internet üzerinden TC Kimlik nosu ve ad soyad paylaşımında başımıza neler gelebilir Acaba ? En kötü senaryolar
hiççççççççç bişeyyyyyyyyyy
zaten kimseye bunları vermediğini iddaa eden var mı?
buda yemiyor imzalı kimlik fotokopimizi bile veriyoruz....
tc kimlikten bişi olmaz ama yinede abuk sabuk yerlere vermemek lazım, imzalı kimlik fotokopisi ile en iyi ihtimalle adınızı hat alırlar abuk sabuk işler yaparlar :)
ad soyad tc kimlik ile nufus bilg ulaşılıp kredi çekilebilir diye düşünüyorum. paranoyakmıyım neyim
En basiti kargocu bile kimlik fotokopisi almadan kargoyu vermiyor... eee ne yapacağiz şimdi.
quote:
Orijinalden alıntı: technovaland
ad soyad tc kimlik ile nufus bilg ulaşılıp kredi çekilebilir diye düşünüyorum. paranoyakmıyım neyim
ooo işin okadarda paranoya kısmına inersen bi yerden alışveriş yaparken kredi kartnı kopyalayıp banka hesabınıda boşaltabilirler :D
bu memlekette herşey gelebilir. hatta fransız bile yaparlar..
Mesela bir yerde cinayet işleyip tc kimlik numaranı oraya atabilirler
almanlar asvaltı buldu. Ama esas işi türkiye yaptı. Asvalt yaması :D Türkün yapmayacağı yok.
la olum nie buraya actin konuyu :D
yapılabilecek kritik şeyler var. kimlik bilgilerinin bir nebze public olduğu doğrudur ancak elden geldiği ölçüde gizli tutulmalı.
kimlikle şirket açanlar bile var.
58162462588 Hiç bişey olmaz...
quote:
Orijinalden alıntı: Kenshi
bankamatikten senin adına bu tc numarası için para yatırılamaz mı? en azından bankaya girer hesap numarana para yatırabilir mi? bir de bu no senin değildir herhalde. senin olsa bile zaten cep delik diyorsun..
quote:
Orijinalden alıntı: speakerphone2010
quote:
bankamatikten senin adına bu tc numarası için para yatırılamaz mı? en azından bankaya girer hesap numarana para yatırabilir mi? bir de bu no senin değildir herhalde. senin olsa bile zaten cep delik diyorsun..
İşbank da kimlik no ile para yatırma/çekme gibi işlemler için ekstradan interaktif bankacılık şifresini soruyor.
quote:
Orijinalden alıntı: Xonar
quote:
quote:
İşbank da kimlik no ile para yatırma/çekme gibi işlemler için ekstradan interaktif bankacılık şifresini soruyor.
şifreleri örneğin kredi kartlarını zaten ulu orta kullanmıyor muyuz? yani birşey olmaz demek çok abes.. şöyle düşünebiliriz: 5 aşamalı bir sistem var, birinci aşamaya ait şifreyi kendi ellerinle veriyorsun ve birşey olmaz diyorsun. ne gerek var?
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: Xonar
quote:
quote:
şifreleri örneğin kredi kartlarını zaten ulu orta kullanmıyor muyuz? yani birşey olmaz demek çok abes.. şöyle düşünebiliriz: 5 aşamalı bir sistem var, birinci aşamaya ait şifreyi kendi ellerinle veriyorsun ve birşey olmaz diyorsun. ne gerek var?
Kimlik No'dan sonra 6 hanelik bir şifre giriyorsun. 4 hanelik kart şifresine oranla bir nebze daha güvenli, bu şifreyide zaten her ay sıfırlattırıyor (zorla) bana bankam...
T.C. Kimlik Numarası zaten algoritması çözülmüş bir sistem. Art niyetli/kafaya takmış kişiler tek bir tc kimlik numarası üzerinden o soy ağacına ait kişilerin kimlik numaralarını ufak bir uğraş ile bulabilir.
Demek istediğim varsın kimlik numaranı bilsinler, zaten bu numara bulunamayacak birşey değil kendi ellerimizle birçok işlemde teslim etmiyor muyuz? Bazı şeyler olacağına varır öyle çok üsteleyip, kurcalamaya gerek yok...
Önemli olan TC Kimlik No gibi kolay erişilebilir değil , daha kişisel sadece kendimizin bileceği şifrelerin güvenilirliğinden emin olmak.
etik değil anlatamadım sanırım. mesela üyelik bilgilerini ben görebiliyorum sercan' ın. doğrum tarihi de belli. ama yazdığı tc no yanlış! kendisi de biliyor aslında o mesajı da etik değil! çünkü başkalarını da teşvik ediyor birşey olmaz diyor ama kendisi yanlış yazıyor, uyanıklık yapıyor. sonuç olarak kişisel bilgiler, birşey olmaz demek yanlış tutum.
Kimlik fotokopisi isteniyorsa fotokopi üzerine tükenmez kalem ile resimin altına "xxx aboneliği, xxx kargo teslimi içindir" şeklinde yazıp verebilirsin.