Şimdi Ara

Telefonum Şarj Olmuyor Lütfen Yardım Edin (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
2.904
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • @Teknomani.com, bilmeden yanlis beyanatlar verme.
    birincisi dc akimda frekans nedir?
    ripple nedir?
    dc akimda frekans olmaz. daha dogrusu 0 dir. alternatif akim mi bu:-)
    ripple ise alternatif akim gecisleri sirasinda iletime gecip kesen diyotlar nedeni ile aradaki bosluklardir. kondansator ile bu bosluklar doldurulmaya calisilir- bir de kablo kaynakli bosluklar olusur. ama o onemli sayilmaz. eger yuksek hassasiyetli amfi yapmiyorsan.
    bir de sen bir telefona 1000 amper verdin mi hic?
    bir telefon maksimum 5 amper enerjiye dayaniklidir. hic olmadi icindeki devre hatlari karsilasilan ani akim yuzunden erir.
    ki bazi cihazlar-ozellikle cin- 2 amper bile sarj aleti ile bozuluverir.
    hic olmadi telefonun icindeki sarj cipi yuksek amper karsisinda kararsizlasip bozulabilir.
    sana bir ornek su hafiza kartli 130 mah bataryali mp3 calarlara telefon bataryasini bagladim aninda yandi.
    2 amper sarj aletini bir sey olmaz dememdeki sebep genelde telefon ve tabletlerde max1555 tarzi 3-5 amperlik sarj entegreleri ile sarj islemi yapilir. bu entegreler adaptorden gelecek akimi maksimum sarj akimina regule eder.
    spruyu soran arkadasim xperia sarji zaten tek model. 0.8 amper standart sarj cihazidir tum xperialarda. bir de 1.5 amper mi ne yuksek sarj aleti cikmis z serisi icin ama sen xperia sarj aleti dersen sana 0.8 lik verirler, ama soyliyim inanilmaz pahalidirlar. ha istersen eski sony ericsson sarj cihazlarini bozup usb ye de cevirebilirsin. o da olur. zaten ayni adaptorler- ama oyle her ddenene kanip da araba akusune falan bagliyim deme telefon yanar:-)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• @Teknomani.com, bilmeden yanlis beyanatlar verme.
    birincisi dc akimda frekans nedir?
    ripple nedir?
    dc akimda frekans olmaz. daha dogrusu 0 dir. alternatif akim mi bu:-)
    ripple ise alternatif akim gecisleri sirasinda iletime gecip kesen diyotlar nedeni ile aradaki bosluklardir. kondansator ile bu bosluklar doldurulmaya calisilir- bir de kablo kaynakli bosluklar olusur. ama o onemli sayilmaz. eger yuksek hassasiyetli amfi yapmiyorsan.
    bir de sen bir telefona 1000 amper verdin mi hic?
    bir telefon maksimum 5 amper enerjiye dayaniklidir. hic olmadi icindeki devre hatlari karsilasilan ani akim yuzunden erir.
    ki bazi cihazlar-ozellikle cin- 2 amper bile sarj aleti ile bozuluverir.
    hic olmadi telefonun icindeki sarj cipi yuksek amper karsisinda kararsizlasip bozulabilir.
    sana bir ornek su hafiza kartli 130 mah bataryali mp3 calarlara telefon bataryasini bagladim aninda yandi.
    2 amper sarj aletini bir sey olmaz dememdeki sebep genelde telefon ve tabletlerde max1555 tarzi 3-5 amperlik sarj entegreleri ile sarj islemi yapilir. bu entegreler adaptorden gelecek akimi maksimum sarj akimina regule eder.
    spruyu soran arkadasim xperia sarji zaten tek model. 0.8 amper standart sarj cihazidir tum xperialarda. bir de 1.5 amper mi ne yuksek sarj aleti cikmis z serisi icin ama sen xperia sarj aleti dersen sana 0.8 lik verirler, ama soyliyim inanilmaz pahalidirlar. ha istersen eski sony ericsson sarj cihazlarini bozup usb ye de cevirebilirsin. o da olur. zaten ayni adaptorler- ama oyle her ddenene kanip da araba akusune falan bagliyim deme telefon yanar:-)
    telefonun 2 amperle sarj olmayacagini nerden ogrendin bilmiyotuhm ama olabilir. ben 9530 mu neydi onu xperia ile sarj ettim. su ekrani hareketli olan.
    apple sarji da 1 amper vermez. 0.7 standart sarj aletidir apple de. tabletlerinde 1.7 amper mi neydi.

• zombi7406 Z kullanıcısına yanıt
    Belli ki genç bir arkadaşsın. 26 senelik elektronik mühendisine ayar vermeye çalıştığına göre

İstersen önce switch-mode power supply ne demektir, oradan bir okumaya başla. Daha sonra "telefona 1000 amper vermek" diye bir şey yazmadığımı lütfen tekrar oku. "bir telefon maksimum 5 amper enerjiye dayanıklıdır" cümlesinin saçmalığına da girmeyeyim şimdi. Şarj cihazları ile ilgili de biraz daha araştırma yap.

Kısacası, pratik dersen bende 37 senelik pratik var, ama bu işler pratikle olmaz. Teorisini de öğrenmen gerekir. Lütfen doğru kaynaklardan git birşeyler öğren, ondan sonra başkalarına akıl vermeye çalış genç kardeşim. Seni kırmak için değil ama uslubunu beğenmediğim için böyle yazdım.

İyi günler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sermet1

Tabi ki bosa degildi. Sizlerin yorumlarindan ilham alarak birkac deneme yanilma yaptim. Sonuc olarak gordum ki bataryaya bagli bir problem yok orta da. Sorun tamamen saj cihaziyla alakali. Yaptigim denemelerde gordum ki blackberry 9780 cihazilari 0.7-1A sarj cihazlariyla sarj olurken uzeri amper degerlerinde sarj olmuyor.(1.5A denenmemistir) Yorum yapip ilgilenen tum arkadaslara tesekkur ederim

Ben de şunu söylemeye çalışıyorum; 2A şarj cihazı ile şarj olmaması anlamlı değil. Başka bir sorun vardır. Güç kaynağı ile ilgili sorun olabilir...
  • gördüğüm bir yanlışı düzeltmek istiyorum. "Şarj aletinin amperi fazla gelir mi?" diye bir şey olmaz. Şarj cihazı 5V / 1000 A bile olsa telefonun devresi pili şarj etmek için gerekli akımı çeker, fazlasını değil
    bu cumle ne oluyor?
    onu gectim smps-linear farki olmaz telefonda. biz burda amfi yapmiyoruz. o yuzden onemi ve konu ile ALAKASİ yok.
    ve yuksek frekansli ripple diye bir sey de hiiic duymadim. cunku oylr bir sey YOK:-)
    teori diyorsun da teori yok ki sende.
    ki 37 sene once telefon mu vardi? kusurlu amper ceken makine mi vardi:-)
    gecmiste de bilinen ama o zamanlar onemsenmeyen amper degeri okullarda ogretilmiyordu.
    neden acaba? misal eskiden a class amfiler vardi. yari yariya sukunet akimi cekerlerdi. zaten 50 kusur voltla da cslistiklari icin de cok umursanmiyordu bunlarda maksimum amper degeri.
    ancxak gunumuzde 0.000 kusur voltajlarin yine o degerlerde amperajlarin onrmli oldugu makinrler var. elime cok makine geldi boylr. ve evet 5 amper bir guc kaynagiji telefona baglayabilirsin, telefonda akim korumasi yoksa baglayip calistirabilirsin. ama uzun sure bu akim telefonu zamanla eskitir.
    bak misal pam8002 class d cikis kati, 5 volt 3 watt bir cikis katidir. bu entegreye eger ki trafo baglarsan ve regule etmezsen giristeki kondansatoru yakar. al sana amper kaynakli sorun:-)

• zombi7406 Z kullanıcısına yanıt
    Belli ki anlamamakta direneceksin kardeş. Kusura bakma, benim senin gibi bebelerle uğraşacak ne vaktim, ne de sabrım var. İstersen, "bak ne biçim elektronik mühendisini mat ettim" falan diye de kasılabilirsin. Bu da sana son mesajımdır. Anlamaya çalışmayanla, öğrenmeye hevesli olmayanla uğraşamam.
  • dc akimda frekans arayan muhendisi mat ettim diye ovunecek degilim. zaten oyle biri kendine muhendis derse ben utanirim da neyse

• Bazı konuları sanırım daha detaylı anlatmak gerekiyor.

AC güç kaynaklarını DC’ye çevirirken doğrultma işlemi ve kondansatör ile filtrelemeden sonra DC gerilimin üzerinde bir miktar AC bileşeni kalır. Özellikle çekilen akım yükseldikçe ripple artar.

Telefonum Şarj Olmuyor Lütfen Yardım Edin

Lineer güç kaynaklarında 50Hz AC gerilim tam dalga doğrultulduğunda 100 Hz civarında bir dalgalanma DC gerilimin üzerinde belirir. Şekilde biraz abartılarak çizilmiş olsa da, bu bileşen mutlaka vardır.

Telefon şarjı gibi SMPS (Switch Mode Power Supply - Anahtarlamalı Güç Kaynağı) güç kaynaklarında çok daha yüksek frekanslar kullanıldığından, DC gerilimin üzerine daha yüksek frekanslı bileşenler binmektedir. Apple iPAD şarjı ile ilgili çok detaylı bir incelemeyi sitemde yazmistim. Burada ana konu güvenlik olsa da, ripple konusunda da faydalı bilgiler bulunmakta. iPad şarjı 10W (5V - 2A) bir cihazdır. iPhone şarjı daha düşük güçlü (5W, 5V - 1A) olmasına rağmen prensip olarak benzer devreler kullanıyorlar. O açıdan, bahsettiğim yazıdan ekleyeceğim iki grafik, iPad şarjı için olmasına rağmen faydalı olacaktır.

İlk grafikte bir Apple şarj cihazının çıkışı görülüyor. Modern kontrol entegreleri sadece PWM yapmayıp frekansı da değiştiriyor ama, iPad şarjının tipik anahtarlama frekansı 70 kHz (70,000 Hz) civarında. Ne kadar düzeltilirse düzeltilsin, 5V DC gerilimin üzerinde anahtarlama frekansının kalıntılarını görmek mümkün.

İkinci grafikte ise Apple cihazını taklit eden bir şarj cihazının çıkışını görebilirsiniz. İç devresi daha basit ve kalitesiz olan bu şarj cihazının çıkışında aşırı miktarda yüksek frekans bileşeni var (resime sığsın diye ölçek büyütülmüş, yoksa Apple cihazına göre kat kat fazla gürültülü). Ayrıca bu cihazda fazladan bir de 100 Hz ripple var, onu da sarı grafiğin altındaki hareketlilikten anlamak mümkün.

Konuyu açan arkadaşın kullandığı 2A şarj cihazının çıkışı bu cihaza benziyorsa, sorunlar yaşanması normal. Genellikle dokunmatik ekranda sorunlara yol açan bu şarjlar, şarj döngüsü ile ilgili de sorunlar çıkarabilir.

1A, 2A ya da daha fazla akım veren şarj cihazlarına gelirsek;

Bu cihazları doğrudan LiIon pillere bağlarsanız elbette fazla akım pili bozar. Ancak bu tür pilleri açmış olanlar bilirler. Pilin kontaklarının hemen altında çok minik bir devre vardır. Aşırı akım, yüksek ısı, ters bağlama, aşırı deşarj gibi durumlarda bu devre pili koruma görevi üstlenir ve akımı keser. Ancak bu da yeterli değildir. Pilin düzgün doldurulabilmesi için gerilimin ve akımın çok iyi takip edilmesi gerekir. Bunu da telefonların içindeki karmaşık şarj kontrol devreleri yapar. Girişteki kaynak ne olursa olsun, pile gereken akımı ve gerilimi sağlayarak şarj işlemini düzenler. Bu nedenle girişteki adaptörün 1A, 5A, 100A olmasının bir önemi yoktur. Zaten bir adaptörün 5A’lik olması, sadece o adaptörün belirtilen gerilimde 5A verebilecek güçte olduğunu gösterir. Kontrol devresi pile gereken akımı kullanır. Ancak aksi durum, yani güç adaptörünün düşük güçte olması sıkıntı yaratabilir. Örneğin ilk şarj akımı 700 mA olan bir pile 500 mA verebilen bir adaptör bağlarsanız, kontrol devresi şarjı başlatmayabilir. iPad veya iPhone’un bazı şarj cihazları ile sorun çıkarmasının sebeplerinden biri budur (orjinal şarj kablosu ve içindeki çipin var olduğunu farzediyorum). Arabamda 500 mA verebilen şarj cihazım benim Sony Xperia’mı şarj edebildiği halde iPhone’u şarj edemiyor. 1A’lik aldığımda aynı kablo ile iPhone’da da sorun kalmadı.

Umarım bir miktar açıklayabilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Teknomani.com -- 17 Şubat 2015; 13:00:09 >

• hala yazmis ya
    bak guzel kardesim. smps guc kaynak
    arinda ripple kalmasinin nedeni kare dalgadir.
    bu nedenle kesinti daha coktur., cunku sinus dalganinaksine diyotlardan cikan enerji arasindaki bosluk daha da fazladir. bu yuzden ekstra bobinler, kondansatorler kullanilir. telefonda yuksek amperli sarj aleti ile piloin sismesi arasinda ALAKA yoktur-'lion piller normal dc akimla sarj edilmezler. anlik ve kontrollu sarj voltaji ve somnrasinda kisa sureli kesinti ile sarj edilir. bu kesinti aninda bataryanin saej ve isi durumu entegre tarafindan kontrol edilir. eger dumduz adaptoru bataryaya baglarsan batarya soklanmis olur. bu da zamanla bataryayi sisirir.ki bu islemi ben telefoncu iken cin telefomn bataryalarini ayaklandirmak icin yapiyordum:-)
    diger kisimlarda ise mesele, dusuk frekans dalgalarinda uretilmis smps adaptorlerdir. cikislarindaki frekans bpzunumlari inanilmzz yuksektir. burda haklisin. bir diger konu ise bu cihazlarin cektigi enerji. ama arkadasin sorunu bunlar degil.
    arac saejindaki sorununu anlamadim ama ttech ya da mtech tarzi bir sey ise normal. zaten bu makineler hic iyi sarj aletleri degildir.
    xperia sarj alsa bile bataryayi sisirir zamanla.
    arac olsun diger noktalar olsun orjinal sarjini kaybeden ya da bozan birisi xperia sarj aleti ile edebilir. telefoncu iken xperia ya damotorola sarj aletleri ile hic kapatmadan bir suru telefon sarj ederdim.

• bir de yeni gördüm ilk şarj akımı nedir ya akü mü bu
    eğer öylr ise bucihazlar laptopla nasıl şarj oluyor?-300 mah- hele doğrultma çıkışındaki ac parazitten bahsetmişsin ki aslında sorunun asıl kaynağı. xperia şarjlarında bu sorun en aza indirgenmiştir ki şahsen denedim en olmayacak parazitte sorun yaşayacak entegreleri çalıştırdım ki bir sorun yaşamıyor.
    ayrıca lion pilin zaten şarj akımı 300 mah dan başlar. bataryanın potansiyrlinin yarısına kadar şarj akımı rahatça verilir. güldürme beni yani

• Zombi kardeş dediğinin aksine kare dalga köprü diyot ile doğrultulduğunda ripple yok denecek kadar az olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Nipp10

Zombi kardeş dediğinin aksine kare dalga köprü diyot ile doğrultulduğunda ripple yok denecek kadar az olur.

ben ripple varyok tartismasina girmedim. arkadasin bahsettigi sey dc de frekans arama. simdi diyotlardan kacan az miktardaac var dpgrudur. ancak bu ac parazittir, ki bunu absorbe etmek icin yollar var, zor degil. daha dogrusu oldukca zor
    kare dalgada ripple inanilmaz yuksek olur. cunku sinus dalga akimda voltaj tepeye bir hat uzerinde tirmanir. kare dalgada ise akim bir anda tepeye tirmanir, bu noktada bir sure durur, sonra kut asagi:-)
    peki bunun dogrultmaya etkisi?
    bak simdi diyotlar 0.7 volttan sonra iletime gecer.
    misal gerilim 15 volt.
    sinus dalgada bu voltaj 0 dan 15 e tirmanir peyderpey.
    0.7 volttan sonra iletime gecer ki bu da 15 e kadar bir egri olusturur.
    peki kare dalga?
    bir anda 0-15 arasinda gidip gelir. artik frekans oranina bagli olarak bu gidis grlis orani ayri mevzu oraya gelecem
    ripple nedir?
    bir dogrultmactan cikan akimin frekansa bagli olarak kesintili olmasi.
    zaten manasi da kirpilim.
    bu egri sayesinde diyotlarin etrafina bir takim kondansatorler sayesinde cok kolay olmasa da yine de tam dc ye benzetme mumkun olmakta.
    peki kare dalga?
    bir kondansatorun tam dolum ve bosalim suresi, diyotlarin akim acip kesme suresi, kare dalgadaki bir anda yukselip alcalmalar ile birlesince ripple inanilmaz artar. zaten bu yuzden ozellikle audio devrelerdeya linear trafolar ya da 75 khz ustu smps kullanilir. nedeni dersek, bu frekansda gelen kare dalga ac, ozel yapim diyotlarla dogrultulur, akim ve gerilim regulasyonu yapilsa bilr bu frekansdan daha dusuk degerde kullanuldiginda amfide verdigi ugultu, kulagin duyabilecegi seviyeye cikar. ki audio smps trafolar bu yuzden linear trafodan daha pahali:-)
    bir kere kare dalga ripple yapmaz demek cok buyuk hata. cunku normal bir trafoya 6 kondansator ile mukemmel bir filtre yapabiliyorken,ki bu sekil bir redresor pile cok cok yakin bir dc verir, smps trafoda cok cok daha ugrasmak, hizli diyotlara paralar dokmek neden?
    soyle anlatayim. tda2003 2 ohm 12 watt bir entegre. 3.5 amper akim ceker, napilir? 3300 uf kondansator yeter aga.
    eee adam dayamis 15 mf kondansatoru. neden acaba?
    ya smps kullanmistir ya kutupsuzlari koymamistir. zaten benim onerdigim sarj aletinin icinde onlar var:-) adam ozel bir trafo yapmis, degisik bir transistor 4 tane hizli diyot cikis dogrultmasi, diyotlarin etrafinda kondansator.
    bir de o cumleni gorunce hic mi smps sokmemis bu adam ya da sadece led trafo falan mi yapti dedim:-) cunku audio smps lerin icinde en kotulerinde bile bobin ve kondansatorler oljr. ki bahsettigim smps trafo, oto amfiler icin yapilmis 12 75-150 volt smps ler.
    bilmedigin, kare olsun sinus olsun iki dalga da ac, ki bu dalgalar kopru diyottsn cikinca kendi karakteristikleri haricinde tamamen aynidir. ve filtre edilmeleri sarttir. ha birinde sadece filtre edersin birinde akim ve gerilim korumasi koyarsin, daha yuksek giris frekansi yapmak zlrundasin onu bilmem ben.
    ben nerde ise tum markalarin adaptorlerini sokjup kurcaladim. ki arkadasin bahsettigi marka 9530 a kadar sirf bu sebeptrn oturu linear trafo kullanmaya inat etti. ki 3 volt 1 amper linear trafo ve dogrultmasi ile hayvan gibi idi:-)
    bir de kare dalga ripple yapmasa biz salak miyiz da linear da linear diye tutturuypruz:-)
    ama burda ezele o degil. arkadas konuyu saptirdi. ki mesele, hangi markanin mali idi aslinda.
    bb marka her adaptorh kabul etmez. ya kendi kjablosu olacak ya o kablonun kalinliginda bir kablo lazim olacak. ki arkadasin saptirmasi nedeni ile bir turlu yazamadim.
    bb telefonlari samsung usb kablosh ya da adptoru ile sarj edemezsiniz, kabul etmez. kablonun ic direncini asiri bulur. ayni sekilde note 3 du sanitim o da bb kablosunu kabul etmez.
    ki iki telefonhda kendi xperia min kablosu ile sarj ettim, ki arkadas otelefonun hic o kadar hizli sarj olmadigini da soyledi:-)
    ya da huawei. inanir misiniz bilmem, onun usb sarj aleti de cok iyi. her trlefon kabul eder. ama kablosu kildir. telefonun soketinde kisa devre edip telefonun sarj kontrolcusunu pert edebilir aman dikkat:-)
    gelelim htc yte. iyi hos. ama cabuk bozuluyor,
    iphone sarjini iphoneden baskasinda kullanmayin, 0.65 amper mi ne- zaten telefonu yavas sarj eder. hem de accayip isinabilir. zaten iphonesini 3 sene orjinal sarji ile kullanani gormedim. mutlaka bozmuslardir. en temiz kullana birabi bile gumlrtti. 4 u ilk ciktigindan beri kullanir. 10 tane adaptir aldi:-)
    nokianin adsptorleri iyi. asiri isinsa da bozulmaz. ama 5 wat vercem diyr 15 watt harcar 10 watt isiya gider.
    ac parazit konushnda son diyecegim dokunmatigi sapittirabilir, tuslar kendi kendine basabilir, batarya sisebilir, amfiye sarjda iken baglarsaniz ugultu yapabilir. ama bu saydiklarim icin bayabaya bir parazit olmasi gerekir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.