O da bir yöntem ama fakülte eski olunca çıkmış seneler geriye doğru çok oluyor. Hoca değişmediyse birebir aynısı çıkıyor. Değişmişse bile az çok benzer çıkıyor Yeni bilgiler de nadiren çıktığı için pek önemli sayılmaz. En azından ben okurken böyleydi. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Tıp Fakültesi ve Doktorluk Hakkında Tüm Gerçekler - Tercih Dönemi (2. sayfa)
-
-
evet öyle
fakülte yeni olan için de tusu önerdim hocam değişen bilgi yok tüm bilgiler aynı
-
Yalan yok ben okurken TUS nedir hayal meyal biliyordum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bizim tıp 1.sınıfta yanlış bilmiyorsam sadece 6 kişi büte girdi 252 kişi arasından final ortalaması 79. Bunun da asıl nedeni 2.dönemden itibaren ful online olması idi sınavların. asıl kontenjan da 175 ti. İlk sınavda toplasan 20 çıkmış 2.de10 15 arası idi sonra bu sayı maks 10 oldu.Düşününce 2.sınıfta günü gününe çalışmazsak işimiz yaş gibi :)
-
Tüm bilgiler aynı dediğin yer tıp tıp dediğin ise okyanus gibi bir şey, hocalar ben en az 30 yıl daha yeni soru yazarım rahat diyor bize :D Finalle Ek bütün sorularını atsam neyin ne olduğunu anlarsın soruların birbiriyle alakası dahi yok. Üslü sayılar konusu mu bu hep aynı şeyler çıksın haha alemsin hocam. TUS'la da fakülte derslerinin pek alakası olduğu söylenemez TUS eğitimiyle fakülte eğitimi her fakültede sandığın gibi örtüşmez.
%80 çıkmış da değil %100 çıkmıştır o yazdıklarından sadece ankara tıpın kalitesinin düştüğünü öğrendim
-
Aynen öyle hocam TUS'la fakülte eğitiminin pek de bir alakası olmuyor.
-
Ufak at da civcivler yesin hula
-
Hocam vet için de öyle mi acaba bölüme gitmeden korkmaya başladım
nasıl bir özgün soru soracaklar düşünsene ya da sorabilirler
bambaşka işlenmeyen bir konu mu soracaklar zaten tıpta mantık aranmaz her şey bellidir ve hepsi bir algoritma içindedir ve kimse de bunun dışına çıkamaz çıkarsa malpraktis yapmış olur
----------------
o zaman neyi tartışıyoruz
mesela bilirubin oluşma mekanizması ve vücuttaki mekanizmasına bakalım buradan nasıl bir farklı soru çıkaracaksın
ve her yolaktaki hatadan oluşan hastalıklar bellidir
onun dışına çıkıp nasıl soru yazacaksın 30 sene boyunca hem de farklı soru??
-
mbg'ci dayıya sormak lazım bu konularda yetkin
-
Hocam şu slayttan bilirubinin bittiğini sanıyorsan tıp okuduğundan şüpheliyim senin, ben anlayacağın dilde anlatayım şimdi anlamazsın yüksek ihtimal sizin okul 100 soru çıkmış sorduğu için aynı şeyleri ezberleyip durmuşsun ama bak şimdi:
Hangisinde unkonjuge bilirubin yüksekliği görülmez? a) Dubin-Johnson sendromu b) Crigler-Najjar sendromu tip I c) Gilbert sendromu d) Toksik hiperbilirubinemi e) Lucey-Driscoll sendromu
Bu soruyu adam 10 farklı şekilde bile sorabilir
Bilirubin hakkında sorabileceği sorular:
1-konjuge bilirubin yüksekliği
2-unkonjuge bilirubin yükseliği → yani her ankonjuge bilirubin yüksekliği sendrom sebebi değil uzun süreli açlık yada yorgunluktan da olabilir şıklara koyar adam nedenlerini biliceksin
3-Hastalıkların tek tek oluşum nedeni (aşağıdakilerden hangisi dubin johnson sendromunun oluşum nedenlerinden değildir.)
4-Hangi enzim defekti
5-Yolakdaki enzimlerden hangisinin kofaktörü Cu dır gibi (Yolaklarda genelde 10-15 tane enzim olur ve hepsini sorabiliyor 2-3 enzimli döngü sormaz)
6-hastalıkların klinik belirtileri (en az 4 tane bilmelisin 5 şık var 5x4 = 20 ve bunları birbirine karıştırmaman lazım çünkü aşağıdakilerden hangisi gilbert sendromunun klinik belirtilerinden değildir diye sorabiliyor)
7-Yeni doğan fizyolojik sarılığında bilirubinin etkileri nelerdir (kernikterus gibi)
8- biyokimya düzeyinde aradaki bağları sorabilir - hangi proteine bağlı taşınır gibi
9- Attığın görselde Demire kaç azot atomu bağlanmış diye bile sorabilir
10- Bilirubin düzeylerini kandaki yükselik durumlarını hastalık oluşturma sebeplerini tek tek bilmelisin yüzdesel olarak da çünkü bir şıkta örneğin Gilbertte ankonjuge bilirubin düzeyi genelde 1,5-3 mg/dL arasındadır. bu ifadenin doğru olduğunu bilmen lazım 6 gram yazıp şaşırtabiliyor. Ama crigler najarda mesela bu değer 5-20 arasında
11- Tepkime sonucunda açığa çıkan maddeleri ve giren çıkan maddeleri bilmelisin kaç atp çıktığını girdiğini kaç su girdi çıktı gibi
12- Hastalıkları kontrol ederken ve enzimleri inhibe eden maddeleri ajanları tek tek bilmek zorundasın çünkü tedavi amaçlı kullanılabiliyor ve hoca soruyor bunları şu enzimi inhibe eden nedir allopurinol hidroksiüre gibi gibi
13- Dolaşımdaki bilirubinin vücuda etkilerini ve nasıl bir yol izlediğini bilmen gerek ayrıntılı yani nerde depolanır nereye açılır dökülür nerden atılır atılmaz
14- Karaciğer bilirubin metabolizma bozukluklarını bilmek zorundasın şıklara yazıp sorabilir (intrahepatik kolestaz-ektrahepatik kolestaz)
15- Karaciğer bilirubin yüksekliği sonucu oluşan etkiler örneğin intrahepatik kolestaz sonucu vücutta ALP artışı görülür bunun doğru olduğunu bilcen adam şıklara koyuyor çünkü yada idrarda ürobilinojen düzeyleri nasıl değişir gibi gibi
16-Hastalıklar tek tek otozomal dominant mı resesif geçişli mi bilceksin
17-Ayrıntılı soruları bileceksin mesela tıkanma sarılıklarında kanda bilirubin artışı olduğu halde idrarda görülmüyorsa sebebi ne olabilir - delta bilirubin yada tıkanma sarılıklarında kanda bilirubin artışı olduğu halde neden idrarda bulunmaz adam sana şıkları koyar kafanı karıştırır der ki konjuge bilirubin idrar yoluna ulaşmaz konjuge bilirubin şurda parçalanır der yada der ki gfr'de tamamı emildiği için idrarda görülmez der şıkları sınavda okuduğun zaman hepsi mantıklı gelecek şeyler koyuyor ama asıl sebep albuminle taşınması.
18-Enzimlerin geri bildirimi pozitif bildirimi hangi enzimler üzerinden yaptığını bilceksin
19-Hastalıkların tedavisinde hangi yöntem ve testler kullanılır
20-Sarılık tablosu için kandaki bilirubin değer aralığı nedir
21- Hücresel ve organel düzeye de inmek gerek örneğin : mononükleer fagositler tarafından oluşturulur (doğru), oluşumunda hem oksijenaz ve biliverdin redüktaz enzimleri rol alır (doğru), böbrekde konjuge edilir (yanlış karaciğerde)
Yani daha yazarım da yazarım sana bu yazdığım şeylerin bile altından 3-5 farklı soru çıkarırsın ve bu sadece bilirubin konusu için yani sınavda 1 sorusu olur olmaz o bile belli olmaz hocanın keyfine kalmış geçen senelere bakıyorsun biyokimyacı bir sene 2 tane porfiria sorusu sormuş bizim senemizde hiç sormadı, tıpta sabah 8 akşam 5 'e kadar ders koyuyorlar bu sadece bir hocanın 2 saatlik dersinde anlattığı slayttan bilmen gerekenler , insanları kandırmaya ne gerek var onu anlamadım
Hem yıkımı hakkında hangisi doğrudur?
a) Hem redüktaz ile başlar
b) Oluşan biliverdin suda kolayca çözünmez
c) Oluşan bilirubin suda kolayca çözünür
d) Hem’in Fe3+ halinde demir içerir
e) Konjuge bilirubin kanaliküler membrandan safraya pasif difüzyonla salgılanır
Bak mesela adam bilirubinin taşınma şeklinden hangi enzime başladığından sonlandığından suda çözünmesine zardan geçmesine kadar soruyor ayrıntıya bakar mısın biliverdin suda çözünmez bilirubin çözünür, demirin değerliğini bile soruyor nerede +2 nerede +3 olur taşınırken
Hemoglobinin beta globüler zincirlerinin altıncı pozisyonunda bulunan glutamat yerine lizin amino asitinin gelmesiyle ortaya çıkan hastalık hangisidir?
a) Hemoglobin C hastalığı b) Hemoglobin Barts hastalığı c) Orak hücreli anemi d) Hemoglobin H hastalığı e) Beta thalesemi major
Hastalıktaki aminoasit zincirini sormuş soracak o kadar çok şey var ki
I. ALA dehidrataz II. ALA sentaz III. Ferroşelataz Kurşunun inhibe ettiği hem sentez yolu enzimleri hangisi/hangileridir?
Buyur soruya bak nasıl sorular sorulabiliyormuş hocam
Histolojisinde hepatosit ve kupffer hücrelerinin lizozomlarında melanin pigmenti birikiyorsa hangi sendroma işaret eder
- Dubin johnson
Beş yaşındaki birçocuğun,yaşadıkları 125 yıllık evin pencere kenarındaki boya parçalarını yemesi sonucu çocukta anemi ortaya çıkıyor.Hastadan alınan kanın analizi sonucunda,hem sentezini inhibe eden yüksek konsantrasyonlarda kurşun tespit ediliyor. Bu çocukta aşağıdaki protein veya komplekslerden hangisinin sentezi en az etkilenmektedir? a)Miyoglobin b)Hemoglobin c)Nitrikoksitsentetaz d)ElektontransportzincirikompleksI e)ElektontransportzincirikompleksIV
Bak mesela böyle bir soru bekler misin sen slayta çalışırken?
Yani tıp dediğin okyanus gibi bir şey sandığın gibi değil adam bir sürü soru üretir ha sizinkiler üretemeyip 80 soru çıkmış soruyorsa bilemem sanmıyorum birçok fakülte dediğim şekilde sınavlarını bizzat inceledim ama sizinki gibi çıkmış soran fakülteler de oluyor.
-
Hocam vet hakkında açıkcası pek bilgim yok ama tıp kadar zorlayacaklarını sanmam daha genel düzey oluyor insandaki ayrıntısına kadar inmiyorlar onu biliyorum okuyan birine danışabilirsin.
-
Tıptan daha zor dersler görüyoruz ama komite gibi illet bir sınav sistemimiz yok
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Tıptan zoru yok dostum bitmeyen bir şey hocaların bile sınırlı bilgisi var çoğu şeyden emin bile olamıyorlar, komite sistemi leş gibi maalesef.
Hocam canim ünim (!) Hititi ne güzel anlatmissin öyle 😂
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X