Şimdi Ara

Taşınabilir Güç Kaynağı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
1
Favori
606
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkese Selamın Aleyküm Donanımhaber ailesi sizlerin bilgilerinden faydalanmak ve Bana yardımcı olmanızı istiyorum.

Ben taşınabilir bir güç kaynağı yapmak istiyorum bunu kampta filan kullanacağım lâkin öyle bilgi sahibi de pek değilimdir.Fakat internette bir kaç video izlemiştim ve çok kompleks gibi görünmedi öyle devasa kapasitelere sahip bir şey yapmayacağım.Şöyle ki elimde ki malzemeler şu şekilde

1 adet Devre Anahtarı

1 adet Led kırmızı ampul

1 adet 12V 7A Kuru Akü

1 adet 50 Watt Monokristal Güneş Paneli

1 adet 12 Volt 500 Watt Invertör mevcut

Her şeyden önce Sorularım şu şekilde

1. Ben bu mevcut malzemeler ile güç kaynağını yapabilir miyim veya bir uyumsuzluk vb tarzında şeyler olur mu ?
    2. Eğer bu malzemeler ile güç kaynağı yapılabilir ise Bu Güneş paneli bendeki aküyü ortalama kaç saatte doldurabilir(tahminen) ?
    3. Bu akü ile mesela bir laptop'u kaç kez şarj edebilirim.(2 tane laptop var birinde 1.Laptop 45W 19.5V 2.31A yazıyor 2.Laptop Input 100-240V 50-60Hz 2.0A Output 19V 6.32A )
    4. Son olarak laptoplar için 1. veya 2. diye belirtirseniz çok sevinirim.

Çok değerli arkadaşlar üstatlar bu 3 sorumu cevaplayabilirseniz Çok müteşekkir olurum sizlere birde şunu eklemelisin yada çıkarmalısın diye bana tavsiye verirsenizde çok mutlu Olurum Sağlıklı Günler dilerim Hepinize. 

• Ve aleyküm selam . Üyelik tarihi 3 Ocak 2024 yani az önce üye olmuşsunuz öncelikle hoş geldiniz.

İlk olarak şunu demeliyim ki 10 senelik üye olmama rağmen nasıl italik yazı yazılır nasıl cümlenin başına point koyulur hala bilmiyorum :D demekki hiç lazım olmadı..

Neyse konuya dönecek olursak , güneş paneliniz var akünüz var inverteriniz var ana malzemelerin çoğu var. Size gereklidir olan solar şarj cihazı. Yani güneş panelinden gelen elektriğini doğru şekilde aküye iletecek cihaz. Bu cihazı da alırsanız pek eksiğiniz kalmaz çünkü çoğu işi inverter halleder.

Yalnız 7 amper akü yetersiz gelebilir. 12*7 den 84 watt enerji depolar. 84 watt enerji ne yapabilir ?

8 saat LED ampul yakar
    1 saat TV calistirir
    5000 mAh bataryası olan telefonu 3-4 defa doldurur

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Akünün dolum süresini yazmayı unutmuşum , solar panel tam verimde güneş alırken 50 watt olarak hesaplarsak , aküye 84 watt demiştik , 1.5 saat gibi bir sürede doldurur

• Öncelikle Hoşbuldum.Değerli Cevaplarınız için Çok Teşekkür ediyorum italik yazıya gelince açıkcası yazımın düzgün ve anlaşılabilir bir yazı olması için itina göstererek yazdığımdan dolayı pek fark etmemişim tekrardan teşekkür ederim değerli yorumlarınız için.

• dfk24 kullanıcısına yanıt

Söylediklerinizden yola çıkarak biraz Solar Şarj Cihazlarına göz attım lakin bu konuda şöyle bir soru sormak istiyorum bu şarj cihazının Amper Bakımından 10A 20A 30A 40A ve 50A'ya kadar çıkan yüksek amper değerlerine sahip cihazları gördüm.Birde V olarak çoğunlukla 12V 24V var lakin birkaç tanede 24V-72V değerlerine sahip şarj cihazları gördüm Bu konuda bir kaç soru belirti aklımda.Şöyle ki sormak istiyorum

1. Amper değerinin fazla olmasının bir artısı var mıdır yada amper değeri yüksek olan bir şarj cihazı almamın bana ne gibi avantajları olur.
    2. Volt değeri olarak 12V 24V ile 24V 72V arasında hangisini seçmeliyim bana nasıl bir avantajı olur (24V 72V pahalı alamam ama merak ettim)
    3. Amper ile Volt arasında bir uyum vs olması gerekir mi yani mesela 50A ile 24V birbirine bi sıkıntı mı yaratır mesela bilgim olmadığı için bilen kişilerden öğrenmek benim için iyi olacaktır

Teşekkürler.Saygılar.

• Amper değeri fazla olması ileriye dönük olarak avantaj sağlar. Şöyle düşün , senin Akün 7 amper , yani 7 litrelik su bidonu gibi düşün.

10a yazan şarj cihazı da saatte 10 litre su akıtan bir musluk. Saatte 10 litre akıtan musluk senin 7 litre bidonu 1 saatten kısa bir sürede doldurur.

Elektrikte çoğu şey saat üzerine hesaplanır.

Aküde 7 amper yazıyorsa 1 saat boyunca 7 amper verebilir demek. Veya 7 saat boyunca 1 amper verebilir demek. Hacim 7 yani. İster 1 amper ile 7 saatte boşalt ister 7 amper ile 1 saatte boşalt.

24/72 şarj cihazlarına sizin ihtiyacınız yok onlar büyük projeler için. Seri bağlı aküler vs ...

Amper ile voltaj elektriğin 2 temel unsuru. Biri gerilim biri akım.

Voltaj ile amper çarpılarak güç elde edilir

Akü voltajı 12 amperi de 7 olduğuna göre 84 watt enerji yapar.

• Anladım Umarım sizi yormuyorumdur ama umuyorum ki son 2 sorum olacak bu size baktığım solar şarj cihazında diyor ki Sadece kurşun asit akülerde kullanılabilir. (JEL ve AGM Akülerde daha verimli çalışır) Buradan anladığım kadarıyla

1.AGM akü = Kuru akü doğru mu anlamışım acaba ?

2.Birde akünün daha fazla enerji depolaması için hangi özelliğinin yüksek olmasına dikkat etmem gerekli acaba yada bir kaç akü olup da seri veya paralel şekilde bağlantı mı yapılması gerekir.

Yeni bir akü yerine bendeki akü'den bir tane daha alıp 2 aküyü paralel bağlayarak kapasiteyi 14A'ya yükseltebilirim. Mesajı düzenlediğim için anladım ki akü'de Amper kapasite olarak anlaşılabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker3883 -- 3 Ocak 2024; 13:45:22 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Güç Kaynağı Patlaması
    10 yıl önce açıldı
    PC Güç Kaynağı Tavsiyesi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ben birde Watt'ın ne olduğunu merak ediyorum mesela televizyonda A yok ama V ve W var burdan yola çıkarak Watt nedir musluk örneği üzerinden anlatabilir misiniz ?

• ilker3883 İ kullanıcısına yanıt
    Akünün gerilimi de artsa amperi de artsa depoladığı enerji artmış olur. Ne demiştik , volt* akım = depolanan enerji

Şöyle düşün, 5v 2 amper pil = 10 watt enerji

Seri bağlarsak --- 10v 2 amper pil = 20 watt
    Paralel bağlarsak 5 v 4 amper pil = yine 20 watt

Ama sizin projede seri bağlamak saçma olur çünkü seri bağlayınca gerilim 24v olacak ama inverteriniz 12v

O yüzden aynı işi paralel bağlayarak yapacağız

Evet agm akü kuru akü bakımsız akü...

Watt birim zamanda yapılan iş anlamına gelir . Bir TV 50 watt ise 1 saatte 50 watt enerji tüketir.

İyi de 220v 50w yazıyor ne demek bu ?

Şu demek , enerjiyi gerilime bölerseniz akım ortaya çıkar

Yani bu TV saatte 0.22 amper akım ile çalışıyor

• Üstadım Çok Teşekkür ederim bu yazdıklarınızın hepsini bir yere not edeceğim sayenizde yeni şeyler öğrenmiş oldum Hakkınızı Helal Edin.

Helal olsun hocam benim için bir keyif bu..

Enerji dünyanın her yerinde aynıdır. Ve watt ile belirtilir

10000 volt elektrik mesela bilmeyen biri bu görse ufff ne biçim enerji der ama öyle değil. Akım olmadan 10000 volt elektrik hiçbir işe yaramaz. O yüzden gerilim ve akımı çarparak enerjiyi hesaplıyoruz. Elektrikli ev aletlerinde hep watt yazar gücünü belirtmek için . Mesela 100 volt 1 amper elektriğin enerjisi yani yapacağı iş ile 1 volt 100 amper elektriğin yapacağı iş aynıdır. Çünkü güçler aynı. Birinin 100 volt olması diğerinden güçlü olacağı anlamına gelmez. En basit örneği telefon şarj aletleri.

Xiaomi mesela 33w ile şarj ediyor. Yani 11 volt 3 amper ile ..

Merak ettiğiniz ne varsa sorun ben seve seve cevaplarım. Bende hep sora sora öğrendim.

Teşekkür ederim.Bu yanıtınızdan yola çıkarak şunu sormak istiyorum Xiaomi örneğinde 33watt'ın kaç amper kaç volt olduğunu nasıl hesapladınız ? Matematikte bölünebilme ile mi ?

Birde akülerle ilgili bir şey aklıma takıldı ne olduğunu araştırdım ama pek anlamadım bazı akülerde A yerine Ah yazıyor ve Amper olduğunu varsayarsam baktığım diğer aküler buna göre daha yüksek A değerine sahipken bunun 2.3 Ah değerine sahip olan bir akü daha pahalı buradan yola çıkarak A ile Ah aynı mıdır değil ise 1Ah kaç A yapar ?

• Birde şunu sorayım sormuşken bende ilk konu mesajında belirttiğim 12V 500W inverter yerine 12V 300W inverter kullanırsam projede hangi kısımlarda etkilenme olur ? Yani enerji depolama hızı mı yavaşlar yada çıkış gücü mü azalır gibi ?

Şu şekilde , A ile Ah farklı şeyler , biri akım değeri biri kapasite.

12v 7Ah akü 7 amper kapasiteye sahip demek. Ama bu akü 12v 7Ah 20A da olabilir. Yani 12v 7 amper kapasiteli ama 20 amper akım verebilir. İyi de 7 amper kapasite var 20 amper akım verebilir ne demek ? Şu demek ,

Elimizde 7 litre şişe mevcut ya , bu şişeyi ben elimle sıkarsam şişe ağzından saatlik 20 litre su da çıkabilir. Ama bu suyu 1 saat veremez elbette çünkü saatte çıkan su miktarı 20 litre

Umarım anlatabilmisimdir

Mesela araç aküleri 70 amper - 80 amper

Ama üstünde 850A yazar , yani 850 Amper akım çekilebilir. Zaten marş motorları 200 ampere yakın akım ceker

12v 500w inverter yerine 12v 300w inverter kullanmak , o invertere sadece 300 watt elektrik çeken cihazları baglayabileceginiz anlamına gelir. Mesela 350 watt çeken bir alet bağlarsanız ya inverter elektrik vermeyi keser yada alet güç bela çalışır

• Hocam benim akü küçük olduğu için merak ettim 12V 74A bir otomobil aküsü kullanabilir miyim bendeki akü 7A 12V akülü araba aküsü yani olur mu olmaz mı acaba ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Kullanabilirsin de nasıl tasiycaksin

Bir çözüm geliştirmeye çalışacağım 😂

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker3883 -- 3 Ocak 2024; 16:5:14 >

Araç aküleri çok mu ağır oluyor ki ?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.