilemem. çünkü yeniçeriler padişah indirecek kadar zorbalaşıyor.

Çünkü Osmanlı düşman halkın köyünden geçerken, bahçeye zarar vermeden toplanan yiyeceklerin parasını bahçe sahibine bunların karşılı bırakan bir millet!
    Ayrıca osmanlı bir imparatorluk değil, devlettir. Kanunlar hakandan üstündür, divan (kurultay) padişaha yardım eder. Dini teokrasiden bahsetmeyede gerek yok.
    Yağmalama anlayışımız avrupadan biraz farklıdır, yok etmek , herşeye el koymak, öldürmek, zorbalık yapmak için yapılmaz. Savaş ganimetleri alınır. Mesala istanbulda, bir çok esere dokunulmamış, ganimet alınılmamıştır.
    Ayrıca Allah yolunca Cihadı para ve mal için yapanlara karşı sert bir hadis var. Sünni bir devlette, dini yönden yoksun askerler varsa bilemem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Perceptron -- 27 Ağustos 2014; 2:02:55 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

• quote:

her hafta şehir mi alıyor osmanlı? 10 seneyi aşkın sürede sefer olmuyor o zaman ne yapıyorlar? adı üstünde yasak.

osmanlıyla bozkır devletlerini kıyaslıyorsun hala onlarda yıkıp geçmek normal. osmanlıya direnen şehir yok mu? hangisini yakıp yıktı aldıktan sonra?

• @Periah @.fcan

Uzun uzun anlattım her şeyi. Ama ya gerçekten anlamıyorsunuz, ya da anlamamış numarası yapıyorsunuz.

Ben Hitler ile Osmanlı'yı karşılaştırmadım. Okuduğunuzu anlayın önce.

Osmanlı'nın bir şeriat devleti olduğunu iddia etmek zaten ayrı bir kafa.

Uzun uzun yazıp kendimi yormayacağım. Ama tarihle olan kavganıza devam edebilirsiniz.
  • quote:

quote:

her hafta şehir mi alıyor osmanlı? 10 seneyi aşkın sürede sefer olmuyor o zaman ne yapıyorlar? adı üstünde yasak.

osmanlıyla bozkır devletlerini kıyaslıyorsun hala onlarda yıkıp geçmek normal. osmanlıya direnen şehir yok mu? hangisini yakıp yıktı aldıktan sonra?

Hangisi direndiyse onu yakıp yıktı.

Bu gayet normal bir şey. Siz Osmanlı'ya ''taptığınız'' için bunu anormal olarak görüyorsunuz. Osmanlı gül çiçek dağıtarak şehir aldı falan sanıyorsunuz galiba. Tarihle kavga etmeyi bırakın bence arkadaşlar.

Bozkır devleti diye aşağıladığın devlete Osmanlı neden yenildi peki? (Ankara Savaşı)

Veya Bozkır Devleti diye aşağıladığın Cengiz İmparatorluğu nasıl Japonya'dan Polonya'ya kadar imparatorluk kurdu? Yakıp yıkarak mı? Gerçekten böyle bir saçmalığa inanıyor olamazsınız.

O Bozkır Devleti diye küçümsediğin Moğol, Timur, Selçuklu Devletleri gerek oku, gerek filleri, gerek atlarını ve bozkır develerini çok iyi kullanıyordu. Her birinin mükemmel bir casusluk sistemi vardı. O kadar büyük ve güçlü bir devlet kurmak kolay mı?

Dünya'da sistemi olan tek devlet Osmanlı değil. Her devleti yağmacı, Osmanlı'yı barış elçisi gibi göstererek insanları taraf olmaya itiyorsunuz. Osmanlı'yı uçurmanın bir manası yok. Kimse çiçek dağıtarak devlet kuramaz.

Edit: Harf düzeltme.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tarihçi -- 27 Ağustos 2014; 9:06:07 >

• quote:

quote:

quote:

Bu gayet normal bir şey. Siz Osmanlı'ya ''taptığınız'' için bunu anormal olarak görüyorsunuz. Osmanlı gül çiçek dağıtarak şehir aldı falan sanıyorsunuz galiba. Tarihle kavga etmeyi bırakın bence arkadaşlar.

Bozkır devleti diye aşağıladığın devlete Osmanlı neden yenildi peki? (Ankara Savaşı)

Veya Bozkır Devleti diye aşağıladığın Cengiz İmparatorluğu nasıl Japonya'dan Polonya'ya kadar imparatorluk kurdu? Yakıp yıkarak mı? Gerçekten böyle bir saçmalığa inanıyor olamazsınız.

O Bozkır Devleti diye küçümsediğin Moğol, Timur, Selçuklu Devletleri gerek oku, gerek filleri, gerek atlarını ve bozkır develerini çok iyi kullanıyordu. Her birinin mükemmel bir casusluk sistemi vardı. O kadar büyük ve güçlü bir devlet kurmak kolay mı?

Dünya'da sistemi olan tek devlet Osmanlı değil. Her devleti yağmacı, Osmanlı'yı barış elçisi gibi göstererek insanları taraf olmaya itiyorsunuz. Osmanlı'yı uçurmanın bir manası yok. Kimse çiçek dağıtarak devlet kuramaz.

aha başladık yine tapınmaya

hangi mesajımda aşağılamışım o devletleri? osmanlı ile kıyaslama derken aşağılama ifadesi yoktu yanlış anladın.

kelleden kule dizenler de fatih'ti pardon zamanını çaldım.

• Daha ne dediğimi bile anlamıyorsun. Okuduğunu anlamıyorsun yahu.

Gerçekten zamanımı çalmışsın. Önce okuma çalışmaları yap, okuduğunu anla. İnsanların zamanını çalma.
  • quote:

quote:

quote:

Sevgili Tarihci,

Mogollar Japonyayi isgal etmeye calistilar ama agir sekilde yenildiler diye biliyorum.Yanlisim varsa duzelt lutfen.

Bildigim kadariyla Japonya tarihte yabanci imparatorluk boyundurlugu altina girmemis uc,bes ulkeden biri.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• VirgilSollozzo kullanıcısına yanıt
    Doğrudur. 2 kez işgal etmeye çalıştılar ama başarılı olamadılar. Oradaki Japonya'dan ibaresi, Japonya sınırından demek aslında. O bölgeden Avrupa'ya kadar anlamında.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

@Periah @.fcan

Uzun uzun anlattım her şeyi. Ama ya gerçekten anlamıyorsunuz, ya da anlamamış numarası yapıyorsunuz.

Ben Hitler ile Osmanlı'yı karşılaştırmadım. Okuduğunuzu anlayın önce.

Osmanlı'nın bir şeriat devleti olduğunu iddia etmek zaten ayrı bir kafa.

Uzun uzun yazıp kendimi yormayacağım. Ama tarihle olan kavganıza devam edebilirsiniz.

Hitler ile Osmanlı'yı karşılaştırmadım diyorsunun ama

Timur'un askeri, Cengiz'in askeri, Hitler'in askeri ne kadar adam öldürüp o kadar tecavüz ettiyse, Osmanlı'nın askeri de o kadar adam öldürüp o kadar tecavüz etti.

Bu ifadenin ne olduğunu çok merak ettim. Eğer bu ifadeyi doğru kabul edecek olursak Hitler ne halt yediyse bizde aynısını yapmış oluruz derizki buda gerçekten alakamız olmayan bir duruma sokar bizi.

Ben Yeniçeri'lerin genelde şehirleri yağma amaçlı sefere çıkmak istediklerini biliyorum. Her işgal sırasında yağma ve öldürme olayları belli oranda olmuştur. Ayrıca esirlerin köle olarak alınıp satılmasıda doğru ama bunu zaten o dönemin bütün devletleri yapıyor. Yani bizim askerlerde diğerleri gibi genel olarak bu amaçları güdüyor bunu kabul ediyorum. Ama Hitler denen herifin askerleri para hırsından çok bir milleti kökeninden dolayı yok etmiş bir topluluk. Bizim böyle amaçlarımız hiç olmadı.

Ayrıca Timur ve Cengiz Han dönemleri yağmacılık ve insanların yok edilmesi açısından gerçekten çok üst seviyededir. Bizim devletimiz yerleşik bir yapıda olduğu için onlar kadar yıkıcı olmadık. Ayrıca Eski Türk Devletleri Göktürkler, Uygurlar vb... yine moğollar kadar yıkıcı değillerdi. Bu açıdan ben genelde Moğolları bizim kötü ruhlu ikizimize benzetirim.

Onun dışında benim Moğollar ve Timur'u sevmememin ana nedeni bize çok büyük zararlar vermiş olmaları. Osmanlı'dan önce Anadolu Selçuklu devletini Moğollar ele geçirdiği zaman halka yaptıkları şeyler çok ağır olmuştur. Çok uzun bir süre halka kan kusturmuşlardır. İnsanlar açlıktan kırılmış , zengin insanlar sokak ortalarında parçalanmıştır. Can ve mal güvenliği kalmadığından bir sürü nahoş ve ahlaksız olaylar meydana gelmiştir. Hatta benzer dönemlerde Yunus ve Mevlana gibi kişilerin Moğol işgali döneminde ortaya çıkmaları halkın bu büyük çaresizlik nedeniyle kendini dine vermesi sonucudur. Yani tasavvuf'un gelişmesinde bu dönemin acılarından insanların iç dünyalarına kaçma girişimi etkili olmuştur.(Ama tabi bizim buradaki arkadaşlar Moğolların bize verdiği zarardan önce Araplara verdiği zarar nedeniyle evhamlanıyor !!! Her zamanki gibi)

Aynı şekilde Timur'da son büyük bozkır İmparatorluğu olarak geçer. Zınkeisen'in Osmanlı tarihinde gördüğüm kadarıyla kendne karşı olan her yerde devasa yıkım getirmiş bir adamdır. Amacı zaten bu bölgeleri genel olarak ele geçirmek yerine yağmalamaktır. Çok can kaybına neden olmuş aynı biçimde Anadolu'yada büyük zarar vermiştir. Askeri açıdan büyük yetenekleri olduğu tartışılmaz ama insanlığa ve özellikle bize çok zarar verdikleri ortadadır. Ben bir Türk insanı olarak benim milletime bu kadar zarar vermiş insanları göklere çıkartamam. Çünkü o zaman gerçekten garip bir durum ortaya çıkıyor. Rusların Hitler Almanya'sını sevmesi gibi bir şey olur.

• Periah kullanıcısına yanıt
    Timur'un askeri, Cengiz'in askeri, Hitler'in askeri ne kadar adam öldürüp o kadar tecavüz ettiyse, Osmanlı'nın askeri de o kadar adam öldürüp o kadar tecavüz etti.

Bu ifadenin ne olduğunu çok merak ettim. Eğer bu ifadeyi doğru kabul edecek olursak Hitler ne halt yediyse bizde aynısını yapmış oluruz derizki buda gerçekten alakamız olmayan bir duruma sokar bizi.

Sayısal bir değer olarak söylemiyorum. Hitler de adam öldürdü Osmanlı da diyorum. İmparatorluklar kansız ve savaşsız kurulamaz diyorum. Adam öldürmenin nedenini ve amacını, liderlerin ideallerini ön plana koymuyorum.

Ama kime diyorum...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam aslında dediğiniz olay tersine geçerli. Yani siz anlamıyorsunuz. Herkes adam öldürdü bu doğru ama bunların bir ölçeği vardır. Sizin ifadeleriniz herkesin ölçeği aynıymış gibi yazılmış. Şimdi 100 mlyon insan katletmiş bir toplulukla 100 bin kişi katletmiş bir topluluk bir sayılabilir mi ?

Cengiz , Timur veya Hitler , Stalin gibi adamlarla bizim aynı tümce içinde yan yana değerlendirilmemiz son derece yanlış. Muhtemelen burada size saygı duyan insanlar var bu şekilde ifadeleri eğer doğru olarak kabul ederlerse bizde sanki bu adamlarla benzer insanlarmışız gibi algılanacağız. Böyle bir düşünce tarzının yayılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum.

Eğer böyle bir ifadede ısrar ediyorsanız öyleyse bu olayların boyutlarından da bahsederseniz insanların kafalarında bir fikir oluşmuş olur. Osmanlı bu açıdan baktığımızda bana göre sıradan bir devleti andırıyor. Ama Timur , Cengiz gibi adamlar ülkelerini yağma ve yıkım üzerinden gelen gelirlere göre kurduğundan yıkım boyutları Osmanlı'ya veya diğer Türk devletlerine oranla çok daha yüksek olmuştur. Hitler, Stalin , Mao gibi adamlar ise insanlıktan bihaber katil kişiliklerdir.

Bizim durumumuza bakacak olursak aynı dönemde Polonyalılar , İngilizler veya Avusturyalılar ne şekilde savaşıyorlarsa bizim askerlerde aynı kafadaydı. Bir toprağı ele geçir , ele geçirdikten sonra yasa gereği 3 gün yağmala , elde ettiğin köleleri sat ve rahat yaşa kafasındaydılar. Pek fazla insanda öldürmüyorlardı esir mevzusu nedeniyle. Aynı şekilde bu esir/köle olayı dönem Avrupa'sındaki bütün devletlerde vardı. Yani İngilizler ile Fransızlar savaştığında yenen taraf yenilenlerden epeyce bir esir alır hatta çoğu şovalye esir aldığı insanlardan gelir etmek için savaşa katılırdı. Yağma ve insan öldürme unsurlarıda keza benzer şekildedir.

Son olarak benim kastettiğim tümcelerimizi kurarken eğer yapılan işlerin oranlarına göre hareket edersek yanlış anlaşılmalardan kurtulmuş oluruz. Bu açıdan sizin o ifadeniz son derece zararlı ve yanlıştır bana göre.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.