Evett dostlar öncelikle hepinize selamlar aslında önceden açacağım bir konuydu ama büt ve ek bütle uğraşıyordum. Burada masal anlatmayacağım kimseye, gerçekleri konuşacağım onu öncelikle söylemiş olayım. Tercih döneminde birkaç kişiyi de olsa doğru yönlendirebilirsem aklında fikir oluşturabilirsem diye bu konuyu açmayı düşündüm. Forumda tıp güzellemesi yapanlar konuyu sessizce okuyabilir inanmayanlara da gerekli kanıtları gönderebilirim. Öncelikle 2 sene önce 22 bin sıralamayla bir tıp fakültesine yerleştim. Bir sonraki sene tıp bir anda 30 bine düştü bu sene ise ne olacağı merak konusu. Şimdi size tıp fakültesinin gerçeklerinden denildiği kadar zor mu değil mi kalma oranları nedir sınavlar nedir bunlardan bir bahsedeyim. 1.sınıf fazla zor bir sınıf değil ama lise derslerinden çıktınız üni sistemi ve soru sistemi nedir tıp dersleri ne bir anda anlamayabiliyorsunuz. Genel itibariyle çalışılırsa geçilir aslında 135 kişilik sınıftan 35 kişi kalmıştı bizde ilk sene için ama çoğu kişi de 60-70 bandında ortalamayla geçti sınıf geçme ortalaması ise 60'dı ben ise 63 le geçtim (Yani aslında şunu da eklemek gerek 135 kişiden 35 i sınıfta kaldı 100 kişisi geçti ama bu 100 kişinin içinden örneğin geçen seneden kalan 30 kişide var yani 70 kişi tekte geçmiş oldu.) 2.sınıfa geldiğinizde Tıp'ın gerçek yüzüyle karşılaşıyorsunuz . İnsanlar gerçek manada survivor yada açlık oyunları gibi bir yaşam sürmeye başlıyor Gece 4 de etüt odalarında arkadaşlarınızla karşılaşırsınız, karanlık kyk koridorlarında ula kim bu karşıdan gelen diye düşünürken bi bakarsınız gece 3 de arkadaşınızla karşılaşmışsınız çalışma odasından geliyor. (çalışma odasını da tıpcılardan başka kullanan olmuyor başka bölümden olan tek tük insan var arada birkaç siyahiler geliyor diğer bölümler son gün/son hafta çalışıp geçiyor zaten) Sınav saat sabah 10 dayken arada geçen konuşma şudur : -Ee kanka naptın hallettin mi konuları +Kanka olduğu kadar olmadığı kader çıkmışlara başlıcam şimdi 3 'den 6'ya kadar onu çözerim sonra 2 saat uyuyup giderim. -İyi kanka ben yatıyom koydum çayıra mevlam kayıra 50 alsam kurban kesicem ben hiçbir soruyu çözemedim O geçen senenin sorularını çözemeyince gelen bir his vardır ya o çok kötüdür işte sınavdan 30 alacağını anlarsın bönbön bakarsın geçen senenin sorularına direkt cevap şıkkına bakıp öğrenmeye çalışırsın ve hocalar hiç çıkmış sormaz keşke uyusaydım dersin acınası bir durum oluşur Şimdi sizlere ikinci sınıfın komite ortalamalarını ve sınıfta kalan kişi sayısından bahsedicem bu sene biliyosunuz deprem falan oldu online eğitim oldu okullar ve bölümler kolaylıklar tanıdı vesayre. İşte bu tıp fakültesinde pek gerçekleşmedi. Komite, final ve büt ortalamalarına göz atalım buyurun › Final %40 etkiliyordu bu sene depremden dolayı değiştirdiler oranı %60 yaptılar ama daha zor sordular ne alakaysa bilmiyorum . 52,76 olan finalin ortalaması 48.99 olan ise EK BÜT ortalaması arkadaşlar ve ek büt notlarını direkt bütünleme yerine geçirdiler yani bütten geçen ve ek büte girmeyen çoğunlukta yüksek notlu kişiler de bu ortalamaya dahil yani ek büt ortalaması aslında 49'dan da düşük 45 civarı bir şeydir bütünleme ortalaması ise 50'ydi. Ek bütünleme açıp final ve bütten zor soran bir okuldan bahsediyoruz. Hocaların açıklaması ise şu şekilde: kaldığınıza çok üzüldük çalışma şeklinizi değiştirin aslında geçin diye yapmıştık gibi dalgavari sözler oldu. Tıp kolay kankaa ya 100 sorunun 50si çıkmış diyenler oluyor çok beklersiniz her fakültede öyle sınav olmaz haberiniz olsun yazdığınız okula dikkat edin finalde 10 soru çıkmış anca vardı aa 10 soru garanti diyenler olabilir o 10 soruyu yapabilmek için yaklaşık 3000 soru çözmeniz ve soruyu ezberlemeniz gerek o 2 haftada çünkü adam gidip 2018 1. kuruldan soru alıyor 2017 den bu yana tüm kurul ve final büt sorularını çözmen gerek demek bu ve soruyu değiştirip de sorabiliyor aklını karıştırıyor. Bu çıkmış mevzusu bu şekilde. Sınıfta kalma kısmına oransal değinecek olursak sınıfta 139 kişiydik ve geçen seneden kalan ve 2. sınıf tekrarı yapan 50 kişi bu sayının içerisinde bulunuyor. Finalden sonra 139 kişiden 88 kişi bütünleme sınavına kaldı. Tıpta Bütünleme sınavı nedir bilir misiniz dostlar açıkça şu demek 'Tamam' mı 'Devam' mı? Bu diğer bölümlerdeki bütünlemeye benzemez titreyerek giren gördüm işin ucunda bir sene var sonuçta. Yani diğer bölümlerden bir sürü arkadaşım var büte tepkileri şu oluyor ''ya yaz okulunda veririm dersi moruk yada alttan alırım ne var hallederiz ya hiç çalışmadım zaten'' dedikten sonra instagramda mühendislik öğrencisinin attığı post şu oluyor: -Eğitim fakültesi : az çalışılırsa sınavdan geçilir -Tıp fakültesi : sıkı çalışırsan geçersin -Mühendislik fakültesi : geçemezsin
Mühendisliğin tıptan zor olduğunu sanıyorlar komedi programı mı burası tıp zaten otomatik 2 sene fazlası olan bir fakülte iken 6 yılda bitiren kişi sayısı daha azınlıkta olduğunu ben de fakülte içine girince öğrendim eskiden 6 senede bitiriyor çoğu kişi sanıyordum ama sınıfta kalanlar mı dersin 4-5-6 da yarım dönem stajdan bırakan hoca mı dersin bu uzadıkça uzuyormuş. Yani sen ne mühendisliğinden bahsediyorsun arkadaş bu gözler komite çıkışında kütüphaneye giden kişiler gördü ya Ben o seviyeye erişemedim açıkcası sınavdan çıktıktan sonra daha hocalar konulara başlamadan 2 ay sonraki sınava çalışmak için kütüphaneye gitmek ayrı bir boyut ben direkt 1 hafta izin yazıyordum kendime o yüzden sınıfta kaldım sanırım. Evet en son 88 kişi büte kalmıştı ordan devam edelim bütten 22 kişi geçti ve ortalaması 50ydi dediğim gibi ve nispeten finalle aynı seviyede bir sınavdı sadece 1 dersi daha kolaydı. 66 kişi sınıfta kalmış oluyordu. Sonra temsilci gruba mesaj attı işte arkadaşlar Ek bütünleme olacakmış deprem dolayısıyla vesayre zorlandığıınızı biliyoruz bir sınav daha yapıcaz e ben bileti alıp dönmüştüm 1 hafta sonra bu açıklama ve sınavınıza 10 gün var . Oyuncak gibi tekrar gittik çalıştık e ek büt öğrencileri geçirmek için yapılır mantıken heralde dedik kolay sorarlar. Sınav final ve bütten de zor çıkmasın mı İşte resimde gördüğünüz 49 ortalama o sınava ait ve bütünleme yerine yazdıkları için bütten geçen 22 kişi de ortalamaya dahil yani ortalaması normalde 45 falandır onun. Ondan sonra ise bugün açıklama geldi 66 kişiden 4 kişi ek bütten geçebilmeyi başarmış. Toplamda 62 kişi sınıfta kalmış oldu . 139 toplam sınıf nüfusu - 62 sınıfta kalan kişi sayısı = 77 kişi sınıfı geçen kişi sayısı (bi 30 kişisi geçen seneden kalan kişiler) = 139 kişiden 47 kişi 2.sınıfı tekte geçebilen kişi sayısı oluyor Yani bu işin şakası yok 139 kişiden sınıf tekrarı yapan 92 kişi içerisine girmek zor bir ihtimal değil burası lise falan da değil hepsi fen lisesinden gelmiş ileri düzeyde zekası bulunan kişiler çalışmadığı için kalan kişiler değil kimse salak da değil sınavda çıkmış soru olsa herkes yapar ortalama bu olmaz, hepsi 480-490 puanla gelmiş kazanmış kişiler ben 430 puanlı liseden geldim. İlahiyattan bir arkadaş var bir hoca 100 kişiyi bıraktı dersten diyor tıpla kafa tutmaya getiriyor güya, gülüp geçtim derslere çalışmıyosun 200 bin sıralamayla ilahiyat yazmışsın ve sen o dersi yaz okulunda verirsin seneye verirsin tıptakiler ne zaman verecek mahsulümüz öldükten sonra mı Tıp fakültesinde harcayacağınız eforu gidin mühendislikte harcayın zengin olursunuz sevmeden bu fakülteye gelmeyin sizi uyarıyorum o 7 sene olur 8 sene olur. Bir arkadaşım 1 puanla sınıfta kaldı 1 puan ya, 1 puan = 1 sene o kadar bahtsız ki belki inanmazsınız ama konuşmayı bile atabilirim finalden de bütten de 60 alması gerekirken iki sınavdan da 1 puanla kalmış ek bütten açık ara kalmış şaka gibi olay ama tıpta acıma yada geçirme gibi bir şey yok ne aldıysan o dur. 1 soru hayatınızda hiç bu kadar önemli oldu mu bilmem ama 1 soru 1 sene yapabiliyor arkadaşlar. Tıpta harcadığınız eforu öğretmenlikte harcayın zaten atanırsınız arkadaşlar kpss zor falan demeyin. Mühendislik zor iş yok demeyin tıpta harcadığınız eforu oraya harcayın iş bulursunuz emin olun. Tıp öyle yatacağınız bir fakülte değil özellikle tercih ederken prof doçent sayısına bakmak yerine halden anlıyor mu ve tıp mezunu mu diye hocalarına bakın çünkü saçma sapan bir yerden doktora yapmış gelip öğrencilere ego tatmini yapmak isteyen tıpta bi işe yaramayacak ayrıntıları sormaya çalışan hocalar olabiliyor benim şu ana kadar en sevdiğim halden anlayan hocalar normal dr unvanında kişiler oldu ne prof ne doçent. Ha bir de prof olan tıp mezunu bir anatomici var onun harici mikrobiyoloji üzerine doktora yapmış mesela tıp öğrencilerine saçma sapan bir virüsün ayrıntısını soruyor öğrenciye gibi gibi. Kimsenin bölümünü küçümsemedim aralarda yanlış anlaşılmasın ama zorluk bakımından tıp fakültesi diğer bölümlerle karşılaştırılacak konumda bile değil başka birkaç tıp fakültesinde kolay geçiş olabilir tüm tıp fakülteleri adına konuşmuyorum ama benim anlattığım şekilde olan birçok tıp fakültesine tanıklık ettim. Yani dersten başka bir şey yok fakültede hakikaten bir yaşam mücadelesi veriliyor yemeğini suyunu versen kimse masadan kalkmayacak nerdeyse. Bir de şöyle bir şey var mühendislik okumak gerçekten daha eğlenceli bu herkes için böyledir zannımca yüksek sıralama yapıp hocanın 2 saatte işlediği 150 sayfalık tüberküloz slaytını ezberlemenin mühendislikte integral sorusu çözmekten daha keyifli diye düşünen birine rastlayacağımı sanmıyorum. Matematik fizikle uğraşmak hakikaten daha zevkli yani bu kadar ayrıntı bu biyoloji değil başka bir boyut oluyor ve her şeyi ezberlemek zorundasın. Tıp ezber değil diyen tıp okumuyordur zaten, matematik fizikle mantık çerçevesinde uğraşmak yazılımla uğraşmak sorular çözmek tıp okumaktan daha keyifli kesinlikle onu söyleyebilirim birçok arkadaşım da böyle düşünüyor lise dersleri daha keyifliydi ayt biyolojiyi fullemiştim çok da severim biyolojiyi ama tıp ayrı bir boyut. Diş yazan arkadaşlar da diş daha çok pratik bir bölüm ve diş hek fakültesinde tıp fakültesindeki kadar anatomi anlatılmıyor bunu kabullenin. Bunu dişten tıpa geçen 2 arkadaşımla konuştum ikisi de aynı fikirde bunu en iyi bu kişiler bilir zaten. Diş pratik olarak yoğunluğu daha fazla olabilir ama teorik olarak tıp fakültesi kadar yoğun değil bunu genelde kabullenemiyorlar bizde tıp fak. kadar anatomi görüyoruz sadece çene değil falan diyorlar sadece çene anatomisi görmüyor olabilirsin ama bu tıp fakültesindeki kadar teorik gördüğün ve sorumlu olduğun anlamına gelmez hocaların her ayrıntısını sorduğu anlamına da gelmez bunu da söylemiş olalım. ------------------------------------------------------ Evet kısaca biraz da meslek hakkında gerçeklere değinip konuyu noktalayacağım. Yurtdışına doktor göçleri devam ediyor 6-7 sene okuyup pratisyen oluyorsun üstüne 4 sene uzmanlık yapmışsın bir kendini bilmez gelip ''bana şu ilacı yaz'' ''benim hanıma ellemeden muayene etsen olur mu'' ''kadın doktor yok mu'' işte kavga dövüş falan filan oluyor 6 sene okuyorsun ama adam instagramda gördüğü bilgiyle senden iyi bildiğini sanıyor. İtibar yok ülkede herkes çok iyi ekonomist herkes çok iyi hukukçu herkes çok iyi doktor herkes çok iyi siyasetçi maalesef, doktor olabilmek için savcı hakimden fazla efor harcıyorsun ama bir savcı hakimin itibarına bak bir dön doktora bak. Doktor benle ilgilenmedi randevu bulamadım randevu bulamamasını doktora bağlayan ve doktora alenen şiddette bulunmaya çalışan zeki insanlarla uğraşıyorsun. Tavuğa niye pansuman yapmıyosun diyenler falan geliyor. Zaten cerrahlık yapmaya çalışırsan yandın davası olmadan olmaz her insan hata yapabilir ama cerrahlar insan olmamalı hatasız olmalı ve hata yapmasa bile suçlanıyor bu ülkede yapılacak meslek değil itibar olarak normal doktorluktan daha üstte olsa da durumlar bu şekilde TUS yerine Almanca çalışmaya başlayın tavsiyem. Bu tıptan vazgeçirme yazısı değildir dostlar tıp 30 bine indiğinde açıkcası üzüldüm ama 30 bine niye düştüğünü de anladım okurken aynı zamanda. Eğer tıpı gerçekten seviyorsanız ve istiyorsanız doktorluk mesleği çok kutsal bir meslek, sağlık insan için en temel şeydir en kutsal meslektir en önemli meslektir o kadar itibar görmemesi bunu değiştirmez kesinlikle gerçekten seven insanlar tıpı yazabilir ama ailenizin zoruyla yazarsanız daha 1. sınıftan kalırsınız benden demesi çok tanıdım öyle kişiler ben isteğimle yazdım pişman mıyım tartışılır pc yada yazılım mühendisliği yada üst düzey bir matematik öğretmeni olmak istiyordum hem özelde çalışıp hem de özel ders vererek parayı kıracağımı düşündüm çevrem vardı ama doktorluk benim için başkaydı çocukluktan beri istedim her ne kadar matematik sevsem de doktorluk deyince akan sular dururdu. Özetle tıp fakültesi gerçekten çok zor sınıfta kalmayı hocalar normal bir durum olarak nitelendiriyor sınıfta bir sene kalmanız normaldir falan diyorlardı ilk sene, meslekte de pek güzel şeyler beklemiyor. Durum bu şekilde yaptığınız yapacağınız tercihleri Allah kabul eylesin hayırlısı olsun hakkınızda sorularınız varsa alabilirim ve linçlemek için hazırda bekleyen insanlar yorumda buluşabilir. |
Tıp Fakültesi ve Doktorluk Hakkında Tüm Gerçekler - Tercih Dönemi
-
-
Faydalı.
linçlemek için hazırda bekleyen insanlar yorumda buluşabilir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kaçıncı tıpçının tıpı kötüleme konusu sayamadım.Daha önce benzerleri açıldı hocam zahmet etmişsiniz
zorluk okuldan okula değişiyor bazı okullar çok zorluyor bazıları kolay geçiriyor
mesela bizim okul da eskiden çok zorlardı şimdi nerdeyse herkes geçiyor
Alıntı
metni:her şeyi ezberlemek zorundasın. Tıp ezber değil diyen tıp okumuyordur zaten onu ben de derim sonuna kadar haklısınız ama bunu kabullenmeyen doktorlar falan var ya da buradaki hekimler var
belki pratikte olmayabilir ama sınavlar olsun, TUS olsun bilgileri ezberlemeniz gerek öyle mantıkla yapılan soru sayısı 1 elin parmak sayısını geçmez
mühendislikten bizi kolay yapan da bu sanırım mantık ve analiz gerektiren bir yer olsaydı mühendislikteki gibi ortalamalar 20ye düşerdi o zaman herkes kalırdı
tıp alt tarafı ezber ve ezberle geçersin ama bazıları ezberi son güne bıraktıklarından yetişmiyor tabii ki yetişmez son gün mü ezberlenir ortalama 1-2 saat ezber yaparak çok yüksek notlar alabilrisiniz günün geri kalan 22saatini dinlenmeye harcayarak
-
Hangi üni hocam
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam herkesin geçtiği bir fakülteye pek rastlamadım birçok üniversite araştırdım kişilerle de konuştum yatay geçiş için . 1. sınıfta başladığın sınıfla 6. sınıfta olan sınıf bambaşkadır her tıp fakültesinde hatta 1. sınıfla 4.sınıfa geçen kişilere bak o bile bambaşkadır. O günde 1-2 saat hayal dünyasını da sen tercih döneminde başka öğrencilere söyleme mümkünse ileride ailevi değerlerine küfür etmesinler hocam günde 1 saat çalışarak bölüm geçen bir tıp öğrencisi olamaz 1 saatte anca 60 sayfalık slaytı okursun (onu da sadece okursun ezberleyemezsin aklında kalan ne olursa) ama günde 400 sayfa slayt işleniyor
Tıpın ezber olduğunu kabullenmeyen doktor da sadece kendini kandırır.
Mühendislikten kolay kısım neresi hocam ezber mantıktan kolay mı sana göre 2 ezberliyorsun 3 ezberliyorsun sonra slaytın sonuna gelince baştakini unutuyorsun ve ezberde insanın dikkati çok çabuk dağılır ama mantık konuları çalışırken çabuk dağılmaz bu bile bilimsel bir şey ve evet 139 kişiden 90 kişi son güne bıraktığı için kalmış kesinlikle ne var ki canım 1 sene sonuçta kim önemser
Yani ankaratıplıyı biliyorsunuz zaten anlatmaya gerek yok tıp güzellemesi yapan biri realist baktığını pek görmedim, bunca doktor boşuna grev yapıyor boşuna yurtdışına kaçıyor zaten haberleri izleseniz bile yeter.
-
ezber yapmanın nesi zor ve 400 sayfayı niye hepsini ezberleyeceksin bir sayfada hafızaya atacağın bilgi sayısı 1-2yi geçmez ve üstüne koya koya eklersin
ve slaytın sonuna gelince başını unutmak nasıl bir şey anlayamadım
------------------
ya dikkatsizliğin vardır o yüzden kafan dağınık o yüzden zorlanıyorsun ya da bilgiyi somut bir şeye dökemiyorsun onda da tavsiyem slaytta şekil bile yoksa internette yaz ve şekil üzerinde o bilgileri koy ezberlemesi çok kolay oluyor
yoksa ben düz ezberleyeyim diye yaparsan bu okul bitmez
-
bütünlemeyi deneyimledik harbi harbi yks’nin son ay stresi ile kapışır
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bölüm zor diyip tekrarlamışsın aynı şeyleri. Tıbbın ilk senesine kolaya yakın orta gibi demişsin. Son senesinde zaten sınav yok . 4 sene de dişini sık be kardeşim. Mühendislik çok mu kolay.
"2.sınıfa geldiğinizde Tıp'ın gerçek yüzüyle karşılaşıyorsunuz . İnsanlar gerçek manada survivor yada açlık oyunları gibi bir yaşam sürmeye başlıyor 
Gece 4 de etüt odalarında arkadaşlarınızla karşılaşırsınız, karanlık kyk koridorlarında ula kim bu karşıdan gelen diye düşünürken bi bakarsınız gece 3 de arkadaşınızla karşılaşmışsınız çalışma odasından geliyor. (çalışma odasını da tıpcılardan başka kullanan olmuyor başka bölümden olan tek tük insan var arada birkaç siyahiler geliyor diğer bölümler son gün/son hafta çalışıp geçiyor zaten) Sınav saat sabah 10 dayken arada geçen konuşma şudur :
-Ee kanka naptın hallettin mi konuları
+Kanka olduğu kadar olmadığı kader çıkmışlara başlıcam şimdi 3 'den 6'ya kadar onu çözerim sonra 2 saat uyuyup giderim.
-İyi kanka ben yatıyom koydum çayıra mevlam kayıra 50 alsam kurban kesicem ben hiçbir soruyu çözemedim
O geçen senenin sorularını çözemeyince gelen bir his vardır ya o çok kötüdür işte sınavdan 30 alacağını anlarsın bönbön bakarsın geçen senenin sorularına direkt cevap şıkkına bakıp öğrenmeye çalışırsın ve hocalar hiç çıkmış sormaz keşke uyusaydım dersin acınası bir durum oluşur"
Aga tırnak içindeki kısım aynısı ya. Hele o kyk koridorunda gece arkadaşlarla karşılaşmak PAUAHAHAHA
Valla güzel yazmışsın hocam saol
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeviEfendi -- 29 Temmuz 2023; 2:29:42 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
siyahi ayrıntısı patlattı bütün kyklar simülasyon mu
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Çarşaflardan anlamalıydık simülasyon olduğunu
Sıkacak diş kalmıyor işte dostum sandığın gibi değil ilk senesine de kolay demedim çalışılırsa geçilir orta düzey ama 2.sınıfta çalışsan da kalıyorsun mühendislik öğrencisisin sanırım son gün çalışıp geçiyorlar eski orda arkadaşım müh öğrencisiydi pubg atıyordu yatakta sürekli, sınavlarına ben çalıştırıyordum sorularını çözüyordum . Temmuz bitti ben eve yeni döndüm eylülde okul başlıyor tıpcıya tatil bile yok
Boğaziçinde ODTÜ' de mühendislik okursun orası ayrı.
-
merhaba arkadaşlar.. tıp ta ılk yıl zordur çünkü liseden sonra adapte olmak alışmak zor oluyor.. encek sene kaybı 1. sınıfta olur gerçekten... duzenli çalısan rahatça yapar... yılsonları ( hazıran sonu gıbı) FINAL sınavları vardır..ortalaman geçmeye yeterse butunlemeye kalmaz gecersın..ortalanam yetmez ıse BUT e gırersın ..yine yetmez ise sene tekrarı olur yani kalırsın... durum bu.. güzel olansa yıl içindeki tüm komitelerden universıteye gore degısmekle beraber 80-85 (100 uzerınden ) alırsan yılsonu FINALe gırmez direk gecersın...o agır stresı yasamaz ve yaz tatılın dıgerlerine göre biraz uzun olur.... tıp bana göre tavsıye edilecek bir bölum ..tercih yapacaklara kolay gelsin
-
Dediğin doğru adapte olmak falan zor ilk yılın zorluğu oradan gelir ama en çok kalma 2.sınıfta olur.
-
Bilmeyen bilmez bilen bilir. Tıp fakültesi en zor fakültedir. Bu çok net bir gerçek.
Nedenine gelince baştan aşağıya ezber ile doludur. Bakın bildiğiniz ezber. Nasıl anlatılır bilmiyorum lisedeki edebiyat dersini düşünün tüm lise boyunca. Bunu 1 haftada gördüğünüzü farzedin öyle bir şey.
O kadar derine inilir ki günün sonunda aklınızda hiç bir şey kalmaz. Tek amacınız sınıfı geçmek olur. 6 seneyi bitirdiğinizde de aslında doktor olamazsınız sadece doktor olmak için gerekli izni almış olursunuz.
İnanın abartmıyorum ancak burası Türkiye neticede sınavlar ilk 3 sene çoktan seçmeli test sınavları, sorular en az yüzde 50si itibari ile çıkmış soru. (Tabi çıkmış soruları bırakın ezberlemeyi okumanız bile, sadece okumanız bir kaç gününüzü alır.) Okul bir şekilde bitiriyor bitirmek isterseniz ama şuna emin olun beyninizi kullanmaya gerek olmayacak sadece ezber yapacaksınız.
4. ve 5. sınıfta kısmen rahat bir ortam var birkaç tane zor staj var şans yanınızda olursa geçersiniz ondan sonrası sınav falan olmaz, olan sınavlar da işte geçersiniz. Neticede sözlü sınav ve biraz masum taklidi yaparak biraz biliyormuş gibi görünecek biraz da derslere girip çıkmış sözlü sorularına çalışarak geçmek kolay.
6.sınıfta asgari ücret alan hastane çalışanı oluyorsunuz. Öğrencilik bitiyor.
O yüzden tıp fakültesini 6 değil 5 sene olarak görebiliriz. Son sene çalışan oluyorsunuz. Sınav yok. Sınıfta kalma yok. Sadece 365 gün tatil olmadan hastaneye geleceksiniz. Minimum 30 nöbet (muhakkak arada tatiller oluyor ancak resmiyette 365 gün hastaneye gelmeniz gerek.) ve finish.
Özetlersek, matematikten ya da fizikten nefret ediyorsanız ama ilk 10 bin 20 bin 30 bine girdiyseniz tıp size göre. Biyolojiden hoşlanmıyor ezber yaparken sıkıntınız varsa uzak durun. Yapılmaz mı yapılır tabi ama yine de siz bilirsiniz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
En zor fakülte olduğu gerçek fakat %50si çıkmış soru hangi fakülteymiş hocam o bizde 10 soru anca oluyor bu da bir hayli zorluyor fakülteden fakülteye değişkenlik gösterir.
-
%50 çıkmış mı en az %80 çıkmış her okulda
-
Fakülte ne kadar eski ise çıkmış soru o kadar fazla öyle düşün.
fakültenin eskisi ile alakası yok
zaten ne soracaklar artık tüm bilgileri sordular tusa bakın oradaki çıkmışları bakın ve ezberleyin ve her sınavdan yüz alın
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Hocam şu slayttan bilirubinin bittiğini sanıyorsan tıp okuduğundan şüpheliyim senin, ben anlayacağın dilde anlatayım şimdi anlamazsın yüksek ihtimal sizin okul 100 soru çıkmış sorduğu için aynı şeyleri ezberleyip durmuşsun ama bak şimdi: Hangisinde unkonjuge bilirubin yüksekliği görülmez? a) Dubin-Johnson sendromu b) Crigler-Najjar sendromu tip I c) Gilbert sendromu d) Toksik hiperbilirubinemi e) Lucey-Driscoll sendromu Bu soruyu adam 10 farklı şekilde bile sorabilir Bilirubin hakkında sorabileceği sorular: 1-konjuge bilirubin yüksekliği 2-unkonjuge bilirubin yükseliği → yani her ankonjuge bilirubin yüksekliği sendrom sebebi değil uzun süreli açlık yada yorgunluktan da olabilir şıklara koyar adam nedenlerini biliceksin 3-Hastalıkların tek tek oluşum nedeni (aşağıdakilerden hangisi dubin johnson sendromunun oluşum nedenlerinden değildir.) 4-Hangi enzim defekti 5-Yolakdaki enzimlerden hangisinin kofaktörü Cu dır gibi (Yolaklarda genelde 10-15 tane enzim olur ve hepsini sorabiliyor 2-3 enzimli döngü sormaz) 6-hastalıkların klinik belirtileri (en az 4 tane bilmelisin 5 şık var 5x4 = 20 ve bunları birbirine karıştırmaman lazım çünkü aşağıdakilerden hangisi gilbert sendromunun klinik belirtilerinden değildir diye sorabiliyor) 7-Yeni doğan fizyolojik sarılığında bilirubinin etkileri nelerdir (kernikterus gibi) 8- biyokimya düzeyinde aradaki bağları sorabilir - hangi proteine bağlı taşınır gibi 9- Attığın görselde Demire kaç azot atomu bağlanmış diye bile sorabilir 10- Bilirubin düzeylerini kandaki yükselik durumlarını hastalık oluşturma sebeplerini tek tek bilmelisin yüzdesel olarak da çünkü bir şıkta örneğin Gilbertte ankonjuge bilirubin düzeyi genelde 1,5-3 mg/dL arasındadır. bu ifadenin doğru olduğunu bilmen lazım 6 gram yazıp şaşırtabiliyor. Ama crigler najarda mesela bu değer 5-20 arasında 11- Tepkime sonucunda açığa çıkan maddeleri ve giren çıkan maddeleri bilmelisin kaç atp çıktığını girdiğini kaç su girdi çıktı gibi 12- Hastalıkları kontrol ederken ve enzimleri inhibe eden maddeleri ajanları tek tek bilmek zorundasın çünkü tedavi amaçlı kullanılabiliyor ve hoca soruyor bunları şu enzimi inhibe eden nedir allopurinol hidroksiüre gibi gibi 13- Dolaşımdaki bilirubinin vücuda etkilerini ve nasıl bir yol izlediğini bilmen gerek ayrıntılı yani nerde depolanır nereye açılır dökülür nerden atılır atılmaz 14- Karaciğer bilirubin metabolizma bozukluklarını bilmek zorundasın şıklara yazıp sorabilir (intrahepatik kolestaz-ektrahepatik kolestaz) 15- Karaciğer bilirubin yüksekliği sonucu oluşan etkiler örneğin intrahepatik kolestaz sonucu vücutta ALP artışı görülür bunun doğru olduğunu bilcen adam şıklara koyuyor çünkü yada idrarda ürobilinojen düzeyleri nasıl değişir gibi gibi 16-Hastalıklar tek tek otozomal dominant mı resesif geçişli mi bilceksin 17-Ayrıntılı soruları bileceksin mesela tıkanma sarılıklarında kanda bilirubin artışı olduğu halde idrarda görülmüyorsa sebebi ne olabilir - delta bilirubin yada tıkanma sarılıklarında kanda bilirubin artışı olduğu halde neden idrarda bulunmaz adam sana şıkları koyar kafanı karıştırır der ki konjuge bilirubin idrar yoluna ulaşmaz konjuge bilirubin şurda parçalanır der yada der ki gfr'de tamamı emildiği için idrarda görülmez der şıkları sınavda okuduğun zaman hepsi mantıklı gelecek şeyler koyuyor ama asıl sebep albuminle taşınması. 18-Enzimlerin geri bildirimi pozitif bildirimi hangi enzimler üzerinden yaptığını bilceksin 19-Hastalıkların tedavisinde hangi yöntem ve testler kullanılır 20-Sarılık tablosu için kandaki bilirubin değer aralığı nedir 21- Hücresel ve organel düzeye de inmek gerek örneğin : mononükleer fagositler tarafından oluşturulur (doğru), oluşumunda hem oksijenaz ve biliverdin redüktaz enzimleri rol alır (doğru), böbrekde konjuge edilir (yanlış karaciğerde) Yani daha yazarım da yazarım sana bu yazdığım şeylerin bile altından 3-5 farklı soru çıkarırsın ve bu sadece bilirubin konusu için yani sınavda 1 sorusu olur olmaz o bile belli olmaz hocanın keyfine kalmış geçen senelere bakıyorsun biyokimyacı bir sene 2 tane porfiria sorusu sormuş bizim senemizde hiç sormadı, tıpta sabah 8 akşam 5 'e kadar ders koyuyorlar bu sadece bir hocanın 2 saatlik dersinde anlattığı slayttan bilmen gerekenler , insanları kandırmaya ne gerek var onu anlamadım Hem yıkımı hakkında hangisi doğrudur? a) Hem redüktaz ile başlar b) Oluşan biliverdin suda kolayca çözünmez c) Oluşan bilirubin suda kolayca çözünür d) Hem’in Fe3+ halinde demir içerir e) Konjuge bilirubin kanaliküler membrandan safraya pasif difüzyonla salgılanır Bak mesela adam bilirubinin taşınma şeklinden hangi enzime başladığından sonlandığından suda çözünmesine zardan geçmesine kadar soruyor ayrıntıya bakar mısın biliverdin suda çözünmez bilirubin çözünür, demirin değerliğini bile soruyor nerede +2 nerede +3 olur taşınırken Hemoglobinin beta globüler zincirlerinin altıncı pozisyonunda bulunan glutamat yerine lizin amino asitinin gelmesiyle ortaya çıkan hastalık hangisidir? a) Hemoglobin C hastalığı b) Hemoglobin Barts hastalığı c) Orak hücreli anemi d) Hemoglobin H hastalığı e) Beta thalesemi major Hastalıktaki aminoasit zincirini sormuş soracak o kadar çok şey var ki I. ALA dehidrataz II. ALA sentaz III. Ferroşelataz Kurşunun inhibe ettiği hem sentez yolu enzimleri hangisi/hangileridir? Buyur soruya bak nasıl sorular sorulabiliyormuş hocam Histolojisinde hepatosit ve kupffer hücrelerinin lizozomlarında melanin pigmenti birikiyorsa hangi sendroma işaret eder - Dubin johnson Beş yaşındaki birçocuğun,yaşadıkları 125 yıllık evin pencere kenarındaki boya parçalarını yemesi sonucu çocukta anemi ortaya çıkıyor.Hastadan alınan kanın analizi sonucunda,hem sentezini inhibe eden yüksek konsantrasyonlarda kurşun tespit ediliyor. Bu çocukta aşağıdaki protein veya komplekslerden hangisinin sentezi en az etkilenmektedir? a)Miyoglobin b)Hemoglobin c)Nitrikoksitsentetaz d)ElektontransportzincirikompleksI e)ElektontransportzincirikompleksIV Bak mesela böyle bir soru bekler misin sen slayta çalışırken? Yani tıp dediğin okyanus gibi bir şey sandığın gibi değil adam bir sürü soru üretir ha sizinkiler üretemeyip 80 soru çıkmış soruyorsa bilemem sanmıyorum birçok fakülte dediğim şekilde sınavlarını bizzat inceledim ama sizinki gibi çıkmış soran fakülteler de oluyor. |
Benzer içerikler
- öğretmenlik ilk atama nereye olur
- marmara ybs
- ayt edebiyat nasıl çalışılır
- tercih simülasyonu
- ortodontist maaşı
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X