Merhaba, 2019 yılında yaşadığım bir trafik kazası nedeniyle yaya ile mahkemelik oldum. İlk davada ben haklı bulunmuşken, 2023 yılında yaya tekrar dava açarak haklı bulundu ve kendisiyle anlaşarak davayı geri çektirdim. Anlaşma sonucunda 50.000 TL gibi bir ücret ödedim. Karşılıklı protokol imzalanarak, gelecekte hiçbir hak talebinde bulunmayacağına dair bir mutabakata varıldı. Ancak ilk dava devam ederken, trafik sigorta şirketim yaya şahısa benim haberim olmadan ve dava devam ederken, 2019 yılındaki değeriyle 270.500 TL ödeme yapmış. Şimdi, yıl 2025 olmuş ve sigorta şirketi bu ödemeyi faiziyle birlikte 350.000 TL olarak benden talep etmek amacıyla icra davası açmış. Not: Olay yeri terk nedeniyle sigorta şirketi bizden rücu talep ediyor. İlk davayı kazanmamın nedeni de yaya şahsın ayağının üzerinden geçtiğimi fark etmemiş olmamdı, bu yüzden basıp gitmiştim. Ancak ikinci davada kamera kayıtlarına daha detaylı bakıldığında, gerçekten de ayağının üzerinden geçmişim fark etmeden. Avukatım ile görüştüm ve itiraz edeceğimizi söyledi. 1 hafta süremiz olduğunu belirtti. Ancak üzerime kayıtlı bir araç bulunuyor ve avukatım, itiraz etmeden önce bu aracı akrabam olmayan birine devretmem gerektiğini söyledi. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Şu an oldukça karmaşık bir durumla karşı karşıyayım. Avukatım, eğer itirazımız kabul edilmezse, evime ve maaşıma haciz işlemleri yapılabileceğini belirtti. |
Trafik Sigortam Tarafımıza İcra Başlattı
-
-
Öncelikle geçmiş olsun.
Ölüm ve yaralanmalı kazalarda; ceza davası ve alacak davası ayrı ayrı açılabilir.
Ceza davası uzlaşmaya tabi olduğundan muhtemelen bu aşamada anlaştınız. Ceza dava dosyasını kapattınız.
İlk dava dediğiniz davanın konusu önemli.
Ne davası bu bilmediğimiz için yorum yapamayız.
Gelelim sigorta şirketinin sizden habersiz ödeme yapması durumuna.
Siz farkında olmasanız da ortada yaralamalı bir kaza oluşmuş. Yaralanan kişi tutturacağı bir rapor ve tutanakla bunu sigorta şirketinden talep edebilir, ödeme alabilir ve sigorta şirketinin bu ödemeyle alakalı sizi bilgilendirme gibi bir zorunluluğu bulunamamaktadır.
Her ne kadar farkında olmadan gerçekleşen bir durum olsa da Rücu sebebi olay yerini terk etmeniz olabilir.
ZMMS Genel Şartlarının B.4. maddesi 2015 yılında değiştirilmiş olup, "OLAY YERİNİ TERK HALİ" rücu kapsamına alındı.
Bununla ilgili Sigorta Hukukuna hakim bir avukatla devam etmelisiniz.
Tarafınıza başladılan icra takibi ilamsız takipse, tebliğden itibaren 7 gün içinde itiraz edebilirsiniz. Ancak itirazın iptali kararı çıkarsa araç, tapu, banka hesaplarınız, maaşınız dahil tüm mal varlığınıza dosya borcu kadar haciz tatbik edilebilir.
Ancak avukatınız her ihtimale karşı mal kaçırma eylemine sevketmiş sizi. Olası itirazınızın reddi halinde araç gitmesin demek istemiş ancak bu da çok sağlıklı bir çözüm değil. Pasif sorgu ile icra takibi aırasında aracınızı sattığınız görülebilir, tasarrufun iptali davasına konu edilerek ekstra külfetleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Değerli cevabınız için teşekkür ederim.
İlk davanın sebebi kasten yaralamadan açılmıştı fakat yeterli delil ve kamera kayıtlarında olaya rastlanmadığı için kapatılmıştı. Aradan 2-3 sene geçtikten sonra şahıs tekrar dava açtı ve haklı görüldü.
İlamsız icra takibine itiraz etmeme kararı aldık. Karşı taraf ile anlaşayacağız çünkü avukatımız kaybedeceğimiz davaya girmeyelim anlaşalım taksitlendirelim dedi.
Kaç taksit yapıcaklar diye merak ediyorum sadece ana para 270.800 tl bunun uzerınden taksit yaptırmaya çalışacağız.
-
Yukarıda beyan ettiğim üzere mantıklı olan hareket buydu.
Taksit hususu belirsiz olabiliyor. Ancak icrai takibe geçmeden önce ödeme niyetiyle yaklaşmanız olumlu görülebilir. İcraya düşmesi halinde ise İ.İ.K. Madde 111 gereğince birinci taksit peşin olmak üzere 3 eşit taksitte ödeme yapılabilir. Bu hesaba; anapara, faiz, icra masrafları, harç ve vekalet ücreti dahil edilir. (Külfeti nedeniyle bu aşamaya gelmemesine özen göstermenizi tavsiye ederim.)
Tekrar geçmiş olsun.
-
Maksimum 3 taksit olmuyor dimi yanlış mı anlıyorum yoksa? Bu tamamen alacaklının insiyatifine kalmış bir durum herhalde isterse 24 ay bile yapabilir?
-
Anlaşmanıza bağlı, tamamen şirketin politikası ve inisiyatifi ile alakalı. Peşin ödeme yapmanızı isteyebileceği gibi dilerse 36 ay da yapabilir.
Ancak tecrübeme dayanarak belirtmeliyim ki genel olarak uzun vadeli taksitlendirme yapmaya yanaşmazlar.
-
Bugün avukatımız, karşı tarafla görüşeceğini söyledi ve umarım anlaşmaya yanaşırlar. 12 ay taksitlendirme yapsalar bile benim maddi gücüm bunun ödemesine yetmeyecek gibi görünüyor. Maaşıma haciz koyduklarında 1/4'ünü alabiliyorlar diye biliyorum, bu durumda bu, onlar için daha uzun bir süre anlamına gelmez mi?
Değerli hocam, bir sorum daha olacak. Borcumuzu 300.000 TL olarak varsayıyorum. Haciz işlemleri başlatıldığında, üzerimde bulunan arabaya ne oluyor? Arabanın değeri yaklaşık 1.200.000 TL civarında. Bu araç satılıp, alacaklı alacağını alacak ve kalan para bana mı verilecek, nasıl işliyor?
-
Açıkçası 12 taksit iyimser bir beklenti, umarım gönlünüzce olur.
İcrai takibe geçilmesi, tebligatın yapılması ve takibin kesinleşmesi ile birlikte sizin için de zor bir süreç yaşanabilir.
Maaşınıza haciz tatbik edilir, 1/4'ü kesilir, kıdem tazminatınıza haciz konulabilir.
Bankalara haciz ihbarnamesi gönderilir, hesaplarınız blokelenir, bu durum ilerleyen dönemlerde bankalarla aranızın açılmasına sebebiyet verebilir. Uzun yıllar da sürebilir.
Tabi tüm bunlar olurken ev haczine gelebilirler. (Genelde psiklojik olarak yıldırma adımıdır. Konutta haciz yapılmayacağını beyan ederek, içeri kabul etmezseniz kanunen giremezler. İlk gelişlerinde genelde icra memurunca evin aile konutu olduğu tespit edilir. Akabinde alacaklı taraf İcra Mahkemesinden konutta haciz talebinde bulunur. Onay alınırsa mahalde haciz yapılabilir. İhtiyati haciz istemli icra takibi yapılırsa doğrudan konutta haciz işlemi tatbik edilir, takibin kesinleşmesi beklenmez.)
Araç ve Taşınmaz var ise haczedilir, satış istenebilir.
Alacaklı taraf aracın satışını isterse, satış masrafını dosyaya yatırarak aracınızın kaydına yakalama şerhi koydurur, araç kolluk kuvvetlerince yakalanır, yeddiemin otoparkına çekilir, aracınızın bilirkişi marifetiyle kıymet takdiri yapılır ve açık artırma ile satışa çıkarılır. (Bu durumu yaşamanızı hiç tavsiye etmem zira muhammen bedelin yarı oranında + masraf üzerinden ihale edilir. Artırmada en son ne fiyata giderse şansınıza artık. Ucuza da gidebilir, değerini de bulabilir. Biraz şans.)
Aracınızın açık artırmadan ihale edilerek satılması halinde bu süre zarfında alacaklının yaptığı satış masrafları da dosya borcuna eklenir.
İhale bedelinden tüm alacaklıların alacağı karşılandıktan sonra kalan bedel, icra müdürlüğüne başvuru üzerine tarafınıza iade edilir.
-
8 taksitte anlaşacağız sanırım avukatım bu şekilde söyledi. Ama net tutar belli değilmiş taksit olduğu içinde vade farkı uygulanacakmış.
Sanırım batıyorum.
-
Üzücü bir durum maalesef.
Çok geçmiş olsun.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X