Telekom Speedport Smart 3 vdsl modemi şu an köprü modunda kullanıyorum ve oldukça stabil çalışıyor. Deco M4 e k.adı,şifre ve vlan id girerek kullanıyorum. Böylece modemde sıcak havalarda ısınmıyor. Memnunum. Modemi normal modem modunda PPPoE bilgilerimi, routerede vlan id girsem modemin özelliklerinde faydalanabilirmiyim? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cimbom38 -- 25 Temmuz 2024; 21:3:19 > |
Telekom-speedport-smart-3 Vdsl modem vlan id sorunu,çözümü varmı? (2. sayfa)
-
-
faydalansan bile, benim gördüğümn sen rahat durmayacak ve inceleme yapmaya devam edeceksin. senin hat vdsl2 miydi? gerçi fark etmez. al bir tane hap ax2 veya ax3, seni bir sene oyalar. yok uğraşmak amacım değil, incelemeye devam diyorsan, keenetic olabilir. smart 3'ün vakti dolmuş görünüyor. uğraşılmaz onunla.
-
Farklı teknolojileri görmek ve uğraşmak benim hoşuma gidiyor.Yeni şeyler öğreniyorum, beni mutlu ediyor.
Merkezde oturuyorum ama bugüne kadar telekom alt yapısı olan eve denk gelmedim. Hepsinde süperonline fiber vardı.Bu yıl alacaktım.Uygun fiyatlu kampanyalar benim oturduğum mahallede geçerli değildi.Genel olarak almayışımın 1.nedeni pahalı olması, 2.cisi ise sansür, dns sorunu,aşırılı katı kurallı bir firma olması gibi olumsuz kullanıcı yorumları.
Alt yapım vdsl 55 mbps.Saha dolabına 319 m uzaklıktayım ve hat zayıflamam fazla. Smart 3 ile 55 mbps hızı alıyorum. Openwrt yüklü fritzbox modemle -8 snr de 69 mbps yi gördüm. Kopma olunca -7 snr ye düşürdüm.Kopma olmadan 66 mbps yi bir süre kullandım.
Saha dolabım ınfıneon/lantiq 1 yıl vodafon h300s kullandım sorun yaşamadım. Meraktan keenetic extra dsl modem aldım. 1,5 yıl yavaşlama,kopma sorunları yaşadım.Benim saha dolabım ile uyumsuz olduğunu sonradan öğredim.Crc/fec patlaması yaşadım. Saha dolabı nedir onu öğrendim. Yazılım yüklemekten denemekten çözüm bulamamaktan strese girdim. Keenetic mh aradım uzaktan bağlandı bir kaç yazılım attı.Sorun modemde değil, sizin hattınızda dedi. Bana inandırıcı gelmedi. Saha dolabım ile uyumlu broadcom/lantiq chipsetli modemleri alıp test etmeye başladım. Zyxel dx3200 ile çilem sona erdi.İlk işim keenetic extra dsl yi satmak oldu. Bu kötü tecrübeden dolayı bana keenetic demeyin.Reklamla benzeri donanıma sahip aynı cihazı 3 kat fazla fiyata satıyorlar. Bu benim fikrim ve tecrübem isteyen alabilir.
Piyasada satılan orta seviyedeki kullandığım vdsl modemler dsl ve router yönetimini bir arada yapamıyor. Zyxel dx3200 modem demirbaşım oldu.Broadcom işlemcili ısınıyor ama performans kaybı olmadan güzel çalışıyor.Smart 3 de köprü modunda gayet stabil ve ısınmıyor.Dsl sinyalini mesh cihazına aktarıyor.Mesh cihazlarıda ısınmıyor.Böyle kullanım bana daha performanlı geldi.Sıcak havalarda iyi 2 li oldular kullanıyorum.
Smart 3 de kurcalayacağım şeyler bitene ve satılana kadar köprü modunda kullanıyorum.
Hap ax2 yazınca Mikrotik HAP AX2 C52iG-5HAXD2HAXD-TC WiFi6 Firewall Router
En Popüler 3. Firewall 3.480,32 TL çıktı.Pahalı geldi.Uygun fiyatlı ve tekrar satabileceğim bir ürün olsa alıp denemek isterdim.Smart 3 e k.adı ve şifremi girsem vlan idi elimdeki openwrt yüklü zyzel M1 veya deco m4 mesh cihazına girerek yapabilirmiyim?
...faydalansan bile derken çalışırmı? Smart 3 lantiq chipsetli vdsl olarak performansını ve hat değerlerini görmek istiyorum.
-
smart 3 seni o kadar cez bediyor ise mikrotik'in yazılımı seni emekli edecektir. :D
vds modemlerde port bloklama yapamazsın. ethernetleri ayrı yapılandıramazsın. hotspot özelliğini bulamazsın. ip bloklama yapamazsın. her vpn hizmetini göremez, yapılandıramazsın. lan ip'ler için ayrı ayrı özel ağ yapılandırmaları yapamazsın. lan ip'ler için ayrı ayrı özel yapılandırmalar yapamazsın. yani donanım alıyorsun ama esas yazılımını kullanıyorsun. smart 3 seni gerçekten bu kadar cezb ediyorsa, mikrotik ile eğitim yapacak olmak, seni kıyaslamasız daha çok mutlu edecektir. o kadar dsl/router cihaz alıyorsun. hepsini toplasan, özellikleri açısından bir mikrotik etmez.
broadcom evet dsl senkronizasyonu için kesinlikle iyi ve hızlı. isp internete çıkış için vlan değerini şart koşuyor. bu değeri girmezsen veya hatalı girersen, internet led'in kırmızıda takılı kalır ve çıkış yapamazsın. ilk cihazda köprü ayarların ile birlikte sadece doğru vlan değeri girip, ikinci cihazında kullanıcı adı ve şifre kullansan yine olmaz. isp'yi arayıp vlan değerimi kapatın veya vlan değerimi misal 7 yapın desen yaparlar mı, senin için uğraşırlar mı bilmiyorum. belki kurumsal firmalar için böyle bir hizmet verebilirler. vlan yönlendirme, qinq/mpls mapping vb konular var. smart 3 ile vlan id farklı vlan id'ye yönlendirilebilir mi? PPPoE çevirmeli oturum yapılmadan vlan değeri iletilebilir mi? vlan routing özelliğine sahip bir cihaz kullanacak olmak ve smart3'te dsl oturumu açmaya çalışmak yani diyelim ki açtın, bir mikrotik olmayacak. veya bir keenetic özelliklerine sahip olamayacaksın. o yüzden değmeyecek. mikrotik wifi'ı ile değil ağ yönetimi ile ön plana çıkıyor. wifi için mikrotik alacaksan alma. ama wifi, ethernet ve tüm ağını, ip'lerini yönetmek istiyorsan mikrotik alınır. wifi'ından memnun olan da var olmayan da var. ama bir ubi wifi alıp, mikrotik ile yöneten ve memnun olan var. aslına bakarsan aldın mı iki tane alacaksın. birisi ile oynarken diğer ile internete bağlı kalacaksın. sen elindeki satışa koyuun cihazlara harcadığın parayı mikrotike yatırsaydın keşke.
-
Elimdekiler benim işimi fazlasıyla görüyor, satılır sorun değil.Ağ yönetimi ile fazla işim yok. Normal ev kullanıcısıyım. Mikrotik hiç kullanmadım. Chipseti nedir?Merak gidermek için alabilirim. 5 ghz li vdsl modem olarak tavsiyeniz ne olur?Wifi sorun değil mesh cihazları ile hallediyorum. Farklı cihazları kullanıp emekliyim güzel vakit geçiriyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
yönetim ve yönetilebilirlik, farkı yaratan özellikler. standartlar aynı olunca, kurallar da aynı oluyor. wifi6 varken, wifi5 tercih edilecek wifi cihaz artık düşünmüyorum. ben de dsl hat kullanıyorum. ama dsl yerine fttb, haliyle ethernet router'lı bir bağlantı önceliğim olurdu. fiber olsaydı daha iyi olurdu ama hem muhit hem de bina buna müsait değil, kimse uğraşmaz. dsl'li wifi kullanmak ile dsl'ye ethernetden bağlı bir wifi router kullanmak arasında fark var. bence dsl'yi köprü modunda tutup, eth router kullanacak olmak daha iyi. yönetilebilir router üzerinden bir wifi ap kullanacak olmak ise daha da iyi. keenetic incelemek isterdim ama dediğin gibi ben de pahalı buluyorum. değer değmez, bir fikrim yok. ama özellikleri fark yaratıyor dememiz gerekiyor. wave2 mumimo'lu bir cihaz işini görür.
-
Keenetic router kullanmadım.Bir kaç kez niyetlendim.Ama fiyatları pahalı olduğu için vazgeçtim.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam sizin dediğiniz ...managed switch alıp kullandığın porta vlan tag ekleyebilirsin..... işlemi routerle yapamazmıyım?
Telecom modeme normal modeme girer gibi ıss bilgilerimi girsem daha sonra landan eternetle routere lan veya wandan bağlasam routere vlad id 35 i girsem modemin özelliklerini kullanarak routerden internete bağlanmış olurmuyum.
-
Sizi aynı soruda bilgilendirmeyi bilemediğim için aynı soruyu sizede sorayım bu konudaki fikriniz nedir?
Hocam sizin dediğiniz ...managed switch alıp kullandığın porta vlan tag ekleyebilirsin..... işlemi routerle yapamazmıyım?
Telecom modeme normal modeme girer gibi ıss bilgilerimi girsem daha sonra landan eternetle routere lan veya wandan bağlasam routere vlad id 35 i girsem modemin özelliklerini kullanarak routerden internete bağlanmış olurmuyum.
-
sen sppedport'u pppoe ile kullanmak istiyordun değil mi? benim yaptığım araştırmada o cihaz, vlan değeri 7 olarak belirlenmiş özel bir cihazdı yanlış hatırlamıyorsam. ayrıca vlan değeri de değiştirilemiyordu galiba, ya da öyle bir ayar yeri yok demiştin sanırım. sonuçta her iki türlü de aynı kapıya çıkıyor. isp ile bağlantı kurulur ama vlan etiket değerini değiştiremeyeceğin için onunla pppoe ile internete çıkış yapamazsın. mesela vlan değeri olmasa idi, veya şöyle deneyebilirsin.
öyle yapana kadar, onun önüne dsl modemini veya router'ını köprü modunda koy ve sadece vlan etiket değerlerini gir. diğer nat, dhcp felan vs bütün özelliklerini kapat. speedport'u da pppoe modunda ayarla ve internete giriş yapmayı dene. olacağını sanmıyorum ama speedport aldığı sinyalde vlan etiket değerini algılayıp, pppoe olarak seni internete belki çıkarır. senin dediğin yöntemde vlan değeri, pppoe ayarı ile telecom'da kaldığı için olmayacaktır. internet ışığın kırmızıda kalır.
onu kır at, uğraşma ya..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 31 Ağustos 2024; 22:45:34 >
-
Elimde işimi fazlasıyla görecek modem,router var.
Modemde arayüzde hatırladığım kadarıyla vlan id 7 gözüküyor .Ama kilitli müdahale edilmiyor.
Köprü modunda şu an stabil çalışıyor.Hattımda kopma vs yok.Hemde sıcak havalarda ısınmıyor.
Ne vlan idmiş ya kilitleyince modemi kullanılamaz hale getiriyor.Köprü modu dışında faydalanamıyoruz.
Kırmak çözüm değil Farklı şeyler deniyorum,beyin cimnastiği yapıyorum.Güzel vakit geçiriyorum.Yeni yeni şeyler öğreniyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cimbom38 -- 1 Eylül 2024; 13:50:29 > -
öğrenmek için denemen lazım. dediğimi denedin mi? olur gibi görünüyor benim önerim. vlan yönetimli bir switch de kullansan olur.
copilot:
Anladım, router’ın VLAN değeri sabit olarak 7 ve değiştirilemiyor. Bu durumda, switch üzerinden VLAN 35 etiketlemesi yaparak router’ın PPPoE bağlantısını kurmak biraz daha karmaşık olabilir. Ancak, yine de bir çözüm yolu var:
- Switch Ayarları: Switch’inizi yönetim arayüzüne girerek, internet sağlayıcınızdan gelen bağlantıyı VLAN 35 olarak etiketleyin.
- Switch’ten Router’a Bağlantı: Switch’ten router’a giden bağlantıyı, VLAN 7 olarak etiketlenmiş bir port üzerinden yapın. Bu durumda, switch VLAN 35 etiketli trafiği alır ve router’a VLAN 7 olarak iletir.
Bu şekilde, switch üzerinden gelen trafik VLAN 35 olarak etiketlenecek ve router’a VLAN 7 olarak iletilecektir. Bu yöntemle, router’ın sabit VLAN 7 ayarı korunurken, internet sağlayıcınızın gerektirdiği VLAN 35 etiketi de kullanılmış olur.
-
Köprü moduna alınca smart 3 telefon kablosundan aldığı sinyali routere aktarıyor.Aslında buda benim işimi görüyor.Routerde PPPoE seçiyorum.Kullanıcı adımı ,şifremi ve vlan 35 girerek router üzerinde internete çıkış yapabiliyorum.Benzeri mantığı düşünerek modem bilgileri girsem sadece vlanı openwrt yüklü M1 routere girsem nete bağlanamazmıyım? Vlan 7 kitli olması routere internete aktarmada engelmidir?Yani swithch görevini routere yaptıramazmıyım?
Smart 3 ü 500 tl aldım.Orjinal yazılımda vlan girişi olmayan zyxel M1 mesh cihazına openwrt yükleyerek vlan sorununu çözmüş oldum.Şu an smart 3 köprü modu+M1 kullanıyorum.
Smart 3 için muhatap firma bulamadım.İstanbulda bir telefon buldum aradım. Ordakilerin dünyadan haberi yok.Araştıralım dönelim dediler.Halen dönecekler. Belki vlan id klidi kaldırılabilir diye düşündüm.Vlan için bir kaç arkadaşa yedek dosyaları gönderdim.Ama arkadaşlar uğraştılar , dosyalar şifreli imiş açmak ve vlanı kaldırmak için üst düzey bilgilerin gerektiğini söylediler.Yapamadılar.Vlanın bu kadar devlet sırrı olup açılamayacağını tahmin edemedim.
Vlan yönetimli bir switchi en uygun ne kadara alabilirim.Dediğiniz denemek istiyorum. Astarı yüzünden pahalı olacaksa köprü modunda veya ihtiyaç olduğunda ap olarak kullanma devam edeceğim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cimbom38 -- 1 Eylül 2024; 23:53:39 >
-
senin internet hattın dsl mi yoksa ftt.. yani ethernet kablosu ile mi geliyordu? switch için sana öneri verilmişti hatırlıyorum bunu. bilgim yok maalesef. ama ben olsam o speedport ile uğraşmazdım. sen zaten uslu durmayacaksın, o senin hararetini almayacak. gideceksin başka donanımların peşine takılacaksın. o yüzden uğraşma diyorum, boşa masraf olacak. ben olsam ben de rahat durmazdım.
ha yönetilebilir switch de kullanmış olmak var. bu açıdan bakınca neden olmasın. hatta ağda farklı vlan yapılandırmaları kullanacak olmak ve her vlan için farklı güvenlik politikaları kullancak olmak, güvenliği de artırabilir. lakin sonuçta ev kullanıcısısın. değer mi yine, ben bilmem.
-
Benim hattım dsl,eve telefon kablosu ile internet geliyor.Ev kullanıcısıyım o kadar efora gerek yok.Elimde işimi görecek Zyxel dx3200 ,h300s,Zyxel M1,deco mesh vs bir sürü cihaz var.
Teknoloji hobim, farklı cihazları görmek test etmek beni mutlu ediyor.Yapamasam bile farklı şeyleri denemek istiyorum,bazende başarınca mutlu oluyorum.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X