Taşınabilir HardDisk Kontrol kartı nedir? Bozulduğunu nasıl anlarız. Bu parça bozulursa verilere ulaşmak veya verileri kurtmak mümkün müdür? Bu sorulara cevap verip yardımcı olan olursa sevinirim.
Taşınabilir HDD'nin içindeki HDD ile USB arayüzünü birleştiren bir Kontrol kartı vardır. Bu kart arızalandığinda; taşınabilir HDD kutunun içinden çıkarılıp birçök yolla bu HDD'ye ulaşılabilir. Eğer HDD zarar görmemişse verilerinize ulaşabilirsiniz.
NOTEBOOK HARDDİSK'E İDE KONNEKTÖR SAĞLAR ÇEVİRİCİ
Çeşitli türdeki HDD'leri USB'den bağlamaya yarayan bir cihaz...
Açıklama için teşekkür ederim. Sormamın sebebi: taşınabilir harddiskimin power ışığı yanmasına, çalışma sesi gelmesine, 1 saate yakın süre açık bıraktığımda yavaş yavaş ısınması gibi normal çalıştığına dair emareler göstermesine rağmen, bilgisayara bağladığımda sanki hiç takılmamış gibi bilgisayarda hiç bir tepki olmaması. Sorunun benim bilgisayarımdan ya da sadece kablodan kaynaklanmadığından emin olmak için yetkili firmaya götürdüm. Oradaki kablo ve bilgisayarda denedik sonuç aynı. Firma yenisiyle değiştirmeyi önerdi. Benimki Almanyaya gönderilecekmiş ve bana yenisini vereceklermiş. Ama içindeki verileri kaybetmek istemediğimden düşünmek için zaman istedim. Harddiskin vidalarının üstünde etiketler var. Açmak için etiketleri yırttığımızda garanti kapsamından çıkacak.
SORUM ŞU: Durumu göz önüne aldığımızda POWER IŞIĞININ YANMASI, DİSKLERİN DÖNDÜĞÜNE DAİR SES VE ISININ GELMESİ sonucu sizce sorun medya kısmından mı kaynaklanıyor yoksa kontrol kartından mı? içini açtırmaya korkmamın sebebi yukarıda anlattığım üzere içi açıldığında garantisinin sona ermesi ve yenisiyle değiştirme hakkımı kaybetmem. Ama medya kısımı sağlamsa sadece kontrol kartında sorun varsa boşu boşuna almanyaya gönderip sıfır harddisk almak istemiyorum. Korktuğum şey de tamir girişiminin olumlu sonuç vermemesi ve hem verileri hem de değiştirme hakkımı kaybedip hem manevi hem maddi zarara uğramak.
Arkadaşlar SİZCE SORUN KONTROL KARTINDA MI? HARDİSKİN MEDYA KISMINDA MI? VERİLERİN KURTARILMASI MÜMKÜN MÜ?
Şimdi bu durumda işiniz biraz şansa kalıyor, HDD'niz sağlam olabilir, yeni bir kutu alabilirsiniz; 20-40 TL. gibi bir fiyattadır. HDD'niz bozuk olma ihtimali de varsa da benim kişisel görüşümü soracak olursanız; bilgisayarda hiçbir tepki olmaması HDD-USB arayüzü (kontrol kartı) arızalıdır, HDD sağlamdır gibi gözüküyor. Tecrübelerim ise; Taşınabilir HDD'nin bir sarsıntı (darbe, düşme vs..) görmediği sürece arızalanmadığıdır. USB kontrol kartının ise arızalandığına 2 sefer rastladım, fakat bu her ikisinde de USB'den gelen +5 Volt'luk kısımda bu arıza oluşmuştu ve Taşınabilir HDD'nin ışığı yanmıyordu. Maddiyat benim için önemli değil diyorsanız kutuyu açın içindeki HDD'yi deneyin.
sorun verilerin bulunduğu bölümde mi yoksa veriler sağlam mı emin değilim ama artık garantiyi gözden çıkarıp harddiski açıp masaüstü pc'ye dahili harddisk gibi bağlayıp denemekten başka çarem kalmadı. Şu an elimde masaüstü pc olmadığı için ve açıkçası hardware'den pek anlamadığım başkasının yardımı lazım.
İstanbul'da taşınabilir harddiski açıp içindeki kısmı masaüstü pcye takıp verilerimi kurtarabilecek veya arızalı parçayı değiştirebilecek güvenilir ve fiyatı makul tamirci-teknik servis tavsiye edebilecek var mı?