Şimdi Ara

transistör ile veya kapısı yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhabalar ben bir kaç gündür elektronik ile ilgileniyorum öyle biraz merak ettim;
    transistör ile veya kapısı yaptım, şimdi bu veya kapısından şunu yapmak istiyorum 2 tane giriş bir tane çıkış pini var veya kapısında ben çıkıp pinini giriş pininden bir tanesine bağladım ve diğer giriş pinine 5v verip çekinde tetiklemesini istedim lakin benim transistör ile yaptığı veya kapısında tetikleme çalışmazken, programın kendisine ait veya kapısında tetikleme çalıştı dedim belki programla alakalı bir sorun mantıken onunda tetikleniyor olması lazım farklı programlarla da denedim çalışmadı. sanırım benim hesaba katmadığım birşey var bu veya kapısını nasıl yaparım. çıkıştan bir pini girişteki pine bağlamak diğer giriteki pine 5v verip cekinde çıkışa bağlı pin tetiklenmesini ve ışığın sürekli yanmasını istiyorum

• Birden fazla nedeni olabilir. Yeni başladığınızı belirttiğiniz için malzeme bilgisi eksikliği veya montaj ile ilgili sorun yaşamış olmanız muhtemel nedenler.

Yaptığınız uygulamayı ve kullandığınız malzemelerin kodlarını ve değerlerini paylaşırsanız nerede yanlışlık yaptığınızı bulmak daha kolay olur.

Elinizdeki transistörler ile rast gele deneme yanılma yaptıysanız arızalanmış olabilir, daha sonra doğru bağlantıyı yapsanız bile arızalı komponent kullandığınız için çalışmıyor olabilir.

- Basit transistör testi nasıl yapılır konusunda biraz araştırma yapabilirisiniz.
    - Transistör ile ilgili NPN veya PNP gibi kavramları biliyor musunuz?

Yaşadığınız problem ile ilgili ne kadar detay verirseniz o kadar kolay ve detaylı cevaplar alma ihtimalinizin yüksek olduğunu unutmayınız.
  • ben bilgisayar üzerindeki similasyon programından yapıyorum herhangi bir parça kullanmıyorum
  • sorunun birinci transistor tetiklendikten sonra, 2. transistörün, bir geri besleme ile kendisini tetiklemeye devam etmesidir. a girişindeki tetikleme sinyalini kessen bile b girşi, kendini geri beslemeye devam edecektir. transistörlü kapı devreleri, lojik olanların ilkel versiyonudur. bazı uygulamalarda, onlar kadar iyi çalışmazlar. senin amaçladığın da bu uygulamalara giriyor.
  • Uğraştığın ilk mesajındaki transistörlü devre ise düşündüğün gibi çalışmayacaktır.

VEYA kapısının transistör eşdeğer devresi olarak doğru, fakat senin yaptığın gibi bir uygulamada beklediğin tepkiyi vermeyecektir.

Çalışmama nedeni ise transistörün yapısı ve devredeki kullanımı ile ilgili. Transistörün iletime geçebilmesi için Base den Emitere doğru bir akım akması gerekmekte (NPN için). Tetikleme sonrası iletimde kalmasını beklediğin transistör (devre) bu şartı karşılamıyor.

Yapmak istediğin bir sefer tetiklediğimde lamba yansın ve sönmesin şeklinde ise Tristör adlı yarı iletkeni incelemenizi tavsiye edeim.

Aşağıda TTL VEYA Kapısı olan 74x32 Entegrenin transistör eşdeğer devresi bulunmaktadır. İncelemenizde fayda var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 4 Mayıs 2020; 13:18:38 >

• rafet32 kullanıcısına yanıt
    Youtube da Evde Elektronik kanalında ki hocamı takip etmeni tavsiye ederim. Bütün sorularının cevaplarını hazırlayıp sunmuş.
    Evde Elektronikyoutube
    Bilgisayarlar Nasıl İşlem Yapar? Transistörler ve Mantık Kapıları 1/2 #3
    https://www.youtube.com/watch?v=wMfkpeOLWD8

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cihan45manisa -- 4 Mayıs 2020; 19:28:3 >

• Sanırım yanlış kişiyi etiketlediniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.