Şimdi Ara

TIP 1'LERE TAVSİYELER (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
144
Cevap
98
Favori
36.578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
38 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bana gelen pm'lerden çoğunu yerleştiğiniz tıp fakültelerinin eğitimi hakkındaki endişeleriniz oluşturuyor, o yüzden bunu daha detaylı ele almak istedim. Öncelikle şunu bilmeniz gerekir, tıp fakültesinin amacı pratisyen hekim yetiştirmektir. Normal şartlarda bir tıp fakültesinde TUS söz konusu dahi olmaz, o kısımla sizin ilgilenmeniz gerekir. Pratisyen hekim yetiştirmek adına, çekirdek eğitim müfredatı dediğimiz bir kavram vardır. Özetle şudur, bir pratisyen hekimin çalıştığı yerde görebileceği vakalarla ilgili bilgisi olması gerekir. Çekirdek eğitim müfredatının amacı da budur.

Okulunuzun laboratuvarları çok kötü olabilir, bu durum sizi kötü doktor yapmayacaktır. Neden yapmayacak? Çünkü laboratuvarda geçireceğiniz vakit çok kısıtlı eğitiminiz süresince. Siz sürekli laboratuvarda olacağınızı düşünüyor olabilirsiniz ama gerçekte öyle bir durum yok. Sadece anatomi laboratuvarında çok daha fazla vakit geçireceksiniz. Kadavranın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ama diyelim ki kadavra yok okulunuzda ya da çoğu okul kadavrası olsa bile öğrencilere çıkarmaz hibe etmesinler diye. O zaman ne olacak? İnternette diseksiyon videoları var arkadaşlar, bunları izlersiniz. 3 boyutlu anatomi aplikasyonları var, bunlardan çalışabilirsiniz. Bir şekilde bu eksiği kendiniz kapatabilirsiniz. Ben kadavra görmedim, kötü doktor olacağım düşüncesi çok yanlıştır.

Gelelim klinik pratiklere. Burda da çekirdek eğitim müfredatı vardır. Sizin görmeniz gereken hastalar, hastalıklar, cerrahi prosedürler, yapmanız gereken işlemler bellidir. Bir okul bunların hepsini sağlamak zorunda size. Evet Çapa, Cerrahpaşa, Hacettepe, Ege gibi okullarda belki hayatınız boyunca göremeyeceğiniz çok ilginç vakalar görebilirsiniz ama bunun sizin hekimliğiniz açısından çok da bir önemi yok. Yine geliyorum başa, amaç pratisyen hekim yetiştirmek. Zaten pratisyen hekime çok ilginç vaka geldiğinde ilgilenmeyecek, sevk edecektir bir uzmanlık branşına. Stajlarınızda anamnez almayı öğrenmelisiniz, doğum seyretmelisiniz, menenjit tanısı koymayı öğrenmelisiniz, acil vakalara yaklaşımı bilmelisiniz, sonda takmayı öğrenmelisiniz vs vs. Ama bunların hepsini öğrenmek için en yüksek puanlı tıp fakültelerinde olmanıza gerek yok. Bunlar siz hangi okulda olursanız olun öğretilecek size, öğretilmek zorunda. Özel okula giden arkadaşlarım da çok endişelenmesinler. Bazı özel okullar, devletten daha çok işlem yaptıracak sizlere. Sadece şuna dikkat edin, kendisiyle bağlantısı olmayan bir özel hastaneyle anlaşmalıysa orda sıkıntı çıkabilir.

Diyelim ki, okul çekirdek eğitim müfredatına uygun hareket etmiyor. Yazın kendi şehrinizde bulunan bir eğitim araştırma hastanesine gidin, istediğiniz branşın klinik şefiyle görüşün, yazınızı orda geçirin. Bu şekilde öğrenmeniz gereken her şeyi öğrenirsiniz.

Özetle bu durumu sıkıntı etmek yerine artık tıp fakültesi öğrencisi olmanın tadını çıkarın derim ben

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• DocFou D kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkür ederim hocam :)
  • hocam textbook alırken eğitim dilimiz ne olursa olsun ingilizcesi mi daha iyi olur türkçesi mi kitapların çevirilerin sıkıntı çıkarma ihtimali var mı orijinalini okursak daha mı iyi olur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uuuup
  • Çok faydalandım. Çok teşekkür ederim , hakkını helal et.

• HyperAkif H kullanıcısına yanıt
    Kitapların çevirilerinde sıkıntılar olabiliyor, zannediyorum ki çok özenli hazırlanmıyor. Bazı bölümlerde neden bahsettiğini bile anlamıyorsun, google translate kullanıyor olma ihtimallerini düşünüyorum şahsen ama çok çok meşhur olanların çevirilerinde pek sıkıntı kalmadı, daha özenli hazırlanıyor. Bence ingilizce okumak daha avantajlı. Hem konuyu öğreniyorsun hem de tıbbi ingilizcen gelişiyor, bir taşla iki kuş. Ama ingilizcen kötüyse türkçe al. Bu arada özür dilerim, çok geç cevap verdim. Bildirim gelmediği için bakmamıştım konuya.

• Ne mutlu bana, çok teşekkürler helal olsun, vaktini ayırmışsın yazdıklarıma, sen de et.

• Sayin kidemlim merhabalar ben donem2...bu ara kafami hayli kurcalayan bir konu var...tio her yerde tip midir sizce de..? yani hacettep capa vs disindakiler ?

birde hocam misql tus basarimiz da ojul ne kadr onemli ccok az veya hic etkili degilse de ayni ygs lys donemi oldugu gibi basqrimizi ttusta da dersane mi onemli yoksa o da degilde her sey kisisel caba mi aydinlatin beni ricadir

• fasulyee kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Bazı fakültelerden mezun olduğunda 1-0 önde başlarsın, bu bir gerçek. Ama "etiket" olarak önde başlarsın, doktor olarak değil. Köklü tıp fakültelerinin birçok avantajı vardır, fakat bu avantajlara sahip olmadan iyi bir doktor olamaz mısın? Tabiki olabilirsin. Burası tamamen senin ilgine, bilgi birikimine, özverine bağlı. Hacettepe'den mezun herkesin iyi bir doktor olacağı düşüncesi ne kadar saçmaysa Anadolu illerinden mezun olan her doktorun yetersiz olacağı en az onun kadar saçmadır bana göre. Hangi okuldasın bilmiyorum ama bunu kafana takma. Ne yazık ki sistem yüzünden böyle düşünüyoruz sadece. Bizim ilgimiz, azmimiz değil lys sıralamamız konuşuyor. Önceden buna isyan edenler genelde istediği yer olunca da lys sıralamasıyla konuşmaya başlıyor. Bu döngüyü kıracak kadar olgunlaşabilirsek bir gün, o zaman bu endişeler de yok olacaktır.
    TUS'a adamakıllı çalışmaya başlayalı 3 ay oldu sanırım. TUS gerçekten çok farklı bir sınav, bunu anladım. Şimdi sen 1.sınıfı bitirdin anladığım kadarıyla, çok da vakit geçmedi üzerinden. Peki sana biyokimyadan soru sorsam kaçına doğru cevap verebilirsin? Burada değinmeye çalıştığım nokta, tıp dersleri nankördür biraz. O kadar çalışırsın, birkaç ay sonra unutursun her şeyi. Dolayısıyla okulda yaptığın çalışmaların TUS üzerinde bir etkisi yok. Ben nerdeyse her derse girip not aldım, onlara çalıştım, textbookları sindire sindire okudum. İyi çalıştığımı düşünüyorum kısacası. Ama TUS'a çalışmaya başladığımda sudan çıkmış balığa döndüm. Textbookların hakkını yememem gerek, öncesinde mantığını oturttuğum için daha kolay çalışıyorum ama çoğu şeyi hiç hatırlamıyordum. TUS için iki yöntem var bence: ya tüm yıllarını çalışarak geçireceksin, sınava da düzenli çalışacaksın ya da son 1 ya da 2 yıl psikopatça ders çalışacaksın. Okul başarısıyla ilintisi var mı? Bence yok. 2 sene sınıfta kalan, tüm sınıfları zar zor geçen bir arkadaşım TUS'ta hatırı sayılır bir puan yaptı mesela. Ama gerçekten çok çalıştı. TUS'ta iyi puan yapmada az kaynak, çok tekrar prensibini uygulamak gerekiyor. Sadece bir konu kitabın olmalı mesela her dersten. Eğer bu yetersiz diğerini alayım dediğinde patlıyorsun. Sürekli tekrar yapıp o sayfaları beynine kazıman gerekiyor. Boşuna denmiyor dünyadaki en zor 2.sınav diye. TUS'un kapsamını değiştirme düşünceleri var, muhtemelen ellerine yüzlerine bulaştıracaklar ama eğer dedikleri gibi olursa klinik uygulamaları öğrenmek çok önem kazanacak. Bu da okulda öğrendiklerininin önemini artırır.

estağfrullah hocam. bu arada ingilizce seviyem de iyi sayılır hani ingilizce alırımda bildiğiniz bir yer var mı kitap satan orjinalinden
  • HyperAkif H kullanıcısına yanıt
    İstanbul'da Nobel, Güneş ve İstanbul Tıp kitabevleri var. Kadıköy'de ve Çapa'da şubeleri var. İnternet sitesinden de satın alabiliyorsun. Başka şehirdeysen internet sitelerinden şubesi var mı diye bakabilirsin. Eğer mümkünse şubeden almanı tavsiye ederim. Birkaç tıp kitabevi daha vardı ama hatırlamıyorum onların isimlerini.

• Dönem 1 için hangi textbookları önerirsiniz? (konu mükemmel)

• morethanharvard101 kullanıcısına yanıt
    Yazdığım textbooklar ilk 3 sınıfı kapsıyor aslında. İlk yılın başlarında tıbbi biyoloji, biyofizik gibi dersler göreceksiniz. Açıkçası hocalarınızın sunumları yeterliyse bunlardan ekstra bir kaynak kullanmanızı tavsiye etmem, gerek yok çünkü. Biyokimya ya eşzamanlı başlar ya da daha sonra. Biyokimya karmaşık ve ezberi bol bir derstir. Birinci sınıfta en zorlayacak derstir. Bu konuda hocanızın anlatımına ve sunumlarına bakman gerek. Eğer hoca iyi anlatıyor ve sunumları yeterliyse bundan da textbook almanıza gerek yok. Çok ezber bir ders olduğu için textbooku okuması çok yorucu, zaman alıyor ve pek katkısı olmuyor. Ama hocanın sunumları yetersizse mecburen almanız gerek. İlk yıl anatomide kemikleri görürsünüz muhtemelen. Onun için atlas gerekli. 3 yıl boyunca o atlası kullanırsınız. Kendi ders programınıza göre textbookları alabilirsiniz. Örneğin fizyoloji, histoloji sene sonuna doğru anlatılıyor ve sadece giriş yapılıyorsa 1.sınıfta almanın çok mantığı yok. Okula başladığınızda set halinde bir kitapçıyla anlaşacaklardır. Eğer beğendiğiniz kaynaklar değilse almayın ordan. Benim tavsiyem gidin bir kitapçıya, çok bilinen kitapları tek tek inceleyin. Bilgi farklı değil. Şöyle diyeyim biri karekök matematikse diğeri bilfen matematik. Hangisini çözersen çöz faydası olacak şeklinde düşün. Ama önemli olan o kitaptan çalışabilmek. Eğer dizgisi, dili sana uygun değilse sadece kitaplığında durur o kitap. Aynı şey atlas için de geçerli. Kendiniz inceleyin, bakın. Hocalar kitap önerir ama o sadece sunumları hazırlarken burdan faydalanıyorum anlamına gelir. Önemli olan sizin çalışabileceğiniz kaynak olması. Mesela guyton çok sevilen bir kitaptır ama kendini ne kadar zorlarsa zorlasın guyton okuyamayan arkadaşlarım var.

• quote:

Orijinalden alıntı: DocFou

Yazdığım textbooklar ilk 3 sınıfı kapsıyor aslında. İlk yılın başlarında tıbbi biyoloji, biyofizik gibi dersler göreceksiniz. Açıkçası hocalarınızın sunumları yeterliyse bunlardan ekstra bir kaynak kullanmanızı tavsiye etmem, gerek yok çünkü. Biyokimya ya eşzamanlı başlar ya da daha sonra. Biyokimya karmaşık ve ezberi bol bir derstir. Birinci sınıfta en zorlayacak derstir. Bu konuda hocanızın anlatımına ve sunumlarına bakman gerek. Eğer hoca iyi anlatıyor ve sunumları yeterliyse bundan da textbook almanıza gerek yok. Çok ezber bir ders olduğu için textbooku okuması çok yorucu, zaman alıyor ve pek katkısı olmuyor. Ama hocanın sunumları yetersizse mecburen almanız gerek. İlk yıl anatomide kemikleri görürsünüz muhtemelen. Onun için atlas gerekli. 3 yıl boyunca o atlası kullanırsınız. Kendi ders programınıza göre textbookları alabilirsiniz. Örneğin fizyoloji, histoloji sene sonuna doğru anlatılıyor ve sadece giriş yapılıyorsa 1.sınıfta almanın çok mantığı yok. Okula başladığınızda set halinde bir kitapçıyla anlaşacaklardır. Eğer beğendiğiniz kaynaklar değilse almayın ordan. Benim tavsiyem gidin bir kitapçıya, çok bilinen kitapları tek tek inceleyin. Bilgi farklı değil. Şöyle diyeyim biri karekök matematikse diğeri bilfen matematik. Hangisini çözersen çöz faydası olacak şeklinde düşün. Ama önemli olan o kitaptan çalışabilmek. Eğer dizgisi, dili sana uygun değilse sadece kitaplığında durur o kitap. Aynı şey atlas için de geçerli. Kendiniz inceleyin, bakın. Hocalar kitap önerir ama o sadece sunumları hazırlarken burdan faydalanıyorum anlamına gelir. Önemli olan sizin çalışabileceğiniz kaynak olması. Mesela guyton çok sevilen bir kitaptır ama kendini ne kadar zorlarsa zorlasın guyton okuyamayan arkadaşlarım var.

özelden verebileceğiniz not falan varsa yardımcı olabilir misiniz,

• 1.sınıf notlarım nerede hiçbir fikrim yok ama isteyen olursa bulup bir blog açıp notlarımı güncelleyip paylaşabilirim vaktim olduğunda. Benim 1.sınıf notlarımda değişen bilgiler olmuştur muhakkak.

hocam bişey sorucam anatomide bazen iki üç kelimelik yer ismi olyor ezberlemek zor mu bunları ayrıca koca ezberler klinikte işe yarar mı
  • mousquetaire35 M kullanıcısına yanıt
    Eğer okulun istediğin zaman maketlerle çalışmana izin verirse pek zor değil. Zaten o iki üç kelimelik dediğin yerlerde genelde bir kelimesi ne olduğunu belirtir, bir kelimesi lokasyonu hakkında bilgi verir. Her zaman değil tabi. Bu yüzden o kadar karmaşık değil. Genelde detay bölgeler akılda kalmıyor. Stajlara başladığında -özellikle cerrahi branşların stajları- bunları tamamen bildiğin kabul edilir. Bu yüzden yazılılarda ya da sözlülerde hoca anlatmadığı halde sorabilir bilmen gerekiyor diye. Klinikte anatomi bilgisi cerrahlar için olmazsa olmazdır, dahili branşlar için çok detaylı bilmenin katkısı olduğunu sanmıyorum.

Teşekkürler hocam ayrıca farmakoloji hakkında görüşünüz nedir ezber gibi geliyor fakat ben ilaçları seven bir insanım tıbbi farmakoloji gelecekte iyi yerlerde olurmu sizce

• mousquetaire35 M kullanıcısına yanıt
    Açıkçası farmakoloji sevenlerden değilim temel bilimler gördüğümüzde en zorlandığım dersti. Ama stajlara başlayınca o kadar karmaşık olmadığını anladım. Farmakoloji özünde çok önemli bir branş. Ama çalışma alanına bakacak olursak genelde eczacıların akademik olarak yöneldiği bir branş. Tıp dışı branşlardan mezun olanların yoğunlukta olduğu bölümler genel anlamda hekimleri pek tatmin etmeyebiliyor. Ama ilgim olmadığı için pek bilmiyorum, dolayısıyla geleceği hakkında çok yorum yapma olanağım yok.

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlanTuring -- 10 Eylül 2017; 14:20:32 >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.