Bir projede kullandığım TDA2003 ile yaptığım bir amfi devresinde kullandığım 1000uf lık c4 kondansatörü nedense sürekli şişiyor. Çizimi en az 7-8 kez kontrol ettik. Farklı markalar kullandık. Kullandığımız kapasiteler 35V, daha yüksek voltajlı da kullandık yine şişti. Bir yorumu olan varmıdır ?
Ters takma ihtimaliniz varmı ?
quote:
Orijinalden alıntı: HeLLoNeLy
Ters takma ihtimaliniz varmı ?
Benimde ilk aklıma gelen buydu, dahasheetin dahi ters olabileceğini düşünerek nette bulunan diğer çizimleri inceledim. Kapasitenin - ucu hoparlöre gidiyor.
Ancak daha önce aklıma gelmedi, hoparlörün polorizesinin, yani + ve - kutuplarının bu soruna yolaçma ihtimali varmıdır ? eğer etkisi olursa eyvah. kulanıcının buna dikkat etmesi biliyorsunuz ki imkansız.
Yaptığım devrelerde hoparlörlerin kutuplarına bende hiç dikkat etmedim , şemada da belirtilmemiş bir sorun olacağını düşünmüyorum ancak denemenizde yarar var.
Bu arada çizim smd olduğu için takip etmek zor ama yinede paylaşmak istedim. Elektrolitik kapasitelerin kare padleri + taraf.
10v kondansatör kullanılsa bile şişmemesi lazım .Kullanılan hoparlör ile ilgili olabilir.Kaç ohm/w'lık hoparlör kullanılıyor
quote:
Orijinalden alıntı: kenakord08
iki ihtimal var .. Ya kondansator terstir veya kondansatoün voltajı 10 volt gibidir.. mutlaka en azından 25 voltluk kondansator takmalısınız...
Haklısınız, bizde hep böyle bilirdik ama maalesef yukarıdaki çizimde bulunan kapasite 35V olduğu halde şişiyor.
Henüz patlayan olmadı 30-40 ürün verdim, yazılım güncelleme nedeniyle 10-15 tanesi geri döndüğünde farkettim. geri dönen tüm kartlardaki kapasitelerin tepeleri şişikti.
quote:
Orijinalden alıntı: tyilgin1
Merhaba arkadaşlar,
Bir projede kullandığım TDA2003 ile yaptığım bir amfi devresinde kullandığım 1000uf lık c4 kondansatörü nedense sürekli şişiyor. Çizimi en az 7-8 kez kontrol ettik. Farklı markalar kullandık. Kullandığımız kapasiteler 35V, daha yüksek voltajlı da kullandık yine şişti. Bir yorumu olan varmıdır ?
Kapasitörü ters takmadığınızı kabul edersek, normal çalışma esnasında kapasitörün sıcaklığı nasıl? Verdiğiniz PCB'de entegreye epey yakın görünüyor çünkü.
quote:
Orijinalden alıntı: kenakord08
Tarık bey bu işte bir yanlışlık var ... Bir kere bu devreyi maksimum 16 volt ile besliyorsunuz bu durumda kondansatorun uclarında direk 16 volt olsa bile şişmesi mümkün değil... Öyleyse siz kondansatoru kontrol edin.. Dikkat!!! kondansatorun eksi tarafı hoparlor tarafında olacak, ters olursa kondansator şişer
Hocam çok doğru söylüyorsunuz. Şişen kondansatörleri görünce ilk aklıma gelen çizimde bir sorun olduğu ve/veya kapasitelerin kalitesiydi. Çizimi defalarca kontrol ettim. olmazya, 2003 ün datasheetinde yanlış olabileceğini dahi düşünerek netteki paylaşılan çizimleri inceledim sonuç aynı. Belki gözümden kaçan birçey vardır diyerek çizimide paylaştım. Kendi çizimimi 2 arkadaşla daha inceledik. En sonunda kapasitelerin kalitesidir diyerek daha bilindik farklı bir kapasite taktım. Bir müddet sonra bir bahaneyle gönderdiğim 2 ürünü inceledim, yine şişmiş.
Şimdi daha gelişmiş bir versiyon için kartı yeniden çiziyorum. Aklıma gelen bu sorunu da benden kaynaklandı ise düzeltmek istediğim için danışmak istedim. Bu durumda tda2003 lerin yada kapasitelerin kötü kalite olmalarından başka bir şey aklıma gelmiyor.
İlginiz için herkese teşekkür ederim.
quote:
Orijinalden alıntı: PHaLaNX.
quote:
Merhaba arkadaşlar,
Kapasitörü ters takmadığınızı kabul edersek, normal çalışma esnasında kapasitörün sıcaklığı nasıl? Verdiğiniz PCB'de entegreye epey yakın görünüyor çünkü.
Bakın bu aklıma hiç gelmedi. Kartlar yazılım güncelleme nedeniyle bana geldiğinden dolayı çalışma şarlarındaki sıcaklığı hakkında fikrim yok. Bende Ofis ortamında düşük sesle 1 gün boyunca test ettim ancak bu testte dahi sıcaklık unsuru aklıma hiç gelmemişti.
Çok teşekkür ederim.
quote:
Bu arada çizim smd olduğu için takip etmek zor ama yinede paylaşmak istedim. Elektrolitik kapasitelerin kare padleri + taraf.
1. Devre şemasında 1000uF kondansatörün + bacağı, kare şeklinde yapılan lehimleme noktası olacak, yuvarlak olan (-) bacağı. 2. Bu kondansatörü mümkün olduğunca çalışma sıcaklığı yüksek olan türden seçmelisin (105 derece gibi) 3. Bu kondansatör besleme voltajından daha yüksek bir voltajda olmalı ( devren 12;V ile beslendiğini varsayarsak 16-25V gibi kullanılmalı. 4. Arkadaşında bahsettiği gibi entegreden mümkün olduğunca uzak tutmalısın. 5. Hoparlörünün empedansını 4ohm dan yukarı olması daha sağlıklı devre olması demektir, hem entegreden fazla akım çektirmez, hemde kondansatör şarj deşarj olurken zorluk yaşamaz. 6. Hoparlör kutbu bu devrede farkeder ancak şu şekilde farkeder ; Normalde dışa doğru vurması gerekirken içe doğru vurur, yada tam tersi olur. Bass tonlarda hafif bir değişim olabilir. 7. Son olarak söylemek istediğim, besleme girişindeki kondansatörün kapasitesini mümkün olduğunca yüksek tut, dip gürültü azalır, bu sayede çıkış kondansatörünün üzerinden akan akımda azalır.
quote:
Orijinalden alıntı: IItwentysixII
1. Devre şemasında 1000uF kondansatörün + bacağı, kare şeklinde yapılan lehimleme noktası olacak, yuvarlak olan (-) bacağı. 2. Bu kondansatörü mümkün olduğunca çalışma sıcaklığı yüksek olan türden seçmelisin (105 derece gibi) 3. Bu kondansatör besleme voltajından daha yüksek bir voltajda olmalı ( devren 12;V ile beslendiğini varsayarsak 16-25V gibi kullanılmalı. 4. Arkadaşında bahsettiği gibi entegreden mümkün olduğunca uzak tutmalısın. 5. Hoparlörünün empedansını 4ohm dan yukarı olması daha sağlıklı devre olması demektir, hem entegreden fazla akım çektirmez, hemde kondansatör şarj deşarj olurken zorluk yaşamaz. 6. Hoparlör kutbu bu devrede farkeder ancak şu şekilde farkeder ; Normalde dışa doğru vurması gerekirken içe doğru vurur, yada tam tersi olur. Bass tonlarda hafif bir değişim olabilir. 7. Son olarak söylemek istediğim, besleme girişindeki kondansatörün kapasitesini mümkün olduğunca yüksek tut, dip gürültü azalır, bu sayede çıkış kondansatörünün üzerinden akan akımda azalır.
Kutuplarda bir sorun yok, doğru. Voltaj değeri ise 35V. Sıcaklık değeri ise 105C. Hoparlörler ise 4ohm.
Geriye sadece entegreye yakın olması faktörü kalıyor. Ayrıca yeni çizimde tavsiyenize uyarak besleme kapasitesini de 1000u ya çıkartacağım.
ilginize teşekkür ederim.
1. Çin malı olmayan ve min. 25V luk kondansatör kullanın. 2. Devrenizde osilasyon olup olmadığını inceleyiniz. Çünkü 1000uF tan sonra kullanılan 100nF ve 1Ohm ( ki en az yarım veya 1W kullanmanızı tavsiye ederim ! ) filtresi , yüksek frekanslı sinyalleri şaseye çekmeye yarar. Devrede osilasyon varsa , 1000uF ın üzerinden sürekli akım geçer ve bu da bir süre sonra şişmeye sebep olabilir. Bir de kondansatörün ses girişi olan + ucunda , besleme voltajının yarısını görmeniz gerek. Bu değer görülemiyorsa devrenizde sıkıntı vardır. Son olarak , kondansatörün çıkışı ile şase arasına bir 1k gibi bir direnç atınız. Ki kondansatör dolu kalmasın ( hoparlör bağlı değil iken yani ! ) Saygılar.
arkadaşlar ben kondansatörleri 24v ullandım hiç bir sorunda yaşamıyorum tda2003 entegresinin datasına bakın max 18 v girişi var sizde ona göre kondansatör seçimi yapın bence giriş voltajından yüksek mesela 25v gibi ozaman sorun olmaz
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme