Şimdi Ara

TP-Link Deco meşh sistem Ana Konu ve kullanıcı deneyimleri (100. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2.079
Cevap
75
Favori
89.363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 9899100101102
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

X73-Dsl'de sadece MU-MIMO desteği olduğundan, 160Mhz desteği bulunmuyor hocam.

X60'da aynı şekilde donanımsal olarak desteklemiyor aslında ama yazılım ile simüle ediyor sanırım.

Özetle, 2x MU-MIMO desteği olmayan cihazların hiçbiri donanımsal anlamda gerçek 160Mhz desteği bulunmuyor, yani hiçbiri 1 Gigabit internet hızlarının üzerine çıkamıyor bu geleceğe yönelik bir sorun aslında günümüz internet hızlarında iş görüyorlar.

AX5400'de bahsi geçen hızlar internet hız kapasitesi değil, router ile cihazlar arası hızı temsil ediyor. Zaten VDSL routerda bu hızlarda internet mümkün değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beker3761 -- 9 Nisan 2025; 15:20:27 >
  • beker3761 kullanıcısına yanıt

Ax1800,ax3000,ax5400 router ile cihazlar arası hızı artıkça kablolu kablosuz hızlar artıyor hocam.

Farklı 2×2 MU-MIMO 4x4 MU-MIMO lu cihazlar kullandım ama performansa etkisi nedir net bir şekilde anlayamadım. X73-Dsl için MU-MIMO desteği olunca performans olarak cihazda 160Mhz olmasa bile performanslıdır diyebilirmiyiz?

Airteis 4960 xr var .Wifi6 özellikli 5 ghz 4*4 mu-mimo 4804 mbps + 2.4 ghz 2*2 mu-mimo 574 mbps destekli bir router ama yazılım kaynaklımı yoksa donanım kaynaklımıdır bilemiyorum X73-Dsl kadar performans alamadım.

X73-Dsl ana router x50 yan odada deneyeceğim.Bir de x50 nin birini ana router yapıp 2 li x50 yi test edeceğim.Hangisi performanslı olursa diğerlerini satacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cimbom38 -- 9 Nisan 2025; 15:39:39 >
  • ShinQda kullanıcısına yanıt

Teşekkürler hocam, silebilirsiniz.

• cimbom38 kullanıcısına yanıt

Dediğiniz gibi AX sürümü arttıkça cihazlar arası veri iletim hızı da artıyor hocam, X73'de bu bağlamda tabi ki performanslı bir cihaz.

MU-MIMO aynı anda routera bağlanan cihazlar arasındaki veri iletim hızı ve çoklu cihaz bağlandığında oluşan performans kaybının önüne geçen bir teknoloji. Tek bir deco routera 100 ve üzeri cihaz bağlanmadan farklı anlamanız zor, sadece yüksek veri indirme durumlarında yada online oyunlardaki gecikme sürelerinde fark anlaşılır olur.

160Mhz olmaması cihazlar arası veri iletiminde sorun yaşatmaz sadece ileriye dönük yüksek internet hızlarını desteklemez. Tabi birde bulunduğunuz lokasyonda fiber yaygınlığına göre 80Mhz kullanan cihaz sayısı artışı sizi etkileyebilir.

Cihazlar arası performans farkı olması normal TP-Link MU-MIMO dışında birçok farklı teknoloji de barındırıyor.

X73 muhtemelen çekim kapasitesi ve bağlantı hızı açısından daha verimli olacaktır ancak ileride internet hızları 1 Gigabit üzerine çıktığında X50'nin özellikleri ön plana çıkacaktır.

Cihazlardan memnun kalırsanız günümüz şartlarında farklı cihazlara yatırım yapmanızı önermem, ancak bütçe durumuna göre ileriye dönük BE serisi Wifi 7 cihazlara yatırım yapmak mantıklı olur.

Wifi 7'de Wifi 6'da bulunmayan 2,4, 5, 6 Ghz bantlarına aynı anda bağlanma ve bu kanalların toplam hızından yararlanma, 320 Mhz bandı ve 46 Gbps'e varan veri iletim hızları bulunuyor. Şimdilik sadece bütçe dahilinde mantıklı bir yatırım olabilir.

Tabi tüm bu faydalardan yararlanmak için wifi 7 uyumlu telefon ve bilgisayarlar da bütçeye ek yük çıkarır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beker3761 -- 9 Nisan 2025; 16:3:54 >

• KenanK89 kullanıcısına yanıt

"Supported TSS_V2(TP-Link Simple Setup) function, which enables the device to quickly discover and pair with TP-Link smart home and EasyMesh-compatible devices(*Deco X50/X55_V1 doesn't support EasyMesh yet)."

Çevirisi:

Cihazın TP-Link akıllı ev ve EasyMesh uyumlu cihazları hızlı bir şekilde keşfetmesini ve eşleştirmesini sağlayan TSS_V2 (TP-Link Basit Kurulum) işlevini destekler (*Deco X50/X55_V1 henüz EasyMesh'i desteklemiyor).

EasyMesh uyumlu cihazları bulup eşleşebilecek artık. Ama henüz EasyMesh'i desteklemediği belirtiliyor. Tam olarak ne anlatmak istemişler?

"EasyMesh Compatible Devices mean we can now connect Deco X50 to TP-LINK EasyMesh Routers?" sorusuna "Yes" cevabı verilmiş yetkili kişi tarafından.

Yani bu güncelleme ile ülkemizde satılan X50 modelleri EasyMesh uyumlu routerlara bağlanabilecek mi?

TP-Link Deco meşh sistem Ana Konu ve kullanıcı deneyimleri

https://community.tp-link.com/en/home/forum/topic/794016

• Deco X50/X55_V1 modelleri için easy mesh yok diyor. diğeri zaten kolay kurulum. web arayüzüne girince kolay kurulum moduna klik atarak artık cihazı nasıl kurmak istediğine dair seni yönlendiriyor. https://www.tp-link.com/us/easymesh/product-list bu sayfada zaten easy mesh destekleyen cihazların listesi var. listede yer alan range extender cihazlarını örnek alırsak eğer, örneğin RE815X, deco x50 v1 ile easy mesh yapılamaz. ama v1.2 deco x50 easy mesh olarak çalışır. bu tp-link'in versiyon saplantısına acaip gıcık oluyorum. suyunu çıkardı. TP-Link Deco meşh sistem Ana Konu ve kullanıcı deneyimleri  satıyor demek adam, anlamadım gitti. :D

• Bohannonn B kullanıcısına yanıt

Easy mesh teknolojisi; menzil genişletici, access point gibi yan ağ ürünlerinin ana mesh routerlara marka bağımsız olarak kolay yazılım arayüzü ile bağlanabilmesini sağlayan bir yazılım teknolojisidir hocam. X50 ana router kategorisinde olduğu için zaten mesh teknolojisini destekler, easy meshe ihtiyacı yoktur.

X50'ye bağlanan yan ünitelerin easy mesh desteklemesi aranır bir özelliktir. X50 v1.2 sürümü ise müşteri ihtiyaçlarına özel olarak yan ünite amacı ile üretilmiş ara donanım sürümüdür sonradan çıkan donanım sürümlerinde de easy mesh yoktur, yani aslında hiç olmaması gereken bir cihaz.

Bakınız deco ailesinin en pahalı üyesi BE85 modelinde dahi easy mesh yoktur, çünkü ihtiyacı yoktur. Ona bağlanan cihazların easy mesh özelliği olması gerekir.

Karışıklık buradan kaynaklanıyor.

Akıllı ev ürünlerinin deco ile kolay bağlantısını sağlayan teknoloji matter sistemidir. O da zaten X50 ve sonrasında çıkan hemen hemen tüm modellerde mevcuttur.

TP-Link Matter Sertifikalı Cihazlar

deco x50 v1.3 versiyonu da easymesh desteklemiyor. örneğin RE815XE cihazı da deco x50 v1.3 ile easymesh bağlantısı yapamaz biliyorum. güncelleme geldiyse ayrı konu. bu durum, easymesh destekleyen genişletici cihazların deco'lara hiç bağlanamayacağı anlamına gelmiyor. bağlanır ama klasik eski tip, repeater modunda bağlanır. bunun ne demek olduğunu biliyorsundur sanırım. hızda al gülüm ver gülüm modu ile %50 kayıp yaşanır. easymesh'de kayıp %10/20 (çalışma moduna özel kanal ayrılıyor ise), aynı kanal kullanılır ise %30/40 yine kayıp olur. easymesh varken kimse repeater kullanmak istemez sanırım.

yalnız %50 hız kaybına, mesafeydi engellerdi, parazitti felan vb. kayıpları da ilave etmedik henüz. TP-Link Deco meşh sistem Ana Konu ve kullanıcı deneyimleri 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 10 Nisan 2025; 1:13:58 >
  • haykoatmaca kullanıcısına yanıt

Zaten belirttim deco x50 v1.2 dışında hiçbir donanım sürümü easy mesh desteklemez, ana router olarak üretilmiş bir modeldir, farklı markalara yan ürün olarak bağlanması hedeflenmediği için ihtiyacı da yok.

RE815XE zaten mesh destekli bir cihaz hocam, X50'ye direk mesh bağlantı sağlar neden easy mesh veya repater modunda bağlansın ki?

RE815XE easy mesh desteği farklı markaların mesh routerlarına kolay bağlansın diye eklenmiş yazılımsal bir teknoloji.

X50 daha kapsamlı olan "MESH" teknolojisine sahip bir cihaz, mesh özelliği olan tüm cihazlar kolaylıkla bağlanır zaten.

RE815XE hem mesh hem de easy mesh özellikli bir cihaz. Mesh ile X50'ye bağlanır, easy mesh ile farklı markaların mesh özellikli routerlarına bağlanır, üretim amacı da budur.

Farklı amaçla üretilmiş cihazlardan bahsediyorsunuz, aradaki farkı anlatabilmişimdir umarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beker3761 -- 10 Nisan 2025; 1:58:50 >
  • Deco X50 v1 için stabil v1.6.4 fw yayınlanmış.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Benim cihaz x50 poe 1.0 V1 modeli poe olmayan ile yazılımları aynıdır sanırım.

https://www.tp-link.com/tr/support/download/deco-x50-poe/v1/#Firmware stabil v1.6.4 fw yok.

Bende Deco X50-PoE(EU)_V1_1.2.5 Build 20231122 yazılım yüklü,siz stabil v1.6.4 fw yükledinizmi?Nerden indirliyor? Online update yapılamıyor ,elle yüklemek gerekiyor.v1.6.4 fw stabilmi,stabil değilse 1.2.5 geri dönüş yapılabiliyor değilmi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cimbom38 -- 10 Nisan 2025; 9:13:9 >

Gördüğüm kadarı ile sizin cihaz da farklı, farklı yazılıma da sahip hocam.

Şuanlık sadece uygulamadan kontrol ettiğimde gördüm. Müsait olduğumda yükleyeceğim daha önce uygulamadan direk yükseltmiştim.

Güncellemede sıkıntı olursa eski fw ye geri dönüş yapılabiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KenanK89 -- 10 Nisan 2025; 9:30:18 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

sizinkinde x50 3× Gigabit Port var benimki x50 poe olan modeli 2× 2,5 Gbps bağlantı noktası var başka bir farkı varmı tam göremedim.

X50 ler bile kendi içerisinde ayrı FW de iken, sizin cihazın ayrı olması normal.

v1.6.4 güncellemesinden sonra gözüme çarpan sadece bu ekrandaki değişiklikler oldu. Daha önce sadece 5ghz de Mhz ayarı yaptırıyordu. Şimdi hem aktif kanalları ve Mhz leri gösterip hemde istenilen gibi manuel seçtiriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KenanK89 -- 10 Nisan 2025; 11:36:44 >

5ghz de Mhz ayarı yaptırıyordu. Şimdi hem aktif kanalları ve Mhz leri gösterip hemde istenilen gibi manuel seçtiriyor. Bu özelliğin gelmesi güzel olmuş,güle güle kullanın, inşallah benim cihaza da gelir hocam.

Tek X73-Dsl ana router olarak takılı olduğunda yan oda da pc bağlantı hızı 1733/1733 mbps ye çıkıyor ve wifi hızı 900 mbps ler üzerinde oluyor.Deco x50 poe yi yan oda ya kablosuz takınca 1733/1733 mbps olan pc bağlantı hızı 866/866 mbps ye düşüyor.80 mhz ax1800 cihaz gibi davranıyor.Bunun çözümü hakkında fikriniz varmı hocam?

X73 DSL 5Ghz'de max 4804 Mbps veri iletim hızlarına ulaşabiliyor ancak 1733 Mbps hızına çıktığını belirtmişsiniz.

X50 POE 5Ghz'de max 2402 Mbps veri iletim hızlarına ulaşabiliyor ancak 866 Mbps hızına çıktığını belirtmişsiniz.

Kendi ağımda (yakın mesafede) AC1200 (Wi-fi 5) kablosuz access point ile 866 Mbps sabit hızlarda veri iletimi sağlıyorum. Bu karşılaştırmadan anlayacağınız üzere AC1200 (Wi-fi 5) standardı kadar düşük veri iletim hızlarınız var. Her iki cihazda da max ulaşılabilen verinin yaklaşık 3/1'ine ulaşabiliyorsunuz.

Bir kaç neden olabilir; bilgisayarın yan odada olduğunu belirtmişsiniz buradan yola çıkarak çekim gücünün çok düşük olduğu veya arada çekim gücüne engel olabilecek sinyal bozan farklı materyaller olduğu.

İkinci ise ağa bağlanmakta olduğunuz bilgisayarın wifi ağ adaptörünün Wifi 6 standardını desteklemediği yada destekliyorsa da bilgisayarı Wifi 5 protokolü üzerinden bağlanmaya zorlayan bir engel olabileceğidir.

Belirtmem gereken farklı bir mesele de ekran görüntüsü aldığınız ağ bağlantı detaylarında, cihazlar arasındaki max veri iletim hızını göstermiyor, anlık olarak alınan/gönderilen veri hızlarını gösteriyor. Burada sağlıklı ölçüm yapabilmek için ağa bağlı cihazlar arasında dosya gönderme gibi yüksek veri transferi yapabilirsiniz veya Lan Speed Test tarzı bir program kullanarak daha sağlıklı ölçüm yapabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beker3761 -- 10 Nisan 2025; 14:54:14 >

• 
Sayfa: önceki 9899100101102
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.