Şimdi Ara

Topraklamayı nasıl yaparım ? (sıfırlama yapmaya karar verildi) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
2.410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • o zaman diyot kademesinde toprak-nötr arasını ölçün (sizin verdiğiniz resimdeki ölçü aletinin ayar kademesinin tam zıt kademesine getireceksiniz.)
    0 lı bir değer ve ölçü aleti ötüyorsa varsa sizde sıfırlama vardır ama eğer başka bir değer varsa(ölçü aleti ötsede) toprak hattınız vardır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wert95 -- 13 Mayıs 2013; 23:27:59 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: wert95

o zaman diyot kademesinde toprak-nötr arasını ölçün (sizin verdiğiniz resimdeki ölçü aletinin ayar kademesinin tam zıt kademesine getireceksiniz.)
    0 lı bir değer ve ölçü aleti ötüyorsa varsa sizde sıfırlama vardır ama eğer başka bir değer varsa(ölçü aleti ötsede) toprak hattınız vardır

sizin dediğiniz seviyeye getirdim multimetreyi ve ölçtüm 003 002 çıktı sonuç sıfırlama varmı bilmiyorum ama başlığın en başındaki 2. resime bakarsanız duvardan 3 kablo geliyor yani bu şekilde sıfırlama olmuyor diye biliyorum sıfırlama ufak bir ek yardımıyla yapılıyor sanırım topraklamada sorun var

not: ölçü aleti ötmüyor

Topraklamayı nasıl yaparım ? (sıfırlama yapmaya karar verildi)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *GameOver* -- 13 Mayıs 2013; 23:33:34 >

• tamam son olarak toprak nötr arası direnç ölçümü yapın.
    eğer toprak hattınız varsa o toprak hattı sigortaya ulaşıyordur.tek yapmanız gereken odanızdaki prize gelen buattan sigortaya kablo çekip ucunu toprağa bağlamak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: wert95

tamam son olarak toprak nötr arası direnç ölçümü yapın.
    eğer toprak hattınız varsa o toprak hattı sigortaya ulaşıyordur.tek yapmanız gereken odanızdaki prize gelen buattan sigortaya kablo çekip ucunu toprağa bağlamak.

hocam 1dk şimdi bunları yapabilmem için baya bişey öğrenmem lazım bugün faz ve nötr'ü öğrettin daha oraya çok var sanırım

hocam direnç nasıl ölcücem anlamadım şimdi az önce toprak nötr ölçmemişmiydik yani 002 003 çıkmıştı şu multimetrede motorbisiklet resmine getirip ölçmüştüm

bu arada sigortaya baktım sadece 5 tane şartel var başka bişey bulamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *GameOver* -- 13 Mayıs 2013; 23:44:26 >

• Sayın GameOver.
    Sizin dairede topraklama olmadığına bahse girerim. 1975 yıllarında topraklamanın T'si henüz ülkemizde yoktu. Ben bu mesleğe 1974 yılında başladım.
    O zamanlar nötr hattını çıplak bakır telden çekiyorduk. Sadece mutfak prizleri ile banyoda bir tane prize nötr hattından köprü yaparak sıfırlama yapılıyordu.
    Salonda ve odalardaki prizler normal prizdi. Yani sizin resmini verdiğiniz şekilde. Şimdi yeni çıkan kanun gereği evdeki tüm prizler topraklı olmak zorunda.

Sizin mutfaktaki priz de nötr hattından sıfırlama yapılmış. Nötr-faz 235 v. toprak-faz 235 v. ise dediğimi doğruluyor. En iyi topraklama da bile 2-3 v. fark olur. Topraklama çubuğunun çakıldığı toprağın cinsine göre bu 5-6 v. da olabilir. Zaten nötr-toprak arasında hiç gerilim ölçmüyor olması da bundan kaynaklanıyor.

Kalorifer borusuna, su borusuna, balkon demirine bağlamak yapılacak en saçma iştir. Bunların hiç faydası olmayacağı gibi gövdeye kaçak durumunda kombiye zarar verir, elinizi musluğa attığınızda veya balkon demirine tutunduğunuzda hafifçe gıdıklar.

Bu şekilde bilgisayar kasasını defalarca açmış olmanız illa elektrik çarpacak diye bir kural yok. Aslında kontrol kalemi ile bilgisayar kasasına baktığınızda hafifçe yandığını görürsünüz ama diğer elinizi değdirince söndüğünü göreceksiniz. Buna elektrikçiler arasında manyetik, pert veya ölü elektrik denir.

• elektirkci cağırın derim o halleder siz hiç uğraşmayın yeni bir hat cekilmesi lazım eliniz yatkın ise yapın yok yapamam derseniz bilen birini cağırın ev yanmasın haberlere görüyoruz elektirkden cıkan yangınları.. yazık
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

Sayın GameOver.
    Sizin dairede topraklama olmadığına bahse girerim. 1975 yıllarında topraklamanın T'si henüz ülkemizde yoktu. Ben bu mesleğe 1974 yılında başladım.
    O zamanlar nötr hattını çıplak bakır telden çekiyorduk. Sadece mutfak prizleri ile banyoda bir tane prize nötr hattından köprü yaparak sıfırlama yapılıyordu.
    Salonda ve odalardaki prizler normal prizdi. Yani sizin resmini verdiğiniz şekilde. Şimdi yeni çıkan kanun gereği evdeki tüm prizler topraklı olmak zorunda.

Sizin mutfaktaki priz de nötr hattından sıfırlama yapılmış. Nötr-faz 235 v. toprak-faz 235 v. ise dediğimi doğruluyor. En iyi topraklama da bile 2-3 v. fark olur. Topraklama çubuğunun çakıldığı toprağın cinsine göre bu 5-6 v. da olabilir. Zaten nötr-toprak arasında hiç gerilim ölçmüyor olması da bundan kaynaklanıyor.

Kalorifer borusuna, su borusuna, balkon demirine bağlamak yapılacak en saçma iştir. Bunların hiç faydası olmayacağı gibi gövdeye kaçak durumunda kombiye zarar verir, elinizi musluğa attığınızda veya balkon demirine tutunduğunuzda hafifçe gıdıklar.

Bu şekilde bilgisayar kasasını defalarca açmış olmanız illa elektrik çarpacak diye bir kural yok. Aslında kontrol kalemi ile bilgisayar kasasına baktığınızda hafifçe yandığını görürsünüz ama diğer elinizi değdirince söndüğünü göreceksiniz. Buna elektrikçiler arasında manyetik, pert veya ölü elektrik denir.

Hocam iyi geceler vakit ayırıp okudunuz için teşekkür ederim baştada belirttiğim gibi bu işlerden anlamamaktayım

Kontrol kalemiyle ışığı kapatıp baktım ama kasada kontrol kalemi yanmıyor belki kasanın üzerindeki boya çok kalın olduğu için ben sonuç alamadım

Peki siz ne önerirsiniz hali hazırda epeydir bu şekilde kullanıyormuşum bir sorun yaratırmı :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: senolcu

elektirkci cağırın derim o halleder siz hiç uğraşmayın yeni bir hat cekilmesi lazım eliniz yatkın ise yapın yok yapamam derseniz bilen birini cağırın ev yanmasın haberlere görüyoruz elektirkden cıkan yangınları.. yazık

Hocam telefon tamircisi olduğum için elim epey hassas ama nerde ne yapacağımı bilmediğim için beceremiyorum ve konu elektrik ve ciddiyet gerektirir şansa bırakmaya pek gelmez haklısınız ama elektrikçide tutturmuş kalirüfet borusuna bağla diye. Başka bir yere gittim oda 12 metre kablo yapayım mutfaktan odana tak diyor oda tek prize çok yük binmesine sebeb olucak kimse çıkıp güzelde topraklamaya bakıp hat çekmiyor yarın farklı bir yere gideyim

• quote:

Orijinalden alıntı: *GameOver*

quote:

elektirkci cağırın derim o halleder siz hiç uğraşmayın yeni bir hat cekilmesi lazım eliniz yatkın ise yapın yok yapamam derseniz bilen birini cağırın ev yanmasın haberlere görüyoruz elektirkden cıkan yangınları.. yazık

Hocam telefon tamircisi olduğum için elim epey hassas ama nerde ne yapacağımı bilmediğim için beceremiyorum ve konu elektrik ve ciddiyet gerektirir şansa bırakmaya pek gelmez haklısınız ama elektrikçide tutturmuş kalirüfet borusuna bağla diye. Başka bir yere gittim oda 12 metre kablo yapayım mutfaktan odana tak diyor oda tek prize çok yük binmesine sebeb olucak kimse çıkıp güzelde topraklamaya bakıp hat çekmiyor yarın farklı bir yere gideyim

6 lı iyi bir uzatma ve voltaj korumalı bir prız alın derim. onunla işinizi görürsünüz kaplo 10 metre olsun en yakın topraklı prize takın.20 30 tl en iyiler 50 60

yada siz kendiniz borunun içinden bir kaplo gecirmeyi deneyin .ev yapılırken gecirilmesi gerek aslında şuan zor gecer o kaplo sıkısır o yüzden kimse uğraşmak istemez diğer 2 kabloyu zarar verirseler daha beter olur

• Hiç yapılması taraftarı olmadığım halde sıfırlama yapın.
    Çünkü sizin mutfaktaki prizde sıfırlama yapılmış. O halde ne diye mutfaktaki prizden hat çekme gerek olsun ? Odadaki prize de bir topraklı priz al, fazı nötürü bağla en son olarak nötr hattında toprak klemensine köprü yap olsun bitsin.

İşin en sağlamı, binanın dışında aşağıda topraklama çubuğu çakacak kadar bir yer varsa topraklama çubuğu çak, 4 mm2 kablo ile binanın dışında sizin daireye çek, prizlerin toprak klemensine bağla derim. Dikkat edilmesi gereken konu, çubuk çakılacak yerde su tesisatı, doğalgaz tesisatı, yeraltı elektrik tesisatının olmaması gerekir.
  • quote:

quote:

quote:

6 lı iyi bir uzatma ve voltaj korumalı bir prız alın derim. onunla işinizi görürsünüz kaplo 10 metre olsun en yakın topraklı prize takın.20 30 tl en iyiler 50 60

yada siz kendiniz borunun içinden bir kaplo gecirmeyi deneyin .ev yapılırken gecirilmesi gerek aslında şuan zor gecer o kaplo sıkısır o yüzden kimse uğraşmak istemez diğer 2 kabloyu zarar verirseler daha beter olur

Evet kimse uğraşmak istemiyor fark ettim bende

Ama şöyle bir durum var ben duvara akım korumalı bir priz takıp onada 10 metre uzatmayla odama çekersem bu sefer mutfağa elektrik gitmemiş olur ve buzdolabı çalışmaz tek prizden 1 buzdolabı 5+1 led ekran 750w 80+ psu modem çalışması gerek

Birde diğer arkadaş mutfakta sıfırlama olduğunu söylemiş zaten öyle bişey varsa bu kadar zahmete girmek yerine böyle kullanmaya devam etmek tda prize sıfırlama yapmak sanırım daha basit olur ki böyle kullanmayı tercih ederim en azından bişey olmadı konu içerisinde faz nötr topraklama ölçüm sonuçlarını yazdım bilginize

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *GameOver* -- 14 Mayıs 2013; 0:33:13 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

Evet kimse uğraşmak istemiyor fark ettim bende

Ama şöyle bir durum var ben duvara akım korumalı bir priz takıp onada 10 metre uzatmayla odama çekersem bu sefer mutfağa elektrik gitmemiş olur ve buzdolabı çalışmaz tek prizden 1 buzdolabı 5+1 led ekran 750w 80+ psu modem çalışması gerek

Birde diğer arkadaş mutfakta sıfırlama olduğunu söylemiş zaten öyle bişey varsa bu kadar zahmete girmek yerine böyle kullanmaya devam etmek tda prize sıfırlama yapmak sanırım daha basit olur ki böyle kullanmayı tercih ederim en azından bişey olmadı konu içerisinde faz nötr topraklama ölçüm sonuçlarını yazdım bilginize

buzdolabının prizinede 1 adet 3 lü priz takın ondan gelen kaployada 6 lı priz alın uzatma ile kullanın derim. takdığınız prizler kaliteli ve kalın kaplodan olması gerek

topraksız pc calıştırmayın statik elektiği boşaltamaz ise parcalarınız arıza cıkarabilir.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: farukaan

Prizdeki kabloların kesitleri yönetmeliğe göre 2,5 mm olması lazım umarım öyledir,eğer buzdolabınız A sınıfı ise max. 70-80 çekecektir.. O halde 750 wattlık sisteminiz ile 5+1 'e de 500 watt veriyorum hepsi tek prizde bir sıkıntı olmaz..Ancak bu prize sonradan fırın,su ısıtıcısı vs. mutfak aletleri girmeyecekse kullanabilirsiniz... Neyse ben çıkıcam yarın devam ederiz :)

elinize sağlık iyi geceler hocam

Yazılanların tamamını okudum,sizin mutfakta toprak yok nötr hattından sıfırlama yapılmış ki eski evlerin çoğunda yapılan birşey bu..O halde mutfaktan odaya kablo çekmeye ne gerek var??Odadaki prizide sıfırlarsın yine aynı şey..Haa en iyisi toprak hattı çekmek ama 4. kattan toprağa bakır kablo çekmek,oraya kazık çakmakda kolay iş değil..Akım korumalı prizleri falan unutun,onlar gerilimin yükseldiği zaman içerisindeki varistör dediğimiz elemanla beslediği cihazları koruyan elemanlardır toprakla ne ilgisi var??Yukarıda şef34 isimli arkadaşın son yorumuna katılıyorum yapabileceğin tek şey topraklı bir priz al odadaki prizle değiştir toprak klemensine nötr klemensinden köprü al ve bu şekilde kullanmaya devam et..Kolay gelsin..

• saolun hocam yanlız mutfakta duvardan 3 kablo geliyor orası kafamı karıştırdı ? sıfırlamayı bu şekildedemi yapıyorlar
  • quote:

saolun hocam yanlız mutfakta duvardan 3 kablo geliyor orası kafamı karıştırdı ? sıfırlamayı bu şekildedemi yapıyorlar

sıfırlamayı kofrede (daire girişindeki sigortaların olduğu kutu) yaparlar..O sizi aldatmasın,siz sonradan yapacağınız için direk prizin içinde bağlıyacaksınız..
  • quote:

quote:

saolun hocam yanlız mutfakta duvardan 3 kablo geliyor orası kafamı karıştırdı ? sıfırlamayı bu şekildedemi yapıyorlar

sıfırlamayı kofrede (daire girişindeki sigortaların olduğu kutu) yaparlar..O sizi aldatmasın,siz sonradan yapacağınız için direk prizin içinde bağlıyacaksınız..

bunu bilmiyorum peki hocam benimde başım ağrıdı yeterince. iyi yardımınız dokundu artık ben şöyle yaparım enerjisa nötr faz değiştirme durumunun önüne şöyle geçeceğim

zaten evde tek takılıyorum tornavidam hazırda durur her gün kullanmadan önce kontrol ederim öyle kullanıyorum herkese çok teşekkür ederim gidip 1 tane topraklı priz alayım topraktan nötr'e sanırım bakır tel bağlamam gerekiyor toprağın ikisinden mi çekeyim sadece 1 tanesindenmi

• O tel prizin dışından 2 tane gözüküyor arkasından bakarsan tek tel zaten
  • quote:

O tel prizin dışından 2 tane gözüküyor arkasından bakarsan tek tel zaten

cahillik işte
  • Lamba buatından kablo çekip priz bağlayacağım ama sadece mavi ve kahve rengi kablo mevcut bu şekilde bağlayıp toprak hattını da nötr ile birleştirsem bir sıkıntı olur mu ?

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.