Şimdi Ara

tt t-echni-c m820 multimetre nasıl kullanılır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
5.067
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba, benim bir multimetrem var. ben bunu devrede kesinti olup olmadığını test etmek için almıştım. o özelliğini kullanıyorum. ama diğer özelliklerin nasıl kullanıldığını henüz çözemedim. anladığım kadarıyla direnç, volt ve amper de ölçüyor. fakat alttaki prob bağlama yerleri olsun, switch üzerindeki sençeneklerin çokluğu olsun, kafamı karıştırıp duruyor.

creative marka ses sistemim var. o bozuldu. benim tahminim sorunun adaptörde olduğu yönünde. doğru amperi ve voltu veriyor mu hala onu merak ediyorum. aletin fotoğrafını da ekledim.

mesela kırmızı ile siyahı hangi sırada taktığımın bir önemi var mı?

• Sağdan birinci ve ikinci ev elektriği ölçer, siyah prob ortaya takılır kırmızı prob sağa sadece akım ölçmek için kırmızı prob sola takılır akım ölçmek için kaynak yani pil vs den gelen akım kırmızı probtan girip siyahtan bağladığın yüke çıkar yani cihazdan geçerçi sayabilsin, mesela yük olarak ampül kullanırsan ampülün ne akım çektiği görülebilir, diğer ölçümlerde kırmızı prop hep sağda olur, cihazın sağdan birinci ve ikinci kısmı ev elektriği ölçmek için yani alternatif akım için 200 yazan 200e kadar ölçer 220 için 600 e almalısın direk prize iki prob sokunca voltajı gösterir. Buna paralel bağlama denir, seri bağlamak demek elektriğin cihaz içinden geçilerek ölçülmesi demektir bu 10 ile sınırlıdır, fazlası cihazı bozar, sağdaki yeşil kısım amper ölçer 2ma 20 ve 200 değerleri ile 10 yazan kısım, mesela 3ma için 20ma konumuna alınır her kısım ölçülecek max değeri gösterir bunun sebebi hassaslıktır 1ma için 20ma konumu kullanılırsa 2ma konumunda ölçülenden daha az hassas olur, 100ma ölçmek için 200ma konumu kullanılır ama 300ma i 200ölçemez 1 yazar sen de 10a konumuna alırsın o zaman ölçer bu kural direnç ölçerken de geçerlidir
    Sol taraftaki 5 tane kısım da düz akımı ölçer pil akü adaptör gibi kaynaklar için mili volttan 600volta kadar ölçüm yapılır ölçeceğin voltaj seçeceğin konumdan küçük olmalı yani 12v için 20volt konumu kullanılır, kırmızı kısım kablo sağlamlığı ve diyot ölçek içindir. Bu cihazla bobin ve kondansatör ölçülmez lcr metre ile ölçülür

Düzeltme yapıldı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 29 Haziran 2014; 1:21:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• @porsche911turbo Çok teşekkür ederim. okudum, denedim. aydınlandım. epey de vakit ayırmışsınız.

anladığım kadarıyla yaptığım ölçümlere göre, ses sisteminin 12V 3A olması gereken adaptörü bozulmuş, amperini ölçmeye kalkınca aleti yakıyor. voltunu ölçünce de 0,02 civarında bir değer çıkıyor. adaptör ölmüş yani. onun bozulduğunu tahmin edince yerine, şu 3, 6, 7, 9, 12V seçenekli adaptörlerden koymuştum. o da 12V ye getirince 16V civarı bir elektrik veriyormuş. onun ayarını 9' a düşürdüm. böylece 11,8 civarı bir volt almaya başladım. amperine baktım 2,4 amper veriyor. harici hard diskin adaptörü 12V 2A elektrik veriyor ama o yetmiyor sanırım çünkü ses açılmıyor. bu yüzden çoktan seçmeli adaptörü kullanıyorum şimdilik. ama en kısa zamanda perpaya gidip sabit bir adaptör alacağım. uzun vadede sistemi baştan yenilemem gerekeceğini tahmin ediyorum. çünkü kendi adaptörü bozulduğu sırada zaten devrelerini zorlamıştır. bir de arada taktığım çoktan seçmeli adaptör de olması gerekenin üzerinde voltaj verince şimdi nispeten düzgün bir akım vermeme rağmen artık ses cızırtılı geliyor. fakat bir süreliğine kabul edilebilir sınırlarda.

bu arada sormak istediğim birkaç şey daha var.

bir ampulün çektiği akımı ölçmek için kırmızı probu sola takıp, switch' i amper tarafına getirerek mi test yapıyorum? ampul çalışmazken bunu nasıl ölçebilirim ki? ampul çalışırken aleti devrenin arasına sokmam gerekmiyor mu?

evdeki prizde ölçüm yaparken de her iki ucu aynı pozitif deliğe sokacağım değil mi?

bir de sağ alt köşede high frequency gibi bir şey olsa gerek hFE yazan kısım, onun yanındaki beyaz seçenek ve bir de NPN PNP E C B E yazan tablo ne işe yarıyor acaba? gerçi aletin %99' unu bilmeden 1 sene kadar kullandım. bu kadar bilgi ile bir 10 sene daha kullanırım ama merak işte, kediyi ipe götüren:) bir de amper ölçerken aleti yakmamak için ne yapmak gerek?

• sistemden cızırtı gelmesi adaptörün orjinal olmasından ya da ses sistemindeki elemanın sorunundan olabilir kondansatör veya başka bi eleman olabilir .bozulan veya bozulmaya yüz tutan kondansatörlerin üst tarafı dikkatli bakınca sağlama göre şisik olur ,lazım olursa bu bilgiyi kullanırsın,adaptörün kaç amper verdiğini direk ölçtüm demişsin bu yanlış bir uygulamadır,adaptörü ve cihazı bozabilir,normalde akım ölçerken probları direk ölçeceğin aletin + ve - sine direk sokarsan kısa devre olur.yani tüm akım son sürat cihazdan geçerek kısa devre olur ,sakın bunu prizin akımını ölçeyim diyerek kullanayım deme elinde patlar Allah korusun çoğu cihazda içerde sigorta olur o atar ama deneme bence,geri dönecek olursak akım ölçerken yük seçmek gerekir.mesela 12 volt adaptör akımı ölçerken aynı voltajda ampul kullanmak mantıklıdır , aynı voltajı bulamayabilirsin ama bu seferde nerde kullanılacaksa yük olan cihaza bağlı iken cihazın o an çektiğini ölçebilirsin max akımı bulman için max yük bağlaman gerekir.seçmeli adaptörler güçlü olmadıkları için gücü kadar yüke bağlanınca seçilen voltaja yakın değer verir,yani 12 seçtin 16volt veriyorsa yükte 12 falan verir bilerek yükte düşer bu diye 16 lık yapılıyor 12lik yapılsa belki yükte 10 verecek gücü düşüklerde böyle yaparak açığı kapatıyorlar.Ses sistemi gibi hassas cihazlarda kendi giriş voltajını vermekte fayda var yine de.

soruna gelecek olursak;akım ölçmek seri bağlamak demek yani kaynak ile yük arasına ölçü aleti sokmak demek bu da kaynağın + sını kırmız proba yükün + sını siyah proba bağlamak ,geriye kalan kaynağın eksisi ile yükün eksisini ise direk birbirine bağlamaktır.akım seri bağlama ile voltaj paralel bağlama ile ölçülür,paralel bağlama dediğimiz kırmızı prob + ya siyah prob - ye .
    priz ölçüm fotodaki gibi olur yüksek voltajın şakası olmaz denemeden iyice kontrollerini yap....
    hfe transistörlerin sağlamlığını ölçmede alternatif .transistörün iki türü var npn pnp türü hangi tür olduğu datasheetinde(üretim verileri ) yazar ,bide bacakların isimleri var base,collector,emiter bu da kısaca B C E oluyor ,bu bacak yapısına göre ölçü aletine takılırsa
    datasheetinde yazan hfe değerine yakınsa %10 sapma olabilir sağlamdır denir.ama pek kullanılmaz onun yerine diyot kademesinde kırmızı ile gösterilen transistör ölçme tekniği var googledan transistör sağlamlık kontrolü araştırırsan deneyerek öğrenebilirsin
    son olarak akım ölçerlen aleti ve ölçtüğün kaynağı yakmamak için kaynaktan büyük yük bağlaman gerek adaptörde 2 amper yazıyorsa sen daha fazla çekecek yük bağlaman lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 29 Haziran 2014; 8:08:24 >

• porsche911turbo kullanıcısına yanıt
    Hocam bende de o mavi multimetre gibisinden vardı. BC serisi birkaç transistorle hfe ölçmeyi denediğimde hep ekranında sıfır yazıyordu. Yoksa ben mi ölçemiyorum acaba? Aleti hfe konumuna getirince alet hep sıfırı gosteriyordu...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bcxxx pinout yazarak bacaklarına bak ona göre alete tak biraz bastır, göstermesi lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 21 Eylül 2014; 21:06:53 >
  • porsche911turbo kullanıcısına yanıt
    Bir de öyle bastırarak deneyeyim teşekkürler.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu cihaz ile 220 volt da seri bağlayarak amper ölçmek istedim ama herhangibir değer göstermedi.Cihaz mı bozuk yoksa 220 voltta akım ölçemiyor mu.

• quote:

Orijinalden alıntı: giohid

Bu cihaz ile 220 volt da seri bağlayarak amper ölçmek istedim ama herhangibir değer göstermedi.Cihaz mı bozuk yoksa 220 voltta akım ölçemiyor mu.

Konu 220v yada 12v olması değil ,cihaz ac akım ölçüm özelliği bulunmuyor
  • VRMS kullanıcısına yanıt
    evet bence anladım ki 220 voltta amper ölçme özelliği yokmuş, bende bunu aldım umarım iş görürhttps://tr.aliexpress.com/item/New-AC-Digital-Multimeter-Electronic-Clamp-Meter-SGG/32630605215.html?spm=2114.13010208.99999999.539.FTGn3E
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.