Şimdi Ara

tefe tüfe oranında kira zammı yerine kazık mı yedim ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
3.736
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar merhaba. bir konuyu danışmak istiyorum. lütfen sadece net bilginiz var ise yanıtlayın.

2014 haziran ayında bir ev kiraladım. kira 600TL idi. ev sahibi ile sözleşmemize göre de 1 sene sonra tefe tüfe oranında zam yapılacaktı.

2015 haziranına geldik, zamlı kira için ev sahibi "sen hesapla artışı tefe tüfeye göre" dedi. ben de bu hususta acemi olduğumdan internette dolaştım ancak net bir bilgiye ulaşamadım. kiralık evi bulduğum emlakçı da yuvarlak cevap verdi. ben de işin içinden çıkamayınca evsahibine "siz hesaplayın, bana da bildirin" dedim.

adam beni aradı, %10,küsür enflasyon var, ama sen düz hesap %10 zamla 660TL ver tamamdir" dedi.

ben de o tarihten bugüne kadar %10 zamlı 660TL ödüyorum. kafaya yeni dank etmedi ama aklımı sürekli kurcalayan bir durum. bir sitede yıllık enflasyon baz alınır diyor, bir başkasında kiraya hangi ayda başlanırsa, seneye aynı aya göre ne kadar artmış ise o kadar olur diyor.

kafam karıştı. şu anda kazık mı yiyorum? enflasyon verilerini (haziran 2014-haziran 2015) kontrol edip bu işin doğrusunu söyleyecek bilen ve bildiğinden emin olan birileri var mı ? cevap evetse haziran 2016'da kazık yememem için usul nedir ?

şimdiden teşekkürler

• ortada doğru düzgün bir hükümet yok. denetleme yok.
    eğer olsaydı 1 kişi 15 yıldır 300 tl ye oturmazdı,
    yada geçen yıl 550-600 olan evler, kiracı çıkınca 900 lere çıkmazdı.

çimento çuvalları + dikenli tel + veteriner ücreti gibi şeylerden tefe tüfe hesaplarlarsa ciddiyetsiz birşey olur.
    işte bu hesaba göre öyle bir tefe tüfe oranı yoktur.

bu sistem şöyle işler 1000 tl den aşağı evlerde yılda 50 lira artar yada artmaz. 1000 tl den yukarı evlerdede yılda 100 lira artar.
    sonrada sen 600 liradan evden çıkar çıkmaz, adam tutar 800 liraya verir. hiçbir devlet kurumuda gelip denetlemez.

iyi kiracı bulduklarına şükretsinler, bir tanıdık eski evde 1 yıl kira vermemiş, vermeden çıkmış. yeni evde de 3 ayda bir kirasını ödüyor.
    zaten neredeyse 2 kişiden birisi icralık hapislik olmuş durumda. kızının oğlunun üzerine banka işlemlerini yürütüp yan gelip aşağı yatıyorlar.

sizin yazdıklarınızı fazla okumadım bile. ama bu ülkede sistem bu şekilde işliyor.
    dürüst kiracısı olan 10 lirayı düşünmez 650 den verir. yada 1 yıl zam yapmaz ertesi yıl yapar. yoksa 1 yıl kira takan kiracılar denk gelirse o zaman ev sahibine iyi bindirirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ahmet_Oktay -- 23 Nisan 2016; 23:44:32 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Ahmet_Oktay

ortada doğru düzgün bir hükümet yok. denetleme yok.
    eğer olsaydı 1 kişi 15 yıldır 300 tl ye oturmazdı,
    yada geçen yıl 550-600 olan evler, kiracı çıkınca 900 lere çıkmazdı.

çimento çuvalları + dikenli tel + veteriner ücreti gibi şeylerden tefe tüfe hesaplarlarsa ciddiyetsiz birşey olur.
    işte bu hesaba göre öyle bir tefe tüfe oranı yoktur.

bu sistem şöyle işler 1000 tl den aşağı evlerde yılda 50 lira artar yada artmaz. 1000 tl den yukarı evlerdede yılda 100 lira artar.
    sonrada sen 600 liradan evden çıkar çıkmaz, adam tutar 800 liraya verir. hiçbir devlet kurumuda gelip denetlemez.

iyi kiracı bulduklarına şükretsinler, bir tanıdık eski evde 1 yıl kira vermemiş, vermeden çıkmış. yeni evde de 3 ayda bir kirasını ödüyor.
    zaten neredeyse 2 kişiden birisi icralık hapislik olmuş durumda. kızının oğlunun üzerine banka işlemlerini yürütüp yan gelip aşağı yatıyorlar.

sizin yazdıklarınızı fazla okumadım bile. ama bu ülkede sistem bu şekilde işliyor.
    dürüst kiracısı olan 10 lirayı düşünmez 650 den verir. yada 1 yıl zam yapmaz ertesi yıl yapar. yoksa 1 yıl kira takan kiracılar denk gelirse o zaman ev sahibine iyi bindirirler.

Kasımda 5 yıl olacakk 5 yıldır 300 e otuyorum 1 ci kat 60 m2 ,balkonlu
    Altımda ki 600-700 e oturyo ,dediğiniz gibi 3 ayda 1 kira veriyorlar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• valla ev sahipleri akıllarını başlarına almalılar :D bizim burda 1200-1300'e evler var vede 2-3 yıldır hepsi boş.
    100 Türk lirasından kiraya verselerdi yine kârlı çıkarlardı.

ev sahiplerinin ülkenin ekonomisini bozmaya hakları yok. tamam ortada bir hükümet olmayabilir, denetlemeyebilir ama, senin evin en merkezi yerde, sırf ev aldın diye, ev sahibisin diye o semtteki şehir yaşantısını bozmaya hakkın yok!

arkadaş senin evinin ederi 1200-1300 lira falan değil. senin evinin maximum ederi 400-500 lira. eğer giderde 1300 gibi uçuk rakamlar istersen kiracın ya kötü yolda çalışıyor olur, yada sana 3 ay kirayı geçirir.

din iman diyorlar, faiz'e haram diyorlar, kendi yaptıkları helal sanki. ben şimdi gidip bunların inandıkları değerlere inanabilirmiyim bu vakitten sonra ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İsmail_Yaman -- 30 Mayıs 2016; 8:35:56 >
  • Kira artış oranında eski Borçlar Kanunu’nda bir üst sınır yoktu. Sözleşme serbestisi geçerliydi. Fakat yeni Borçlar Kanunu ile kira artış oranına bir üst sınır getirildi.

Kira sözleşmelerinde kira bedeli artışı “Üretici Fiyat Endeksi” (ÜFE)’yi geçmeyecek şekilde sınırlandı.

Yani yeni Borçlar Kanunu’na göre ev sahibi kiraya ÜFE’nin üzerinde bir artış yapamıyor.

Peki geçen yıl Haziran ayında kira sözleşmesini yapanlara bu yıl ne kadar zam gelecek?
    Tüik Mayıs Üfe oranlarını açıkladı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,48 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,77 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,19 artış gösterdi.

Kira artış oranı hesaplanırken ÜFE’nin 12 aylık ortalaması baz alınıyor. Buna göre geçen yıl Haziran ayında kira sözleşmesini yapan bir kiracıya ev sahibi en fazla yüzde 5,19 artış yapabilir.

Örneğin;
    Kira Bedeli: 1.000 TL
    Kira zam oranı: Yüzde 5,19
    Zam bedeli: 51,90 TL
    Zamlı kira bedeli: 1.051,90 TL olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: WapTRyphoon

Kira artış oranında eski Borçlar Kanunu’nda bir üst sınır yoktu. Sözleşme serbestisi geçerliydi. Fakat yeni Borçlar Kanunu ile kira artış oranına bir üst sınır getirildi.

Kira sözleşmelerinde kira bedeli artışı “Üretici Fiyat Endeksi” (ÜFE)’yi geçmeyecek şekilde sınırlandı.

Yani yeni Borçlar Kanunu’na göre ev sahibi kiraya ÜFE’nin üzerinde bir artış yapamıyor.

Peki geçen yıl Haziran ayında kira sözleşmesini yapanlara bu yıl ne kadar zam gelecek?
    Tüik Mayıs Üfe oranlarını açıkladı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,48 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,77 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,19 artış gösterdi.

Kira artış oranı hesaplanırken ÜFE’nin 12 aylık ortalaması baz alınıyor. Buna göre geçen yıl Haziran ayında kira sözleşmesini yapan bir kiracıya ev sahibi en fazla yüzde 5,19 artış yapabilir.

Örneğin;

Ben buna katılmıyorum. Haziran başlangıç tarihli kontrat söz konusu ise, haziran ayının üfe oranı 3 temmuzda belli olacağından haziran da artış yapılmaz. 3 temmuzda oran belli olunca haziran farkı ve zamlı temmuz kirası yatırılır.

• quote:

Orijinalden alıntı: WapTRyphoon

Kira artış oranında eski Borçlar Kanunu’nda bir üst sınır yoktu. Sözleşme serbestisi geçerliydi. Fakat yeni Borçlar Kanunu ile kira artış oranına bir üst sınır getirildi.

Örneğin;

evet araştırmalarım sonunda öğrendim ki 2015 haziranda başlayan sözleşmeler için haziran 2016'da kanunen yapılması gereken en fazla zam sizin de yazdığınız gibi %5,19. ancak ev sahibine bu oranı söylediğimde tepkiyle karşılaştım.

sen memura yaklaşık senede %10 zam yapıldığını bilmiyor musun, %5 enflasyon mu olur deyince geri vites yapmak zorunda kaldım. zaten sözleşmem 1 yıllıktı. yani sözleşmem bittiği için yeni dönemdeki yeni sözleşmede %5,19 luk orana uymak zorunda değil ev sahibi. ha eğer örneğin 5 yıllık sözleşme olsaydı, küsüratından 1 kuruş fazla zam iddia edemezdi.

bir de muhitte metro inşaatı başlayınca bölgede kiralar çok arttı. ben de fazla zorlamadım, ister istemez %10a yakın bir orana razı oldum. çıksam, taşınması, ucuz & temiz ev bulamama ihtimali, perişanlık...

yardımcı olmaya çalışan tüm arkadaşlara teşekkürler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mobylette -- 3 Temmuz 2016; 1:48:32 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • TÜFE Nasıl Hesaplanır?

Az önce söz ettiğimiz endeks asıl olarak belli bir mal paketinin maliyetini belirlemekte ve

bunu söz konusu yıl içerisinde ki maliyet ile bir karşılaştırmasını yapmaktır. Genel hatları ile TÜFE’nin diğer noktalarına da değinmek gerekirse;

TÜFE ülke içi ani değişmeler sebebi ile söz konusu ürünlerin ve hizmetlerin perakende fiyatları üzerinde değişkenliklere sebep olur. Bunun yanı sıra TÜFE yalnızca tüketiciler tarafından satın alınan ürünleri yani malları ve hizmetlerin kapsandığı bir konudur.

TÜFE sadece ülke içi üretilen yerli malları değil ithal olan ürünleri ve hizmetleri de kapsamı altına almaktadır.
    http://emlakajanda.com/TEFE-ve-TUFE-Oranlari_503

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.