|
TSMC, 2nm teknolojisi için rekor miktarda talep görüyor
-
-
TSMC yöneticilerinin her akşam yatmadan önce ve her sabah işe başlamadan önce rakipleri Samsung'un beceriksizliği ve vizyonsuzluğu için şükrettiklerini tahmin ediyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Sadece Samsung olsa iyi
Intel
SMIC
IBM
GlobalFoundries
2025 in sonuna kadar TSMC tekel olacak gibi görünüyor
-
Kimin tekel olduğu önemli değil, TSMC zaten yıllardır market share olarak hepsinden önde. SMIC Çin menşeili olduğundan en geriden takip ediyor, içlerinde en kötüsü. Intel High EUV üretim teknolojisinde başarısız olsa bile, kimin öncelikli olarak TSMC'nin 2 nm'sini kullanacağı belli.
Yoğunluk Tri-Gate vs FinFET transistor farklarını bilmedikleri halde, AMD'ciler yıllarca TSMC'nin üretim teknolojisini, AMD'nin kendi üretim teknolojisi gibi savunup durdular. Intel de isteyince TSMC'yi kullabiliyormuş değil mi, Lunar Lake ve Arrow Lake örneğinde olduğu gibi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 22 Ekim 2024; 14:33:58 > -
Kimin tekel olduğu önemli değil mi?
Nvidia Kripto mining, cuda, dlss ve AI da tekel değil miydi, tekel olup olmaması önemli değilse bu geliri bu değeri nasıl yakalamış? AMD bu özelliklere eşdeğer bir yapıya sahip olması yıllar aldı kimisi Nvidia nın yerini tutamadı bile
Apple tekel değil mi, başka cihazlar bu işletim sistemini ve çipsetleri kullansa bu değere ulaşır mıydı? Android in ekosisteminde onca firma ve üretici varken Apple seviyesine çıkmak neden yıllar sürdü? Ona rağmen bir Apple değerinde, gelirinde değiller
7nm, 5nm ve 3nm konusunda yüksek hacimli üretim yapabilen, wafer verimliliği fazla olan, performans ve verimlilik konusunda en iyi firma hangisi? TSMC, fiyatları ne?
7nm wafer fiyatı 10 bin $
5nm wafer fiyatı 16 bin $
3nm wafer fiyatı 20 bin $
2nm wafer fiyatı ise 30 bin $
2023 yılında 3nm üretim yapabilen tek şirketti Apple, niye? bütün bantları satın aldı. 2024 ün ilk yarısında da ilk şirketti neden? Yine satın aldı çünkü. Basitçe çipset üretimini avantajına çevirip firmaların önüne geçmek
Tekelliğin sonucu ne? wafer fiyatları artıyor ve çipset fiyatlarına yansıyor
Intel in başarısızlığı, Samsung un verimsizliğinin neden olduğu fiyatlar bunlar, ortada rekabet olsaydı daha agresif fiyatlar olurdu, ortada rekabet yoksa iyi olan firma fiyatı belirler
Rekabet ve tekelcilik önemsiz olsaydı, Avrupa ve Amerikada ki komisyonlar çıkıp rekabet yok ve tekelcilik var bunlar engellenmeli, gerekirse Google parçalanmalı diye öneri vermezlerdi. Avrupa ve Amerika Intel, Samsung, TSMC ye para akıtıyor rekabet oluşsun, fablar kurulsun gelişsin diye.
Yani önemsiz diye bir olgu yok, muazzam önemli bir husus.
-
Üretim teknolojisinde tekel olmak başka şey, markada tekel olmak başka şey ikisini karıştırmamak lazım. Intel, Samsung, TSMC farketmeksizin wafer maliyeti her durumda nm düştükçe artıyor. Ben rekabet önemsizdir demedim zaten, şu anda TSMC'nin rekabet edilemez bir potansiyeli var piyasada. Intel sadece kendi çiplerini üretirken, TSMC ise X86 CPU, ARM ve ekran kartları için GPU üretmekte, Apple çip üretmiyor ayrıca sadece tasarımcı.
Bu durumda daha az müşterisi olan, Intel ve Samsung nasıl rakip olsun TSMC'ye. Fabrikalar kuruluyor zaten ama durum ortada, Intel High EUV makinesini alalı neredeyse 1 yıl oldu, 20A veya 18A seri üretim çıkartamadı henüz. TSMC 2 nm'ye ne zaman geçecek belli değil, 2025 diyorlar ama ben 2025'in son çeyreğinden önce geçileceğini sanmıyorum, High EUV makinesi almakla bitmiyor iş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 22 Ekim 2024; 15:33:23 > -
Intel Lunar lake öncesi de TSMC'nin kapısını çalmıştı ama bu istediği içinden çok zorunluluktan deniyor çünkü gelen haberlere göre yield ve istenilen performans yakalanılamadığı için tercih edilmiş hatta 20A'nın iptal edilmesinin sebebi bu deniyor tabi 18A'ya odaklanılmış durumda
Öte yandan Samsung'da işler acayip karışık bir haber diyor herşey yolunda diğeri diyor 3nm den vazgeçildi 2nm ye odaklanılıyor ne olacak muamma
Bazı sızıntılarda Apple'ın 2nm yi 3nm gibi ilk sipariş eden olacağı konuşuluyordu ama 2025 yılında risk üretimi devam edeceği için N2 değil N3P üretim yapmak istediği A20 içinde N2B deniyor
2026 yılında Samsung'un 2nm si ön plana çıkacağı söyleniyor ama bakalım neler olacak zaten neredeyse 2024'i devirdik
-
1.4 samsung = 7 TMSC
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
SMIC'in hiç suçu yok bu konuda, yaptırımlar yüzünden ASML'den hiç bir Extreme ultraviolet lithography yani (EUV) teknoloji'ye sahip üretim araçları alamıyor çok eski DUV teknolojisi ile üretmek zorunda, ASML olmadan TSMC ne yapabilir ?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Amerikan hükümeti arkasında Çin devletini alan ve iş birliği yapan şirketleri sevmez. Huawei'nin yasaklanmasının sebebi bu. Xiaomi de ilk yasaklanmıştı daha sonra araştırılıp özel şirkete ait olduğu doğrulandıktan sonra yasakları kaldırıldı. SMIC özel şirket olarak başlayıp yıllar geçtikçe paylarını devlete verilmiştir. Güncel olarak %50'nin üzerinde payı olduğu söyleniyor. Huawei ve SMIC devlet desteği olmadan batardı.
"by the end of 2018, the Chinese government held over 46.36% of the company"
"While publicly listed, SMIC is partially State-owned – and its State investors have ties to the Chinese government and military. SMIC also cooperates with CCP- and State-backed entities with ties to China’s military and military-civil fusion program."
-
samsung dökümcü değilki diğer vizyonsuzlar utanmalı
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
TSMC yöneticilerinin her akşam yatmadan önce ve her sabah işe başlamadan önce rakipleri Samsung'un beceriksizliği ve vizyonsuzluğu için şükrettiklerini tahmin ediyorum.
|
Kimin tekel olduğu önemli değil mi? Nvidia Kripto mining, cuda, dlss ve AI da tekel değil miydi, tekel olup olmaması önemli değilse bu geliri bu değeri nasıl yakalamış? AMD bu özelliklere eşdeğer bir yapıya sahip olması yıllar aldı kimisi Nvidia nın yerini tutamadı bile Apple tekel değil mi, başka cihazlar bu işletim sistemini ve çipsetleri kullansa bu değere ulaşır mıydı? Android in ekosisteminde onca firma ve üretici varken Apple seviyesine çıkmak neden yıllar sürdü? Ona rağmen bir Apple değerinde, gelirinde değiller 7nm, 5nm ve 3nm konusunda yüksek hacimli üretim yapabilen, wafer verimliliği fazla olan, performans ve verimlilik konusunda en iyi firma hangisi? TSMC, fiyatları ne? 7nm wafer fiyatı 10 bin $ 5nm wafer fiyatı 16 bin $ 3nm wafer fiyatı 20 bin $ 2nm wafer fiyatı ise 30 bin $ 2023 yılında 3nm üretim yapabilen tek şirketti Apple, niye? bütün bantları satın aldı. 2024 ün ilk yarısında da ilk şirketti neden? Yine satın aldı çünkü. Basitçe çipset üretimini avantajına çevirip firmaların önüne geçmek Tekelliğin sonucu ne? wafer fiyatları artıyor ve çipset fiyatlarına yansıyor Intel in başarısızlığı, Samsung un verimsizliğinin neden olduğu fiyatlar bunlar, ortada rekabet olsaydı daha agresif fiyatlar olurdu, ortada rekabet yoksa iyi olan firma fiyatı belirler Rekabet ve tekelcilik önemsiz olsaydı, Avrupa ve Amerikada ki komisyonlar çıkıp rekabet yok ve tekelcilik var bunlar engellenmeli, gerekirse Google parçalanmalı diye öneri vermezlerdi. Avrupa ve Amerika Intel, Samsung, TSMC ye para akıtıyor rekabet oluşsun, fablar kurulsun gelişsin diye. Yani önemsiz diye bir olgu yok, muazzam önemli bir husus. |
Sadece Samsung olsa iyi Intel SMIC IBM GlobalFoundries 2025 in sonuna kadar TSMC tekel olacak gibi görünüyor |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X